Bratislavan kynttilämielenosoitus

Tämä artikkeli käsittelee aihetta Bratislavan kynttilämielenosoitus, joka on herättänyt suurta kiinnostusta sen merkityksen vuoksi. Bratislavan kynttilämielenosoitus on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen eri aloilla, niin henkilökohtaisella, akateemisella, ammatillisella kuin sosiaalisellakin alalla. Vuosien mittaan Bratislavan kynttilämielenosoitus:n merkitys ja merkitys on kasvanut ja se on synnyttänyt keskustelua, tutkimusta ja pohdintaa sen vaikutuksista ja seurauksista yhteiskunnassamme. Tässä mielessä on olennaista analysoida ja ymmärtää Bratislavan kynttilämielenosoitus:tä ympäröivät eri näkökohdat sen alkuperästä sen nykyiseen kehitykseen, jotta voimme tarjota laajan ja täydellisen näkemyksen tästä erittäin tärkeästä aiheesta.

Hviezdoslavin aukio vuonna 2006.

Bratislavan kynttilämielenosoitus 25. maaliskuuta 1988 oli ensimmäisiä kommunismin vastaisia mielenilmaisuja Tšekkoslovakiassa. Sen järjestämisen aloittivat roomalaiskatoliset aktivistit, jotka vaativat uskonnon harjoittamisen vapautta. Mielenosoituksessa ei pidetty puheita, vaan ihmiset polttivat kynttilöitä ja rukoilivat. Yli kaksituhatta henkeä kerääntyi Bratislavan keskustaan Hviezdoslavin aukiolle, ja lähikadulla oli tuhansia lisää. Poliisi vastasi väkivallalla - väkijoukkoja vastaan käytettiin pamppuja ja vesitykkejä. Kymmeniä ihmisiä pidätettiin ja ristikuulusteltiin tuntikausia, heidän joukossaan sellaisia, jotka sanoivat olleensa kaupungin keskustassa vain sattumalta.[1]

Mielenilmaukset levisivät, ja kommunisminvastaisuus jatkui samettivallankumouksena.[2]

Lähteet

  1. Candle demonstration svieckovamanifestacia.sk. Arkistoitu 24.3.2008. (englanniksi)
  2. MEP Anna Záborská: Remembrance of Candle Demonstration 26.3.2008. EPP-ED Group in the European Parliament. Arkistoitu 26.5.2012. (englanniksi)