Fred Hampton

Tämä artikkeli käsittelee aihetta Fred Hampton, joka on erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen nykyään. Fred Hampton on aihe, joka on herättänyt suurta keskustelua ja kiinnittänyt monien ihmisten huomion eri aloilla. Kautta historian Fred Hampton on ollut tutkimuksen, analyysin ja pohdinnan kohteena, mikä on vaikuttanut sen kehitykseen ja ymmärtämiseen nykyisessä kontekstissa. Lisäksi Fred Hampton:llä on ollut merkittävä rooli monien ihmisten elämässä, ja se on vaikuttanut suoraan tai epäsuorasti yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Siksi on olennaista tutkia Fred Hampton:n tärkeyttä ja relevanssia sekä sen vaikutuksia ja seurauksia nykyään.

Hampton pitämässä puhetta syyskuussa 1969.

Fred Hampton (30. elokuuta 19484. joulukuuta 1969) oli yhdysvaltalainen poliittinen aktivisti ja Mustien panttereiden jäsen.[1][2] Poliisin erikoisyksikkö ampui hänet vuoteeseensa, kun hän oli nukkumassa. Jälkeenpäin tehty selvitys julisti murhan ”oikeutetuksi” (engl. justifiable homicide), mutta siviilioikeudenkäynnissä Hamptonin omaiset saivat yhteensä 1,85 miljoonan dollarin korvaukset.[3]

Kuolemaansa edeltäneinä kuukausina Hampton oli noussut nopeasti Mustien panttereiden hierarkiassa. Hän loi yhteyksiä valkoisiin ja latinotaustaisiin kansalaisoikeusliikkeen toimijoihin ja radikaaleihin ryhmittymiin. FBI:n johtaja J. Edgar Hoover piti häntä vakavana uhkana ja määräsi Mustat pantterit tuhottaviksi.[4] Kun FBI:n vastavakoiluohjelma Cointelpro paljastui vuonna 1971, selvisi että Cointelpron hallussa oli Fred Hamptonin asunnon pohjapiirros.[5]

Hamptonin murhan jälkeen The Weather Underground julisti sodan Yhdysvaltain hallitusta vastaan. Murhaa on käsitelty dokumenttielokuvissa, ja siihen viitataan muun muassa Rage Against the Machinen ja Rick Rossin kappaleiden sanoituksissa.

Lähteet

  1. Musta Pantteri sai surmansa ammuskelussa. (hs.fi/aikakone) Helsingin Sanomat, 5.12.1969, s. 22.
  2. Taistelu Mustien pantterien talosta. (hs.fi/aikakone) Helsingin Sanomat, 9.12.1969, s. 22.
  3. Cook County Board Approves Settlement for Panther Suit (Korvaussumman saajia olivat myös toisen samassa iskussa kuolleen henkilön omaiset) The New York Times. 3.11.1982. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  4. Haas, Jeffrey: The Assassination of Fred Hampton, s. 176. Lawrence Hill Books, 2010. ISBN 978-1-56976-709-2
  5. The FBI COINTELPRO Program and the Fred Hampton Assassination HuffPost. 2.2.2014. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla