Hennala

Nykyään Hennala on aihe, joka on noussut ajankohtaiseksi yhteiskunnan eri alueilla. Sen vaikutus ulottuu henkilökohtaisesta liike-elämään, mukaan lukien politiikka ja kulttuuri. Vuosien varrella Hennala on herättänyt kasvavaa kiinnostusta ja synnyttänyt merkittäviä keskusteluja, tutkimusta ja muutoksia. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Hennala:n vaikutuksia, analysoimme sen eri ulottuvuuksia ja pohdimme sen merkitystä nykyään. Alkuperäistään sen nykyiseen kehitykseen Hennala on edelleen aiheeseen liittyvä keskustelu ja suuren yleisön kiinnostus.

Hennalan kasarmirakennuksia.

Hennala on Lahden kaupunginosa seututie 140:n varrella. Kaupunginosan nimi tulee aikaisemman kantatilan nimestä, joka jakaantui Ali-Hennalaksi ja Yli-Hennalaksi. Eteläisempi Ali-Hennala tunnettiin myös Metsä-Hennalana ja pohjoisempi Yli-Hennala Kylä-Hennalana, joka siirtyi maanjaoissa Joutjärven alueelle. Hennalassa sijaitsi vuoden 2014 loppuun saakka Lahden varuskunta.

Hennalassa on entisen varuskunta-alueen lisäksi myös Stora Enson pakkaustehdas ja Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon kokoontumistilat. Kirkkoa vastapäätä on huoltamo, jolla on ongelmajätepiste.[1] Seututie 140:n itäpuolella alkaa Laune.

Vuosina 1918–19 Hennalan varuskunnan alueella toimi Hennalan vankileiri, jossa oli vangittuna yli 10 000 sisällissodan punaista. Heistä noin 1 200 kuoli teloitusten uhrina, nälkään tai kulkutauteihin.[2]

Hennalan kautta kulkee Lahden bussilinja 7 Metsä-Pietilästä Karistoon.

Kaupungin palvelut

Hennalassa 31. joulukuuta 2014 lakkautettavan Lahden varuskunnan alueella toimii 75 päivähoitopaikan Hennalan päiväkoti, jonne pääsee linja-autovuoroilla 2 ja 12.[3]

Lähteet

  1. linkki (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Vankileirit Suomessa Pala Suomen historiaa. Viitattu 12.2.2014.
  3. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/28CBE7C65C4F81F0C2256F1200347E3D (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla