Ekvivalenssirelaatio

Tässä artikkelissa tutkimme Ekvivalenssirelaatio:n aihetta eri näkökulmista ja analysoimme sen vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaan ja sen vaikutuksia tulevaisuuteen. Ekvivalenssirelaatio on aihe, joka on herättänyt keskustelua ja kiistoja useilla eri aloilla, ja sen ymmärryksen syventäminen on tärkeää kokonaisvaltaisemman ja rikastuttavamman panoraaman saamiseksi. Tämän artikkelin aikana tarkastelemme erilaisia ​​tutkimuksia, asiantuntijalausuntoja ja konkreettisia esimerkkejä valottaaksemme Ekvivalenssirelaatio:tä ja tarjotaksemme kattavan kuvan sen merkityksestä nykyään.

Joukon alkioiden välillä määritelty relaatio on ekvivalenssirelaatio, jos se toteuttaa seuraavat kolme ehtoa:

  1. .
  2. Jos , niin myös .
  3. Jos ja , niin .[1]

Ensimmäistä ominaisuutta sanotaan refleksiivisyydeksi, toista symmetrisyydeksi ja kolmatta transitiivisuudeksi. Jokin yksittäinen määritelty relaatio eli suhde joukon alkioiden välillä on ekvivalenssi, jos se on refleksiivinen, symmetrinen ja transitiivinen.

Esimerkkejä ekvivalenssirelaatioista

Esimerkiksi yhtäsuuruus reaalilukujen joukossa on selvästikin ekvivalenssirelaatio, koska se toteuttaa varmasti kaikki kolme ekvivalenttisuuden ehtoa.

Toinen esimerkki: Määritellään relaatio reaalilukujen välillä siten että jos on kokonaisluku. on refleksiivinen, koska on kokonaisluku. Jos eli on kokonaisluku, niin myös on kokonaisluku eli , joten on symmetrinen. Myös jos ja , niin ja ovat kokonaislukuja eli myös on kokonaisluku. Tällöin ja on transitiivinen. Kaikki kolme ehtoa ovat :lle voimassa, joten on ekvivalenssirelaatio.

Kolmas esimerkki: Oppilaat a, b ja c kuuluvat samalle koululuokalle (relaatio on täten "kuuluu samalle luokalle"). Tällöin kukin oppilas on itsensä kanssa samalla luokalla (refleksiivisyys), jos henkilö a on b:n kanssa samalla luokalla, myös b on a:n kanssa samalla luokalla (symmetrisyys) ja kolmanneksi, jos a on b:n kanssa samalla luokalla, ja b c:n kanssa, pätee transitiivinen riippuvuus, eli myös a on c:n kanssa samalla luokalla.

Ekvivalenssiluokat

Ekvivalenssirelaatio muodostaa joukon alkioista ekvivalenssiluokkia, joissa kaikki keskenään ekvivalentit alkiot kuuluvat samaan luokkaan. Esimerkiksi luvun muodostaman luokan kaikki jäsenet ovat muotoa , missä n on kokonaisluku.

Ekvivalenssiluokat voidaan myös esittää edustajien avulla. Esimerkiksi edellä määritellyssä relaatiolla jokainen luokka voidaan valita edustettavaksi luvulla puoliavoimelta väliltä [0,1). Kaikki reaaliluvut ovat tällöin ekvivalentteja jonkin tämän välin luvun kanssa.

Ekvivalenssirelaatioiden peruslause

Ekvivalenssirelaatiota joukossa X vastaa aina tietty joukon X ositus (jako erillisiin osajoukkoihin). Vastaavasti, jos X:ssä on annettu ositus, sen avulla voidaan määrittää ekvivalenssirelaatio. Tätä keskeistä yhteyttä kutsutaan ekvivalenssirelaatioiden peruslauseeksi.

Lähteet

  1. Thompson, Jan & Martinsson, Thomas: Matematiikan käsikirja, s. 78. Helsinki: Tammi, 1994. ISBN 951-31-0471-0

Kirjallisuutta

  • Merikoski, Jorma; Virtanen, Ari; Koivisto, Pertti: Diskreetti matematiikka I. Tampere: Tampereen yliopisto, 2001 (1993). ISBN 951-44-3604-0
  • Lipschutz, Seymour: Set Theory and Related Topics. McGraw-Hill, 1964. ISBN 0070379866