Coriolanus

Tässä artikkelissa perehdymme Coriolanus:n kiehtovaan maailmaan. Selvitämme sen alkuperää, sen vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaan ja aiheeseen liittyvää mahdollista tulevaa kehitystä. Perustamisestaan ​​nykypäivään Coriolanus on herättänyt suurta kiinnostusta eri aloilla ja houkutellut niin asiantuntijoita kuin ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään paremmin sen merkitystä. Näillä sivuilla analysoimme sen monia puolia ja kuinka se on vaikuttanut ihmisten elämään. Epäilemättä Coriolanus on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi, ja olemme varmoja, että tämä artikkeli kiinnostaa suuresti kaikkia niitä, jotka haluavat oppia siitä lisää.

Tämä artikkeli käsittelee poliittista tragediaa. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Coriolanus

Coriolanus on William Shakespearen noin vuonna 1607 kirjoittama poliittinen tragedia. Se sijoittuu tasavallan ajan Roomaan ja kuvaa konsuliksi nousevan Gaius Marcius Coriolanuksen elämää keskellä patriisien ja plebeijien välistä taistelua. Coriolanus on patriiseja edustava kopea mutta rehellinen soturi, joka pitää isänmaan menestystä kaikkea muuta tärkeämpänä. Plebeijit Shakespeare kuvaa roskajoukkona, joka seuraa sokeasti vallanhimoisia kansankiihottajia.[1] Historialliset tietonsa Shakespeare sai ilmeisesti Plutarkhoksen ja Liviuksen teoksista.

Elokuvasovituksia ja muita versioita

Näytelmästä on tehty televisioversiot 1963, 1965, 1979 ja 1984.[2] Itävaltalainen Heinrich von Collin kirjoitti samasta aiheesta oman näytelmänsä, ja Ludwig van Beethoven sävelsi siihen alkusoiton (op. 62).[3]

Vuonna 2011 Ralph Fiennes ohjasi samannimisen elokuvan samasta tarinasta näytellen itse Coriolanusta. Elokuvan muissa rooleissa ovat muun muassa Gerard Butler, Brian Cox, Ashraf Barhom, Vanessa Redgrave ja James Nesbitt.

Suomennos

  • Shakespeare, William: Coriolanus. ((The tragedy of Coriolanus.) Suomentanut Lauri Sipari. Esipuhe: Markku Peltonen) Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-32587-2

Katso myös

Lähteet

  1. Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 13. Uskonsodat, s. 251. WSOY. ISBN 951-0-09741-1
  2. IMDB
  3. Arktista hysteriaa Kustavin kirkossa Turun Sanomat 2006

Aiheesta muualla