Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Yhdysvaltain tekijänoikeuslain tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

- Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki avustukset monopoli "alkuperäisten teosten suoja". Ilmoitetulla tarkoituksella edistää taide ja kulttuuri, tekijänoikeuslaki antaa tekijöille joukon yksinoikeuksia: tehdä ja myydä kopioita teoksistaan, luoda johdannaisteoksia ja esittää tai näyttää teoksiaan julkisesti. Nämä yksinoikeudet ovat määräaikaisia, ja ne raukeavat yleensä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen tai 95 vuotta julkaisun jälkeen. Yhdysvalloissa toimii julkaistu ennen 1. tammikuuta 1928 ovat julkisia.

Yhdysvallat tekijänoikeus lakia on viimeksi yleisesti tarkistanut Tekijänoikeuslaki 1976, kodifioitu Yhdysvaltain säännöstön osasto 17. Yhdysvaltain perustuslaki antaa kongressille nimenomaisesti valtuudet laatia tekijänoikeuslaki 1 artiklan 8 luvun 8 lausekkeen mukaisesti, joka tunnetaan nimellä Tekijänoikeuslauseke. Tekijänoikeuslausekkeen mukaisesti Kongressi sillä on valta "edistää tieteen ja hyödyllisten taiteiden kehitystä varmistamalla rajoitetuksi ajaksi tekijöille ja keksijöille yksinoikeus vastaaviin kirjoituksiinsa ja löytöihinsä".

- Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto hoitaa tekijänoikeuksien rekisteröinnin, tallentamisen tekijänoikeuksien siirrotja muut tekijänoikeuslain hallinnolliset näkökohdat.

Historia

Yhdysvallat tekijänoikeus laki jäljittää sen syntyperän britteihin Annen perussääntö, joka vaikutti Yhdysvaltain ensimmäiseen liittovaltion tekijänoikeuslakiin Tekijänoikeuslaki 1790. Perustajaisien määrittämän tekijänoikeuden pituus oli 14 vuotta sekä mahdollisuus uusia se kerran 14 vuodella. 40 vuotta myöhemmin, alkuperäinen toimikausi muutettiin 28 vuodeksi.

Vasta 180 vuotta sen perustamisen jälkeen sitä laajennettiin merkittävästi pidemmälle Tekijänoikeuslaki 1976 "Joko 75 vuotta tai kirjailijan elämä plus 50 vuotta" ja Sonny Bono Tekijänoikeusajan pidennyslaki vuodelta 1998 (kutsutaan myös "Mikki Hiiren suojalakiksi", koska se esti tekijänoikeutta vanhenemmasta, kun Disney sarjakuvahahmo Mikki Hiiri).

Tekijänoikeuden tarkoitus

Kongressilla on valta edistää tieteen ja hyödyllisten taiteiden kehitystä varmistamalla rajoitetuksi ajaksi tekijöille ja keksijöille yksinoikeus vastaaviin kirjoituksiinsa ja löytöihinsä.

Tekijänoikeuslain tavoite, sellaisena kuin se on esitetty Tekijänoikeuslauseke että Yhdysvaltain perustuslaki, on "edistää tieteen ja hyödyllisten taiteiden kehitystä varmistamalla rajoitetun ajan tekijöille ja keksijöille yksinoikeus vastaaviin kirjoituksiinsa ja löytöihinsä". Tämä sisältää taiteen, kirjallisuuden, arkkitehtuurin, musiikin ja muiden tekijän teosten luomisen kannustamisen. Kuten monien oikeudellisten doktriinien kohdalla, tekijänoikeuslain tehokkuus sen ilmoittaman tarkoituksen saavuttamisessa on keskustelunaihe.

Tekijänoikeuslain alaisia ​​teoksia

Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki suojaa "alkuperäisiä tekijän teoksia", jotka on tallennettu konkreettiselle välineelle, mukaan lukien kirjalliset, dramaattiset, musiikilliset, taiteelliset ja muut henkiset teokset. Tämä suoja on saatavilla sekä julkaistuille että julkaisemattomille teoksille. Tekijänoikeuslaki sisältää seuraavan tyyppisiä teoksia:

  • Kirjallisuuden
  • Musikaali
  • Dramaattinen
  • Pantomiimeja ja koreografisia teoksia
  • Kuvallisia, graafisia ja veistoksellisia teoksia
  • Audiovisuaaliset teokset
  • Äänitallenteet
  • Johdannaisia ​​teoksia
  • Kokoelmat
  • Arkkitehtityöt

Idea-ilmaus-dikotomia

Tekijänoikeuslaki suojaa idean "ilmaisua", mutta tekijänoikeus ei suojaa itse "ideaa". Tätä eroa kutsutaan ajatus-ilmaus-dikotomia. Ero "idean" ja "ilmaisun" välillä on tekijänoikeuslain perusta. alkaen Tekijänoikeuslaki 1976 (17 USC 102 §):

Alkuperäisen teoksen tekijänoikeussuoja ei missään tapauksessa ulotu mihinkään ideaan, menettelyyn, prosessiin, järjestelmään, toimintatapaan, konseptiin, periaatteeseen tai löytökseen riippumatta siitä, missä muodossa se on kuvattu, selitetty, kuvattu tai ilmennyt. sellaisessa työssä.

Esimerkiksi politiikan teoriaa kuvaava paperi on tekijänoikeussuojattu. Paperi on lauseke kirjoittajan ajatuksia poliittisesta teoriasta. Teoria itsessään on vain ajatus, eikä se ole tekijänoikeuden alaista. Toinen kirjoittaja voi vapaasti kuvailla samaa teoriaa omin sanoin loukkaamatta alkuperäisen tekijän tekijänoikeuksia.

Vaikka idean ja ilmaisun kaksijakoisuus on perustavanlaatuinen, sitä on usein vaikea toteuttaa käytännössä. Järkevät ihmiset voivat olla eri mieltä siitä, missä suojaamaton "idea" päättyy ja suojattava "ilmaus" alkaa. Tuomarina Oppinut käsi sanoi: "Ilmeisestikään ei voida sanoa mitään periaatetta siitä, milloin jäljittelijä on mennyt pidemmälle kuin "idean" kopioiminen ja lainannut sen "ilmaisua". Päätösten on siksi väistämättä oltava tapauskohtaisia."

Tosiasiakokoelmia ja kulmakarvojen hiki -oppi

Pelkät tosiasiat eivät ole tekijänoikeudella suojattuja. Kuitenkin, kokoelmat faktoista kohdellaan eri tavalla, ja ne voivat olla tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Tekijänoikeuslaki, 103 §, sallii "kokoelmien" tekijänoikeussuojan, kunhan kokoelman kehittämiseen liittyy "luova" tai "alkuperäinen" teko, kuten valinta (päättää, mitkä tosiasiat sisällytetään tai jätetään pois) ja järjestely (miten tosiasiat näytetään ja missä järjestyksessä). Kokoelmien tekijänoikeussuoja on rajoitettu tosiasioiden valinta ja järjestely, ei itse faktoihin.

- Korkein oikeus päätös sisään Feist Publications, Inc., v. Rural Telephone Service Co. selvensi kokoelman tekijänoikeusvaatimuksia. Feist-tapaus kielsi tekijänoikeussuojan "valkoisten sivujen" puhelinluettelolta (puhelinnumeroiden kokoelma aakkosjärjestyksessä). Tällä tuomiolla korkein oikeus hylkäsi "kulmakarvojen hikiTekijänoikeussuoja vaatii siis luovuutta, eikä mikään kova työ ("otsan hiki") voi muuttaa ei-luovaa luetteloa (kuten aakkosjärjestystä puhelinnumeroluettelosta) tekijänoikeudella suojatuksi aiheeksi. Mekaaninen, ei - valikoivaa faktojen kokoelmaa (esim. aakkosjärjestetty puhelinnumero) ei voida suojata tekijänoikeudella.

Hyödyllisiä artikkeleita

Tekijänoikeus suojaa taiteellista ilmaisua. Tekijänoikeus ei suojaa hyödyllisiä artikkeleita tai esineitä, joissa on hyödyllisiä toimintoja. Tekijänoikeuslaki sanoo:

"Hyödyllinen artikkeli" on artikkeli, jolla on luontainen hyödyllinen tehtävä, joka ei ole pelkästään artikkelin ulkoasun kuvaaminen tai tiedon välittäminen. Artikkelia, joka on tavallisesti osa hyödyllistä artikkelia, pidetään "hyödyllisenä artikkelina".

"tässä jaksossa määriteltyä hyödyllisen esineen suunnittelua pidetään kuvallisena, graafisena tai veistoksellisena teoksena vain, jos ja vain siltä osin kuin se sisältää kuvallisia, graafisia tai veistoksellisia piirteitä, jotka voidaan tunnistaa erikseen artikkelin hyödyllisistä näkökohdista ja ne voivat olla olemassa niistä riippumatta."

Monet teolliset muotoilijat tekevät kuitenkin töitä, jotka ovat sekä taiteellisia että toimivia. Näissä olosuhteissa tekijänoikeuslaki suojelee vain tällaisen teoksen taiteellista ilmaisua ja vain siinä määrin kuin taiteellinen ilmaisu voidaan erottaa sen utilitaristisesta tehtävästä.

Vuonna 2017 Yhdysvaltain korkein oikeus myönsi certiorari tapauksessa Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. määrittääkseen, milloin hyödylliseen artikkeliin sisällytetty "kuvallinen, graafinen tai veistoksellinen ominaisuus" on tekijänoikeussuojan piirissä, katsoo, että tällaiset ominaisuudet ovat tekijänoikeussuojan alaisia ​​"vain, jos ominaisuus (1) voidaan nähdä kaksi- tai kolmiulotteisena taideteoksena, joka on erillinen hyödyllisestä artikkelista ja (2) se olisi suojattava kuvallinen, graafinen tai veistosteos – joko sellaisenaan tai johonkin muuhun konkreettiseen ilmaisuvälineeseen kiinnitettynä – jos se kuvitellaan erillään hyödyllisestä esineestä, johon se on sisällytetty." Tähti Athletica alkoi Varsity Brandsin kannena Star Athleticaa vastaan ​​viiden cheerleader-puvun tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Soveltaessaan uutta testiään cheerleader-puvun malleihin tuomioistuin sanoi:

Ensinnäkin koristeet voidaan tunnistaa piirteiksi, joilla on kuvallisia, graafisia tai veistoksellisia ominaisuuksia. Toiseksi, jos cheerleading-univormujen pinnalla olevat värit, muodot, raidat ja nuoliviivat erotettaisiin univormuista ja levitettäisiin toisessa välineessä – esimerkiksi maalarin kankaalle – ne katsottaisiin "kaksiulotteisiksi... . taideteokset". Ja univormujen pintakoristeiden kekseliäs poistaminen ja niiden levittäminen muuhun välineeseen ei kopioi itse univormua. Vastaajat ovatkin soveltaneet malleja tässä tapauksessa muihin ilmaisuvälineisiin – erityyppisiin vaatteisiin – toistamatta univormua. Koristeet ovat siten erotettavissa univormuista ja oikeutettuja tekijänoikeussuojan piiriin.

