Tämän päivän artikkelissa puhumme Haamukirjailija:stä, kiehtovasta ja kiehtovasta aiheesta, joka on kiinnittänyt kaikenikäisten ihmisten huomion eri puolilta maailmaa. Haamukirjailija on ollut keskustelun ja analyysin aiheena, ja se on herättänyt huomattavaa kiinnostusta nyky-yhteiskunnassa. Tässä artikkelissa tutkimme Haamukirjailija:n eri puolia sen alkuperästä ja kehityksestä sen vaikutuksiin ihmisten jokapäiväiseen elämään. Lisäksi analysoimme sen merkitystä nykyisessä kontekstissa ja keskustelemme Haamukirjailija:n mahdollisista tulevista vaikutuksista. Oletko valmis uppoutumaan tähän kiehtovaan maailmaan? Liity sitten kanssamme tälle löytö- ja oppimismatkalle!
Haamukirjailija (myös haamukirjoittaja) on kirjailija tai muu tekstintekijä, joka kirjoittaa toisen henkilön puolesta ja nimissä kirjan tai muun tekstin[1]. Useimmiten haamukirjailijan nimeä ei paljasteta, tosin joskus kustantaja voi sallia nimen paljastamisen tekijäsivulla (toimittajana tai avustajana). Suomen tekijänoikeuslain mukaan (7 § 1) tekijä on se, jonka nimi on mainittu teoskappaleessa.
Haamukirjailijaa käytetään usein poliitikkojen ja kuuluisuuksien elämäkerroissa. Paavo Haavikko oli presidentti Urho Kekkosen muistelmateoksen Vuosisatani haamukirjailija.[2]
Joskus kirjailija saattaa kustantajan tietämättä käyttää haamukirjailijaa; esimerkiksi Suomessa Tuula Sariolan nimellä julkaistut dekkarit ovat paljastuneet haamukirjailija Ritva Sarkolan kirjoittamiksi. Kirjailijan kuoltua perikunta saattaa palkata haamukirjailijan jatkamaan kirjojen kirjoittamista kirjailijan nimellä (Virginia C. Andrews).