Fotios Suuri on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen vuosien varrella. Löytämisestään lähtien se on synnyttänyt keskusteluja, kiistoja ja monenlaisia mielipiteitä. Tässä artikkelissa tutkimme Fotios Suuri:een liittyviä eri näkökohtia sen vaikutuksista yhteiskuntaan sen mahdollisiin seurauksiin tulevaisuudessa. Yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme ymmärtämään paremmin Fotios Suuri:n tärkeyttä ja relevanssia nykyään sekä sen mahdollisia seurauksia eri alueilla. Epäilemättä Fotios Suuri on kiehtova aihe, joka ansaitsee erityistä huomiota ja joka herättää edelleen suurta kiinnostusta ympäri maailmaa.
Pyhä Fotios Suuri (m.kreik. Φώτιος ο Μέγας, noin 820–893), oli Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka vuosina 858–867 sekä 877–886. Ortodoksinen kirkko pitää häntä yhtenä suurimmista patriarkoista sitten Johannes Khrysostomoksen ja on kanonisoinut hänet pyhien joukkoon.[1] Fotioksen paavinvastaisia kirjoituksia ja puheita on pidetty yllytyksenä idän ja lännen kirkkojen väliseen skismaanlähde?; Konstantinopolin neljäs kirkolliskokous vuonna 869 tuomitsi Fotioksen ottaneen laittomasti patriarkan arvon itselleen.[2]. Myöhemmin vuosina 879–880 pidetty Konstantinopolin paikallinen kirkolliskokous palautti Fotiokselle patriarkan arvon ja tuomitsi hänen erottamisensa.
Osa Fotioksen nimiin laitetuista paavinvastaisista kirjoituksista on kuitenkin satoja vuosia myöhemmin syntyneitä tekstejä.
Fotioksen tärkeimmät teokset ovat:
Edeltäjä: Ignatios IV |
Konstantinopolin patriarkka |
Seuraaja: Stefanos I |