Carl Liander

Tässä artikkelissa tutkimme Carl Liander:n aihetta perusteellisesti, analysoimme sen alkuperää, sen vaikutusta nyky-yhteiskuntaan ja eri näkökulmia ilmiöön. Carl Liander:llä on ollut keskeinen rooli elämämme eri osa-alueilla syntymästään ajan myötä kehittyneeseen kehitykseen ja se on synnyttänyt keskusteluja, kiistoja ja pohdintoja eri aloilla. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tutkimme Carl Liander:een liittyviä syitä, seurauksia ja mahdollisia ratkaisuja tavoitteenamme tarjota kattava ja rikastuttava näkemys tästä kaikille tärkeästä aiheesta.

Carl Gotthard Liander (1. marraskuuta 1847 Morakarla, Uplanti, Ruotsi25. toukokuuta 1916 Bollnäs) oli ruotsalainen opettaja, opettajaseminaarin johtaja, virsirunoilija.[1]

Elämä

Liander valmistui kansakoulunopettajaksi Upsalassa 1874 ja seuraavana vuonna hänestä tuli Bollnäsin seminaarin opettaja sekä viisi vuotta myöhemmin seminaarin johtaja. Hän jätti johtajan tehtävät 1908.[1]

Liander oli etevä koulumies ja otti osaa kristilliseen toimintaan, Ruotsin Evankelisen Isänmaasäätiön (Evangeliska Forsterlandsstifelsen) toimintaan saarnaajana ja piiriasiamiehenä.

Yksi hänen kirjoittamansa ja säveltämänsä virsi on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa virsi 77 ”Käy yrttitarhasta polku” (Från örtagården leder)[2]. Se on myös Ruotsin kirkon virsikirjassa virsi 715, mutta ei Ruotsin kirkon ruotsinkielisessä virsikirjassa..

Lähteet

  1. a b Oscar Lövgren: Psalm- och sånglexikon, s. 199. Gummesons bokförlag, Stockholm, 1964. (ruotsiksi)
  2. 77 Käy yrttitarhasta polku virsikirja.fi. Viitattu 15.2.2020.