CamelCase

Termin kuvaannollista alkuperää havainnollistava kuva.

CamelCase tai CamelCaps on termi, jolla viitataan tapaan kirjoittaa useista sanoista koostuvat hypertekstilinkit (eräissä wikeissä) sekä muuttujien, funktioiden, metodien tai luokkien nimet siten, että sanat on kirjoitettu yhteen isoin alkukirjaimin. Nimitys CamelCase juontuu tavasta, jolla suuret kirjaimet nousevat esiin sanassa kuin kamelin kyttyrät. Termille ei ole vakiintunutta suomennosta. Tietokirjailija Jukka Korpela on ehdottanut käännökseksi ”karavaanityyliä” perustellen, että ”mielikuva on selvempi, jos ajatellaan jonoa eli karavaania, jossa on mukana kameleita”.

Esimerkiksi kahden luvun tulon laskeva funktio voitaisiin nimetä LaskeLukujenTulo. Toinen mahdollinen tapa olisi korvata välilyönnit alaviivoin (nk. snake case), tällöin nimeksi tulisi laske_lukujen_tulo. CamelCase-tyyppistä nimeämiskäytäntöä suositaan esimerkiksi C++:ssa ja Javassa sekä joissakin muissa ohjelmointikielissä. Ensimmäinen sana voidaan kirjoittaa joko pienellä tai isolla alkukirjaimella, tämä riippuu valitusta käytännöstä tai sen voi määritellä käytetty tyyliohje tai laatukäsikirja, joka määrittelee ohjelmakoodissa käytetyt nimeämissäännöt.

Ohjelmakoodin kirjoitustapana levinnyt CamelCase on sittemmin tullut osaksi myös kaupalliseen käyttöön tuotteiden ja yritysten nimiin. Vaikka CamelCase-kirjoitusta on esiintynyt mainoksissa ja yritysten nimissä jossakin määrin jo kauan ennen ohjelmoinnin yleistymistä, siitä tuli 2000-luvun vaihteessa mainosmaailmassa suoranainen buumi. Hyvässä kielenkäytössä sitä kuitenkin vältetään niin suomessa kuin englannissakin.

Tapaan viitataan myös muilla nimillä kuten PascalCase.

Lähteet

  1. Korpela, Jukka: Gemena ja versaali (”pienet” ja ”isot” kirjaimet). jkorpela.fi. 21.4.2008. Viitattu 23.4.2008.
  2. https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/dotnet/netframework-1.1/x2dbyw72(v=vs.71)?redirectedfrom=MSDN
Typografia
Typografit ja kirjainmuotoilijat
Kirjaintyylit ja -lajit
Merkit
Suuntaukset
Muut aiheet