Henry VIII



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Henry VIII:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Henry VIII
Täyspitkä muotokuva kuningas Henrik VIII:sta
Englannin kuningas
Lord/Irlannin kuningas
vallita22. huhtikuuta 1509 – 28. tammikuuta 1547
kruunajaiset24 kesäkuu 1509
EdeltäjäHenrik VII
SeuraajaEdward VI
Syntynyt28 kesäkuu 1491
Placentian palatsi, Greenwich, Englanti
kuollut28. tammikuuta 1547 (55-vuotias)
Whitehallin palatsi, Westminster, Englanti
hautaaminen16 helmikuu 1547
puolisot
----
----
(m. 1509; Ann. 1533)----
----
----
(m. 1533; Ann. 1536)----
----
----
(m. 1536; d. 1537)----
----
----
(m. 1540; Ann. 1540)----
----
----
(m. 1540; d. 1542)----
----
----
(m. 1543)----
Kysymys
Muiden joukossa
TaloTudor
IsäHenrik VII Englannista
ÄitiYorkin Elizabeth
Uskonto
allekirjoitusHenrik VIII:n allekirjoitus

Henry VIII (28. kesäkuuta 1491 – 28. tammikuuta 1547) oli Englannin kuningas vuodesta 1509 kuolemaansa vuonna 1547.

Henry tunnetaan parhaiten omasta kuusi avioliittoa, ja hänen pyrkimyksensä solmia ensimmäinen avioliitto (s Katariina Aragonialainen) mitätöitiin. Hänen eri mieltään Paavi Klemens VII Tällainen mitätöinti sai Henryn aloittamaan Englannin uskonpuhdistus, erottaa Anglikaaninen kirkko paavin auktoriteetilta. Hän nimitti itsensä Englannin kirkon korkein pää ja hajotetut luostarit ja luostarit, jota varten hän oli erotettu paavin toimesta.

Henry tunnetaan radikaaleista muutoksistaan Englannin perustuslaki, laajentaa kuninkaallista valtaa ja tuo mukanaan teorian jumalallinen kuninkaiden oikeus vastakohtana paavin ylivalta. Hän käytti usein syytöksiä maanpetoksesta ja harhaoppista erimielisyyksien tukahduttamiseksi, ja syytetyt teloitettiin usein ilman virallista oikeudenkäyntiä vastaanottajan laskut. Hän saavutti monet poliittisista tavoitteistaan ​​pääministeriensä työn kautta, joista osa karkotettiin tai teloitettiin, kun he eivät olleet hänen suosiossaan. Thomas Wolsey, Thomas More, Thomas cromwellja Thomas Cranmer kaikki olivat näkyvästi hänen hallinnossaan.

Henry oli ylenpalttinen tuhlaaja, joka käytti luostarien purkamisesta saatuja tuottoja ja Reformaatioparlamentti. Hän muutti aiemmin Roomalle maksetut rahat kuninkaallisiksi tuloiksi. Näistä lähteistä saaduista rahoista huolimatta hän oli usein taloudellisen tuhon partaalla henkilökohtaisen tuhlaavaisuuden sekä kalliiden ja pitkälti tuottamattomien sotien vuoksi, erityisesti Kingin kanssa. Francis I Ranskasta, Pyhän Rooman keisari Kaarle V, Kuningas James V Skotlannista ja Skotlannin valtionhallinnon alle Earl of Arran ja Maria of Guise. Hän laajensi Kuninkaallinen laivasto, valvoi Walesin liittämistä Englantiin Walesin lait 1535 ja 1542 ja oli ensimmäinen englantilainen monarkki, joka hallitsi nimellä Irlannin kuningas Seuraavat Irlannin kruununlaki 1542.

Henrikin aikalaiset pitivät häntä viehättävänä, koulutettuna ja taitavana kuninkaana. Häntä on kuvattu "yhdeksi karismaattisimmista hallitsijoista Englannin valtaistuimella" ja hänen hallituskauttaan on kuvattu "tärkeimmäksi" Englannin historiassa. Hän oli kirjailija ja säveltäjä. Iän myötä hänestä tuli vakavasti ylipainoinen ja hänen terveytensä kärsi. Myöhemmässä elämässään häntä kuvataan usein himokas, egoistinen, vainoharhainen ja tyrannimainen hallitsija. Hänen seuraajakseen tuli hänen poikansa Edward VI.

Alkuvuosina

Henrik VIII:n vanhemmat, Kuningas Henrik VII ja Queen Elizabeth

Syntynyt 28. kesäkuuta 1491 klo Placentian palatsi in Greenwich, KentHenry Tudor oli hänen kolmas lapsi ja toinen poika Kuningas Henrik VII ja Yorkin Elizabeth. Nuoren Henryn kuudesta (tai seitsemästä) sisaruksesta vain kolme – hänen veljensä Arthur, Walesin prinssija sisaruksia Margaret ja Maria - selvisi lapsesta. Hänet kastoivat Richard Foxe, The Exeterin piispa, kirkossa Tarkkailevat fransiskaanit lähellä palatsia. Vuonna 1493, kahden vuoden iässä, Henry nimitettiin Doverin linnan konstaapeli ja Lordi vartija, Cinque Ports. Hänet nimitettiin myöhemmin Englannin jaarli marsalkka ja Irlannin lordiluutnantti kolmevuotiaana ja tehtiin a Kylpylä ritari pian sen jälkeen. Seremonian jälkeisenä päivänä hänet luotiin Yorkin herttua ja tehty noin kuukauden kuluttua Skotlannin marssien vartija. Toukokuussa 1495 hänet nimitettiin Sukkanauhan ritarikunta. Syynä tällaisten tapaamisten antamiseen pienelle lapselle oli, että hänen isänsä voisi säilyttää henkilökohtaisen hallinnan tuottoisissa tehtävissä eikä jakaa niitä vakiintuneiden perheiden kanssa. Henryn varhaisesta elämästä ei tiedetä paljoakaan – paitsi hänen nimityksiään – koska hänen ei odotettu tulevan kuninkaaksi, mutta tiedetään, että hän sai ensiluokkaisen koulutuksen johtavilta tutorilta. Hän puhui sujuvasti latinaa ja ranskaa ja oppi ainakin jonkin verran italiaa.

Marraskuussa 1501 Henryllä oli merkittävä rooli seremonioissa, jotka liittyivät hänen veljensä Arthurin avioliittoon. Catherine, Kingin nuorin lapsi Ferdinand II Aragonista ja kuningatar Kastilia Isabella I. Yorkin herttuana Henry käytti kuninkaana isänsä käsivarsia, eroten a etiketti kolmen pisteen hermeli. Hän sai lisäksi kunnian 9. helmikuuta 1506 Pyhän Rooman keisari Maximilian I, joka teki hänestä a Kultaisen fleecen ritari.

Vuonna 1502 Arthur kuoli 15-vuotiaana, mahdollisesti hikoilu sairaus, vain 20 viikkoa avioliiton jälkeen Catherinen kanssa. Arthurin kuolema painoi kaikki hänen velvollisuutensa hänen nuoremmalle veljelleen. 10-vuotiaasta Henrystä tuli uusi Cornwallin herttua, ja uusi Walesin prinssi ja Earl of Chester helmikuussa 1504. Henrik VII antoi toiselle pojalleen vähän velvollisuuksia jopa Arthurin kuoleman jälkeen. Nuorta Henryä valvottiin tiukasti, eikä hän esiintynyt julkisuudessa. Tämän seurauksena hän nousi valtaistuimelle "harjoittamattomana vaativassa kuninkauden taiteessa".

Henrik VII jatkoi ponnistelujaan Englannin ja Espanjan välisen avioliiton sinetöimiseksi tarjoamalla poikansa Henryn naimisiin leskeksi jääneen Katariinan kanssa. Henrik VII ja Katariinan äiti kuningatar Isabella olivat molemmat innostuneita ajatuksesta, joka syntyi hyvin pian Arthurin kuoleman jälkeen. 23. kesäkuuta 1503 allekirjoitettiin sopimus heidän avioliitostaan, ja he kihlautuivat kaksi päivää myöhemmin. A paavin vapautus tarvittiin vain "julkisen rehellisyyden esteeksi", jos avioliittoa ei olisi ollut toteutettu kuten Catherine ja hänen duenna väitti, mutta Henrik VII ja Espanjan suurlähettiläs lähtivät sen sijaan hakemaan vapautusta "affiniteetti", joka otti huomioon toteutumisen mahdollisuuden. Avoliitto ei ollut mahdollista, koska Henry oli liian nuori. Isabellan kuolema vuonna 1504 ja siitä johtuvat perintöongelmat Kastilia, monimutkaisia ​​asioita. Katariinan isä Ferdinand halusi jäädä Englantiin, mutta Henrik VII:n suhteet Ferdinandiin olivat huonontuneet. Catherine jäi sen vuoksi epävarmuuteen joksikin aikaa, mikä huipentui prinssi Henryn hylkäämään avioliiton heti, kun hän pystyi, 14-vuotiaana. Ferdinandin ratkaisuna oli tehdä tyttärestään suurlähettiläs, jolloin tämä sai jäädä Englantiin määräämättömän ajan. Harras, hän alkoi uskoa, että se oli Jumalan tahto, että hän meni naimisiin prinssin kanssa tämän vastustuksesta huolimatta.

Varhainen hallituskausi

Muotokuva tekijä Meynnart Wewyck, 1509

Henrik VII kuoli 21. huhtikuuta 1509, ja 17-vuotias Henrik seurasi häntä kuninkaaksi. Pian isänsä hautaamisen jälkeen 10. toukokuuta Henry ilmoitti yhtäkkiä, että hän todellakin menisi naimisiin Katariinan kanssa, mikä jätti ratkaisematta useita paavin armotaloutta koskevia kysymyksiä ja puuttuvan osan paavin vapaudesta. avioliitto-osa. Uusi kuningas väitti, että se oli hänen isänsä kuoleva toive, että hän menisi naimisiin Katariinan kanssa. Whether or not this was true, it was convenient. Keisari Maximilian I oli yrittänyt mennä naimisiin tyttärentyttärensä kanssa Eleanor, Katariinan veljentytär, Henrylle; hän oli nyt hämmentynyt. Henryn häät Catherinen kanssa pidettiin hillitynä ja pidettiin papin kirkossa Greenwichissä 11. kesäkuuta 1509. Henry väitti olevansa peräisin Konstantinus Suuri ja Kuningas Arthur ja näki itsensä heidän seuraajansa.

23. kesäkuuta 1509 Henry johti nyt 23-vuotiasta Catherinea Tower of London että Westminster Abbey heidän kruunajaisiinsa, joka pidettiin seuraavana päivänä. Se oli suuri tapaus: kuninkaan käytävä oli vuorattu kuvakudoksilla ja verhoiltu hienolla kankaalla. Seremonian jälkeen pidettiin suuret juhlat westminster sali. Kuten Catherine kirjoitti isälleen, "aikamme kuluu jatkuvassa festivaalissa".

