Nykymaailmassa Alkalinen fosfataasi on aihe, joka herättää yhteiskunnassa suurta kiinnostusta ja keskustelua. Alkalinen fosfataasi on pitkään ollut asiantuntijoiden ja tavallisten kansalaisten keskustelun keskipiste, joka on synnyttänyt ristiriitaisia mielipiteitä ja luonut epävarmuutta. Ajan myötä Alkalinen fosfataasi on kehittynyt ja siitä on tullut nykyään erittäin tärkeä aihe, joka vaikuttaa ihmisten elämään eri tavoin. Tämän todellisuuden vuoksi on tärkeää analysoida perusteellisesti Alkalinen fosfataasi ja sen vaikutukset, jotta voidaan ymmärtää sen vaikutus yhteiskuntaan ja tehdä tietoisia päätöksiä tästä asiasta.
Alkalinen fosfataasi (AFOS, EC 3.1.3.1) on hydrolaasityyppinen entsyymi. Se katalysoi fosfaattiryhmien poistoa monentyyppisiltä molekyyleiltä, kuten nukleiinihapoilta ja proteiineilta. Fosfaattiryhmän poistoa kutsutaan defosforylaatioksi. Alkalinen fosfataasi toimii tehokkaimmin alkalisessa eli emäksisessä ympäristössä.
Ihmisellä alkalista fosfataasia esiintyy etenkin maksassa, sappiteissä, munuaisissa, luukudoksessa ja istukassa.
Normaali AFOS-viitearvo veriseerumissa aikuisilla on 35–105 U/l. Lapsilla arvot ovat suuremmat. Veren AFOS-pitoisuus kohoaa etenkin sappiteiden tukostiloissa.
Alkalisen fosfataasin entsyyminumero on EC 3.1.3.1 ja CAS-numero 9001-78-9.