Tämä tuottaa suhteellisen alhaisen kynnyksen hyödyllisten artikkelien kuvallisille, graafisille tai veistoksellisille ominaisuuksille, jotta ne voivat olla tekijänoikeussuojan piirissä, mitä eräs kommentoija selvästi korosti: Tähti Athletica Päätös "on todella varmistanut, että kaikki paitsi hienovaraisimmat graafiset mallit voivat saada tekijänoikeussuojan...kun olemme todenneet, että malleilla "on ... graafisia ... ominaisuuksia ... käytetty ... maalarin kankaalle", tekijänoikeustesti täyttyy. "

Toimii liittovaltion hallituksen toimesta

Liittovaltion luomat teokset eivät ole tekijänoikeudella suojattuja. 17 USC 105 §. Tämä tekijänoikeuden rajoitus koskee Yhdysvaltojen hallituksen ja sen edustajien tai työntekijöiden tuottamia julkaisuja heidän työnsä puitteissa. Tarkka kieli on seuraava:

Tämän otsikon mukainen tekijänoikeussuoja ei ole saatavilla millekään Yhdysvaltain hallituksen teokselle, mutta Yhdysvaltain hallitusta ei estetä vastaanottamasta ja omistamasta sille luovutuksen, testamentin tai muuten siirrettyjä tekijänoikeuksia.

"Yhdysvaltojen hallituksen työ" määritellään kohdassa 17 USC 101 § "Yhdysvaltojen hallituksen upseerin tai työntekijän valmistelemana työnä osana kyseisen henkilön virallisia tehtäviä". Huomaa, että valtion urakoitsijoita ei yleensä pidetä työntekijöinä, ja heidän teoksensa voivat olla tekijänoikeuden alaisia. Samoin Yhdysvaltain hallitus voi ostaa ja pitää hallussaan kolmansien osapuolten luomien teosten tekijänoikeudet.

Hallitus voi rajoittaa muiden mekanismien kautta tuottamiensa teosten saatavuutta. Esimerkiksi luottamukselliset tai salaiset materiaalit eivät ole tekijänoikeuden suojaamia, mutta niitä rajoittavat muut sovellettavat lait. Kuitenkin myös ei-salaisissa materiaaleissa on erityiset kiellot estää automaattinen pääsy työhön, joka muuten kattaa 17 USC 105 § kaupallisiin tarkoituksiin.

Liittovaltion ja osavaltioiden lakeja ei suojata tekijänoikeuksilla

Liittovaltion, osavaltion ja paikalliset säädökset ja tuomioistuinten päätökset ovat tässä julkisia eivätkä ne ole oikeutettuja tekijänoikeuteen, joka tunnetaan hallituksen käskydoktriinina. Ei ole vaikea nähdä motiiveja tämän takana:

Kansalaiset ovat lain laatijoita ja siten sen omistajia riippumatta siitä, kuka säännökset tosiasiallisesti laatii, koska lain auktoriteetti saa demokraattisen prosessin kautta ilmaistusta yleisön suostumuksesta.

Kolme keskeistä korkeimman oikeuden tapausta vahvistivat tämän hallituksen käskydoktriinin: Wheaton v. Peters (1834) Pankit v. Manchester (1888), ja Callaghan v. Myers (1888). Oppi on kodifioitu osaksi Yhdysvaltain säännöstö at 17 USC 105 § kautta Tekijänoikeuslaki 1976. Tekijänoikeusvirasto noudattaa tätä oppia omien määräystensä puitteissa:

Pitkään jatkuneen yleisen järjestyksen vuoksi Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto ei rekisteröi minkään osavaltion, paikallisen tai aluehallinnon antamaa hallituksen määräystä, mukaan lukien lait, oikeuden päätökset, hallinnolliset päätökset, julkiset määräykset tai vastaavat virkamiehet. laillisia materiaaleja. Virasto ei myöskään rekisteröi minkään vieraan valtion antamaa hallituksen määräystä tai virkatehtävissään toimivan valtion työntekijän laatimaa käännöstä.

Korkein oikeus on myös todennut, että liittovaltion, osavaltion tai paikallisen tason säädösten tai oikeuden päätösten selitetyt versiot, kun hallituksen jäsenet tekevät tällaisia ​​huomautuksia osana tehtäviään, eivät ole oikeutettuja tekijänoikeuksiin Georgia vastaan ​​Public.Resource.Org, Inc. (2020).

Yksinoikeudet

Tekijänoikeudella suojattuja perusoikeuksia on kuusi. Tekijänoikeuden haltijalla on yksinoikeus tehdä ja valtuuttaa muut tekemään seuraavat:

  • jotta jäljentää teos kopioituina tai äänilevyinä;
  • Valmistaa johdannaisteoksia työn perusteella;
  • jotta jakaa teoksen kopiot tai äänitallenteet yleisölle myymällä tai muulla omistusoikeuden siirrolla tai vuokraamalla tai lainaamalla;
  • jotta esiintyä julkisesti teos kirjallisten, musiikillisten, dramaattisten ja koreografisten teosten, pantomiimien ja elokuvien ja muiden audiovisuaalisten teosten osalta;
  • jotta julkisesti esillä teos, kun on kyse kirjallisista, musiikillisista, dramaattisista ja koreografisista teoksista, pantomiimeista ja kuvallisista, graafisista tai veistoksisista teoksista, mukaan lukien yksittäiset kuvat elokuvasta tai muusta audiovisuaalisesta teoksesta.
  • jotta digitaalisesti lähettää äänitallenteita digitaalisen äänensiirron avulla.

Tekijänoikeuksien haltijan yksinoikeuksien loukkaus on a tekijänoikeusrikkomus, ellei kohtuullista käyttöä (tai vastaavaa myönteistä puolustusta) sovelleta.

Tekijä, omistus ja vuokratyö

Teoksen tekijänoikeuksien alkuperäinen omistaja on tekijä, ellei kyseessä ole "vuokrateos".

  • Toimii vuokratyönä. Jos teos on tehty "vuokraamalla" tekijänoikeuslain tarkoittamassa merkityksessä, niin työnantaja or toimeksiantajaryhmä katsotaan tekijäksi ja omistaa tekijänoikeudet ikään kuin se olisi todellinen tekijä. Nämä olosuhteet, joissa teoksen voidaan katsoa olevan a vuokratyötä ovat:
    • Työn valmisteli an työntekijä työtehtäviensä puitteissa. Asiassa Community for Creative Non-Violence v. Reid, 490 US 730 (1989), korkein oikeus katsoi, että termi "työntekijä" tässä yhteydessä tulisi tulkita yleisen lain viraston periaatteiden mukaisesti. Jos työn tekijä on yleisen lain tarkoittama "työntekijä" ja työ on tehty hänen työsuhteensa puitteissa (onko työ sellainen, jota hän on palkannut valmistautumaan; tapahtuuko valmistautuminen ensisijaisesti työnantajan aika- ja paikkamääräykset ja onko työn aktivoitu ainakin osittain tarkoitus palvella työnantajaa), niin työ on vuokratyö ja työnantaja on tekijänoikeuden alkuperäinen omistaja.
    • Erikoistilatut tai tilaustyöt. Riippumattomien urakoitsijoiden (eikä työntekijöiden) luomia töitä voidaan pitää vuokratöinä vain, jos kaksi ehtoa täyttyvät. Ensinnäkin teoksen tulee sopia johonkin näistä kategorioista: panos kollektiiviseen teokseen, elokuvan tai muun audiovisuaalisen teoksen osa, käännös, lisäteos, kokoelma, opetusteksti, testi, vastausmateriaali testi tai atlas. Toiseksi osapuolten on nimenomaisesti sovittava kirjallisella, allekirjoitetulla asiakirjalla, että työ katsotaan vuokratyöksi.

Jos teos ei ole vuokrateos, tekijä on alkuperäinen tekijänoikeuksien omistaja. Tekijä on yleensä henkilö, joka keksii tekijänoikeudella suojatun ilmaisun ja "korjaa" sen "konkreettiseen ilmaisuvälineeseen". Erikoissääntöjä sovelletaan, kun mukana on useita kirjoittajia:

  • Yhteinen tekijä: Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki tunnustaa yhteisen tekijän 101 §:ssä. Yhteisen teoksen tekijät omistavat teoksen yhden tekijänoikeuden. Yhteinen teos on "kahden tai useamman tekijän laatima teos, jonka tarkoituksena on yhdistää heidän panoksensa erottamattomiksi tai itsenäisiksi osiksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi".
  • Kollektiiviset teokset: Ryhmäteos on kokoelma itsenäisiä, erikseen tekijänoikeudella suojattuja teoksia, kuten sanomalehti, aikakauslehti tai tietosanakirja. Jos tekijänoikeuksia ei ole nimenomaisesti siirretty, kunkin kokoelman yksittäisen teoksen tekijä säilyttää tekijänoikeudet kyseiseen teokseen. Kokoelman laatija tai kirjoittaja omistaa tekijänoikeudet esittämäänsä ilmaisuun, joka on ensisijaisesti erillisten julkaisujen valinta ja järjestely, mutta se voi sisältää esimerkiksi esipuheen, mainokset jne., jotka kollektiivinen tekijä on luonut. .

Siirrot ja lisenssit

Tekijänoikeudella suojatuille teoksille on olemassa kolmenlaisia ​​siirtoja.