Kaksi päivää kruunajaistensa jälkeen Henry pidätti isänsä kaksi epäsuosituinta ministeriä, Richard Empson ja Edmund Dudley. Heitä syytettiin maanpetos ja teloitettiin vuonna 1510. Poliittiset teloitukset pysyisivät yhtenä Henryn ensisijaisista taktiikoista, kun hän kohtelee niitä, jotka olivat hänen tiellään. Henry palautti osan kahden ministerin oletettavasti kiristämistä rahoista. Sitä vastoin Henryn näkemys House of York – mahdolliset kilpailevat valtaistuimen hakijat – oli maltillisempi kuin hänen isänsä oli ollut. Useita, joita hänen isänsä oli vanginnut, mukaan lukien Thomas Grey, Dorsetin toinen markiisi, saivat anteeksi. Toiset menivät sovittamattomiin; Edmund de la Pole hänet mestattiin lopulta vuonna 1513, hänen veljensä kehottama teloitus Richard kuningasta vastaan.

Pian Henryn avioliiton jälkeen Catherine tuli raskaaksi. Hän synnytti a kuolleena syntynyt tyttö 31. tammikuuta 1510. Noin neljä kuukautta myöhemmin Catherine tuli jälleen raskaaksi. 1. tammikuuta 1511, uudenvuodenpäivänä, poika Henri on syntynyt. Ensimmäisen lapsensa menettämisen surun jälkeen pariskunta oli iloinen saadessaan poikansa ja juhlittiin, mukaan lukien kaksipäiväinen turnaus tunnetaan nimellä Westminster-turnaus. Lapsi kuitenkin kuoli seitsemän viikkoa myöhemmin. Katariinalla oli kaksi kuolleena syntynyttä poikaa vuosina 1513 ja 1515, mutta hän synnytti helmikuussa 1516 tytön, Maria. Henryn ja Catherinen väliset suhteet olivat kireät, mutta ne helpottivat hieman Maryn syntymän jälkeen.

Vaikka Henryn avioliittoa Catherinen kanssa on sittemmin kuvattu "epätavallisen hyväksi", tiedetään, että Henry otti rakastajattaria. Vuonna 1510 paljastettiin, että Henryllä oli ollut suhde yhden sisarensa kanssa. Edward Stafford, Buckinghamin kolmas herttua, joko Elizabeth tai Anne Hastings, Huntingdonin kreivitär. Merkittävin emäntä noin kolmen vuoden ajan, vuodesta 1516 alkaen, oli Elizabeth Blount. Blount on yksi kahdesta täysin kiistattomasta rakastajattaresta, joita jotkut pitävät harvoina miehelle nuorelle kuninkaalle. Kuinka monta Henryllä oli tarkalleen, on kiistanalainen: David Loades uskoo, että Henryllä oli rakastajattaria "vain hyvin rajoitetusti", kun taas Alison Weir uskoo, että siellä oli monia muitakin tapauksia. Catherinen ei tiedetä vastustaneen. Vuonna 1518 hän tuli jälleen raskaaksi toisen tytön kanssa, joka myös syntyi kuolleena.

Blount synnytti kesäkuussa 1519 Henryn aviottoman pojan, Henry FitzRoy. Nuoresta pojasta tehtiin Richmondin herttua kesäkuussa 1525, mikä joidenkin mielestä oli yksi askel tiellä hänen lopulliseen legitimointiinsa. Vuonna 1533 FitzRoy meni naimisiin Mary Howard, mutta kuoli lapsettomana kolme vuotta myöhemmin. Hänen kuollessaan kesäkuussa 1536 parlamentti harkitsi asiaa Toinen perintölaki, mikä olisi voinut antaa hänelle mahdollisuuden tulla kuninkaaksi.

Ranska ja Habsburgit

Franciscus I:n ja Henrik VIII:n tapaaminen klo Kultakankaan kenttä vuonna 1520

Vuonna 1510, Ranska, jolla on hauras liitto Pyhän Rooman valtakunnan kanssa Cambrain liiga, voitti sodan Venetsiaa vastaan. Henry uudisti isänsä ystävyyden Ludvig XII Ranskan, joka jakoi hänen neuvostonsa. Varmasti sota näiden kahden vallan yhteisvoimin kanssa olisi ollut tavattoman vaikeaa. Pian sen jälkeen Henrik kuitenkin allekirjoitti sopimuksen Aragonian Ferdinand II:n kanssa. Jälkeen Paavi Julius II loi anti-ranskan Pyhä Liiga lokakuussa 1511, Henry seurasi Ferdinandin johtoa ja toi Englannin uuteen liigaan. Ensimmäinen yhteinen englantilais-espanjalainen hyökkäys suunniteltiin kevääksi toipumaan Aquitaine Englannille aloitti Henryn unelmien toteuttaminen Ranskan hallitsemisesta. Huhtikuussa 1512 tehdyn muodollisen sodanjulistuksen jälkeen hyökkäystä ei kuitenkaan johtanut Henry henkilökohtaisesti ja se oli huomattava epäonnistuminen; Ferdinand käytti sitä yksinkertaisesti edistääkseen omia päämääriään, ja se rasitti englantilais-espanjalaista liittoa. Siitä huolimatta ranskalaiset työnnettiin pois Italiasta pian sen jälkeen, ja liitto säilyi, ja molemmat osapuolet halusivat voittaa lisää voittoja ranskalaisista. Henry suoritti sitten diplomaattisen vallankaappauksen vakuuttamalla keisari Maximilianin liittymään Pyhään Liittoon. Merkittävää on, että Henry oli saavuttanut luvatun tittelin "Kristityin kuningas Ranskasta" Juliukselta ja mahdollisesti itse paavin kruunaus Pariisissa, jos Louis vain voitaisiin voittaa.

Henryn kanssa Keisari Kaarle V (oikealla) ja Paavi Leo X (keskellä), c. 1520

30. kesäkuuta 1513 Henry hyökkäsi Ranskaan, ja hänen joukkonsa voittivat ranskalaisen armeijan. Spursin taistelu – suhteellisen vähäinen tulos, mutta sellainen, johon englantilaiset tarttuivat propagandatarkoituksiin. Pian sen jälkeen englantilaiset ottivat Therouanne ja luovutti sen Maximillianille; Tournaiseurasi merkittävämpi ratkaisu. Henry oli johtanut armeijaa henkilökohtaisesti suuren seurueen kanssa. Hänen poissaolonsa maasta oli kuitenkin saanut hänen lankonsa James IV Skotlannista hyökätä Englantiin Louisin käskystä. Siitä huolimatta Englannin armeija, jota kuningatar Katariina valvoi, voitti ratkaisevasti skottit Floddenin taistelu 9-syyskuussa 1513. Kuolleiden joukossa oli Skotlannin kuningas, mikä päätti Skotlannin lyhyen osallistumisen sotaan. Nämä kampanjat olivat antaneet Henrylle maistaa hänen niin haluttua sotilaallista menestystä. Alkuperäisistä viitteistä huolimatta hän päätti olla jatkamatta vuoden 1514 kampanjaa. Hän oli tukenut Ferdinandia ja Maximiliania taloudellisesti kampanjan aikana, mutta oli saanut vain vähän vastinetta; Englannin kassa oli nyt tyhjä. Juliuksen tilalle Paavi Leo X, joka oli taipuvainen neuvottelemaan rauhasta Ranskan kanssa, Henry allekirjoitti oman sopimuksensa Louisin kanssa: hänen siskostaan ​​Marysta tulee Louisin vaimo, joka oli aiemmin ollut luvattu nuoremmalle Kaarlelle, ja rauha taattiin kahdeksaksi vuodeksi, huomattavan pitkäksi ajaksi.

Kaarle V., Henryn vaimon Katariinan veljenpoika, peri suuren valtakunnan Euroopassa, josta tuli Espanjan kuningas vuonna 1516 ja Pyhän Rooman keisari vuonna 1519. Kun Ranskan Ludvig XII kuoli vuonna 1515, hänen seuraajakseen tuli hänen serkkunsa Francis I. Nämä liittymiset jättivät kolme suhteellisen nuorta hallitsijaa ja tilaisuuden puhtaalle pöydälle. Huolellinen diplomatia Kardinaali Thomas Wolsey oli johtanut siihen Lontoon sopimus vuonna 1518, jonka tavoitteena oli yhdistää Länsi-Euroopan kuningaskunnat uuden jälkeen Osmanien uhka, ja näytti siltä, ​​että rauha voitaisiin turvata. Henrik tapasi uuden Ranskan kuninkaan Franciscuksen 7. kesäkuuta 1520 klo Kultakankaan kenttä lähellä Calais kahden viikon ajan ylellistä viihdettä. Molemmat toivoivat ystävällisiä suhteita edellisen vuosikymmenen sotien sijaan. Voimakas kilpailu ilmaisi kuitenkin kaikki toiveet Lontoon sopimuksen uusimisesta, ja konflikti oli väistämätön. Henryllä oli enemmän yhteistä Charlesin kanssa, jonka hän tapasi kerran ennen ja kerran Franciscuksen jälkeen. Charles toi valtakuntansa sotaan Ranskaa vastaan ​​vuonna 1521; Henry tarjoutui sovittelevaksi, mutta vähän saavutettiin, ja vuoden loppuun mennessä Henry oli sovittanut Englannin Charlesin kanssa. Hän piti edelleen kiinni aiemmasta tavoitteestaan ​​palauttaa englantilaiset maat Ranskaan, mutta pyrki turvaamaan liiton Bourgogne, sitten Kaarlen aluehallinto ja keisarin jatkuva tuki. Pieni englantilainen hyökkäys Pohjois-Ranskassa ei tuottanut tulosta. Charles voitti ja vangitsi Franciscuksen Paviassa ja saattoi sanella rauhaa, mutta hän uskoi, ettei ollut Henrylle mitään velkaa. Henry aistii tämän ja päätti viedä Englannin pois sodasta ennen liittolaistaan ​​allekirjoittaen sopimuksen Moren sopimus 30in elokuussa 1525.

avioliitot

Catherinen kumoaminen

Katariina Aragonialainen, Henryn ensimmäinen kuningatar, n. 1520.
Henry VIII:n muotokuva kirjoittanut Joos van Cleve, c. 1531

Avioliittonsa aikana Catherine of Aragonin kanssa Henry solmi suhteen Mary Boleyn, Katariinan odottava rouva. On spekuloitu, että Marian kaksi lasta, Henry Carey ja Catherine Carey, joiden isänä oli Henry, mutta tätä ei ole koskaan todistettu, eikä kuningas koskaan tunnustanut niitä, kuten hän teki Henry FitzRoyn tapauksessa. Vuonna 1525, kun Henry kävi kärsimättömäksi Katariinan kyvyttömyyteen tuottaa miespuolinen perillinen hän halusi, hän ihastui Mary Boleynin siskoon, Anne Boleyn, sitten karismaattinen nuori 25-vuotias nainen kuningattaren seurueessa. Anne kuitenkin vastusti hänen yrityksiään vietellä hänet ja kieltäytyi tulemasta hänen rakastajatarkseen, kuten hänen sisarensa oli tehnyt. Juuri tässä yhteydessä Henry harkitsi kolmea vaihtoehtoaan löytääkseen dynastian seuraajan ja ratkaistakseen sen, mitä tuomioistuimessa kuvattiin kuninkaan "suuri asia". Nämä vaihtoehdot legitimoivat Henry FitzRoyn, mikä vaatisi paavin osallistumista ja olisi avoin haasteelle; naimisiin Marian, hänen tyttärensä Katariinan kanssa, mahdollisimman pian ja toivoen, että pojanpoika periisi suoraan, mutta Marian katsottiin olevan epätodennäköistä, että hän tulisi raskaaksi ennen Henryn kuolemaa tai hylkäsi Katariinan ja meni naimisiin jonkun muun hedelmällisessä iässä olevan kanssa. Luultavasti nähtyään mahdollisuuden mennä naimisiin Annen kanssa, kolmas oli lopulta houkuttelevin mahdollisuus 34-vuotiaalle Henrylle, ja pian tuli kuninkaan ihastuttava halu mitätöidä avioliittonsa nyt 40-vuotiaan Katariinan kanssa.

