Edvard Jokela

Nykyään Edvard Jokela on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Sen merkitys ei rajoitu yhteen alaan tai kiinnostavaan alueeseen, vaan se kattaa laajan valikoiman konteksteja ja tilanteita. Edvard Jokela on osoittautunut äärimmäisen tärkeäksi ongelmaksi, joka ei jää huomaamatta. Kun jatkamme Edvard Jokela:een liittyvien näkökohtien tutkimista ja ymmärtämistä paremmin, ilmaantuu uusia mahdollisuuksia ja haasteita, jotka vaativat syvällistä analysointia ja huolellista pohdintaa. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin Edvard Jokela:n eri puolia ja sen vaikutusta nykymaailmaamme.

Edvard Nikolai (Edv. N.) Jokela (aikaisemmin Astrén) (10. lokakuuta 1889 Ulvila8. syyskuuta 1929 Helsinki) oli suomalainen ammattiyhdistysjohtaja ja kansanedustaja.

Jokelan vanhemmat olivat vuokraaja Juho Edvard Astrén ja Josefina Friberg. Käytyään kansakoulun Jokela työskenteli saha- ja rautatierakennustyömiehenä Ulvilassa vuoteen 1914 saakka ja sen jälkeen satamatyömiehenä Helsingissä. Jokela toimi ammattiyhdistysliikkeessä Suomen saha-, kuljetus- ja sekatyöväen liiton matka-asiamiehenä ja 1927–1929 Suomen kuljetustyöläisten liiton puheenjohtajana. Jokela hoiti myös Suomen Ammattijärjestön (SAJ) puheenjohtajuutta joulukuusta 1926 joulukuuhun 1927 kun varsinainen puheenjohtaja Matti Paasivuori oli ministerinä Väinö Tannerin hallituksessa.

Vasemmistososialisti Jokela kuului eduskunnassa 1924–1926 Sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmään.

Jokelan Kuljetusliiton puheenjohtajakaudella käyty pitkä ja raskas satamalakko 1928–1929 päättyi keväällä 1929 työantajien antamaan palkankorotuslupaukseen. Lakon aikana Kuljetusliitto oli saanut taloudellista tukea muiden Pohjoismaiden, varsinkin Tanskan, kuljetusliitoilta mikä oli mahdollistanut työtaistelun jatkamisen. Pitkä lakko ja ammattiyhdistysliikkeen sisäiset kiistat kuluttivat tuberkuloosia sairastaneen Jokelan voimia niin että hän kuoli kesken puheenjohtajakautensa syyskuussa 1929.

Lähteet