Ali Khamenei

Sejed Ali Hosseini Khamenei
سید علی حسینی خامنه‌ای
Khamenei vuonna 2023
Khamenei vuonna 2023
Iranin hengellinen johtaja
4. kesäkuuta 1989
Edeltäjä Ruhollah Khomeini
Iranin 3. presidentti
13. lokakuuta 19813. elokuuta 1989
Edeltäjä Mohammad-Ali Rajai
Seuraaja Akbar Hašemi Rafsandžani
Henkilötiedot
Syntynyt17. heinäkuuta 1939
Mašhad, Iranin keisarikunta
Ammatti maa-ja vesirakennusinsinööri, pappi
ArvonimiSuurajatollah
Puoliso Khojaste Bagherzadeh ( 1964)
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Uskonto šiialaisuus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
khamenei.ir, khl.ink ja www.leader.ir
Näytä Wikidatasta tulevat arvot

Ajatollah Sejed Ali Hosseini Khamenei Seyyed Ali Hosseini Khamenei.ogg kuuntele ääntämys (ohje) (pers. ‏آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای‎, Āyatollāh seyyed Ali Hoseyni Xāmene’i; s. 17. heinäkuuta 1939 Mašhad, Iranin keisarikunta) on iranilainen ajatollah ja Iranin hengellinen johtaja. Hän oli Iranin presidentti vuosina 1981–1989. Khamenei valittiin presidentiksi Mohammad Ali Rajain kuoltua pommi-iskussa vuonna 1981 ja korkeimmaksi hengelliseksi johtajaksi ajatollah Khomeinin kuoleman jälkeen vuonna 1989. Khamenei on etnisyydeltään azeri.

Hengellisenä johtajana

Hengelliselle johtajalle on Iranin perustuslaissa annettu merkittävä asema myös valtionhallinnossa: hengellinen johtaja voi muun muassa nimittää ja erottaa presidentin ja hänellä on veto-oikeus kaikkiin parlamentin hyväksymiin lakeihin. Khameneita pidetään Iranin konservatiivisen siiven johtohahmona, joka edustaa konservatiivisinta siipeä myös papiston sisällä. Fundamentalistisen ja länsivastaisen politiikkansa kriitikoihin hän on suhtautunut suvaitsemattomasti. Esimerkiksi korkea-arvoinen ajatollah Hossein-Ali Montazeri määrättiin viideksi vuodeksi kotiarestiin tämän kritisoitua Khamenein hallintoa.

Politiikka

Khamenei kannattaa sukupuolierottelua ja vastustaa sukupuolten tasa-arvoa, jota hän pitää sionistisena salajuonena naisten yhteiskunnallisen roolin korruptoimiseksi.

Ulkopolitiikka

Ulkopolitiikassa Khamenei on tunnettu länsivastaisuudestaan. Hän on toistuvasti kieltäytynyt vuoropuhelusta Yhdysvaltain kanssa. Irakin sodan aikana, kuten myös sen jälkeen, hän kritisoi terävästi Yhdysvaltain politiikkaa.

Kaikesta huolimatta Khamenei on hallinnon ilmoituksen mukaan antanut Iranin ydinasekriisiin liittyen fatwan, joka kieltää ydinaseiden valmistamisen, varastoinnin ja käytön. Fatwan todellisuudesta ei kuitenkaan ole todisteita.lähde?

Khameneita on syytetty varsinkin Israelin ja Yhdysvaltain taholta juutalaisvaltion hävittämisen toivomisesta, hänen kutsuttua sitä toistuvasti muun muassa syöpäkasvaimeksi. Khamenei on ilmoittanut kannattavansa kansanäänestystä Israelin alueen tulevaisuudesta kaikkien niiden kesken – uskonnosta riippumatta –, jotka tai joiden vanhemmat asuivat alueella jo ennen Israelin perustamista vuonna 1948.

Khamenei kyseenalaisti holokaustin maaliskuussa 2014 pitämässään nawroz-puheessa. Khamenei sanoi: ”Holokausti on tapahtuma, jonka todellisuus on epävarma ja jos se on tapahtunut, on epäselvää, miten se on tapahtunut.”

Lähteet

  1. Backlash: Gender Segregation in Iranian Universities Isa-global-dialogue.net. Arkistoitu 1.3.2014. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  2. Dearden, Lizzie: Iran's Supreme Leader says feminism is 'Zionist plot' The Independent. 21.3.2017. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
  3. Pileggi, Tamar: Khamenei: Israel a ‘cancerous tumor’ that ‘must be eradicated’ Times of Israel. 4.6.2018. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
  4. Iran's top leader seeks to clarify position on Israel AP NEWS. 11.6.2018. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
  5. Iran's Khamenei questions 'certainty' of Holocaust The Jerusalem Post. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
  6. Levitt, Joshua: Iran’s Ayatollah Khamenei Says Reality of Holocaust is ‘Uncertain’ The Algemeiner. 21.3.2014. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
  7. Maloney, Suzanne: Oops, He Did It Again: Iran’s Supreme Leader Questions the Holocaust Brookings. 21.3.2014. Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla