Feynmanin diagrammi

Tässä artikkelissa tutkimme kaikkea Feynmanin diagrammi:een liittyvää. Sen historiallisesta merkityksestä sen merkityksellisyyteen nyky-yhteiskunnassa, sen moninaisuuden ja käyttötarkoituksen kautta. Analysoimme yksityiskohtaisesti sen vaikutuksia eri aloilla sekä sen aiheuttamia kiistoja ajan mittaan. Saamme kuulla asiantuntijoiden mielipiteitä ja sen vaikutuksen läheltä kokeneiden kokemuksia. Feynmanin diagrammi on jännittävä aihe, jolla on suuri merkitys maailmamme ymmärtämiselle, joten kutsumme sinut uppoutumaan tähän täydelliseen analyysiin, jonka olemme laatineet sinulle.

Elektronin ja positronin törmäys esitetty Feynmanin diagrammina

Feynmanin diagrammin avulla esitetään hiukkasten vuorovaikutuksia. Esitystavan kehitti Richard Feynman.[1]

Vaikutusmatriisin määräämiseksi sen piirtämiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, joita kutsutaan Feynmanin säännöiksi. Nämä ovat hieman erilaisia sähködynamiikalle, vahvalle vuorovaikutukselle ja sähköheikolle vuorovaikutukselle.

Feynmanin diagrammin rakenne

Feynmanin diagrammissa vaaka-akseli kuvastaa aikaa ja pystyakseli avaruutta.[1]

Periaatteena kuvaajassa on se, että jokaiseen välittäjähiukkaseen liittyy oma terminsä, propagaattori, ja hiukkasten törmäyskohtia kutsutaan vertekseiksi, joihin liittyy myös oma terminsä. Laskemalla kuvaajien perusteella vaikutusmatriisi, voidaan hiukkasreaktion vaikutusala laskea.

Lähteet

  1. a b Raymond Serway, John Jewett: Principles of Physics: A Calculus-Based Text, s. 1058. Cengage Learning, 2012. ISBN 9781133110286 (englanniksi)

Aiheesta muualla