Henryn tarkoista motiiveista ja aikeista tulevina vuosina ei ole laajalti sovittu. Henrik itse oli ainakin hallituskautensa alkupuolella harras ja hyvin perillä oleva katolilainen siinä määrin kuin hänen vuoden 1521 julkaisunsa Assertio Septem Sacramentorum ("Seitsemän sakramentin puolustaminen") ansaitsi hänelle arvonimen Fidei puolustaja (Uskon puolustaja) paavi Leo X:ltä. Teos edusti vankkumatonta paavin ylivallan puolustamista, vaikkakin jokseenkin satunnaisesti muotoiltua. Ei ole selvää, milloin Henry muutti mieltään asiassa, kun hän aikoi solmia toisen avioliiton. Vuoteen 1527 mennessä hän oli varmasti vakuuttunut siitä, että Katariina ei ollut synnyttänyt miespuolista perillistä, koska heidän liittonsa oli "sattunut Jumalan silmissä". Kun hän meni naimisiin veljensä vaimon Catherinen kanssa, hän oli toiminut vastoin Mooseksen kirja 20:21, perustelu Thomas Cranmer käytetään julistamaan avioliitto mitättömäksi. Martin Luthertoisaalta oli alun perin vastustanut mitätöintiä ja totesi, että Henrik VIII voisi ottaa toisen vaimon opetuksensa mukaisesti, jonka Raamattu salli moniavioisuus mutta ei avioeroa. Henrik uskoi nyt, että paavilla ei ollut valtuuksia myöntää vapautus tästä esteestä. Tämän väitteen Henry käytti Paavi Klemens VII vuonna 1527 siinä toivossa, että hänen avioliittonsa Katariinan kanssa mitätöidään, luopuen ainakin yhdestä vähemmän avoimesti uhmakkaasta hyökkäyslinjasta. Julkisuudessa menetettiin kaikki toivo houkutella Catherine vetäytymään nunnaluostariin tai muuten pysymään hiljaa. Henry lähetti sihteerinsä, William Knight, vedota suoraan Pyhä harhaanjohtavasti muotoillun paavin bullan luonnoksen avulla. Knight epäonnistui; paavia ei voitu johtaa näin helposti harhaan.

Muut lähetystyöt keskittyivät Englannissa kokoontuvan kirkollisen tuomioistuimen järjestämiseen Clement VII:n edustajan kanssa. Vaikka Clement suostui tällaisen tuomioistuimen perustamiseen, hänellä ei koskaan ollut aikomusta valtuuttaa legaattiaan, Lorenzo Campeggio, päättää Henryn hyväksi. Tämä harha johtui ehkä keisari Kaarle V:n, Katariinan veljenpojan, painostuksesta, mutta ei ole selvää, kuinka paljon tämä vaikutti Campeggioon tai paaviin. Alle kaksi kuukautta kestäneen todisteiden kuulemisen jälkeen Clement palautti tapauksen Roomaan heinäkuussa 1529, josta oli selvää, ettei se koskaan toistu. Kun mahdollisuus an kumoaminen kadonnut, Kardinaali Wolsey kantoi syyn. Häntä syytettiin praemunire lokakuussa 1529, ja hänen luopumisensa armosta oli "äkillinen ja täydellinen". Lyhyesti sovinnon jälkeen Henryn kanssa (ja virallisesti armahdettu) vuoden 1530 alkupuoliskolla häntä syytettiin vielä kerran marraskuussa 1530, tällä kertaa maanpetoksesta, mutta hän kuoli odottaessaan oikeudenkäyntiä. Lyhyen ajanjakson jälkeen, jolloin Henry otti hallituksen omilla harteillaan, Thomas More otti lordikanslerin ja pääministerin tehtävän. Älykäs ja taitava, mutta harras katolilainen ja mitätöimisen vastustaja, More teki aluksi yhteistyötä kuninkaan uuden politiikan kanssa ja tuomitsi Wolseyn parlamentissa.

Vuotta myöhemmin Catherine karkotettiin oikeudesta, ja hänen huoneensa annettiin Anne Boleynille. Anne oli aikaansa nähden poikkeuksellisen koulutettu ja älyllinen nainen, ja hän oli innokkaasti omaksunut ja sitoutunut protestanttisten uskonpuhdistajien ajatuksiin, mutta siitä, missä määrin hän itse oli sitoutunut protestantti, kiistellään paljon. Kun Canterburyn arkkipiispa William Warham kuoli, Annen vaikutusvalta ja tarve löytää luotettava kannattaja mitätöimiselle saivat Thomas Cranmerin nimitettyä avoimeen virkaan. Paavi hyväksyi tämän tietämättä kuninkaan syntymässä olevista suunnitelmista kirkkoa varten.

Henry oli naimisissa Catherinen kanssa 24 vuotta. Heidän avioeroaan on kuvattu Henrylle "syvästi haavoittavaksi ja eristäytyväksi" kokemukseksi.

Avioliitto Anne Boleynin kanssa

Muotokuva Anne Boleyn, Henryn toinen kuningatar; kopio kadonneesta alkuperäisestä, joka on maalattu noin 1534.

Talvella 1532 Henrik tapasi Francis I:n Calais'ssa ja pyysi Ranskan kuninkaan tukea uuteen avioliittoonsa. Välittömästi palattuaan Dover Englannissa Henry, nyt 41, ja Anne kävivät läpi salaisen hääpalvelun. Hän tuli pian raskaaksi, ja Lontoossa pidettiin toinen hääjuhla 25. tammikuuta 1533. 23. toukokuuta 1533 Cranmer istui tuomiossa erikoistuomioistuimessa, joka oli koolle Dunstable Priory päättää kuninkaan avioliiton pätevyydestä Katariinan Aragonian kanssa, julisti Henrikin ja Katariinan avioliiton mitättömäksi. Viisi päivää myöhemmin, 28. toukokuuta 1533, Cranmer julisti Henryn ja Annen avioliiton päteväksi. Katariina riisuttiin virallisesti kuningattaren tittelistä, ja hänestä tuli sen sijaan "prinsessanainen" Arthurin leskenä. Hänen tilalleen Anne kruunattiin kuningatar on 1 kesäkuu 1533. Kuningatar synnytti tyttären hieman ennenaikaisesti 7. Lapsi kastettiin Elisabet, Henryn äidin Elizabeth of Yorkin kunniaksi.

Avioliiton jälkeen seurasi vakauttamisen aika, joka muodosti joukon sääntöjä Reformaatioparlamentti Tavoitteena on löytää ratkaisuja jäljellä oleviin ongelmiin ja samalla suojella uusia uudistuksia haasteilta, vakuuttaa yleisö niiden legitiimiydestä sekä paljastaa vastustajat ja käsitellä niitä. Vaikka Cranmer ja muut käsittelivät kanonista oikeutta pitkään, nämä teot edistyivät Thomas cromwell, Thomas Audley ja Norfolkin herttua ja itse asiassa Henry itse. Kun tämä prosessi oli valmis, More erosi toukokuussa 1532 lordikanslerin tehtävästä jättäen Cromwellin Henryn pääministeriksi. Kanssa Perimyslaki 1533, Katariinan tytär Mary julistettiin aviottomaksi; Henryn avioliitto Annen kanssa julistettiin lailliseksi; ja Annen kysymys julistettiin seuraavaksi perimysjonossa. Kanssa Ylivallan teot Vuonna 1534 parlamentti tunnusti kuninkaan aseman Englannin kirkon päänä ja yhdessä sen kanssa Laki valituksen estämisestä vuonna 1532 poistettiin valitusoikeus Roomaan. Vasta silloin paavi Klemens VII otti askeleen ekskommunikaatiota kuningas ja Cranmer, vaikka ekskommunikaatio tehtiin viralliseksi vasta jonkin aikaa myöhemmin.

Kuningas ja kuningatar eivät olleet tyytyväisiä avioelämään. Kuninkaallinen pari nautti rauhallisista ja kiintyneistä jaksoista, mutta Anne kieltäytyi näyttelemästä häneltä odotettua alistuvaa roolia. Elävyys ja mielivaltainen äly, joka oli tehnyt hänestä niin houkuttelevan laittomana rakastajana, teki hänestä liian itsenäisen suurelta osin seremonialliseen kuninkaallisen vaimon rooliin ja teki hänestä monia vihollisia. Henry puolestaan ​​ei pitänyt Annen jatkuvasta ärtyneisyydestä ja väkivaltaisesta luonteesta. Jälkeen väärä raskaus or keskenmeno vuonna 1534 hän näki naisen epäonnistumisen antaa hänelle poikaa petoksena. Henry keskusteli jo jouluna 1534 Cranmerin ja Cromwellin kanssa mahdollisuudesta jättää Anne ilman, että hänen oli palattava Catherinen luo. Henryllä uskotaan perinteisesti olleen suhde Madge Shelton vuonna 1535, vaikka historioitsija Antonia Fraser väittää, että Henryllä oli suhde sisarensa kanssa Mary Shelton.