  • Toimeksianto
  • Ainutlaatuinen lisenssi
  • Ei-yksinoikeudellinen lisenssi

Kaksi ensimmäistä, luovutus- ja yksinoikeuslisenssit, edellyttävät siirtoa kirjallisesti. Ei-yksinomaisten lisenssien ei tarvitse olla kirjallisia, ja olosuhteet voivat viitata niihin. Tekijänoikeuksien siirtoon liittyy aina yksi tai useampi yksinoikeudet tekijänoikeuksista. Lisenssi voi esimerkiksi antaa oikeuden esittää teos, mutta ei kopioida sitä tai valmistaa johdannaisteosta (sovitusoikeus).

Lisenssin ehtoja säätelee sovellettava sopimuslaki; kuitenkin käydään laajaa akateemista keskustelua siitä, missä määrin tekijänoikeuslaki ohittaa valtion sopimusoikeuden periaatteet.

Tekijä voi tekijänoikeuden siirron jälkeen lopettaa siirron tietyin edellytyksin. Tämä oikeus lopettaa siirto on ehdoton eikä siitä voi luopua.

Ennen vuotta 1978 julkaistujen teosten tekijänoikeudet voivat palata tekijälle 56 vuoden kuluttua. Esimerkiksi, Paul McCartney vaati takaisin Yhdysvaltain julkaisuoikeudet aikaisin Beatles kappaleita alkaen Sony Music Publishing, lokakuusta 2018 alkaen.

Vuodesta 1978 lähtien julkaistujen teosten tekijänoikeudet voivat palata alkuperäiselle tekijälle 35 vuoden kuluttua. 17 USC § 203(a) toteaa, että tekijän on kirjoitettava kirje, jossa vaaditaan alkuperäisen tekijänoikeusluvan irtisanomista vähintään kaksi vuotta ennen voimassaolon päättymispäivää.

Yksinoikeuksien rajoitukset

Osaston 17, United States Code, Section 108, asetetaan rajoituksia yksinomaisille tekijänoikeuksille tiettyjä rajoitettuja kopioita varten julkisessa kirjastossa tai arkistossa. Osaston 17, Yhdysvaltain säännöstön pykälä 107 asettaa myös lakisääteisiä rajoituksia tekijänoikeuksille, joita kutsutaan yleisesti kohtuullisen käytön poikkeukseksi.

Rekisteröintimenettely

19-luvun lopun sanomalehtimainos tekijänoikeuksien rekisteröintipalveluista. Tekstissä lukee "Yhdysvallat ja ulkomainen tekijänoikeus. Patentit ja tavaramerkit Tekijänoikeus suojaa sinua merirosvoilta. Ja tekee sinulle omaisuuksia. Jos sinulla on näytelmä, luonnos, valokuva, näytelmä, laulu tai kirja, joka on minkään arvoinen, pitäisikö se suojata tekijänoikeuksia Älä ota riskejä, kun voit turvata palvelumme pienellä hinnalla. Lähetä erikoistarjouksemme keksijöille ennen patentin hakemista, se maksaa sinulle. Käsikirja patenteista lähetetään ilmaiseksi. Suosittelemme, onko patentoitavissa vai ei. Ilmainen. Yhdistämme osakeyhtiöitä. Pienet maksut. Ota yhteyttä. Wormelle & Van Mater, johtajat, Columbia Copyright & Patent Co. Inc, Washington, DC"
19-luvun lopun sanomalehtimainos tekijänoikeuksien rekisteröintipalveluista

Tekijänoikeus myönnetään automaattisesti alkuperäisen teoksen tekijälle (joka muuten täyttää edellä mainitut tekijänoikeusvaatimukset). Rekisteröinti ei ole välttämätöntä. Rekisteröinti kuitenkin vahvistaa tekijänoikeuden haltijan oikeuksia monin tavoin. Rekisteröityminen tai rekisteröinnin epääminen, vaaditaan, ennen kuin kanne voidaan nostaa, ja rekisteröinti antaa mahdollisuuden "lakisääteisten" vahingonkorvausten lisäämiseen.

Tekijänoikeus voidaan rekisteröidä verkossa Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston verkkosivustolla. Tekijänoikeusvirasto tarkistaa hakemukset ilmeisten virheiden tai tekijänoikeudella suojatun kohteen puutteen varalta ja antaa sitten rekisteröintitodistuksen. Tekijänoikeusvirasto ei vertaa tekijän uutta teosta olemassa olevien teosten kokoelmaan tai muuten tarkista, onko tekijänoikeusloukkauksia.

Talletusvaatimus

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto vaatii talletuskopion teoksesta, jolle tekijänoikeusrekisteröintiä haetaan. Talletukset voidaan tehdä tekijänoikeusviraston eCO-järjestelmän kautta. Tämä talletusvaatimus palvelee kahta tarkoitusta. Ensinnäkin, jos tekijänoikeusrikkomuskanteen nostaminen tapahtuu, omistaja voi todistaa, että loukattu materiaali on täsmälleen samaa materiaalia, jolle omistaja on varmistanut rekisteröinnin. Toiseksi tämä vaatimus auttaa kongressin kirjastoa rakentamaan teoskokoelmaansa.[muokkaa]

Talletusvaatimuksen noudattamatta jättämisestä, sellaisena kuin se on muutettu tekijänoikeusviraston säännöksillä, rangaistaan ​​sakkolla, mutta se ei johda tekijänoikeuksien menettämiseen.

Tekijänoikeusilmoitukset

Tekijänoikeusilmoitusten käyttö on valinnaista. The Bernin yleissopimus, joka muuttaa Yhdysvaltain tekijänoikeuslakia vuonna 1989, tekee tekijänoikeuksista automaattisen. Tekijänoikeuksia koskevan ilmoituksen puuttuminen näitä merkkejä käyttämällä voi kuitenkin vähentää vahingonkorvauksia rikkomusoikeudessa – tämän lomakkeen ilmoitusten käyttäminen voi vähentää todennäköisyyttä, että "syytön loukkaus" onnistuu.

Tekijänoikeuden kesto

USA:n laajentuminen tekijänoikeustermi (olettaen, että kirjoittajat luovat teoksensa 35-vuotiaana ja elävät 70 vuotta)

Tekijänoikeussuoja on voimassa yleensä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Jos teos oli "vuokratyö", tekijänoikeus on voimassa 120 vuotta luomisesta tai 95 vuotta julkaisemisesta sen mukaan, kumpi on lyhyempi. Ennen vuotta 1978 luotujen teosten tekijänoikeuden kestosäännöt ovat monimutkaiset. Ennen 1. tammikuuta 1928 julkaistut teokset (muut kuin äänitallenteet) ovat kuitenkin päässeet julkisuuteen.

Ennen vuotta 1978 luodut teokset

Ennen vuotta 1978 julkaistujen tai rekisteröityjen teosten tekijänoikeuden enimmäiskesto on 95 vuotta julkaisupäivästä, jos tekijänoikeus on uusittu julkaisua seuraavan 28 vuoden aikana. Tekijänoikeuden uusiminen on ollut automaattinen vuodesta lähtien Tekijänoikeusuudistuslaki 1992.

Teoksille, jotka on luotu ennen vuotta 1978, mutta joita ei ole julkaistu tai rekisteröity ennen vuotta 1978, sovelletaan myös 302 §:n mukaista tekijänoikeusaikaa, joka on 70 vuotta tekijän kuolemasta. Ennen vuotta 1978 teokset oli julkaistava tai rekisteröitävä saadakseen tekijänoikeussuojan. Vuoden 1976 tekijänoikeuslain voimaantulopäivänä (joka oli 1. tammikuuta 1978) tämä vaatimus poistettiin ja nämä julkaisemattomat, rekisteröimättömät teokset saivat suojan. Kongressi aikoi kuitenkin kannustaa näitä tekijöitä julkaisemaan julkaisemattomia teoksiaan. Tämän kannustimen tarjoamiseksi näiden teosten suoja ei päättyisi ennen vuotta 2003, jos ne julkaistaan ​​ennen vuotta 2048.

Kaikki Yhdysvalloissa ennen vuotta 1928 julkaistut tekijänoikeudella suojatut teokset ovat julkisia; teokset, jotka on luotu, mutta joita ei ole julkaistu tai suojattu tekijänoikeudella ennen 1. tammikuuta 1978, voivat olla suojattuja vuoteen 2047 asti. Teoksille, jotka ovat saaneet tekijänoikeutensa ennen vuotta 1978, oli uusittava teoksen 28. vuonna tekijänoikeusvirastoon sen suoja-ajan pidentämiseksi. Uudistamisen tarve poistettiin Tekijänoikeusuudistuslaki 1992, mutta teokset, jotka olivat jo tulleet julkisiksi uusimatta jättämällä, eivät saaneet takaisin tekijänoikeussuojaa. Siksi ennen vuotta 1964 julkaistut teokset, joita ei ole uusittu, ovat julkisia.

Ennen vuotta 1972 äänitallenteet eivät olleet liittovaltion tekijänoikeuden alaisia, mutta kopiointia sääteltiin kuitenkin eri osavaltioissa. vahingonkorvauksia ja perussäännöt, joista osalla ei ollut kestorajoitusta. Vuoden 1971 äänitallennemuutos laajensi liittovaltion tekijänoikeuksia tallenteisiin, jotka on tallennettu 15. helmikuuta 1972 tai sen jälkeen, ja julisti, että ennen tätä päivämäärää tallennetut tallenteet ovat edelleen valtion tai tapaoikeus tekijänoikeus. Myöhemmillä muutoksilla viimeksi mainittua säännöstä on jatkettu vuoteen 2067 asti. Tästä johtuen vanhemmat äänitallenteet eivät olleet nykyaikaisten visuaalisten teosten vanhenemissääntöjen alaisia. Vaikka ne olisivat voineet tulla julkisuuteen valtion tekijän tai omistajan myöntämän muodollisen avustuksen seurauksena, käytännössä on ollut, että julkista ääntä ei käytännössä ole.

Tilanne muuttui vuoden 2018 lain voimaantulon myötä Musiikin nykyaikaistamislaki, joka laajensi liittovaltion tekijänoikeussuojan kaikkiin äänitallenteisiin niiden luomispäivästä riippumatta ja syrjäytti kyseisiä teoksia koskevat osavaltion tekijänoikeuslait. Lain mukaan ensimmäiset äänitallenteet, jotka tulivat julkisuuteen, olivat ennen vuotta 1923 tallennetut äänitallenteet, jotka tulivat julkisiksi 1. tammikuuta 2022. Vuosien 1923 ja 14. helmikuuta 1972 välisenä aikana tallennetut tallenteet siirretään asteittain julkisiksi vuosikymmeniä. Tarkemmin sanottuna vuosille 1923–1946 kiinteät teokset ovat julkisia 100 vuoden ja vuosille 1947–1956 kiinteät teokset 110 vuoden kiinnityksen jälkeen. Teokset, jotka on vahvistettu ajalla 1–1957, tulevat kaikki julkisiksi 14.

