Amflora

Tässä artikkelissa perehdymme Amflora:n maailmaan ja tutkimme sen monia puolia ja ilmenemismuotoja. Alkuperäistään nykypäivän merkityksellisyyteen asti Amflora on kiinnittänyt kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten huomion. Tämän kattavan analyysin avulla pyrimme ymmärtämään paremmin, mikä tekee Amflora:stä niin kiehtovan ja mikä vaikutus sillä on yhteiskuntaamme. Riippumatta siitä, oletko asian asiantuntija vai haluatko vain oppia lisää, tämä artikkeli antaa sinulle tarvittavat tiedot ymmärtääksesi täysin Amflora-ilmiön. Valmistaudu uppoutumaan löytö- ja tiedonmatkalle!

Amfloraperunoita.

Amflora on geenimuunneltu BASF:n kehittämä peruna. Se on erittäin tärkkelyspitoinen ja jopa limaisen tuntuinen, minkä vuoksi paperiteollisuus käyttää sitä tärkkelysperunana, paperin täyteaineena. [1] Lajike on tarkoitettu myös rehuksi mutta ei ihmisravinnoksi.[2]

Siinä, missä tavalliset tärkkelysperunat tuottavat tärkkelyksenä amyloosia ja amylopektiiniä, tuottaa Amflora pääasiassa vain amylopektiiniä.

Amfloraa aletaan koeviljellä Suomessa vuonna 2010 Perunantutkimuslaitoksella Hämeenlinnan Lammilla sekä Seinäjoella.[1] Sitä istutetaan 2010 Saksassa noin 20 hehtaarin, Ruotsissa 100 hehtaarin ja Tšekissä noin 150 hehtaarin alueelle. Saksan ja Ruotsin viljelyala menee siemenlisäykseen ja Tšekin teollisuuskäyttöön. [3]

BASF:n siirtogeenisistä perunalajikkeista Fortuna menee elintarviketeollisuuteen muun muassa perunalastujen raaka-aineeksi.

Katso myös

Perunajauho

Lähteet

  1. a b Gm-perunakokeille luvat Lammille ja Seinäjoelle 3.3.2010. Maaseudun Tulevaisuus. Arkistoitu 5.3.2010. Viitattu 15.4.2010.
  2. Vuorio, Jukka: Voi pottu. Voima, 2010, nro 3, s. 14. Voima Kustannus Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.4.2010. (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/03/fi_FI/basf_hakee_hyvaksyntaa_uusille_gmperunoille_0903/

Aiheesta muualla