Giorgione

Tämä artikkeli käsittelee Giorgione:tä laajasta ja yksityiskohtaisesta näkökulmasta, jotta lukija saa täydellisen yleiskuvan kyseisestä aiheesta. Analysoidaan erilaisia ​​asiaan liittyviä näkökohtia, kuten sen alkuperä, kehitys, vaikutukset ja mahdolliset tulevaisuuden haasteet. Samoin tarkastellaan erilaisia ​​mielipiteitä ja lähestymistapoja kokonaisvaltaisen ja tasapainoisen vision tarjoamiseksi. Tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan lukijalle syvän ja rikastuttavan ymmärryksen Giorgione:stä eri näkökulmien ja asiaan liittyvien tutkimusten kautta.

Omakuva noin 1509
"Myrsky", noin 1508. Gallerie dell'Accademia, Venetsia.

Giorgione (oik. Giorgio da Castelfranco, s. noin 1477 Castelfranco – k. noin 1510)[1] oli italialainen taidemaalari venetsialaisen täysrenessanssin aikaan.

Kotikaupunkinsa Castelfrancon tuomiokirkkoon Giorgione maalasi kuvan madonnasta kahden pyhimyksen seurassa (Sacra conversazione), mutta oikeastaan hän oli maallisten aiheiden maalari. Vaikka Giorgionella on ollut merkittävä vaikutus myöhempiin taiteilijoihin, hänen elämästään tiedetään hyvin vähän. Hänen tunnetuin teoksensa on arvoituksellinen maalaus La Tempesta (Myrsky) (noin 1508). Toinen tunnettu maalaus on nimeltään Konsertti. Keskenjääneen Nukkuvan Venuksen maalasi loppuun Giorgionen kuoleman jälkeen Tizian, joka lisäsi siihen Cupidon lintu kädessään. Lisäys poistettiin maalauksesta myöhemmin, koska se rikkoi puhtaan asetelman ja tasapainon. Sacra conversazione vuodelta 1505 on Giorgionen näkemys tästä maalaustyypistä.[2]

Teoksia

Lähteet

  1. britannica.com: Giorgione
  2. Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 10. Renessanssi, s. 419-421. WSOY, 1981. ISBN 951-0-09738-1