ClearType on pitkään ollut kiinnostava ja keskustelunaihe yhteiskunnassa. Perustamisestaan lähtien se on herättänyt uteliaisuutta ja pohdintaa eri ihmisissä ympäri maailmaa. Vuosien varrella ClearType on kehittynyt ja saanut erilaisia merkityksiä ja lähestymistapoja, ja siitä on tullut aihe, joka kattaa laajan kirjon ideoita ja mielipiteitä. Akateemisesta alasta sosiaalialalle ClearType on ollut tutkimuksen ja tutkimuksen kohteena, ja se on vaikuttanut suuresti siihen, miten ymmärrämme ja lähestymme elämän eri osa-alueita. Tässä artikkelissa tutkimme joitain näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka ovat kehittyneet ClearType:n ympärille, sekä sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa.
ClearType on rekisteröity tuotemerkki Microsoftin kehittämälle tekniikalle, jonka tarkoituksena on parantaa tekstin luettavuutta tietokonenäytöillä (etenkin nestekidenäytöillä). Se perustuu subpixel-rendering -tekniikkaan. Tekniikan tarkoituksena on lisätä tekstin terävyyttä ja näin parantaa sen luettavuutta.
Tekniikka perustuu siihen, että nestekidenäytöissä jokainen neliön muotoinen kuvapiste, eli pikseli, muodostuu itse asiassa kolmesta eri värisestä alueesta. Nämä värit ovat punainen, vihreä ja sininen. Useissa nestekidenäytöissä nämä värit on järjestetty siten, että pikselin vasen reuna on punainen, keskiosa vihreä ja oikea reuna sininen. Normaalisti yhden pikselin levyinen pystysuora viiva muodostetaan näytölle siten, että yhden pikselin kaikki värialueet ovat mustia. ClearType-tekniikan idea on se, että musta viiva voidaan muodostaa myös siten, että kolme vierekkäistä värialuetta ovat mustia, mutta niiden ei tarvitse olla samassa pikselissä. Näin pystysuoran, erityisesti valkoisen viivan sijoittaminen mustalle pohjalle voidaan suorittaa sivusuunnassa kolme kertaa niin tarkasti kuin ilman ClearType-tekniikkaa.
Tekniikasta on hyötyä erityisesti länsimaisten kirjainten kanssa, sillä länsimaiset kirjaimet sisältävät paljon lähekkäin olevia pystysuoria viivoja.
Tekniikan haasteena on se että käyttöjärjestelmä ei aina tiedä miten eri värit on näytön pikseleissä järjestetty. Jos esimerkiksi värit ovat eri järjestyksessä kuin käyttöjärjestelmä olettaa, tekstistä tulee suttuista. Internet Explorer 7 -selaimessa ClearType on oletuksena valmiiksi päällä, mutta sen voi kytkeä pois. Parhaiten tekniikka toimii kun teksti ja tausta ovat RGB-järjestelmän kannalta vastakkaisväriset eli musta ja valkoinen tai jokin puhtaista perusväreistä ja sille vastakkainen väliväri. Valkoisen ja mustan vastakkainasettelussa päästään parempaan tarkkuuteen mutta usein mustan pystyviivan vasempaan laitaan jää punertava tai kellertävä raja ja oikeaan reunaan vihertävä tai sinertävä. Pikselin levyinen valkoinen viiva mustalla pohjalla voidaan toteuttaa ilman värivirhettä.
Apple käyttää samanlaisista tekniikoista omassa käyttöjärjestelmässään nimeä CoolType.