Toukokuussa 2016, Tuomari Percy Anderson antoi tuomion ABS Entertainmentin ja ABS Entertainmentin välisessä oikeudenkäynnissä CBS radio että vuotta 1972 edeltäneiden tallenteiden "remasteroidut" versiot voivat saada liittovaltion tekijänoikeuden erillisenä teoksena prosessissa ilmaistun luovan työn määrän vuoksi. Ninth Circuit muutoksenhakutuomioistuin kumosi päätöksen ABS Entertainmentin hyväksi.

Tekijänoikeusrajoitukset, poikkeukset ja suojaukset

Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki sisältää lukuisia suojakeinoja, poikkeuksia ja rajoituksia. Jotkut tärkeimmistä ovat:

  • Tekijänoikeus koskee vain tiettyjä tekijänoikeudella suojattu aihe, kodifioitu sisällä 17 USC 102 §. Teokset, jotka eivät ole "alkuperäisiä teoksia, jotka on kiinnitetty mihinkään konkreettiseen ilmaisuvälineeseen", eivät ole tekijänoikeuden alaisia. 17 USC § 102(b) Kodifioi, että tekijänoikeussuoja ei ulotu ideoihin, menettelyihin, prosesseihin, järjestelmiin jne. Faktat eivät välttämättä ole tekijänoikeudella suojattuja. "Hyödyllisiä artikkeleita" ei välttämättä suojata tekijänoikeuksilla. Hyödyllisiä artikkeleita ovat kirjasinsuunnittelu (Eltra Corp. vastaan ​​Ringer), muotisuunnittelua, tyhjiä lomakkeita, otsikoita, nimiä, lyhyitä lauseita, iskulauseita, aines- ja sisältöluetteloita, verkkotunnuksia ja bändien nimiä.
Eläinten tekemänä taiteena tämä apinan selfie ei ole oikeutettu tekijänoikeuksiin Yhdysvalloissa.
  • - ensimyynnin oppi, 17 USC 109 §, rajoittaa tekijänoikeuksien haltijoiden oikeuksia valvoa teostensa kopioiden edelleen jakelua ja näyttämistä jälkeen tekijänoikeuksien omistajan ensimmäinen myynti. Tietyn kopion omistajalla on oikeus "myydä tai muutoin luovuttaa kyseisen kopion hallussapito" ja "estää kopio julkisesti ... katsojille, jotka ovat läsnä paikassa, jossa kopio sijaitsee".
  • Hyvän mielen puolustaminen (504(c)(2)) vähentää lakisääteisiä vahingonkorvauksia, jos loukkaajana oli oppilaitos, kirjasto, arkisto tai julkinen yleisradioyhtiö ja hän kohtuudella uskoi, että loukkaava käyttö oli "kohtuullista käyttöä".
  • Tekijänoikeuslaki sisältää erityisiä poikkeuksia teostyypeille ja tietyille kokonaisuuksille, kuten kirjastot, yleisradioyhtiöt, sokeainkirjoitus ohjelmistojen varmuuskopiot, "kansilisenssi", joka mahdollistaa äänen tallennuksen kannet, ja levyautomaatti pakkolisenssit.
  • Sokeita ja vammaisia ​​koskevat säännökset: Tekijänoikeuslaki, 17 USC 121 ja 17 USC 110(8), sisältää erityisiä lakisääteisiä poikkeuksia sokeille tai muille vammaisille tarkoitetun materiaalin kopioinnille. § 121 ("Chafee-muutos") sallii tekijänoikeudella suojattujen teosten jäljentämisen sokeainkirjoitus, ääni, elektroninen, Web-pistekirjoitus, tai muissa tarpeellisissa muodoissa. Esimerkiksi, Kansallinen kirjastopalvelu sokeille ja liikuntarajoitteisille (NLS) hallinnoi ohjelmaa pykälän 121 mukaisesti, ja HathiTrustin digitaalinen kirjasto luottaa myös osaan 121 tarjoaessaan pääsyn vammaisille käyttäjille.
  • Online-palveluntarjoaja "Safe Harbor": § 512 ("OCILLA", hyväksytty osana DMCA:ta vuonna 1998) tarjoaa ehdollisen "turvasataman" online-palveluntarjoajille toissijaisesta vastuusta käyttäjiensä kopioiden loukkauksista.
  • Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki ei salli eläinten luomien teosten suojaamista tekijänoikeuksilla.

Reilu käyttö

Kohtuullinen käyttö tarkoittaa rajoitetun määrän tekijänoikeudella suojatun materiaalin käyttöä tavalla, joka ei ole loukkaavaa. Se on kodifioitu osoitteessa 17 USC 107 §, ja toteaa, että "tekijänoikeudella suojatun teoksen kohtuullinen käyttö... ei ole tekijänoikeusrikkomus." Kohdassa luetellaan neljä tekijää, jotka on arvioitava tietyn käytön kohtuullisuuden määrittämiseksi. Ei ole olemassa kirkkaan linjan säännöt kohtuullisen käytön osalta ja jokainen päätös tehdään yksilöllisesti tapauskohtaisesti.

  1. Käytön tarkoitus ja luonne, mukaan lukien se, onko käyttö luonteeltaan kaupallista vai voittoa tavoittelematonta koulutusta: Voittoa tavoittelematon koulutus ja ei-kaupallinen käyttö on todennäköisemmin kohtuullista käyttöä. Tämä tekee emme tarkoittaa, että kaikki voittoa tavoittelematon koulutus ja ei-kaupallinen käyttö on reilua käyttöä tai että kaikki kaupalliset käytöt eivät ole reilua. Sen sijaan tuomioistuimet tarkastelevat käytön tarkoitusta ja luonnetta muiden alla olevien tekijöiden kanssa. Lisäksi "muuttavaa" käyttöä pidetään todennäköisemmin oikeudenmukaisena. Muuttavat käyttötavat ovat sellaisia, jotka lisäävät jotain uutta, jolla on lisätarkoitus tai erilainen luonne, eivätkä korvaa teoksen alkuperäistä käyttöä.
  2. Tekijänoikeudella suojatun teoksen luonne: Luovamman tai mielikuvituksellisen teoksen (kuten romaanin, elokuvan tai laulun) käyttäminen on vähemmän todennäköisesti tukevat kohtuullista käyttöä kuin faktatyön (kuten teknisen artikkelin tai uutisen) käyttäminen. Lisäksi julkaisemattoman teoksen käyttöä ei todennäköisesti pidetä oikeudenmukaisena.
  3. Käytetyn osan määrä ja olennaisuus suhteessa tekijänoikeudella suojattuun teokseen kokonaisuutena: Tuomioistuimet tarkastelevat käytetyn tekijänoikeudella suojatun materiaalin määrää ja laatua. Suuren osan tekijänoikeudella suojatusta teoksesta käyttäminen ei todennäköisesti ole kohtuullista käyttöä. Tuomioistuimet ovat kuitenkin toisinaan havainneet käytettävän koko teos on reilua käyttöä, ja muissa yhteyksissä edes pienen määrän tekijänoikeudella suojattua teosta ei katsottu olevan reilua käyttöä, koska valinta oli tärkeä osa - tai teoksen "sydän".
  4. Käytön vaikutus tekijänoikeudella suojatun teoksen mahdollisiin markkinoihin tai arvoon: Tässä tuomioistuimet tarkastelevat, haittaako lisensoimaton käyttö tekijänoikeuden omistajan alkuperäisen teoksen olemassa olevia tai tulevia markkinoita ja missä määrin. Tätä tekijää arvioidessaan tuomioistuimet harkitsevat, vahingoittaako käyttö alkuperäisteoksen nykyisiä markkinoita (esimerkiksi syrjäyttämällä alkuperäisen teoksen myyntiä) ja/tai voiko käyttö aiheuttaa huomattavaa haittaa, jos se leviäisi laajalti.

Näiden neljän tekijän lisäksi laki antaa tuomioistuimille mahdollisuuden harkita myös muita tekijöitä, joilla voi olla merkitystä kohtuullisen käytön analyysin kannalta. Tuomioistuimet arvioivat kohtuullista käyttöä koskevat väitteet tapauskohtaisesti, ja kunkin tapauksen tulos riippuu tapauksen erityisistä seikoista. On ei kaavaa varmistaakseen, että ennalta määrättyä prosenttiosuutta tai määrää teoksesta - tai tietty määrä sanoja, rivejä, sivuja tai kopioita - voidaan käyttää ilman lupaa.

Kohtuullisen käytön opin perustelut kohdistuvat ensisijaisesti siihen, onko kiistanalainen käyttö ja missä määrin transformatiivinen. "Käytön on oltava tuottavaa ja siinä on käytettävä lainattua asiaa eri tavalla tai eri tarkoitukseen kuin alkuperäinen. Tekijänoikeudella suojatun materiaalin lainaus, joka vain pakkaa tai julkaisee alkuperäisen, ei todennäköisesti läpäise testiä... Jos toisaalta toissijainen käyttö lisää arvoa alkuperäiselle – jos lainattua materiaalia käytetään raaka-aineena, muunnetaan uuden tiedon, uuden estetiikan, uusien oivallusten ja ymmärrysten luomiseksi – tämä on juuri sitä toimintaa, jota reilu käyttö opin tarkoituksena on suojella yhteiskunnan rikastamista."

Tekijänoikeusvirasto tarjoaa haettavan luettelon kohtuullisen käytön oikeuskäytännöstä.

Rikkominen

Tekijänoikeusloukkaus tapahtuu, kun joku rikkoo jotakin kohdassa 17 USC 106 luetelluista yksinoikeuksista. Yleensä tämä tarkoittaa, että joku luo tai levittää "kopion" suojatusta teoksesta, joka on "olennaisesti samanlainen" kuin alkuperäinen versio.

Rikkomukset vaativat kopioinnin. Jos kaksi ihmistä sattuu kirjoittamaan täsmälleen saman tarinan tietämättä toista, kyseessä ei ole loukkaus.

