Tässä artikkelissa esittelemme Caffè macchiato:n analyysimme keskeisenä elementtinä. Caffè macchiato on nykyään erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe, koska sen vaikutus tuntuu yhteiskunnan eri alueilla. Tämän artikkelin kautta tutkimme Caffè macchiato:een liittyviä eri näkökohtia, tutkimme sen historiallista kehitystä, sen vaikutusta eri yhteyksissä ja sen vaikutuksia nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Antaaksemme kattavan näkemyksen Caffè macchiato:stä tarkastelemme sitä monitieteisistä näkökulmista ja tarjoamme näin täydellisen ja rikastuttavan analyysin lukijoillemme.
Caffè macchiato (), joskus myös espresso macchiato[1][2], on espressokahvijuoma, johon on lisätty pieni määrä vaahdotettua maitoa. Italian kielessä macchiato tarkoittaa ”tahriintunutta” tai ”täplikästä”, joten caffè macchiaton kirjaimellinen käännös on ”tahriintunut kahvi” tai "merkitty kahvi".
Nimitys ”macchiato” juontaa juurensa siitä, että baristat joutuivat näyttämään tarjoileville tarjoilijoille eron espresson ja pienen määrän maitoa sisältävän espresson välillä; jälkimmäinen oli ”merkitty”. Ajatus heijastuu juoman portugalinkielisessä nimessä: café pingado, joka tarkoittaa kahvia pisaralla maitoa[3].
Caffè macchiatossa espresson ja maidon suhde on suurin kaikista kyseisistä ainesosista valmistetuista juomista. Tarkoituksena on, että maito pikemminkin hillitsee kuin peittää kahvin maun ja lisää samalla ripauksen makeutta. Juoma valmistetaan tyypillisesti kaatamalla pieni määrä höyrytettyä maitoa suoraan yhteen espressoannokseen.[4] Eräässä reseptissä käytetään 5–10 grammaa (1–2 teelusikallista) maitoa, joka on kuumennettu 60–66 °C:seen.[5] Juoma valmistetaan tyypillisesti kaatamalla pieni määrä höyrytettyä maitoa suoraan espressoannokseen.
Australiassa juomaa kutsutaan nimellä ”macciato”, ja siitä on joitakin muunnelmia.[6] Perinteinen pitkä macciato on yleensä kaksinkertainen annos espressoa, jossa on ripaus maitoa ja suurin osa lasista jätetään tyhjäksi. Perthissä tilataan yleensä ”long mac topped up”, joka on kaksinkertainen annos espressoa ja lasi täytetään maitojuomalla. Melbournessa juoma on tupla-annos espressoa, lasi täytetään puoliksi vedellä ja päälle loraus maitoa.[7]