Henryn uskonnollisen politiikan vastustus tukahdutettiin aluksi nopeasti Englannissa. Useita eriäviä munkkeja, mukaan lukien ensimmäinen Karthusialaiset marttyyrit, teloitettiin ja paljon muuta pilaantunut. Näkyvimmät vastustajat mukana John Fisher, Bishop of Rochester, and Thomas More, both of whom refused to take the oath to the king. Henry ja Cromwell eivät siinä vaiheessa pyrkineet teloittamaan miehet; pikemminkin he toivoivat, että nämä kaksi voisivat muuttaa mielensä ja pelastaa itsensä. Fisher hylkäsi avoimesti Henryn kirkon korkeimman pään asemasta, mutta More oli varovainen välttääkseen rikkomasta kirkon Vuoden 1534 maanpetoslaki, joka (toisin kuin myöhemmät teot) ei kieltänyt pelkkää hiljaisuutta. Molemmat miehet tuomittiin myöhemmin valtiopetoksesta – Lisää todisteita yhdestä keskustelusta Richard Rich, The Varaoikeuskanslerija molemmat teloitettiin kesällä 1535.

Nämä vaimennukset sekä Pienten luostareiden lain purkaminen vuonna 1536, mikä puolestaan ​​vaikutti yleisempään vastustukseen Henryn uudistuksia kohtaan, etenkin Armon pyhiinvaellus, suuri kapina Pohjois-Englannissa lokakuussa 1536. Noin 20,000 40,000 - XNUMX XNUMX kapinallista johti Robert Aske, yhdessä osien pohjoisen aateliston kanssa. Henrik VIII lupasi kapinallisille armahduksen ja kiitti heitä asioiden esille ottamisesta. Aske kertoi kapinallisille, että he olivat menestyneet ja he saattoivat hajota ja mennä kotiin. Henry näki kapinalliset pettureina eikä tuntenut velvollisuutta pitää lupauksiaan heille, joten kun Henryn armahdustarjouksen jälkeen tapahtui lisää väkivaltaa, hän rikkoi nopeasti armahduslupauksensa. Johtajat, mukaan lukien Aske, pidätettiin ja teloitettiin maanpetoksesta. Yhteensä noin 200 kapinallista teloitettiin, ja levottomuudet päättyivät.

Anne Boleynin teloitus

Muotokuva tekijä Hans Holbein nuorempi, c. 1537

Tammikuun 8. päivänä 1536 kuningas ja kuningatar saivat uutiset, että Katariina Aragonialainen oli kuollut. Seuraavana päivänä Henry pukeutui keltaiseen, ja konepellissä oli valkoinen höyhen. Kuningatar Anne oli jälleen raskaana, ja hän oli tietoinen seurauksista, jos hän ei synnyttäisi poikaa. Myöhemmin samassa kuussa kuningas heitettiin hevosensa selästä turnauksessa ja loukkaantui vakavasti; hetken näytti siltä, ​​että hänen henkensä oli vaarassa. Kun uutiset tästä onnettomuudesta saavuttivat kuningattaren, hän joutui shokkiin ja keskeytti poikalapsen noin 15 raskausviikolla, Katariinan hautajaispäivänä 29. tammikuuta 1536. Useimmille tarkkailijoille tämä henkilökohtainen menetys oli tämän kuninkaallisen avioliiton lopun alku.

Vaikka Boleynin perhe oli edelleen tärkeässä asemassa Valtakunnanneuvosto, Annella oli monia vihollisia, mukaan lukien Suffolkin herttua. Jopa hänen oma setänsä, Norfolkin herttua, oli alkanut paheksua hänen suhtautumistaan ​​valtaan. Boleynit pitivät Ranskaa parempana mahdollisena liittolaisena keisarin sijaan, mutta kuninkaan suosio oli kääntynyt viimeksi mainittua kohtaan (osittain Cromwellin vuoksi), mikä vahingoitti perheen vaikutusvaltaa. Annea vastustivat myös kypsyyden saavuttaneen prinsessa Maryn kanssa sovinnon kannattajat (joiden joukossa olivat Katariinan entiset kannattajat). Toinen mitätöiminen oli nyt todellinen mahdollisuus, vaikka yleisesti uskotaan, että Cromwellin Boleynin vastainen vaikutus sai vastustajat etsimään tapaa saada hänet teloittamaan.

Annen kaatuminen tuli pian sen jälkeen, kun hän oli toipunut viimeisestä keskenmenostaan. Oliko se ensisijaisesti seurausta väitetyistä salaliitoista, aviorikoksesta tai noituudesta, on edelleen historioitsijoiden keskustelunaihe. Varhaisia ​​merkkejä armosta luopumisesta olivat kuninkaan uusi rakastajatar, 28-vuotias Jane Seymour, siirretään uusiin tiloihin, ja Annen veli, George Boleyn, jolta evättiin sukkanauhan ritarikunta, joka sen sijaan annettiin Nicholas Carew. Huhtikuun 30. ja 2. toukokuuta välisenä aikana viisi miestä, mukaan lukien George Boleyn, pidätettiin syytettyinä maanpetoksesta aviorikoksesta, ja heitä syytettiin seksisuhteista kuningattaren kanssa. Anne pidätettiin, häntä syytettiin maanpetoksesta aviorikoksesta ja insestistä. Vaikka todisteet heitä vastaan ​​eivät olleet vakuuttavia, syytetyt todettiin syyllisiksi ja tuomittiin kuolemaan. Syytetyt miehet teloitettiin 17. Arkkipiispa Cranmer mitätöi Henryn ja Annen avioliiton Lambethissa samana päivänä. Cranmerilla näyttää olleen vaikeuksia löytää perusteita mitätöimiselle, ja hän luultavasti perustui Henryn ja Annen sisaren Maryn aikaisempiin yhteyksiin, mikä kanonisessa oikeudessa tarkoitti, että Henryn avioliitto Annen kanssa oli, kuten hänen ensimmäinen avioliittonsa, kielletyn sukulaisuusasteen ja siksi mitätön. Anne teloitettiin klo 8 19. toukokuuta 1536 Torni Vihreä.

Avioliitto Jane Seymourin kanssa; sisä- ja ulkoasiat

Jane Seymour (vasemmalla) tuli Henryn kolmas vaimo, kuvassa oikealla Henryn ja nuorten kanssa Prince Edward, c. 1545, tuntemattomalta taiteilijalta. Kun tämä maalattiin, Henry oli naimisissa kuudennen vaimonsa kanssa, Katariina Parr.

Annen teloituksen jälkeisenä päivänä 45-vuotias Henry meni kihloihin Seymourin kanssa, joka oli ollut yksi kuningattaren teloituksista. odottavat naiset. He menivät naimisiin kymmenen päivää myöhemmin klo Whitehallin palatsi, Whitehall, Lontoo, kuningattaren kaapissa, mennessä Stephen Gardiner, Winchesterin piispa. 12. lokakuuta 1537 Jane synnytti pojan, prinssi Edwardin, tulevaisuuden Edward VI. Synnytys oli vaikea, ja kuningatar Jane kuoli 24. lokakuuta 1537 tulehdukseen ja haudattiin Windsoriin. Edwardin syntymää seurannut euforia muuttui suruksi, mutta vasta ajan myötä Henry alkoi kaipaamaan vaimoaan. Tuolloin Henry toipui nopeasti shokista. Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi toisen vaimon löytämiseksi Henrylle, jotka Cromwellin ja Privy Councilin vaatimuksesta keskittyivät Euroopan mantereelle.

Kun Kaarle V oli hajamielinen monien valtakuntiensa sisäpolitiikan ja ulkoisten uhkien vuoksi, ja Henrik ja Franciscus olivat suhteellisen hyvissä väleissä, sisä- eivätkä ulkopoliittiset kysymykset olivat olleet Henrikin prioriteetti 1530-luvun alkupuoliskolla. Esimerkiksi vuonna 1536 Henrik antoi suostumuksensa Walesin lait 1535, joka laillisesti liitettiin Wales, joka yhdistää Englannin ja Walesin yhdeksi kansakunnaksi. Tätä seurasi toinen perintölaki (Perintölaki 1536), joka julisti Janen Henrikin lapset seuraaviksi perimysjonossa ja julisti sekä Marian että Elizabethin aviottomaksi, mikä sulki heidät valtaistuimelta. Kuninkaalle annettiin valta määrittää testamentissaan edelleen perintölinja, jos hänellä ei enää olisi ongelmia.

Vuonna 1538 osana Cromwellin ja Kaarle V:n välistä salasopimusneuvottelua ehdotettiin sarjaa dynastisia avioliittoja: Maria menisi naimisiin Portugalin kuningas, Elizabeth menee naimisiin toisen pojista Unkarin kuningas ja pieni Edward meni naimisiin yhden keisarin tyttäristä. Leskeksi jääneen kuninkaan arveltiin menevän naimisiin vaimon kanssa Milanon herttuatar. Kuitenkin, kun Charles ja Francis tekivät rauhan tammikuussa 1539, Henry muuttui yhä vainoharhaisemmaksi, ehkä johtuen siitä, että hän sai jatkuvasti luettelon valtakuntaa koskevista uhista (todellisista tai kuvitteellisista, vähäisistä tai vakavista), joita Cromwell toimitti vakoilumiehen roolissaan. Luostarien hajoamisen myötä Henry käytti osan taloudellisista varoistaan ​​sarjan rannikkopuolustusten rakentamiseen ja syrjäytti osan käytettäväksi ranskalais-saksalaisen hyökkäyksen varalta.

Avioliitto Anne of Clevesin kanssa

Harkittuaan asiaa Cromwell ehdotti Anne, 25-vuotias sisar Clevesin herttua, jota pidettiin tärkeänä liittolaisena siinä tapauksessa, että roomalaiskatolinen hyökkäsi Englantiin, sillä herttua putosi välillä luterilaisuus ja Katolisuus. Hans Holbein nuorempi lähetettiin Clevesiin maalaamaan kuninkaalle muotokuva Annesta. Huolimatta spekulaatioista, että Holbein maalasi hänet liian mairittelevassa valossa, on todennäköisempää, että muotokuva oli tarkka; Holbein pysyi oikeudessa puolesta. Nähtyään Holbeinin muotokuvan ja hänen hovimiehensä antaman ilmaisen Annen kuvauksen kannustamana 49-vuotias kuningas suostui menemään naimisiin Annen kanssa. Avioliitto solmittiin tammikuussa 1540.

Ei kestänyt kuitenkaan kauan, kun Henry halusi mitätöidä avioliiton voidakseen mennä naimisiin toisen kanssa. Anne ei kiistänyt ja vahvisti, ettei avioliittoa ollut koskaan tehty. Annen edellinen kihlattu Lorraine'n herttuapoika Francis antoi lisäperusteita kumoamiselle. Avioliitto purettiin myöhemmin heinäkuussa 1540, ja Anne sai tittelin "kuninkaan sisareksi", kaksi taloa ja runsaan korvauksen. Pian kävi selväksi, että Henry oli ihastunut 17-vuotiaaseen Catherine Howard, Norfolkin herttuan veljentytär. Tämä huolestutti Cromwellia, sillä Norfolk oli hänen poliittinen vastustajansa.