Tekijänoikeusrikkomusoikeudenkäynti

Tekijänoikeuksien omistaja voi nostaa tekijänoikeusrikkomuskanteen liittovaltion tuomioistuimessa. Liittovaltion tuomioistuimet ovat yksinomainen asian lainkäyttövalta tekijänoikeusrikkomustapauksissa. Eli rikkomusmenettelyä ei saa nostaa olivat tuomioistuimissa. (Lukuun ottamatta teoksia, joita ei suojata liittovaltion lailla, mutta jotka ovat osavaltion lain suojaamia, esim. osavaltion lait, jotka kieltävät ennen 15. helmikuuta 1972 tehtyjen äänitallenteiden kopioimisen.) Huomaa, että tekijänoikeusvirasto käsittelee tekijänoikeusrekisteröintejä, mutta se ei ratkaise tekijänoikeuksia rikkomuskiistat.

Voimassa olevan tekijänoikeuden omistus

Tekijänoikeusrikkomuskanteen nostamiseksi tekijänoikeuden haltijan on osoitettava omistusoikeus voimassa olevaan tekijänoikeuteen ja teoksen alkuperäisten osien kopioimiseen. Tekijänoikeuden omistajan on myös osoitettava sekä (a) todellinen kopiointi että (b) teoksen sopimaton haltuunotto. Tekijänoikeuden omistaja kantaa kantajana taakan näiden kolmen tekijän vahvistamisesta ensimmäinen ryhmittymä rikkomistapauksessa.

A kantaja perustaa tekijänoikeuden (kantaja itse tai joku, joka on luovuttanut oikeudet kantajalle) omistukseen (1) alkuperäinen tekijän teos, joka on (2) kiinnitetty konkreettiseen välineeseen (esim. kirja, musiikkitaltiointi jne.).

Rekisteröintiä ei vaadita tekijänoikeussuojan luomiseksi, mutta rekisteröinti on välttämätöntä ennen kanteen nostamista. Rekisteröinti on hyödyllinen myös, koska se luo oletuksen a pätevä tekijänoikeus, sen avulla kantaja voi periä korotettuja "lakisääteisiä vahingonkorvauksia" ja olla oikeutettu asianajajapalkkioihin.

Kantaja vahvistaa "todellisen kopioinnin" suorilla tai epäsuorilla todisteilla. Suora todiste täyttyy joko vastaajan suostumuksella kopiointiin tai vastaajaa teossa tarkkaileneiden todistajien todistuksella. Yleisemmin kantaja vetoaa satunnaisiin tai epäsuoriin todisteisiin. Tuomioistuin päättelee kopioinnin osoittamalla "hämmästyttävän samankaltaisuuden" tekijänoikeudella suojatun teoksen ja väitetyn kopion välillä sekä osoittamalla molemmat pääsy ja pääsyn käyttö. Kantaja voi varmistaa "pääsyn" todistamalla leviämisestä laajalla maantieteellisellä alueella tai todistamalla, että vastaaja omisti kopion suojatusta teoksesta. Pääsy yksin ei riitä rikkomisen toteamiseen. Kantajan on osoitettava samankaltaisuus näiden kahden teoksen välillä, ja samankaltaisuuden aste vaikuttaa siihen todennäköisyyteen, että laiton kopiointi todella tapahtui tuomioistuimen silmissä. Silloinkin kantajan on osoitettava, että kopiointi oli sopimatonta haltuunottoa. Itse asiassa Yhdysvaltain korkein oikeus on katsonut, että kaikki kopiointi ei ole loukkausta ja että kavaltamisen osoittaminen on välttämätöntä.

Väärinkäyttö

Tekijänoikeudella suojattu teos voi sisältää elementtejä, jotka eivät ole tekijänoikeudella suojattuja, kuten faktoja, ideoita, teemoja tai sisältöä julkisia. Kantajan, joka väittää väärinkäytöksestä, on ensin osoitettava, että se, mitä vastaaja otti tekijänoikeudella suojatusta teoksesta, oli suojattavaa. Toiseksi kantajan on osoitettava, että kohdeyleisö tunnistaa merkittäviä yhtäläisyyksiä kahden teoksen välillä. Kohdeyleisö voi olla suuri yleisö tai erikoisala. Sitä samankaltaisuuden astetta, jonka tuomioistuin tarvitsee kavaltamisen toteamiseksi, ei ole helppo määritellä. Itse asiassa "tekijänoikeuden loukkauksen testi on välttämättä epämääräinen".

Sen määrittämiseen, onko luvaton omistus tapahtunut, käytetään kahta menetelmää: "vähennysmenetelmää" ja "kokonaismenetelmää".

- vähennysmenetelmä, joka tunnetaan myös nimellä "abstraktio/vähennysmenetelmä", pyrkii analysoimaan, mitkä tekijänoikeudella suojatun teoksen osat ovat suojattuja ja mitkä eivät. Suojaamattomat elementit ovat vähennetty ja faktanhakija määrittää sitten, onko jäljelle jäävässä suojattavassa lausekkeessa oleellisia yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi, jos tekijänoikeuksien haltija West Side Story väitetystä loukkauksesta, musiikin elementit on lainattu Romeo ja Juulia vähennettäisiin ennen kuin sitä verrataan väitettyyn loukkaavaan työhön, koska Romeo ja Juulia on julkisessa käytössä.

- kokonaisuusmenetelmä, joka tunnetaan myös nimellä "kokonaiskonsepti ja -tunnelma" -lähestymistapa, ottaa teoksen kokonaisuutena sisältäen kaikki elementit, kun se määrittää, onko olennaista samankaltaisuutta. Tämä muotoiltiin ensimmäisen kerran vuonna Roth Greeting Cards vastaan ​​United Card Co. (1970). Väitetyn loukkaavan teoksen yksittäiset elementit voivat sinänsä poiketa olennaisesti niitä vastaavasta osasta tekijänoikeudella suojatussa teoksessa, mutta yhdessä kuitenkin kyseessä on selkeä tekijänoikeudella suojatun materiaalin väärinkäyttö.

Nykyaikaiset tuomioistuimet voivat joskus käyttää molempia menetelmiä väärinkäytösten analysoinnissa. Toisissa tapauksissa yksi tapa saattaa löytää väärinkäytön, kun taas toinen ei, mikä tekee väärinkäytöstä kiistanalaisen aiheen rikkomusoikeudenkäynneissä.

Siviilioikeudelliset oikeussuojakeinot

Menestyvä tekijänoikeusloukkauksen kantaja voi hakea sekä "kieltomääräystä" että rahallista korvausta vahingonkorvaus. Vuodesta 2019 lähtien Yhdysvaltain korkein oikeus on katsonut, että tekijänoikeuksien haltijan on rekisteröitävä tekijänoikeutensa Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa ennen kuin hän voi hakea oikeussuojakeinoja loukkauksen vuoksi.

kieltotuomiot: Tekijänoikeuslain § 502 antaa tuomioistuimille valtuudet antaa sekä alustavia että pysyviä kieltomääräyksiä tekijänoikeusrikkomuksia vastaan. On myös säännöksiä väitetysti loukkaavien kopioiden ja muun loukkaamiseen käytetyn materiaalin takavarikosta ja tuhoamisesta.

Vahingonkorvaukset ja/tai voitot: Tekijänoikeuslain § 504 antaa tekijänoikeuden omistajalle mahdollisuuden periä: (1) todelliset vahingot ja vastaajan mahdolliset lisävoitot; tai (2) lakisääteiset vahingot.

Kuitenkin otsikko 17 Yhdysvaltain säännöstö §411(a) todetaan, että siviilioikeudellista kannetta yhdysvaltalaisen teoksen tekijänoikeusvaatimuksen täytäntöönpanemiseksi ei voida nostaa ennen kuin teos on rekisteröity Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa, lukuun ottamatta suppeaa poikkeusta, jos tekijänoikeusvirasto on jättänyt vaatimuksen ja hylännyt sen. Vuonna 2019 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti §411(a) edellyttää, että oikeudenkäyntiä ei voida aloittaa ennen kuin tekijänoikeusvirasto on käsitellyt hakemuksen, ei vain vastaanottanut sitä.

Tasapuolinen helpotus

Tekijänoikeuksien loukkaamisen estämiseksi tai rajoittamiseksi on saatavilla sekä väliaikaisia ​​että pysyviä kieltomääräyksiä. "Kieltomääräys" on oikeuden määräys, jossa vastaajaa kehotetaan lopettamaan jonkin tekeminen (esim. lopettamaan loukkaavien kopioiden myyminen). Yksi tekijänoikeusasioissa saatavilla olevan oikeudenmukaisen korvauksen muoto on a takavarikkomääräys. Tuomioistuin voi milloin tahansa oikeudenkäynnin aikana määrätä takavarikoitavaksi kaikki loukkaavien tuotteiden kopiot. Takavarikointimääräys voi sisältää materiaalia, jota on käytetty tällaisten kopioiden tuottamiseen, kuten perusnauhat, filminegatiivit, painolevyt jne. Oikeudenkäynnin aikana takavarikoidut esineet voidaan, jos kantaja voittaa, määrätä tuhottavaksi osana lopullista päätöstä. asetuksella.

Rahalliset vahingot

Tekijänoikeuden haltija voi vaatia myös rahallista korvausta. Kiellot ja vahingonkorvaukset eivät ole toisiaan poissulkevat. Yhdellä voi olla kieltomääräyksiä ja ei vahingonkorvauksia, tai vahingonkorvauksia ja ei kieltomääräyksiä tai sekä kieltomääräyksiä että vahingonkorvauksia. Vahingonkorvauksia on kahdenlaisia: todelliset vahingot ja voitot tai lakisääteiset vahingot.

Tekijänoikeuden omistaja voi periä takaisin voitot, jotka hän olisi ansainnut ilman loukkausta (todelliset vahingot) ja kaikki voitot, joita loukkaaja olisi voinut saada loukkauksen seurauksena, mutta joita ei jo huomioida todellisia vahinkoja laskettaessa. Todellisten vahingonkorvausten perimiseksi kantajan on todistettava tuomioistuimelle, että jos rikkomista ei olisi tapahtunut, kantaja olisi voinut tehdä lisämyyntiä tai ehkä periä korkeampia hintoja ja että tämä olisi johtanut voiton saamiseen. omistajan kustannusrakenne. Joissakin tapauksissa tekijänoikeudella suojattua materiaalia hyödyntävän loukkaajan ansaitsemat voitot voivat ylittää omistajan ansaitsemat tai mahdollisesti käytettävissä olevat voitot. Näissä olosuhteissa tekijänoikeuksien omistaja voi saada takaisin loukkaajan voitot, jos hän voi osoittaa yhteyden voittojen ja loukkaavan käytön välillä.

