Euroopan rahapoliittinen instituutti

Tässä artikkelissa aiomme tutkia Euroopan rahapoliittinen instituutti:tä, aihetta, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen viime vuosina. Euroopan rahapoliittinen instituutti on kiehtova aihe, joka on herättänyt paljon keskustelua eri aloilla tieteestä populaarikulttuuriin. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​Euroopan rahapoliittinen instituutti:een liittyviä näkökohtia sen historiasta ja kehityksestä sen vaikutuksiin nykypäivän yhteiskuntaan. Lisäksi analysoimme erilaisia ​​näkökulmia ja mielipiteitä aiheesta Euroopan rahapoliittinen instituutti, tavoitteenamme tarjota täydellinen ja objektiivinen näkemys tästä aiheesta. Epäilemättä Euroopan rahapoliittinen instituutti on kiehtova aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi, ja olemme varmoja, että tämä artikkeli kiinnostaa kaikentyyppisiä lukijoita.

Euroopan rahapoliittinen instituutti (engl. European Monetary Institute, EMI, suom. ERI) toimi edeltäjänä Euroopan keskuspankille. Euroopan rahapoliittisen instituutin tehtävänä oli luoda perusta Euroopan keskuspankin ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän toiminnalle.[1]

Euroopan rahapoliittinen instituutin perustamisesta sovittiin vuonna 1992 voimaan astuneella Maastrichtin sopimuksella. Instituutti perustettiin 1. tammikuuta 1994, jolloin käynnistyi Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) perustamisen toinen vaihe. Instituuttia johti Kansainvälisen järjestelypankin pääjohtaja Alexandre Lamfalussy, joka oli ollut myös talous- ja rahaliiton perustamiseen vaikuttaneen Delors'n komitean jäsen. Instituutilla ei ollut rahapoliittista päätöksentekovaltaa. Instituutti antoi myös esityksen Eurooppa-neuvostolle euroseteleiden ulkoasusta vuonna 1996.[1][2]

Euroopan rahapoliittinen instituutti toimi Frankfurtissa vuoden 1994 marraskuusta alkaen, ja se lakkautettiin rahaliiton myötä, kun Euroopan keskuspankki aloitti toimintansa vuoden 1998 kesäkuussa.

Lähteet

  1. a b Talous- ja rahaliiton kolme vaihetta (Välilehti Vaihe 2) Euroopan keskuspankki. Viitattu 2.6.2019.
  2. Issing, Otmar: The birth of the Euro, s. 11. (Alkuperäisteos Der Euro : Geburt, Erfolg, Zukunft, 2008. Käännös Hulbert, Nigel) Cambridge: Cambridge University Press, 2008. ISBN 978-051-142-9804 (englanniksi)