Pian tämän jälkeen uskonnolliset uudistajat (ja Cromwellin suojelijat) Robert Barnes, William Jerome ja Thomas Garret poltettiin harhaoppisina. Cromwell puolestaan ​​putosi suosiosta, vaikka on epäselvää, miksi tarkalleen, koska on vain vähän näyttöä eroista sisä- tai ulkopolitiikassa. Roolistaan ​​huolimatta häntä ei koskaan virallisesti syytetty olevan vastuussa Henryn epäonnistuneesta avioliitosta. Cromwell oli nyt vihollisten ympäröimä hovissa, ja Norfolk pystyi myös hyödyntämään veljentytär Catherinen asemaa. Cromwellia syytettiin maanpetoksesta, vientilupien myynnistä, passien myöntämisestä ja toimeksiantojen laatimisesta ilman lupaa, ja häntä on saatettu syyttää myös Annen kanssa avioliittoyrityksen mukana seuranneen ulkopolitiikan epäonnistumisesta. Hän oli myöhemmin saavutettu ja mestattiin.

Avioliitto Catherine Howardin kanssa

Muotokuva naisesta, jonka uskotaan olevan Catherine Howard, Henryn viides vaimo, kirjoittaja Hans Holbein nuorempi, 1540

Heinäkuun 28. päivänä 1540 (samana päivänä, kun Cromwell teloitettiin) Henry meni naimisiin nuoren Catherine Howardin kanssa, Anne Boleynin serkku ja odotusrouva. Hän oli iloinen uudesta kuningattarestaan ​​ja palkitsi hänelle Cromwellin maat ja laajan valikoiman koruja. Pian avioliiton jälkeen kuningatar Katariinalla oli kuitenkin suhde hovimiehen kanssa Thomas Culpeper. Hän työskenteli myös Francis Dereham, joka oli aiemmin ollut epävirallisesti kihloissa hänen kanssaan ja hänellä oli suhde hänen kanssaan ennen avioliittoaan, sihteerinä. Privy Councilille ilmoitettiin hänen suhteestaan ​​Derehamin kanssa Henryn ollessa poissa; Thomas Cranmer lähetettiin tutkimaan, ja hän toi kuninkaan tietoon todisteet kuningatar Katariinan aikaisemmasta suhteesta Derehamin kanssa. Vaikka Henry alun perin kieltäytyi uskomasta syytöksiä, Dereham tunnusti. Kesti kuitenkin toisen neuvoston kokouksen, ennen kuin Henry uskoi Derehamia vastaan ​​esitetyt syytökset ja suuttui raivoissaan syyttäen neuvostoa ennen kuin lohdutti itseään metsästyksessä. Kysyttäessä kuningatar olisi voinut myöntää aiemman sopimuksen naimisiin Derehamin kanssa, mikä olisi tehnyt hänen myöhemmästä avioliitostaan ​​Henryn kanssa mitättömäksi, mutta hän väitti sen sijaan, että Dereham oli pakottanut hänet solmimaan aviorikossuhteen. Dereham paljasti Catherinen suhteen Culpeperiin. Culpeper ja Dereham teloitettiin molemmat, ja myös Catherine mestattiin 13. helmikuuta 1542.

Avioliitto Catherine Parrin kanssa

Katariina Parr, Henryn kuudes ja viimeinen vaimo

Henry meni naimisiin viimeisen vaimonsa, varakkaan lesken, kanssa Katariina Parr, heinäkuussa 1543. Hän oli sydämeltään uudistaja, hän väitteli Henryn kanssa uskonnosta. Henry pysyi sitoutuneena katolilaisuuden ja protestantismin omalaatuiseen sekoitukseen; taantumuksellinen mieliala, joka oli saanut jalansijaa Cromwellin kaatumisen jälkeen, ei ollut poistanut hänen protestanttista sarjaansa eikä saanut sitä voitetuksi. Parr auttoi saamaan Henryn sovintoon tyttäriensä Maryn ja Elizabethin kanssa. In 1543, Kolmas perintölaki laittaa heidät takaisin peräkkäin Edwardin jälkeen. Sama teo antoi Henrylle mahdollisuuden määrittää testamentissaan valtaistuimen jatkamisen.

Pyhäkköjä tuhoutui ja luostareita hajotettiin

Vuonna 1538 pääministeri Thomas Cromwell jatkoi laajaa kampanjaa sitä vastaan, mitä hallitus kutsui "epäjumalanpalvelukseksi", jota harjoitettiin vanhan uskonnon alaisuudessa, ja huipentui syyskuussa Pyhän Pietarin pyhäkön purkamiseen. Thomas Beckett at Canterburyn katedraali. Tämän seurauksena paavi Paavali III erotti kuninkaan 17. joulukuuta samana vuonna. Vuonna 1540 Henrik hyväksyi pyhien pyhäkköjen täydellisen tuhoamisen. Vuonna 1542 kaikki Englannin jäljellä olevat luostarit hajotettiin ja heidän omaisuutensa siirrettiin kruunulle. Apotit ja aiemmat menettivät paikkansa Ylähuone; jäljelle jäi vain arkkipiispat ja piispat. Näin ollen Ylähuoneen jäseninä olevat piispat – kuten tiedettiin papiston jäsenet, joilla on paikkoja Lordsissa – olivat ensimmäistä kertaa enemmän kuin Maalliset lordit.[muokkaa]

Toinen hyökkäys Ranskaan ja Skotlannin "karkea kosiskelu".

Henry vuonna 1540, kirjoittaja Hans Holbein nuorempi

Vuoden 1539 liitto Franciscuksen ja Charlesin välillä oli rappeutunut ja lopulta rappeutui uudeksi sodaksi. Kun Katariina Aragonilainen ja Anne Boleyn kuolivat, Charlesin ja Henryn väliset suhteet paranivat huomattavasti, ja Henrik teki salaisen liiton keisarin kanssa ja päätti liittyä Italian sota uuden liittolaisensa hyväksi. Ranskan hyökkäystä suunniteltiin vuodeksi 1543. Valmistautuessaan siihen, Henry muutti poistamaan Skotlannin mahdollisen uhan nuorten alaisuudessa James V. Skotit voittivat klo Solway Mossin taistelu 24 päivänä marraskuuta 1542, ja James kuoli 15. joulukuuta. Henry toivoi nyt yhdistävänsä Englannin ja Skotlannin kruunuja naimisiin poikansa Edwardin kanssa Jamesin seuraajan kanssa, Maria. Skotlannin valtionhoitaja Lordi Arran suostui avioliittoon vuonna Greenwichin sopimus 1. heinäkuuta 1543, mutta se hylkäsi sen Skotlannin parlamentti 11 päivänä joulukuuta. Tuloksena oli kahdeksan vuotta kestänyt Englannin ja Skotlannin välinen sota, jota myöhemmin kutsuttiin "the Karkea Wooing". Useista rauhansopimuksista huolimatta levottomuudet jatkuivat Skotlannissa Henryn kuolemaan asti.

Huolimatta varhaisesta menestyksestä Skotlannin kanssa, Henry epäröi hyökätä Ranskaan, mikä ärsytti Charlesia. Henry meni lopulta Ranskaan kesäkuussa 1544 kaksitahoisella hyökkäyksellä. Yksi Norfolkin alainen joukko piiritti tehottomasti Montreuil. Toinen, Suffolkin alla, piiritetty että Boulogne. Henry otti myöhemmin henkilökohtaisen komennon, ja Boulogne kaatui 18. syyskuuta 1544. Henry oli kuitenkin kieltäytynyt Charlesin pyynnöstä marssia Pariisia vastaan. Charlesin oma kampanja katkesi, ja hän teki rauhan Ranskan kanssa samana päivänä. Henry jäi yksin Ranskaa vastaan, eikä pystynyt tekemään rauhaa. Franciscus yritti hyökätä Englantiin kesällä 1545, mutta hänen joukkonsa saavuttivat vain Wightin saari ennen kuin hänet torjuttiin Solentin taistelu. Taloudellisesti uupuneena Ranska ja Englanti allekirjoittivat sopimuksen Leirin sopimus 7. kesäkuuta 1546. Henry turvasi Boulognen kahdeksan vuoden ajan. Kaupunki oli silloin palautettava Ranskalle 2 miljoonalla kruunulla (750,000 1544 puntaa). Henry tarvitsi rahaa; vuoden 650,000 kampanja oli maksanut XNUMX XNUMX puntaa, ja Englanti oli jälleen konkurssin edessä.

Fyysinen rappeutuminen ja kuolema

Kuningas Henrik VIII:n arkut (keskellä, vahingoittuneet), Kuningatar Jane (Oikealla), Kuningas Charles I lapsen kanssa Queen Anne (vasemmalla), holvi kuoron alla, Pyhän Yrjön kappeli, Windsorin linna, merkitty lattiassa olevalla kivilaatalla. Piirros vuodelta 1888 Alfred Young Nutt, Maanmittaus Deanille ja Canonsille

Henrystä tuli myöhään liikalihava, jonka vyötärönympärys oli 54 tuumaa (140 cm), ja sitä jouduttiin liikuttamaan mekaanisten laitteiden avulla. Häntä peitti tuskallinen, mätä-täytetty kiehuu ja mahdollisesti kärsinyt kihti. Hänen liikalihavuutensa ja muut lääketieteelliset ongelmansa voidaan jäljittää Turnajaiset onnettomuudessa vuonna 1536, jossa hän sai jalkavamman. Onnettomuus avautui uudelleen ja pahensi hänen vuosia aiemmin saamaansa vammaa siinä määrin, että hänen lääkäreidensä oli vaikea hoitaa. The krooninen haava kuoli loppuelämänsä ajan ja siitä tuli haavainen, mikä estää häntä ylläpitämästä fyysistä aktiivisuutta, josta hän oli aiemmin nauttinut. Turnausonnettomuuden uskotaan myös aiheuttaneen Henryn mielialan vaihtelut, jolla on saattanut olla dramaattinen vaikutus hänen persoonallisuutensa ja temperamenttinsa.

Teoria, josta Henry kärsi kuppa useimmat historioitsijat ovat hylänneet sen. Historioitsija Susan Maclean Kybett selittää kuolemansa keripukki, joka johtuu riittämättömästä C-vitamiini useimmiten johtuu tuoreiden hedelmien ja vihannesten puutteesta ruokavaliossa. Vaihtoehtoisesti hänen vaimojen raskausmallit ja hänen henkinen heikkeneminen ovat saaneet jotkut olettamaan, että hän on saattanut olla Olo positiivinen ja kärsinyt McLeodin oireyhtymä. Toisen tutkimuksen mukaan Henryn historia ja kehon morfologia saattoivat johtua traumaattinen aivovamma hänen vuoden 1536 kilpailuturnauksensa jälkeen, joka puolestaan ​​johti a neuroendokriininen syy hänen liikalihavuuteensa. Tämä analyysi tunnistaa kasvuhormonin puutos (GHD) syynä hänen lisääntymiseen rasvaisuus mutta myös hänen myöhempinä vuosinaan havaittuja merkittäviä käyttäytymismuutoksia, mukaan lukien hänen useita avioliittojaan.