Lakisääteiset vahingot ovat saatavilla vaihtoehtona todellisille vahingoille ja voitolle. Jos tekijänoikeus on rekisteröity joko (a) kolmen kuukauden kuluessa julkaisemisesta tai (b) ennen loukkausta, kantajalla on oikeus vaatia lakisääteistä vahingonkorvausta. Tuomioistuin voi määrätä lakisääteisiä vahingonkorvauksia 750–30,000 XNUMX dollarin välillä, mutta sitä voidaan alentaa, jos rikkominen katsotaan tahattomaksi, tai sitä voidaan lisätä merkittävästi, jos rikkominen on tahallista.

Lakisääteinen vahingonkorvaus on joskus parempi kantajalle, jos todelliset vahingot ja voitot ovat liian pieniä, liian vaikeasti todistettavissa tai molemmat. On kuitenkin tilanteita, joissa lakisääteisiä vahingonkorvauksia ei ole saatavilla. 17 USC 412 § seuraavaa:

  • Lakisääteistä vahingonkorvausta ei voida periä, jos teos on julkaisematon ja loukkaus on alkanut ennen sen voimaantulopäivää. rekisteröinti.
  • Lakisääteistä vahingonkorvausta ei voida periä, jos teos on julkaistu, mutta loukkaus on alkanut ensimmäisen julkaisun jälkeen ja ennen sen rekisteröinnin voimaantulopäivää, ellei rekisteröintiä tehdä kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä julkaisusta.

Lakisääteiset vahingot lasketaan loukatun työn mukaan. Osaston 1, USC:n pykälän 17(c) kohdan (504) mukaan lakisääteiset vahingot vaihtelevat 750 dollarista 30,000 XNUMX dollariin teosta kohti kahdella pääpoikkeuksella:

  • "Syyttömän loukkauksen" tapauksessa summa voidaan alentaa summaan "vähintään 200 dollaria", jolloin tehokas vaihteluväli on 200 - 30,000 XNUMX dollaria teosta kohden. "Syytön" on tekninen termi. Erityisesti jos teokseen liittyy tekijänoikeusilmoitus, loukkaaja ei voi vedota syyttömyyteen.
  • Jos kyseessä on "tahallinen loukkaus" (jälleen "tahallinen" on tekninen termi), lakisääteiset vahingot voivat olla enintään 150,000 750 dollaria tehokkaan vaihteluvälin ollessa 150,000 - XNUMX XNUMX dollaria per työ.

Tekijänoikeusasioissa vahingot voivat olla erittäin suuria. Sisään Lowry's Reports, Inc. vastaan ​​Legg Mason Inc., vuoden 2003 oikeusjuttu osakeanalyysien uutiskirjeiden julkaisijan välillä yritystä vastaan, joka ostaa uutiskirjeistä yhden kopion ja tekee useita kopioita käytettäväksi talon sisällä, tuomaristo määräsi vahingonkorvauksia – joidenkin uutiskirjeiden osalta todellisia vahingonkorvauksia ja muiden uutiskirjeiden lakisääteisiä vahingonkorvauksia – yhteensä 20 miljoonaa dollaria .

Asianajokulut

Kustannukset ja asianajopalkkiot: Tekijänoikeuslain § 505 sallii tuomioistuinten harkintansa mukaan määrätä oikeudenkäyntikulut jommaltakummalta osapuolelta ja kohtuulliset asianajajapalkkiot voittaneelle osapuolelle. Tuomioistuin voi (mutta sen ei ole velvollinen) määräämään "vallemmalle osapuolelle" kohtuulliset asianajajapalkkiot. Tämä pätee sekä voittaneeseen kantajaan (tekijänoikeuden omistaja) että voittaneeseen vastaajaan (syytettyyn loukkaajaan). Asianajajapalkkiot eivät kuitenkaan ole käytettävissä hallitusta vastaan. Lakisääteisten vahingonkorvausten tapaan asianajopalkkioita ei peritä, jos loukkaavaa teosta ei ole rekisteröity loukkaushetkellä.

Rikosoikeudelliset rangaistukset

Siviilioikeudellisten oikeussuojakeinojen lisäksi tekijänoikeuslaki mahdollistaa rikossyytteet joissakin tapauksissa tahallisesta tekijänoikeusloukkauksesta. Lisäksi on olemassa rikosoikeudellisia seuraamuksia vilpillisistä tekijänoikeusilmoituksista, tekijänoikeusilmoituksen vilpillisistä poistamisesta ja vääristä ilmoituksista tekijänoikeuden rekisteröintihakemuksissa. The Digital Millennium Copyright Act määrää rikosoikeudellisia seuraamuksia tietyistä tekijänoikeuksien hallintatietojen kiertämisestä ja puuttumisesta. Kuvataideteoksen tekijän nimeämis- ja koskemattomuuden oikeuksien loukkaamisesta ei ole rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Rikosoikeudellisia rangaistuksia tekijänoikeusrikkomuksista ovat mm.

  • A loppu enintään 500,000 XNUMX dollaria tai vankeusrangaistus enintään viideksi vuodeksi tai molemmille, ensimmäisen kerran rikos.
  • Toistuvista rikkomuksista enintään miljoonan dollarin sakko tai enintään 1 vuoden vankeusrangaistus tai molemmat.

Voittoa tavoittelematon kirjastot, arkistot, koulutuslaitokset ja julkinen yleisradio yhteisöt ovat vapautettuja rikossyytteet.

Ensimmäisten rikosten rangaistukset alkavat seitsemästä kopiosta audiovisuaalisista teoksista ja sadasta kopiosta äänitallenteista.

Hallituksen rikkominen

Yhdysvaltain hallitusta, sen virastoja ja virkamiehiä sekä sen omistamia tai hallitsemia yrityksiä voidaan haastaa tekijänoikeusrikkomuksiin. Kaikki loukkauskanteet Yhdysvaltoja vastaan, jotka eivät ole syntyneet vieraassa maassa, on esitettävä Yhdysvaltain liittovaltion vaateet kolmen vuoden kuluessa rikkomisesta. Väärässä tuomioistuimessa esitetyt vaatimukset hylätään niiden puutteen vuoksi asian lainkäyttövalta. Hallitus ja sen virastot ovat myös oikeutettuja ratkaisemaan rikkomuskanteet tuomioistuimen ulkopuolella.

Osavaltioilla on suvereeni immuniteetti tarjoaa Yhdestoista muutos Yhdysvaltain perustuslakiin, joka estää useimmat osavaltioiden kanteet liittovaltion tuomioistuimissa, mutta kongressi voi tietyissä olosuhteissa kumota sen. Vuoden 1990 Copyright Remedy and Clarification Act (CRCA) -lain mukaan osavaltiot ovat vastuussa tekijänoikeusloukkauksista "samalla tavalla ja samassa laajuudessa kuin mikä tahansa valtiosta riippumaton taho". ja myös, että osavaltiot ja osavaltion entiteetit ja virkamiehet "ei saa olla immuuneja Yhdysvaltojen perustuslain yhdennentoista muutoksen tai minkään muun suvereenia koskemattomuutta koskevan opin nojalla kenenkään henkilön kanteilta liittovaltion tuomioistuimessa" väitetään tekijänoikeusrikkomuksesta.: 1  Useat liittovaltion tuomioistuimet ovat julistaneet CRCA:n perustuslain vastaiseksi.: 4  ja Yhdysvaltain korkein oikeus vahvisti tämän 23. maaliskuuta 2020.

Public domain

Toimii julkisia ovat vapaasti kaikkien kopioitavissa ja käyttämisessä. Tarkkaan ottaen termi "julkinen" tarkoittaa, että teos ei kuulu mihinkään tekijänoikeuksien oikeuksia ollenkaan (tekijänoikeus, tavaramerkki, patentti tai muu). Tässä artikkelissa käsitellään kuitenkin tekijänoikeuksia julkisesti vain.

Teos voi tulla julkiseksi monella eri tavalla. Esimerkiksi (a) teoksen suojaava tekijänoikeus voi olla vanhentunut tai (b) omistaja on saattanut nimenomaisesti lahjoittaa teoksen yleisölle tai (c) teos ei ole sellainen teos, jota tekijänoikeus voi suojata.

Orpoteoksia

"orpoteoksia"ongelma syntyi Yhdysvalloissa vuoden 1976 tekijänoikeuslain säätämisen myötä, mikä poisti tarpeen rekisteröidä tekijänoikeudella suojattuja teoksia, vaan julisti sen sijaan, että kaikki "alkuperäiset tekijän teokset on kiinnitetty mihin tahansa konkreettiseen ilmaisuvälineeseen" joutua tekijänoikeustilaan. Rekisteröinnin poistuminen poisti myös keskeisen tallennuspaikan tekijänoikeuksien haltijoiden jäljittämiseksi ja tunnistamiseksi. Tästä syystä tekijänoikeudella suojattujen teosten mahdollisten käyttäjien, kuten elokuvantekijöiden tai elämäkertojen kirjoittajien, on oletettava, että monet heidän mahdollisesti käyttämänsä teokset ovat tekijänoikeudella suojattuja. Kun suunniteltu käyttö ei muuten olisi lain sallimaa (esim reilu käyttö), heidän on itse tutkittava jokaisen käyttämänsä teoksen tekijänoikeustilanne. Koska tekijänoikeuksien haltijoiden keskitettyä tietokantaa ei ole, tekijänoikeuksien haltijoiden tunnistaminen ja yhteydenotto voi joskus olla vaikeaa. tähän luokkaan kuuluvia teoksia voidaan pitää "orvoina".

