Al-Nawawi

Sheikki Usama al Azhari opettamassa imaami Nawawin 40:ää hadithia Sultan Hassanin Moskeijassa Kairossa.

Yahua ibn Sharaf al-Nawawī (arab. أبو زكريا يحيى بن شرف النووي‎;‎ 1233–1277) tai lyhemmin al-Nawawī oli shafi'i-koulukuntaan kuuluva sunni-imaami ja merkittävä hadith -oppinut. Hän syntyi Nawan kylässä lähellä Damaskosta, missä hän myös kuoli 44 vuotta myöhemmin, "nuorena iältään mutta suurena tuottamassaan hyödyssä islamille ja muslimeille". Nawawi vaikutti 27 vuotta imaamina Damaskoksessa. Hän eli askeettista elämää, joka oli omistettu islamille. Nawawi oli naimaton, ja hän vietti päivänsä joko rukoilemalla tai opiskelemalla pyhää viisautta. Kerrotaan, että hänen ainoat vaatekappaleensa olivat turbaani ja nilkkoihin ulottuva thawb -kaapu. Hänen kerrotaan olleen hafiz eli henkilö, joka osasi Koraanin ulkoa.

Al-Nawawi kirjoitti useita merkittäviä teoksia šariasta, joista tunnetuimpiin kuuluu Minhaj al-talibin (Etsijän tie) ja Riyad as-Salihin (arab. رياض الصالحين‎, suom. "Vanhurskaiden niityt"). Kokoelmaan "40 hadithia" Nawawi valikoi joukon islamin ydinasioita pääasiassa kokoelmista Sahih Muslim ja Sahih al-Bukhari. Nawawin kokoelma on aina ollut ollut suuresti arvostettu, koska se on merkittävän imaamin laatima islamilaisen lain tiivistys. Nawawi kehitti islamilaisen oikeusistuimen toimintaa tavalla, joka on edelleen käytössä, esimerkkinä somalien Xeer -käräjät.

Nawawin opetuksia

Kultainen sääntö

Islam kehittyi klaaniyhteiskunnassa, missä oman ryhmän, kuten suvun tai heimon, etu oli tärkeämpi kuin yksilön. Tämän takia islamilaisista teksteistä ei löydy kultaista sääntöä. Laajimmillaan solidaarisuuden vaatimus ulottuu "veljiin", jolla tarkoitetaan muita muslimeita. Tässä muodossa sääntö esiintyy al-Bukharin hadith - kokoelmassa "Sunan al-Bukhari", jossa on seuraava hadith: Anas kertoi profeetan sanoneen: "Kukaan teistä ei ole uskovainen niin kauan kuin hän ei toivo (muslimi)veljelleen sitä, mitä hän toivoo itselleen." Al-Nawawi puolusti periaatteen laajentamista kaikkiin ihmisiin kokoelmassa Riad as-Salihin. Al-Nawawi katsoo, että vihollisellekin pitää antaa se, mitä ainoastaan ihmisen itsekkyys kieltäytyy antamasta.

Viisi peruspilaria

Islamilaiseen teologiaan vakiintui 800-luvulla käsitys "viidestä peruspilarista" muslimina olemisen ytimenä. Gabrielin hadithissa sekä Bukharin että Muslimin versiona näistä luetellaan vain neljä, mutta puuttuva osa eli pyhiinvaellus tulee mukaan Muslimin eräässä toisessa hadithissa. Muun muassa imaami al-Nawawi (k. 1277) vahvisti, että ne ovat suurimmat islamin kuuliaisuuden vaatimuksista.   

Niyyah

Islam ei ole uskontona ortodoksiaa (oikein uskomista) vaan ortopraksiaa (oikein tekemistä). Viimeisellä tuomiolla lasketaan hyvät ja pahat teot, joilla tarkoitetaan šarian noudattamista tai rikkomista. Kristillinen omatunnon käsite on siten islamille vieras. Šarian noudattamiseen voidaan sen takia myös pakottaa, kunhan se tehdään "hyvään kehottamisen ja pahan kieltämisen" seitsenportaisen asteikoin mukaisesti aloittaen Jumalan lain opettamisesta. Jotta teko olisi Paratiisiin pyrittäessä ansioita tuottava, mukana on kuitenkin oltava tekijän oma aikomus (niyyah). Nawawi lainaa 40 hadithin kokoelmassaan hadithia: "Kuulin Jumalan lähettilään sanovan: Teot tuomitaan niiden motiivin (niyyah) perusteella niin, että jokainen mies saa sen, mitä hän on tarkoittanut." Imaami Shafi'i on viitannut samaan hadithiin ja todennut, että se muodostaa kolmanneksen koko Pyhästä tiedosta.

Verotus

Islamin suhde veroihin on kielteinen. 1300-luvulla elänyt imaami al-Dhahabi julkaisi kirjan "Suuret synnit" (Kitab al-kaba'ir). Hän luettelee 76 syntiä, joista islamilaisen lain mukaan seuraa rangaistus. Yksi sellainen on verotus. Al-Dhahabi kirjoittaa, että verottajaa voi verrata maantierosvoon ja verottaja on pahempi kuin varas. Imaami Nawawi varoitti jyrkästi puhumasta "hallitsijan oikeudesta" määrätä veroja tai alamaisen "velvollisuudesta" maksaa niitä. Ainoa velvollisuus on viiteen pilariin kuuluva zakat -vero, jonka käytöstä maksaja itse päättää.

Pyhä sota

Uskottomia vastaan on taisteltava kunnes he tunnustavat, ettei ole ketään muuta palvonnan arvoista kuin Jumala ja että Muhammed on hänen profeettansa, alkavat rukoilla ja maksavat almuveron.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. Reliance of the Traveller, 2017, s. 1086 (x285)
  2. al-Nawawi: 40 hadith Nawawi The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  3. Th. Emil Homerin: The Golden Rule: The Ethics of Reciprocity in World Religions (toim. Jacob Neusner & Bruce Chilton), s. 99. Bloomsbury Publishing, 2008. ISBN ISBN 978-1-4411-9012-3. Teoksen verkkoversio.
  4. al-Bukhari: Sunan al-Bukhari. Vol. 1, Book 2, Hadith 13 The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  5. Nawawi: Riyad as-salihin. Book 1, Hadith 236 The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  6. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 699–700 (p75.1). amana publications, 2017.
  7. Muslim: Sahih Muslim Book 1 hadith 20 The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  8. Reliance of the Traveller, 2017, s. 809, u2.2
  9. Patrick Sookhdeo: Understanding Islamic Theology, s. 69-70. Isaac Publishing, 2013.
  10. Sookhdeo, 2013, 81-92
  11. Ahmad ibn Naqib al-Misr: Umdat al-Salik (Reliance of the Traveller), s. 720-724. amana press, 2017.
  12. Nawawi: The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips (hadith 1) sunnah.com.
  13. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 797 (t1.1). amana publications, 2017. ISBN 0-915957-72-8. (englanniksi)
  14. Shams ad-Din Muhamma Ibn Uthman adh-Dhahabi: Suuret synnit (suom. Ibn Salih al-Qairawani). Satara Establishment Oy, 2012.
  15. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 674 (p32). amana publications, 2017. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  16. Reliance of the Traveller, 2017, s. 749 (r12.1)
  17. Nawawi: 40 hadith Nawawi (hadith 8) The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.

Aiheesta muualla