Henryn liikalihavuus joudutti hänen kuolemaansa 55-vuotiaana, 28. tammikuuta 1547 Whitehallin palatsissa, mikä olisi ollut hänen isänsä 90-vuotissyntymäpäivä. Hänen suunnittelemansa hauta (jonka komponentit oli otettu kardinaali Wolseylle tarkoitetusta haudasta) rakennettiin vain osittain, eikä sitä koskaan valmisteltu (sarkofagi ja sen pohja poistettiin myöhemmin ja käytettiin Herra Nelsonn hauta kryptassa Pyhän Paulin katedraali). Henry haudattiin holviin klo Pyhän Yrjön kappeli, Windsorin linna, Jane Seymourin vieressä. Yli 100 vuotta myöhemmin, Kuningas Charles I (hallinnassa 1625–1649) haudattiin samaan holviin.

Vaimot, rakastajattaret ja lapset

Englantilainen historioitsija ja Tudorin talo asiantuntija David Starkey kuvailee Henrik VIII:aa aviomieheksi:

Erikoista on, että Henry oli yleensä erittäin hyvä aviomies. Ja hän piti naisista – siksi hän meni naimisiin niin monien heistä! Hän oli hyvin hellä heille, tiedämme hänen puhuneen heille "rakas". Hän oli hyvä rakastaja, hän oli erittäin antelias: vaimoille annettiin valtavia maa-asutuksia ja jalokiviä – ne olivat täynnä jalokiviä. Hän oli erittäin huomaavainen, kun he olivat raskaana. Mutta kun hän oli rakastunut... hän vain katkaisi ne. Hän vain vetäytyi. Hän hylkäsi heidät. He eivät edes tienneet hänen jättäneen heidät.

Englannin Henrik VIII:n tunnetut lapset
Nimi Syntymä Kuolema Huomautuksia
By Katariina Aragonialainen (naimisissa Placentian palatsi 11. kesäkuuta 1509; mitätöity 23. toukokuuta 1533)
Nimetön tytär 31 tammikuu 1510 kuolleena syntynyt
Henry, Cornwallin herttua 1 tammikuu 1511 22 helmikuu 1511 kuoli lähes kahden kuukauden ikäisenä
Nimetön poika 17 syyskuu 1513 kuoli pian syntymän jälkeen
Nimetön poika marraskuu 1514 kuoli pian syntymän jälkeen
Kuningatar Mary I. 18 helmikuu 1516 17 marraskuu 1558 naimisissa Philip II Espanjan vuonna 1554; ei hätää
Nimetön tytär 10 marraskuu 1518 kuolleena 8. raskauskuukaudella tai asunut vähintään viikon
By Elizabeth Blount (emännän; synnytti ainoan aviottoman lapsen Henry VIII:n pojakseen)
Henry FitzRoy, Richmondin ja Somersetin ensimmäinen herttua 15 kesäkuu 1519 23 heinäkuu 1536 laiton; Henry VIII tunnusti vuonna 1525; ei hätää
By Anne Boleyn (naimisissa Westminster Abbey 25 January 1533; annulled 17 May 1536) beheaded 19 May 1536
Kuningatar Elizabeth I 7 syyskuu 1533 24 maaliskuuta 1603 ei koskaan naimisissa; ei hätää
Nimetön poika Joulu, 1534 keskenmeno tai väärä raskaus
Nimetön poika 1535 keskenmenon poika
Nimetön poika 29 tammikuu 1536 lapsen keskenmeno, uskotaan mieheksi, neljännellä raskauskuukaudella
By Jane Seymour (naimisissa Whitehallin palatsi 30. toukokuuta 1536) kuoli 24. lokakuuta 1537
Kuningas Edward VI 12 lokakuu 1537 6 heinäkuu 1553 kuoli naimaton, 15-vuotiaana; ei hätää
By Anne Clevesistä (naimisissa Placentian palatsi 6. tammikuuta 1540; mitätöity 9. heinäkuuta 1540)
ei hätää
By Catherine Howard (naimisissa Oatlandsin palatsi 28 July 1540; annulled 23 November 1541) beheaded 13 February 1542
ei hätää
By Katariina Parr (naimisissa Hampton Courtin palatsi 12. heinäkuuta 1543; Henrik VIII kuoli 28. tammikuuta 1547)
ei hätää

sarja

All of Henry's surviving children succeeded him as monarchs
Edward VI
r. 1547-1553
Maria I
r. 1553-1558
Elisabet I
r. 1558-1603

Henryn kuoltua hänen seuraajakseen tuli hänen ainoa eloonjäänyt poikansa, Edward VI. Koska Edward oli silloin vasta yhdeksänvuotias, hän ei voinut hallita suoraan. Sen sijaan Henryn testamentti nimesi 16 toimeenpanijoita palvella regenssineuvostossa, kunnes Edward täytti 18. Pankit valitsivat Edward Seymour, Hertfordin ensimmäinen jaarli, Jane Seymourin (Edwardin äiti) vanhempi veli Herrasuoja Valtakunnan. Testamentin määräysten mukaan, jos Edward kuolisi lapsettomana, valtaistuimen oli määrä siirtyä Marialle, Henrik VIII:n tyttärelle Aragonian Katariinalle, ja hänen perillisilleen.

Jos Maryn kysymys epäonnistui, kruunu meni Anne Boleynin Henryn tyttärelle Elizabethille ja hänen perillisilleen. Lopulta, jos Elisabetin suku sukupuuttoon kuoli, kruunun piti periä Henrik VIII:n kuolleen nuoremman sisaren Marian jälkeläiset, harmaat.

Henryn sisaren jälkeläisiä Margaret Tudor – Skotlannin hallitsijat Stuartit – jätettiin siten perinnön ulkopuolelle.

Tämä säännös lopulta epäonnistui, kun James VI Skotlannista tuli Englannin kuningas vuonna 1603.

Edward VI itse jättäisi testamentin ja nimen huomioimatta Jane Gray hänen seuraajansa.

Julkisuuskuva

Musiikkikappale "Ajanvietto hyvässä seurassa", noin 1513, säveltäjä Henry

Henry viljeli kuvaa a Renessanssin mies, ja hänen hovi oli tieteellisen ja taiteellisen innovaation ja lumoavan liiallisuuden keskus, jota kuvailivat Kultakankaan kenttä. Hän etsi maasta kuoropoikia, otti osan suoraan Wolseyn kuorosta ja esitteli renessanssimusiikin oikeuteen. Muusikot olivat Benedict de Opitiis, Richard Sampson, Ambrose Lupoja venetsialainen urkuri Dionisio Memo, ja Henryllä itsellään oli huomattava kokoelma soittimia. Hän soitti luutua ja soitti urkuja, ja oli lahjakas soitin neitsyt. Hän osasi myös lukea musiikkia ja laulaa hyvin. Hän oli taitava muusikko, kirjailija ja runoilija; hänen tunnetuin musiikkinsa on "Ajanvietto hyvässä seurassa" ("Kynges-ballade"), ja hänen sanotaan kirjoittaneen "Greensleeves"mutta luultavasti ei.

Henry oli innokas peluri ja noppapelaaja ja loistaa urheilussa, erityisesti turnauksessa, metsästyksessä ja oikeaa tennistä. Hänet tunnettiin myös vahvasta perinteisen kristillisen hurskauden puolustamisesta. Hän oli mukana useiden merkittävien rakennusten rakentamisessa ja parantamisessa, mm Epäselvä palatsi, King's College Chapel, Cambridge, ja Westminster Abbey Lontoossa. Monet olemassa olevista rakennuksista, joita hän paransi, olivat Wolseylta takavarikoituja kiinteistöjä, kuten Christ Church, Oxford, Hampton Courtin palatsi, Whitehallin palatsi ja Trinity College, Cambridge.

Henrik oli intellektuelli, ensimmäinen Englannin kuningas, jolla oli moderni humanistinen koulutus. Hän luki ja kirjoitti englantia, ranskaa ja latinaa, ja omisti suuren kirjaston. Hän kommentoi monia kirjoja ja julkaisi yhden oman, ja hän oli valmistellut lukuisia pamfletteja ja luentoja tukemaan kirkon uudistamista. Richard Sampsonin Oratio (1534), esimerkiksi, oli argumentti ehdottoman tottelevaisuuden puolesta monarkiaa kohtaan ja väitti, että englantilainen kirkko oli aina ollut riippumaton Roomasta. Kansantasolla kruunun rahoittamat teatteri- ja minstrel-ryhmät matkustivat ympäri maata edistääkseen uusia uskonnollisia käytäntöjä; paavia ja katolisia pappeja ja munkkeja pilkkattiin vieraiksi paholaisiksi, kun taas Henrikkiä ylistettiin Englannin kunniakkaaksi kuninkaaksi ja tosi uskon rohkeaksi ja sankarilliseksi puolustajaksi. Henry työskenteli kovasti esittääkseen kuvan kiistattomasta auktoriteetista ja vastustamattomasta vallasta.

Katariina Aragonia katsomassa Henryä Turnajaiset hänen kunniakseen pojan synnyttyä

Henry oli isokokoinen, hyvin rakentunut urheilija, yli 6 jalkaa pitkä, vahva ja suhteessa leveä. Hänen urheilutoimintansa olivat enemmän kuin ajanvietettä; ne olivat poliittisia välineitä, jotka palvelivat useita tavoitteita, parantaen hänen imagoaan, tekivät vaikutuksen ulkomaisiin lähettiläisiin ja hallitsijoihin ja välittivät hänen kykynsä tukahduttaa kaikki kapinat. Hän järjesti Turnajaturnauksen Greenwichissä vuonna 1517, jossa hän käytti kullattuja haarniskoja ja kullattuja hevossuojia sekä sametti-, satiin- ja kultakankaisia ​​asuja helmillä ja jalokivillä. Se teki sopivan vaikutuksen ulkomaisiin lähettiläisiin, joista yksi kirjoitti kotiin, että "maailman rikkaus ja sivilisaatio ovat täällä, ja ne, jotka kutsuvat englantilaisia ​​barbaareja, näyttävät minusta tekevän itsensä sellaisiksi". Henry vetäytyi lopulta turnauksesta vuonna 1536, kun hänen hevosensa raskas putoaminen jätti hänet tajuttomana kahdeksi tunniksi, mutta hän jatkoi kahden ylellisen turnauksen sponsorointia vuodessa. Sitten hän alkoi lihoa ja menetti viimeistellyn, urheilullisen vartalon, joka oli tehnyt hänestä niin komean, ja hänen hovimiehensä alkoivat pukeutua voimakkaasti pehmustettuihin vaatteisiin jäljitelläkseen ja imartellakseen häntä. Hänen terveytensä heikkeni nopeasti hänen hallituskautensa loppupuolella.