Tekijänoikeusuudistus

Tekijänoikeuskriitikot väittävät, että tekijänoikeussuojat kestävät liian kauan ennen kuin tekijänoikeudella suojattujen teosten sallitaan tulla julkisia. Vuoden 1977 jälkeen julkaistujen teosten tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan plus 70 vuotta. Jos teos on kuitenkin vuokratyötä (eli työ on tehty työsuhteessa tai tilattu) tai julkaistu nimettömänä, tekijänoikeus on voimassa 95-120 vuotta teoksen julkaisupäivästä riippuen. . Vuonna 2022 senaattorin esittelemä lainsäädäntö Josh Hawley, jonka otsikkona on vuoden 2022 tekijänoikeuslausekkeen palautuslaki, pyrkii lyhentämään suojan 70 vuodesta tekijän kuoleman jälkeen (vuoden 1978 jälkeen) ja 95 vuodesta (ennen vuotta 1978) 28 vuoteen, ja se voidaan uusia kyseisen ajanjakson lopussa. yhteensä 56 vuotta. Samat ehdot olivat voimassa vuodesta 1909 vuoteen 1976.

Katso myös

Viitteet

  1. ^ a b c 17 USC 102 §
  2. ^ "Arkistoitu kopio" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 27. Haettu Huhtikuu 27, 2020.{{cite web}}: CS1 maint: arkistoitu kopio otsikkona (linkkiä)
  3. ^ Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto, http://www.copyright.gov/ Arkistoidut 5. tammikuuta 2008 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  4. ^ SPIEGEL ONLINE (18. elokuuta 2010). "Ei tekijänoikeuslakia: todellinen syy Saksan teolliseen laajentumiseen?". PEILI VERKOSSA. Arkistoidut alkuperäisestä 27. Haettu Helmikuu 13, 2012.
  5. ^ Electronic Freedom Foundation. Tekijänoikeuksien opettaminen. "Tekijänoikeuksista usein kysytyt kysymykset", Arkistoitu Alkuperäisen joulukuuta 4, 2015. Haettu Joulukuu 2, 2015.. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  6. ^ Baker v. Selden, 101 US 99 (1879); katso myös CDN Inc. v. Kapes, 197 F.3d 1256, 1261-62 (9th Cir. 1999).
  7. ^ Richard H. Jones. Myytti idean/ilmauksen dikotomiasta tekijänoikeuslaissa. 10 Pace Law Review 551 (1990). http://digitalcommons.pace.edu/plr/vol10/iss3/1 Arkistoidut 10. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  8. ^ Peter Pan Fabrics, Inc. vastaan ​​Martin Weiner Corp Arkistoidut 13. huhtikuuta 2019 klo Wayback Machine., 274 F.2d 487 (2d Cir. 1960).
  9. ^ Bryan M. Carson. Oikeudellisesti sanottuna – kymmenen yleisintä immateriaaliomaisuutta koskevaa tapausta viimeisten 25 vuoden aikana. Viljaa vastaan ​​17.2 (huhtikuu 2005). http://works.bepress.com/bryan_carson/28 Arkistoidut 10. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  10. ^ "Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto – tekijänoikeuslaki: luku 1". copyright.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu Huhtikuu 19, 2007.
  11. ^ Tracy P. Jong. Tekijänoikeus teknisiin piirustuksiin, suunnitelmiin ja suunnitelmiin. Rochester, NY: Tracy Jong Asianajotoimisto. http://www.rochesterpatents.com Arkistoidut 1. maaliskuuta 2021 klo Wayback Machine /CopyrightEDPD.htm. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  12. ^ Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. Arkistoidut 9. huhtikuuta 2017 klo Wayback Machine, No. 15-866, 580 US ___ (2017), slip op. 1-2 (lainaus 17 USC § 101 Arkistoidut 30. huhtikuuta 2016 klo Wayback Machine).
  13. ^ Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. Arkistoidut 9. huhtikuuta 2017 klo Wayback Machine, No. 15-866, 580 US ___ (2017), slip op. klo 1.
  14. ^ Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. Arkistoidut 9. huhtikuuta 2017 klo Wayback Machine, No. 15-866, 580 US ___ (2017), slip op. klo 2-3.
  15. ^ Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. Arkistoidut 9. huhtikuuta 2017 klo Wayback Machine, No. 15-866, 580 US ___ (2017), slip op. klo 10 (lainaus 17 USC § 101 Arkistoidut 30. huhtikuuta 2016 klo Wayback Machine)(jotkut sisäiset lainaukset jätetty pois)
  16. ^ Mann, Ronald (22. maaliskuuta 2017). "Mielipideanalyysi: Tuomioistuin käyttää cheerleaderin yhtenäistä tapausta validoidakseen laajan tekijänoikeuden teollisiin malleihin". SCOTUSblogi. Arkistoidut alkuperäisestä 17. Haettu Huhtikuu 16, 2017.
  17. ^ Esimerkiksi nykyinen Yhdysvaltain presidentin sinetti on julkista valtion teoksena, mutta sen kaupallista käyttöä rajoittaa 18 USC 713 §.
  18. ^ State of Georgia v. Harrison Co, 548 F.Supp 110114 (ND Ga 1982).
  19. ^ Frankel, William H.; McElligott, Andrew (26. kesäkuuta 2019). "SCOTUS suostuu käsittelemään käskyn oppia ensimmäistä kertaa 130 vuoteen". Kansallinen laki. Arkistoidut alkuperäisestä 28. Haettu Huhtikuu 28, 2020.
  20. ^ "Compendium of US Copyright Office Practices, § 313.6(C)(2) ("Government Edicts")" (PDF). Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto. 22. joulukuuta 2014. s. 37–38. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) joulukuuta 23, 2014. Haettu Joulukuu 22, 2014.
  21. ^ Byer, David J.; Wittow, Mark H.; Lee, Eric W. (28. huhtikuuta 2020). "Yhdysvaltain korkein oikeus päättää Georgian virallisesta huomautuksellisesta koodista tekijänoikeussuojan soveltamisalan ulkopuolella "hallituksen määräysten" doktriinin mukaisesti". Kansallinen laki. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Huhtikuu 28, 2020.
  22. ^ 17 USC 106 §.
  23. ^ Bryan M. Carson. Kirjastojen ja arkistojen laki. Lanham, MD: Scarecrow Press, 2007.
  24. ^ Bryan M. Carson. Tekijänoikeuspoikkeukset opettajille. Bowling Green, Kentucky: Faculty Center for Excellence in Teaching, Western Kentucky University, 2013. http://works.bepress.com/bryan_carson/57 Arkistoidut 10. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  25. ^ a b c d e 17 USC 101 §
  26. ^ Bryan M. Carson. Oikeudellisesti sanottuna – riippumattomat urakoitsijat, vuokrasopimukset ja tapa välttää tahmeaa sotkua. Viljaa vastaan ​​16.6 (joulukuu 2005/tammikuu 2006). http://works.bepress.com/bryan_carson/55 Arkistoidut 10. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  27. ^ Carson, http://works.bepress.com/bryan_carson/55 Arkistoidut 10. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine.
  28. ^ Margoni & Perry (2012). "Omistajuus monimutkaisissa tekijöissä: yhteisten töiden vertaileva tutkimus". ssrn: 16. alkukirjaimet, sosiaaliturvatunnus 1992610. {{cite journal}}: Lainauspäiväkirja vaatii |journal= (auttaa)
  29. ^ 17 USC 201 §
  30. ^ Kunvayn tekijänoikeus- ja IP-luokituksen selitys: Mitä tekijänoikeuksien siirto ja oikeuksien luovuttaminen todella tarkoittaa. http://blog.kunvay.com/copyright-ip-assignment-explained-copyright-transfer-assignment-rights-really-means/ Arkistoidut 8. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  31. ^ Kevin Smith. Sopimusetuoikeus: huomioitava asia. 8. helmikuuta 2011. Scholarly Communications @ Duke. https://blogs.library.duke.edu/scholcomm/2011/02/08/contract-preemption-an-issue-to-watch/ Arkistoidut 3. joulukuuta 2015 klo Wayback Machine. Haettu 2. joulukuuta 2015.
  32. ^ 17 USC 203 §(a)(5); 17 USC 304 §(c)(5) ("Avustus voidaan irtisanoa huolimatta päinvastaisesta sopimuksesta, mukaan lukien sopimus testamentin tekemisestä tai minkä tahansa tulevan avustuksen myöntämisestä.")
  33. ^ https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/paul-mccartney-reaches-settlement-sony-atv-beatles-rights-dispute-1018100
  34. ^ "Kuinka saada takaisin kappaleesi tekijänoikeus 35 vuoden jälkeen". Songwriter Universe | Laulunkirjoitusuutisia, artikkeleita ja laulukilpailu. 17. syyskuuta 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 19. Haettu Kesäkuu 7, 2021.
  35. ^ 17 USC 108 (a) et seq. https://www.law.cornell.edu/uscode/text/17/108 Arkistoidut 11. huhtikuuta 2020 klo Wayback Machine
  36. ^ Kustannustoiminta, Tieteellinen viestintä ja. "LibGuides: Tekijänoikeus ja kirjastoaineiston digitointi: Tekijänoikeuslaki: § 108". guides.library.illinois.edu. Arkistoidut alkuperäisestä 12. Haettu Huhtikuu 12, 2020.
  37. ^ 17 USC 107 https://www.law.cornell.edu/uscode/text/17/107 Arkistoidut 2. joulukuuta 2020 klo Wayback Machine
  38. ^ "Luku 1 - Circular 92 | Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto". www.copyright.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Huhtikuu 12, 2020.
  39. ^ "17 US Code § 411 - Rekisteröinti ja siviililoukkauskanteet".
  40. ^ "Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto – tietokiertokirje" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 26. Haettu Lokakuu 12, 2020.
  41. ^ 17 USC § 401(d)
  42. ^ 17 USC 304 §
  43. ^ 17 USC 302 §
  44. ^ a b c "Tekijänoikeustermi ja julkinen verkkotunnus Yhdysvalloissa | Tekijänoikeustietokeskus". copyright.cornell.edu. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu Toukokuu 30, 2019.
