Nykyään Cayetana Fitz-James Stuart on toistuva teema, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Syntymisestään lähtien se on herättänyt keskustelua ja kiistaa, ja se on asettanut itsensä keskeiseksi kohtaksi julkisella asialistalla. Kun kiinnostus Cayetana Fitz-James Stuart:tä kohtaan kasvaa, tarve ymmärtää sen monia puolia ja seurauksia kasvaa. Tässä artikkelissa tutkimme Cayetana Fitz-James Stuart:n eri ulottuvuuksia, analysoimme sen vaikutuksia eri alueilla ja tarjoamme täydellisen yleiskatsauksen sen merkityksestä nykyään.
María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silva (28. maaliskuuta 1926 – 20. marraskuuta 2014), Alba de Tormesin 18. herttuatar ja Espanjan grande oli Alban suvun päämies ja kolmas naispuolinen henkilö, joka on kantanut arvoa itsenäisesti. Hän syntyi Lirian palatsissa Jacobo Fitz-James Stuartin, Alban 17. herttuan ja María del Rosario de Silva y Gurtubayn, San Vicente del Barcon 9:nnen markiisittaren ainoaksi lapseksi. Hänen kummitätinsä oli Espanjan Alfonso XIII:n kuningatarpuoliso Viktoria Eugenie Battenberg.
Sukunsa päämiehenä Cayetana Fitz-James Stuartia puhuteltiin arvovaltaisimman arvonsa mukaan Alban herttuattareksi. Hänellä oli lisäksi yli neljäkymmentä muuta perittyä aatelisarvoa.[1] Hänet mainitaan Guinessin ennätysten kirjassa eniten aatelisarvoja omaavaksi henkilöksi maailmassa.[2] Hän polveutui suoraan Englannin kuningas Jaakko II:n aviottomasta pojasta James FitzJamesista.
Cayetana Fitz-James Stuart meni naimisiin Sotomayorin herttuan pojan don Luis Martínez de Irujo y Artázcozin kanssa 12. lokakuuta 1947. Juuri toisen maailmansodan päätyttyä järjestetyt häät olivat eräs viimeisistä eurooppalaisen aateliston suurhäistä ja tapaus huomioitiin kansainvälisessä lehdistössä. The New York Times kutsui häitä "maailman kalleimmiksi".[3] Heille syntyi kuusi lasta, joista kaikille Cayetana luovutti aatelisarvojaan jo eläessään.
Jäätyään leskeksi herttuatar meni uusiin naimisiin teologian tohtorin ja entisen jesuiittapappi Jesús Aguirre y Ortiz de Záraten kanssa 16. maaliskuuta 1978. Liitto oli skandaali 1970-luvun Espanjassa, koska Aguirre oli avioton lapsi.[4] Aguirre oli vaimoaan kahdeksan vuotta nuorempi ja tuli hyvin toimeen tämän lasten kanssa. Hän kuoli vuonna 2001.
Vuonna 2008 tuli julki herttuattaren aikomus naida itseään 24 vuotta nuorempi virkamies Alfonso Díez Carabantes. Hänen lastensa ja Espanjan kuninkaan kerrotaan vastustaneen liittoa, ja Alban suku julkaisi samana vuonna tiedoksiannon, jonka mukaan herttuattaren ja Díezin suhde perustui pitkään ystävyyteen ja ettei siihen liittynyt avioaikeita.[4] Herttuatar päätti kuitenkin toteuttaa naima-aikeensa ja ratkaisi lastensa vastustuskannan antamalla näille perintönsä ennakkoon. Herttuattaren omaisuus kattoi muun muassa hyvin vanhoja palatseja eri puolilla Espanjaa, vanhojen ja uusien mestareiden maalauksia mukaan lukien muiden muassa Tizian, Renoir ja Marc Chagall, ensipainoskappale Don Quixotesta, Kristoffer Kolumbuksen kirjoittamia kirjeitä, sekä valtavia maa-aloja; hänen omaisuutensa arvioitiin olevan arvoltaan 600 miljoonan ja 3,5 miljardin euron väliltä.[1] Díez esitti julkisen vakuutuksensa, ettei tavoittelisi herttuattaren omaisuutta millään tavoin.[4] Häät pidettiin 5. lokakuuta 2011 Palacio de las Dueñasissa Sevillassa.[5] Flamencointoilijana tunnettu herttuatar esitti muutaman tanssiaskeleen palatsin ulkopuolelle kerääntyneelle väkijoukolle.[6]
Seurapiirien jäsenenä herttuatar tapasi monia espanjalaisia ja ulkomaalaisia merkkihenkilöitä. Hänen Sevillan-palatsissaan kävivät vierailulla muiden muassa Jackie Kennedy, Wallis Simpson, Grace Kelly ja Monacon ruhtinas Rainier III. Vuonna 1959 hän emännöi yhdessä Yves Saint Laurentin kanssa Diorin muotinäytöksen Lirian-palatsissaan hyväntekeväisyystarkoitukseen. Liriassa kävi myös useita kuuluisia elokuvanäyttelijöitä kuten Charlton Heston, Sophia Loren, Raf Vallone ja Audrey Hepburn. Nuoruudenaikoinaan herttuatar esiintyi Richard Avedonin ja Cecil Beatonin valokuvissa ja Time- sekä Harper's Bazaar-lehtien kansissa.
Eräs herttuattaren aateliarvoista oli Berwickin herttuatar ja hän oli Englannin kuningas Jaakko II:n jälkeläinen suorassa polvessa sekä Winston Churchillin ja Walesin prinsessa Dianan kaukainen sukulainen.[6]
Cayetana Fitz-James Stuart kuoli Palacio de las Dueñasissa 20. marraskuuta 2014 88 vuoden iässä. Häneltä jäi viimeinen puoliso, kuusi lasta, yhdeksän lapsenlasta sekä kolme lapsenlapsenlasta.[7] Häntä seurasi poikansa Carlos Fitz-James Stuart, Huéscarin 14. herttua, josta tuli Alban 19. herttua.
Herttuattaren kuoltua hänen ruumiinsa oli esillä kaupungintalolla, missä tuhannet sevillalaiset kävivät tervehtimässä häntä viimeisen kerran. Arkun viereen oli aseteltu valokuvia herttuattaresta perheineen. Espanjan kuningas Felipe VI lähetti terveisensä herttuan pojalle puhelimitse ja toimitutti Sevillaan kaksi kukkaseppelettä. Kaupungin liput laskettiin suruliputukseen. Myös katolisen kirkon korkea-arvoiset jäsenet Juan José Asenjo ja Curro Romero sekä pääministeri Mariano Rajoy lähettivät muodolliset suruvalittelunsa.[8] Hautajaiset pidettiin Sevillan katedraalissa. Espanjan kuningasperhettä edusti prinsessa Elena.[9]
Herttuatar Cayetana de Alballa oli kahdeksantoistakertainen Espanjan granden arvo ennen kuin hän luovutti niistä neljä lapsilleen. Huéscarin ja Aliagan herttuanarvot periytyivät suoraan hänen lapsilleen Alban 17. herttuan kuoltua.
Patrilineaarinen perimyslinja |
---|
Herttuasukujen jäsenyys perustuu partilineaarisiin perimyslinjoihin, mistä seuraten Cayetanan historiallisesti pätevä suku on Stuart.
|