Tässä esitellyssä artikkelissa aiomme syventyä Absorptio (sähkömagneettinen säteily):een, aiheeseen, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion viime vuosina. Absorptio (sähkömagneettinen säteily) on erittäin tärkeä aihe, joka vaikuttaa jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Koko analyysimme aikana tutkimme Absorptio (sähkömagneettinen säteily):een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä ja kehityksestä sen vaikutuksiin nykyiseen yhteiskuntaan. Lisäksi yritämme ymmärtää, kuinka Absorptio (sähkömagneettinen säteily) on muuttunut ajan myötä ja mitä vaikutuksia sillä on nykyhetkeen. Toivomme, että tämä artikkeli kiinnostaa suuresti kaikkia niitä, jotka haluavat laajentaa tietojaan Absorptio (sähkömagneettinen säteily):stä ja ymmärtää sen merkityksen nykymaailmassa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Absorptiolla tarkoitetaan kvanttimekaniikassa prosessia, jossa fotonin energia siirtyy esimerkiksi atomille, jonka valenssielektroni siirtyy korkeampaan energiatilaan. Fotoni häviää tässä prosessissa. Absorboitunut energia voi emittoitua uudelleen ja muuttua lämpöenergiaksi.
Useimpien aineiden kyky absorboida sähkömagneettista säteilyä riippuu säteilyn aallonpituudesta. Tämän johdosta osa aineen läpi kulkevasta valkoisen valon aallonpituuksista suodattuu muita tehokkaammin pois ja aine nähdään värillisenä. Esimerkiksi aine, joka absorboi sinistä, vihreää ja keltaista valoa havaitaan punaisena, kun sitä valaistaan valkoisella valolla. Absorptiospektroskopian eli eri aallonpituuksien absorboitumisen mittaamisen avulla voidaan tunnistaa eri aineita näytteestä.
Absorptio ei ole rajoittunut vain näkyvään valoon, vaan myös kaikki muut sähkömagneettisen säteilyn aallonpituudet voivat absorboitua aineeseen. Esimerkiksi röntgenkuvissa kontrasti luiden ja kudoksen välillä perustuu röntgensäteilyn erisuuruiseen absorptioon eli vaimenemiseen kudoksissa ja luissa. Kappaleen läpäisseen säteilyn intensiteetille pätee
missä on kappaleeseen tulleen säteilyn intensiteetti, on kappaleen paksuus ja on kappaleen lineaarinen absorptiokerroin (yksikkö tyypillisesti 1/cm, jolloin :n yksikkö on cm), joka riippuu absorboivan aineen tiheydestä, atomiosuuksista ja käytetyn säteilyn aallonpituudesta.
Säteilyn (fotonin) kohdatessa ainetta voi tapahtua yksi tai useampia seuraavista prosesseista
Emissio on tavallaan absorption vastakohta: siinä atomin energiatila muuttuu ja vapautuva energia emittoituu fotonina.