Barak

Nykymaailmassa Barak:stä on tullut erittäin tärkeä ja monia ihmisiä kiinnostava aihe. Ilmestymisestään lähtien Barak on herättänyt yhteiskunnan eri sektoreiden huomion synnyttäen keskustelua, ristiriitaisia ​​mielipiteitä ja jatkuvaa kiinnostusta oppia lisää siitä. Sen vaikutus on ylittänyt rajat ja synnyttänyt suuren määrän tutkimusta ja julkaisuja, jotka pyrkivät kaivamaan sen eri puolia. Barak on onnistunut ottamaan näkyvän paikan tiedotusvälineissä ja poliittisessa agendassa, koska sitä lähestytään useista eri näkökulmista ja se synnyttää loputtomasti mielipiteitä ja kantoja. Tässä artikkelissa perehdymme Barak:n kiehtovaan maailmaan tutkimalla sen alkuperää, kehitystä ja sen vaikutusta nykypäivän yhteiskuntaan.

Barakin tai Deboran hauta Tel Kadeshissa

Barak (hepr. ‏בָּרָק‎) oli Vanhassa testamentissa mainittu kenraali. Hän oli Abinoamin poika ja naisprofeetta Deboran armeijan johtaja. Barak ja Debora kukistivat kanaanilaiskenraali Siseran joukot, jotka olivat sortaneet israelilaisia kahdenkymmenen vuoden ajan.

Taistelusta, jossa Deboran ja Barakin voittivat kanaanilaiset, kerrotaan Tuomarien kirjan neljännessä ja viidennessä luvussa. Näistä ensimmäinen on proosallinen ja jälkimmäinen ns. Deboran laulu runollinen. Debora antoi Barakille Herran käskyn kerätä kymmenentuhannen miehen joukon ja lähteä Taborinvuorelle. Barak saisi voittaa Siseran joukot Kisoninpurolla. Barak halusi kuitenkin Deboran tulevan mukaan, minkä seurauksena Barak ei saisi kuitenkaan kunniaa voitosta, vaan Siseran tappaisi nainen. Sisera pakeni kesken taistelun ja piiloutui keniläisen Haberin telttaan, jonne Haberin vaimo Jael tappoi Siseran telttavaarnalla.[1]

Uuden testamentin Heprealaiskirjeessä Barakia muistetaan yhtenä niistä, jotka kukistivat uskon voimalla valtakuntia[2].

Lähteet