Hallitus

Tudor-monarkkien, mukaan lukien Henryn, valta oli "kokonainen" ja "kokonainen", hallitessaan, kuten he väittivät, Jumalan armosta yksin. Kruunu saattoi myös luottaa niiden toimintojen yksinomaiseen käyttöön, jotka muodostivat sen kuninkaallinen etuoikeus. Näihin kuuluivat diplomatiat (mukaan lukien kuninkaalliset avioliitot), sodanjulistukset, kolikoiden hallinta, kuninkaallisten armahdusten myöntäminen ja valta kutsua koolle ja hajottaa parlamentti tarpeen mukaan. Siitä huolimatta, kuten oli ilmeistä Henrikin eron aikana Rooman kanssa, hallitsija pysyi asetettujen rajojen sisällä, olivatpa ne sitten oikeudellisia tai taloudellisia, mikä pakotti hänet työskentelemään tiiviissä yhteistyössä sekä aateliston että parlamentin (aateliston) kanssa.

Kardinaali Thomas Wolsey

Käytännössä Tudor-monarkit käyttivät asiakassuhde ylläpitää kuninkaallista tuomioistuinta, joka sisälsi muodollisia instituutioita, kuten Valtakunnanneuvosto sekä epävirallisia neuvonantajia ja luottamushenkilöitä. Sekä hovinaatelisten nousu että kaatuminen saattoi olla nopeaa: Henry teloitti epäilemättä oman tahtonsa mukaan polttaen tai mestattaen kaksi vaimoaan, 20 ikätoveriaan, neljä johtavaa virkamiestä, kuusi läheistä palvelijaa ja ystävää, yhden kardinaalin (John Fisher) ja lukuisia apotteja. . Henryn hallituskauden missä tahansa vaiheessa kannattajien joukossa voidaan yleensä tunnistaa pääministeri, vaikka yksi kestävistä keskusteluista aikakauden historiografia on ollut se, missä määrin nuo pääministerit kontrolloivat Henryä eikä päinvastoin. Erityisesti historioitsija GR Elton on väittänyt, että yksi tällainen ministeri, Thomas Cromwell, johti "Tudor-vallankumousta hallituksessa" riippumattomasti kuninkaasta, jonka Elton esitti opportunistisena, pohjimmiltaan laiskana osallistujana politiikan nihkeänä. Jos Henry puuttui henkilökohtaisesti maan johtamiseen, Elton väitti, hän teki sen enimmäkseen sen vahingoksi. Fraktion asemasta ja vaikutuksesta Henryn hovissa keskustellaan samalla tavalla ainakin viiden Henryn hallituskauden jakson yhteydessä, mukaan lukien Anne Boleynin kukistuminen.

From 1514 to 1529, Thomas Wolsey, a cardinal of the established Church, oversaw domestic and foreign policy for the king from his position as Lord Chancellor. Wolsey keskitti kansallisen hallituksen ja laajensi sovintotuomioistuinten toimivaltaa, erityisesti Tähtikamari. Star Chamberin yleinen rakenne pysyi ennallaan, mutta Wolsey käytti sitä tarjotakseen kipeästi kaivattua rikoslain uudistusta. Tuomioistuimen valta ei kuitenkaan kestänyt Wolseyta, koska vakavaa hallintouudistusta ei tehty ja sen rooli siirtyi lopulta paikkakunnille. Wolsey auttoi täyttämään aukon, jonka Henrikin heikentynyt osallistuminen hallitukseen jätti (etenkin verrattuna isään), mutta teki sen enimmäkseen asettumalla kuninkaan paikalle. Hän käytti näitä tuomioistuimia henkilökohtaisten epäkohtien ajamiseen ja erityisesti rikollisten kohtelemiseen pelkkinä rangaistuksen arvoisen luokan esimerkkeinä, mikä suututti rikkaat, joita myös ärsytti hänen valtava rikkautensa ja näyttävä elämäntapa. Jälkeen Wolseyn kaatuminenHenry otti hallituksensa täysin hallintaansa, vaikka hovissa lukuisat monimutkaiset ryhmittymät yrittivät edelleen tuhota ja tuhota toisiaan.

Thomas cromwell vuonna 1532 tai 1533

Thomas Cromwell also came to define Henry's government. Returning to England from the continent in 1514 or 1515, Cromwell soon entered Wolsey's service. He turned to law, also picking up a good knowledge of the Bible, and was admitted to Greyn Inn Vuonna 1524. Hänestä tuli Wolseyn "kaiken työn mies". Osittain uskonnollisten vakaumustensa ohjaamana Cromwell yritti uudistaa Englannin hallituksen politiikkaa keskustelun ja suostumuksen avulla sekä jatkuvuuden, ei ulkoisen muutoksen, avulla. Monet pitivät häntä miehenä, jonka he halusivat saavuttaa yhteiset tavoitteensa, mukaan lukien Thomas Audley. Vuoteen 1531 mennessä Cromwell ja hänen työtoverinsa olivat jo vastuussa monen lainsäädännön laatimisesta. Cromwellin ensimmäinen virka oli kuninkaan jalokivimestari vuonna 1532, josta hän aloitti valtiontalouden elvyttämisen. Siihen mennessä Cromwellin valta tehokkaana hallintoviranomaisena neuvostossa, joka oli täynnä poliitikkoja, ylitti sen, mitä Wolsey oli saavuttanut.

Cromwell teki paljon työtä monien toimistojensa kautta poistaakseen hallituksen tehtävät kuninkaallisesta kotitaloudesta (ja ideologisesti kuninkaan henkilökohtaisesta ruumiista) julkiseen valtioon. Mutta hän teki sen sattumanvaraisella tavalla, josta jäi useita jäänteitä, ei vähiten siksi, että hänen täytyi säilyttää Henryn tuki, oma voima ja mahdollisuus todella toteuttaa suunnittelemansa suunnitelma. Cromwell teki Henry VII:n asettamat erilaiset tulovirrat muodollisempia ja määräsi niiden hallinnolle pitkälti itsenäisiä elimiä. Rooli Kuninkaan neuvosto siirrettiin uudistetulle Privy Councilille, joka on paljon pienempi ja tehokkaampi kuin edeltäjänsä. Ero ilmaantui kuninkaan taloudellisen terveyden ja maan välillä, vaikka Cromwellin kaatuminen heikensi suurta osaa hänen byrokratiastaan, mikä vaati häntä pitämään järjestyksen monien uusien elinten joukossa ja estämään turhia menoja, jotka rasittivat sekä suhteita että taloutta. Cromwellin uudistukset pysähtyivät vuonna 1539, aloite hävisi, eikä hän onnistunut varmistamaan mahdollistava teko, The Kruunulain julistus 1539. Hänet teloitettiin 28. heinäkuuta 1540.

Talous

Kulta kruunu Henry VIII, lyöty v. 1544-1547. Kääntöpuoli kuvaa Englannin ja Ranskan neljäsosaisia ​​käsivarsia.

Henry peri valtavan omaisuuden ja vauraan talouden isältään, joka oli ollut säästäväinen. Tämä omaisuus on arviolta 1,250,000 375 XNUMX puntaa (vastaa XNUMX miljoonaa puntaa nykyään). Vertailun vuoksi Henry VIII:n hallituskausi oli taloudellisesti lähes katastrofi. Hän lisäsi kuninkaallista kassaa valtaamalla kirkkomaita, mutta hänen raskaat menonsa ja pitkät huonon hoidon kaudet vahingoittivat taloutta.

Henry käytti suuren osan varoistaan ​​hovinsa ja kotitaloutensa ylläpitämiseen, mukaan lukien monet rakennustyöt, joita hän teki kuninkaallisissa palatseissa. Hän ripusti 2,000 kuvakudosta palatseihinsa; verrattuna Skotlannin James V roikkui vain 200. Henry esitteli ylpeänä asekokoelmansa, joka sisälsi eksoottisia jousiammuntavälineitä, 2,250 6,500 maata ja XNUMX XNUMX kappaletta. käsiaseita. Tudor-monarkkien oli rahoitettava kaikki valtion menot omista tuloistaan. Nämä tulot tulivat Henryn omistamista kruunun maista sekä tullimaksuista, kuten tonnimäärä ja punta, jonka parlamentti myönsi kuninkaalle elinikäiseksi. Henryn hallituskauden aikana kruunun tulot pysyivät vakiona (noin 100,000 XNUMX puntaa), mutta inflaatio ja sodan aiheuttamat hintojen nousut heikensivät niitä. Itse asiassa sota ja Henrikin dynastian kunnianhimo Euroopassa käyttivät 1520-luvun puoliväliin mennessä loppuun hänen isältään perimän ylijäämän.

Henrik VII ei ollut kovin paljon sekaantunut parlamenttiin asioihinsa, mutta Henrik VIII:n täytyi hallituskautensa aikana kääntyä eduskunnan puoleen saadakseen rahaa, erityisesti tukien myöntämistä sotien rahoittamiseksi. Luostarien hajottaminen tarjosi keinon täydentää kassaa, ja sen seurauksena kruunu otti haltuunsa luostarimaita 120,000 36 punnan (XNUMX miljoonan punnan) arvosta vuodessa. Kruunu oli hyötynyt pienen summan vuonna 1526, kun Wolsey asetti Englannin kultastandardin hopean sijasta, ja oli alentanut valuutan hieman. Cromwell alensi valuuttaa huomattavasti, alkaen Irlannista vuonna 1540. Englannin punnan arvo puolittui Flanderin puntaa vastaan ​​vuosina 1540-1551. Tehty nimellinen voitto oli merkittävä, mikä auttoi saamaan tulot ja menot yhteen, mutta sillä oli katastrofaalinen vaikutus maan talouteen. Osittain se auttoi saamaan aikaan erittäin korkean inflaation ajanjakson vuodesta 1544 eteenpäin.

uudistaminen

Kuningas Henrik VIII istuu jaloillaan paavi Clement VI:n päällä, 1641

Henryä pidetään yleisesti Englannin uskonpuhdistuksen alullepanosta – prosessista, jolla Englanti muutettiin katolisesta maasta protestanttiseksi maaksi – vaikka hänen edistymisensä eliitti- ja joukkotasolla on kiistanalainen. ja tarkasta kertomuksesta ei ole laajalti sovittu. Varmasti vuonna 1527 Henrik, siihen asti tarkkaavainen ja hyvin perillä oleva katolilainen, vetosi paaviin, jotta hän mitätöisi avioliittonsa Katariinan kanssa. Mitään mitätöintiä ei tapahtunut välittömästi, koska paavikunta oli nyt hallinnassa Kaarle V., Katariinan veljenpoika. Perinteinen kertomus antaa tämän kieltäytymisen laukaisimaksi Henryn hylkäämiselle paavin ylivalta, jota hän oli aiemmin puolustanut. Silti kuin EL Woodward Henryn päättäväisyys mitätöidä avioliittonsa Catherinen kanssa oli pikemminkin tilaisuus kuin syy Englannin uskonpuhdistus niin, ettei kumoamisesta pitäisi tehdä "ei liikaa eikä liian vähän". Historioitsija AF Pollard on väittänyt, että vaikka Henrik ei olisi tarvinnut mitätöintiä, hän olisi voinut hylätä paavin hallinnan Englannin hallinnassa puhtaasti poliittisista syistä. Henry todellakin tarvitsi pojan turvatakseen Tudor-dynastia ja välttää sisällissodan vaara kiistanalaisen peräkkäisyyden vuoksi.