  45. ^ 17 USC 303 §
  46. ^ 17 USC 301 §
  47. ^ Jaszi, Peter; Lewis, Nick (syyskuu 2009). "Vuotta 1972 edeltäneiden äänitallenteiden suojaaminen valtion lain mukaisesti ja sen vaikutus voittoa tavoittelemattomien instituutioiden käyttöön: 10 osavaltion analyysi" (PDF). Library of Congress. Kirjasto- ja tietoresurssien neuvosto ja Kongressin kirjasto. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 4. Haettu Lokakuu 4, 2017.
  48. ^ Deahl, Dani (11. lokakuuta 2018). "Musiikin modernisointilaki on allekirjoitettu laiksi". Verge. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu Lokakuu 11, 2018.
  49. ^ Stolz, Mitch (19. syyskuuta 2018). "Uuden musiikin modernisointilailla on merkittävä korjaus: Vanhemmat tallenteet kuuluvat yleisölle, orpolevytyksiä kuullaan uudelleen". Electronic Frontier Foundation. Arkistoidut alkuperäisestä 31. Haettu Lokakuu 14, 2018.
  50. ^ "CBS voittaa oikeusjutun vuotta 1972 edeltäneistä kappaleista rohkeilla tekijänoikeusargumenteilla". Hollywood Reporter. Kesäkuu 2016. Arkistoidut alkuperäisestä 2. Haettu Kesäkuu 2, 2016.
  51. ^ "ABS ENTERTAINMENT, INC. V. CBS CORP., No. 16-55917 (9th Cir. 2018) :: Justia". Justia Yhdysvaltain laki. 31. lokakuuta 2018. Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu Syyskuu 8, 2019.
  52. ^ "Mitä tekijänoikeus suojaa? (FAQ) - Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto". copyright.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 7. Haettu Helmikuu 13, 2012.
  53. ^ 108 §
  54. ^ 110 § ja 118 §
  55. ^ 121 §
  56. ^ 117 §
  57. ^ 115 §)
  58. ^ 116 §
  59. ^ "Luku 1 - Circular 92 | Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto". www.copyright.gov.
  60. ^ "Faktat: Web-pistekirjoitus (2003)". Library of Congress. 29. marraskuuta 2014. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen Marraskuussa 29, 2014.
  61. ^ nähdä Authors Guild v. HathiTrust, 902 F.Supp.2d 445 (SDNY 2012).
  62. ^ Axelrad, Jacob (22. elokuuta 2014). "Yhdysvaltain hallitus: Apinaselfieillä ei ole tekijänoikeuksia". Christian Science Monitor. Arkistoidut alkuperäisestä 17. Haettu Elokuu 23, 2014.
  63. ^ "Compendium of US Copyright Office Practices, § 313.2" (PDF). Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto. 22. joulukuuta 2014. s. 22. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 6. Haettu Huhtikuu 27, 2015. Jotta teos voidaan luokitella "tekijäksi", sen on oltava ihmisen luoma... Teokset, jotka eivät täytä tätä vaatimusta, eivät ole tekijänoikeudella suojattuja. Toimisto ei rekisteröi luonnon, eläinten tai kasvien tuottamia teoksia. Kokoelmassa luetellaan useita esimerkkejä tällaisista kelvollisista teoksista, mukaan lukien "apinan ottama valokuva" ja "norsun maalaama seinämaalaus".
  64. ^ Zhang, Michael (24. huhtikuuta 2018). "Valokuvaaja voitti Monkey Selfien tekijänoikeusjutun, Court Slams PETA". PetaPixel. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu Elokuu 11, 2018.
  65. ^ "Reilun käytön mittaaminen: neljä tekijää". Stanfordin yliopiston kirjastot. Huhtikuu 4, 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 15. Haettu Maaliskuu 15, 2017.
  66. ^ "Lisätietoja kohtuullisesta käytöstä". copyright.gov. Huhtikuu 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Huhtikuu 29, 2015.
  67. ^ Leval, Pierre (1990). "Kohti reilun käytön standardia". Harvard Law Review. 103 (5): 1105-1136. kaksi:10.2307 / 1341457. JSTOR 1341457. Arkistoidut alkuperäisestä 22. Haettu Toukokuu 5, 2015.
  68. ^ "Hakutapaukset". Copyright.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Huhtikuu 16, 2018.
  69. ^ 28 USC 1338 §
  70. ^ nähdä Feist Publications, Inc., v. Rural Telephone Service Co. 499 US 340, 361 (1991)
  71. ^ katso Ty, Inc. v. GMA Accessories, Inc. 132 F.3d 1167 (7th Cir. 1997).
  72. ^ Id. 132 F.3d 1167
  73. ^ katso Feist klo 361
  74. ^ Tuomari Oppinut käsi, Peter Pan Fabrics, Inc. vastaan ​​Martin Weiner Corp., 274 F.2d 487, 489 (2nd Cir. 1960).
  75. ^ katso Nichols v. Universal Pictures Corp., 45 F.2d 119 (2nd Cir. 1930)
  76. ^ Lehman, Bruce A. (1. lokakuuta 1995). Immateriaalioikeudet ja kansallinen tietoinfrastruktuuri: teollis- ja tekijänoikeuksia käsittelevän työryhmän raportti. DIANE Publishing. s. 104. ISBN 978-0-7881-2415-0. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Kesäkuu 23, 2012.
  77. ^ nähdä Sid & Marty Krofft Television Productions Inc. vastaan ​​McDonald's Corp., 562 F.2d 1157 (9th Cir. 1977) (olettaen, että sarja McDonald'sin "McDonaldlandia" esittävät mainokset olivat käyttäneet pohjana "HR Pufnstuf" -televisio-ohjelmaa. Jokaisen vastaavat hahmot, vaikka niissä oli merkittäviä eroja, kokonaisuutena tarkasteltuna osoittivat, että McDonald's oli vanginnut esityksen kokonaiskonseptin ja tunnelman ja oli siten rikkonut oikeuksia).
  78. ^ nähdä Castle Rock Entertainment, Inc. vastaan ​​Carol Publishing Group, 150 F.3d 132, 140 (2nd Cir. 1998).
  79. ^ katso Computer Associates International, Inc. v. Altai, Inc., 982 F.2d 693, (2nd Cir. 1992) (jossa tuomioistuin valitsi vähennysmenetelmän kahdelle tietokoneohjelmalle, joiden kokonaiskonsepti oli sama. Ohjelman yksittäiset kopioidut elementit eivät olleet suojattavaa materiaalia, koska ne muodostivat prosessin tai idean ohjelma, niiden hyödylliset näkökohdat, jotka estävät tekijänoikeussuojan; loukkausta ei havaittu).
  80. ^ Fourth Estate Public Benefit Corp. vastaan ​​Wall-Street.com LLC et al. 586 US ___ , 139 S. Ct. 881; 203 L. Ed. 2d 147; 129 USPQ 2d 1453 (2019).
  81. ^ 17 USC § 411(a)
  82. ^ a b Litman, Jessica (4. maaliskuuta 2019). "Mielipideanalyysi: Tekijänoikeuden omistaja ei voi haastaa oikeuteen loukkauksesta ennen kuin rekisteri on käsitellyt tekijänoikeuden rekisteröintihakemuksensa". SCOTUSblogi. Arkistoidut alkuperäisestä 5. Haettu Maaliskuu 5, 2019.
  83. ^ Fourth Estate Public Benefit Corp. vastaan ​​Wall-Street.com, Ei 17-571, 586 USA ___ (4. maaliskuuta 2019)
  84. ^ 17 USC 502 §
  85. ^ a b 17 USC 504 §
  86. ^ Gordon V. Smith & Russel L. Parr, "Intellectual Property: Valuation, Exploitation, and Infringement Damages", John Wiley & Sons, 2005, s. 617–630.
  87. ^ RB Troxel ja WO Kerr, "Assets and Finance: Calculating Intellectual Property Damages", West, 2014, s. 462-472.
  88. ^ a b c d 17 USC § 504(c)
  89. ^ Katso, muun muassa, http://ipmetrics.net/blog/2010/06/17/copyright-infringement-damages/ Arkistoidut 25. syyskuuta 2010 klo Wayback Machine
  90. ^ 17 USC § 402(d)
  91. ^ Lowry's Reports, Inc. vastaan ​​Legg Mason Inc., 271 F. Supp. 2d 737 (D. Md. 2003)
  92. ^ 17 USC 505 §
  93. ^ Fogerty v. Fantasia, 510 USA 517 (1994)
  94. ^ "9-71.000 - Tekijänoikeuslaki". Justice.gov. Helmikuu 19, 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 27. Haettu Marraskuu 22, 2020.
  95. ^ 28 USC § 1498(b)-(C).
  96. ^ Kongressin tutkimuspalvelu. "Yhdysvaltain perustuslakiin merkitty: valtion suvereeni koskemattomuus". Cornell University Legal Information Institute. Valtion painotoimisto. Arkistoidut alkuperäisestä 6. Haettu Maaliskuu 5, 2019.
  97. ^ Feller, Mitchell (1. helmikuuta 2018). "IP ja suvereeni koskemattomuus: miksi et voi aina haastaa oikeuteen IP-loukkauksesta". IPWatchdog.com. Arkistoidut alkuperäisestä 6. Haettu Maaliskuu 5, 2019.
  98. ^ Peters, Marybeth (27. heinäkuuta 2000). "Statement of Marybeth Peters, The Register of Copyrights, tuomioistuinten ja henkisen omaisuuden alakomiteassa, oikeuslaitoksen komiteassa". Copyright.gov. Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto. Arkistoidut alkuperäisestä 18. Haettu Maaliskuu 5, 2019.
  99. ^ 17 USC § 501(a)
  100. ^ 17 USC § 511(a)
  101. ^ a b Lemmikki. todistusta varten. Arkistoidut 6. maaliskuuta 2019 klo Wayback Machine, Allen v. Cooper, No. 18-877 (US Sup. Ct.)
  102. ^ "Arkistoitu kopio" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 5. Haettu Kesäkuu 7, 2020.{{cite web}}: CS1 maint: arkistoitu kopio otsikkona (linkkiä)
  103. ^ Boyle, James (2008). Julkinen: mielen yhteisten osien sulkeminen. CSPD. s. 38. ISBN 978-0-300-13740-8. Arkistoidut alkuperäisestä 14. Haettu Marraskuu 10, 2016.
  104. ^ a b "Tekijänoikeuksien perusteet UKK". 27. maaliskuuta 2013. Haettu Toukokuu 23, 2022.
  105. ^ "Tekijänoikeuslausekkeen palautuslaki 2022" (PDF). 3. toukokuuta 2022.
  106. ^ "Tekijänoikeuksien aikajana: Tekijänoikeuksien historia Yhdysvalloissa". Haettu Toukokuu 23, 2022.

Kirjallisuutta

Ulkoiset linkit