Nykyään Heikki Lahti on aihe, joka on saavuttanut suurta merkitystä sekä henkilökohtaisella että ammatillisella alalla. Syntymisestään lähtien Heikki Lahti:llä on ollut merkittävä vaikutus yhteiskuntaan ja se on synnyttänyt keskusteluja, pohdintoja ja toimia, joilla pyritään ymmärtämään ja käsittelemään sen vaikutuksia. Paikallisesti tai maailmanlaajuisesti Heikki Lahti on kiinnittänyt kaikenikäisten, -taustaisten ja -ammattilaisten ihmisten huomion erottuen joukosta nykyajan elämän keskeisenä elementtinä. Tästä syystä on tärkeää syventyä Heikki Lahti:n analyysiin ja tutkia sen monia ulottuvuuksia ja seurauksia, jotta ymmärrämme paremmin sen laajuuden ja merkityksen nykymaailmassa.
Heikki Lahti (19. tammikuuta 1934 Suolahti – 7. helmikuuta 2019 Jämsänkoski)[1][2] oli suomalainen pelimanni, mandoliinin soittaja ja kouluttaja. Heikki Lahti aloitti mandoliinin soiton viiden vuoden ikäisenä. Musiikkia perheessä soittivat sekä vaari, Väinö-isä että Heikki Lahden kaksi veljestä. Heikki Lahden pääinstrumentti on mandoliini, mutta hän soitti orkestereissa myös rumpuja sekä viulua, kitaraa, bassoa ja busukia. Työelämässä ollessaan hän toimi metallityön opettajana Jämsänkoskella.
Heikki Lahti voitti kolme mandoliininsoiton Suomen-mestaruutta ja toimi pitkään mandoliininsoiton opettajana eri puolilla Suomea järjestetyillä kansanmusiikkikursseilla sekä Sibelius-Akatemiassa. Ulkomaan konserttimatkat suuntautuivat Euroopan lisäksi muun muassa Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Venäjälle. Hänelle myönnettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Mestaripelimannin arvonimi Kaustisella 1991. Heikki Lahden yhtye valittiin vuoden yhtyeeksi Kaustisella vuonna 1997. Suomen kansanmusiikkiliiton kultaisen ansiomerkin hän vastaanotti vuonna 2004. Hänen soittoaan voi kuulla esimerkiksi levyllä Heikki Lahti – Mandoliinimestari sekä levyllä Meijän heitto (2007).
Heikki Lahden merkitys suomalaiselle pelimannimusiikille ja pelimannimandolismille on merkittävä. Hänen esimerkkinsä ja koulutuksensa ovat innostaneet useita nuoria ja vanhempia tarttumaan mandoliiniin ja soittamaan sillä kansanmusiikkia.lähde?
Heikki Lahden ohjelmisto koostui pääasiassa monipuolisesti suomalaisesta kansanmusiikista. Hänen bravuurinumeroitaan olivat halsualaisen mestaripelimannin Otto Hotakaisen nopeat polkat.lähde?