Joka tapauksessa Henrik sääti vuosien 1532 ja 1537 välillä useita säädöksiä, jotka käsittelivät kuninkaan ja paavin välistä suhdetta ja siten syntymässä olevaa rakennetta. Anglikaaninen kirkko. Näitä olivat mm Restraint of Appeals -laki (läpäissyt 1533), mikä laajensi vastuuta praemunire kaikkia vastaan, jotka toivat paavin bullseja Englantiin, mikä saattaa altistaa heidät kuolemantuomiolle, jos heidät todetaan syyllisiksi. Muita toimia olivat mm Rukous tavallisia vastaan ja Papiston esittely, joka tunnusti kuninkaallisen ylivallan kirkon yli. The Laki kirkollisista nimityksistä 1534 vaati papistoa valitsemaan suvereenin nimittämät piispat. The Laki ylivallasta julisti vuonna 1534, että kuningas oli "Englannin kirkon ainoa korkein pää maan päällä" ja Treesons Act 1534 teki maanpetokseksi, josta rangaistaan ​​kuolemalla, kieltäytyä Ylivallan vala tunnustaa kuninkaan sellaisena. Samoin vuoden 1533 perintölain hyväksymisen jälkeen kaikkien valtakunnassa olevien aikuisten täytyi tunnustaa lain määräykset (joka julisti Henryn avioliiton Annen kanssa lailliseksi ja hänen avioliitonsa Katariinan kanssa laittomaksi) valalla; ne, jotka kieltäytyivät, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja kaikki kustantajat tai kirjailijat, jotka väittivät, että avioliitto Annen kanssa oli pätemätön kuolemanrangaistuksen uhalla. Lopuksi, Peter's Pence Act hyväksyttiin, ja se toisti, että Englannissa "ei ole Jumalan alaisuudessa ylimmäistä, vaan vain sinun armo" ja että Henrikin "keisarillinen kruunu" oli heikentynyt paavin "kohtuuttomien ja hyväntekeväisyyksien anastamisen ja vaatimuksen vuoksi". Kuninkaalla oli paljon tukea kirkosta Cranmerin johdolla.

16-luvun kuvaus Eduskunta kuningas Henrik VIII

Cromwellin harmiksi Henry vaati parlamentaarista aikaa keskustellakseen uskonkysymyksistä, minkä hän saavutti Norfolkin herttuan kautta. Tämä johti kuolemaan Kuuden artiklan laki, jossa kaikkiin kuuteen pääkysymykseen vastattiin vahvistamalla uskonnollinen ortodoksisuus, mikä hillitsi uudistusliikettä Englannissa. Sitä seurasi uudistuksen alku liturgia ja Yhteisen rukouksen kirja, jonka valmistuminen kesti vuoteen 1549 asti. Mutta tämä uskonnollisten konservatiivien voitto ei muuttunut suureksi muutokseksi henkilöstössä, ja Cranmer pysyi asemassaan. Kaiken kaikkiaan Henryn jäljellä oleva hallituskausi näki hienovaraisen liikkeen pois uskonnollisesta ortodoksiasta, jota auttoivat osittain ennen Rooman eroa syntyneiden huomattavien henkilöiden kuolemat, erityisesti Thomas Moren ja John Fisherin teloitukset vuonna 1535, koska he kieltäytyivät luopumasta paavin auktoriteettista. Henry perusti uuden poliittinen teologia kruunun kuuliaisuudesta, joka jatkui seuraavan vuosikymmenen ajan. Se heijastui Martin Luthern uusi tulkinta neljäs käsky ("Kunnioita isääsi ja äitiäsi"), toi Englantiin William Tyndale. Kuninkaallisen auktoriteetin perustaminen Kymmenen käskyä oli toinen tärkeä muutos: kirkon uudistajat käyttivät käskyjen painotusta uskolle ja Jumalan sanalle, kun taas konservatiivit korostivat Jumalalle omistautumisen ja hyvän tekemisen tarvetta. Uudistajien ponnistelut olivat lehden julkaisemisen takana Suuri Raamattu vuonna 1539 englanniksi. Protestanttiset uskonpuhdistajat kohtasivat edelleen vainoa, erityisesti Henryn mitätöintiä vastaan ​​vastustettuja vastalauseita vastaan. Monet pakenivat ulkomaille, mukaan lukien vaikutusvaltainen Tyndale, joka lopulta teloitettiin ja hänen ruumiinsa poltettiin Henryn käskystä.

Kun Roomaan aikoinaan maksetut verot siirrettiin kruunulle, Cromwell näki tarpeen arvioida kirkon laajan omistuksen verotusarvo sellaisena kuin se oli vuonna 1535. Tuloksena oli laaja kokoelma, Valor Ecclesiasticus. Syyskuussa 1535 Cromwell tilasi yleisemmän vierailun uskonnollisiin instituutioihin, jonka suoritti neljä nimitettyä vierailijaa. Vierailu keskittyi lähes yksinomaan maan uskonnollisiin taloihin, ja päätelmät olivat suurelta osin kielteisiä. Sen lisäksi, että kävijät raportoivat Cromwellille, he vaikeuttivat munkkien elämää noudattamalla tiukkoja käyttäytymisstandardeja. Tuloksena oli rohkaista itsensä hajoamiseen. Joka tapauksessa Cromwellin keräämät todisteet johtivat nopeasti valtion pakottamisen alkuun. luostarien hajottaminen, jossa kaikki alle 200 punnan arvoiset uskonnolliset talot annettiin lain mukaan kruunulle tammikuussa 1536. Lyhyen tauon jälkeen säilyneet uskonnolliset talot siirrettiin yksitellen kruunulle ja uusille omistajille, ja purkaminen vahvistettiin uudella säädöksellä vuonna 1539. Tammikuuhun 1540 mennessä sellaisia ​​taloja ei ollut jäljellä; 800 oli purettu. Prosessi oli ollut tehokas, minimaalisella vastustuksella ja tuonut kruunulle noin 90,000 XNUMX puntaa vuodessa. Historioitsijat kiistelevät siitä, missä määrin kaikkien talojen purkamista suunniteltiin alusta alkaen; on näyttöä siitä, että suuret talot oli alun perin tarkoitettu vain uudistettaviksi. Cromwellin toimet siirsivät viidesosan Englannin maavarallisuudesta uusiin käsiin. Ohjelma suunniteltiin ensisijaisesti luomaan kruunun omistuksessa oleva maaherra, joka käyttäisi maat paljon tehokkaammin. Vaikka Englannin uskonnollisissa taloissa ei juurikaan vastustettu ylivaltaa, niillä oli yhteyksiä kansainväliseen kirkkoon ja ne olivat este uskonnollisen uudistuksen jatkamiselle.

Reaktio uudistuksiin oli vaihteleva. Uskonnolliset talot olivat olleet köyhien ainoa tuki, ja uudistukset vieraannuttivat suuren osan Lontoon ulkopuolella olevasta väestöstä, mikä auttoi provosoimaan vuosien 1536–37 suuren pohjoisen nousun, joka tunnetaan nimellä Armon pyhiinvaellus. Muualla muutokset hyväksyttiin ja tervetulleita, ja ne, jotka pitivät kiinni katolisista riiteistä, vaikenivat tai muuttivat salaisuuksiin. Ne ilmaantuivat uudelleen Henrikin tyttären Marian (1553–58) hallituskauden aikana.

Sotilaallinen

Henry VIII:lle kuuluva panssaripuku vuodelta 1540. Asekokoelma, Tower of London.
Henryn italialainen panssaripuku, n. 1544. Metropolitan Museum of Art, New York

Lukuun ottamatta pysyviä varuskuntia klo Berwick, Calais ja Carlisle, Englannin pysyvän armeijan lukumäärä oli vain muutama sata miestä. Henry lisäsi tätä vain hieman. Henryn hyökkäysjoukot 1513, noin 30,000 XNUMX miestä, koostuivat billmen ja pitkäjousimiehet, aikana, jolloin muut Euroopan maat muuttivat käsiaseet ja pitkiäiset mutta ero kyvyissä ei ollut tässä vaiheessa merkittävä, ja Henryn joukoilla oli uusia panssareita ja aseita. Heitä tukivat myös taistelukenttätykistö ja sotavaunu, suhteellisen uusia innovaatioita ja useita suuria ja kalliita piiritysaseita. Vuoden 1544 hyökkäysjoukot olivat samalla tavalla hyvin varusteltuja ja organisoituja, vaikka taistelukentällä komennon antavat Suffolkin ja Norfolkin herttuat, mikä jälkimmäisessä tapauksessa tuotti tuhoisia tuloksia Montreuilissa.

Henryn ero Rooman kanssa aiheutti laajan Ranskan tai Espanjan hyökkäyksen uhan. Suojellakseen tätä hän alkoi vuonna 1538 rakentaa kalliita, huippuluokan puolustuksia Ison-Britannian etelä- ja itärannikolle. Kent että Cornwall, rakennettu suurelta osin materiaalista saadusta luostarien purkaminen. Nämä tunnettiin Henrik VIII:n nimellä Laitteen linnakkeet. Hän vahvisti myös olemassa olevia rannikkopuolustuslinnoituksia, kuten Doverin linna ja Doverissa Moat Bulwarkissa ja Archcliffe Fortissa, joissa hän vieraili muutaman kuukauden ajan valvomassa. Wolsey oli monta vuotta aiemmin suorittanut väestönlaskennan, joka vaadittiin järjestelmän uudistamiseksi miliisi, mutta mitään uudistusta ei syntynyt. Vuosina 1538–39 Cromwell kunnosti sen shire musters, mutta hänen työnsä osoitti lähinnä, kuinka riittämättömiä he olivat organisaatiossa. Rakennustyöt, mukaan lukien Berwickin rakennustyöt, sekä miliisi- ja ryhmittymien uudistaminen, saatiin lopulta päätökseen kuningatar Maryn johdolla.

Kuvaus Henrystä lähdössä klo Dover, c. 1520

Henryä on perinteisesti mainittu yhtenä perustajista Kuninkaallinen laivasto. Teknologisesti Henry investoi suuriin tykkeihin sota-aluksiinsa, muissa maissa valloilleen ajatuksen, joka korvasi käytössä olevat pienemmät serpentiinit. Hän flirttaili myös laivojen suunnittelun kanssa henkilökohtaisesti. Hänen panoksensa suurempiin aluksiin, jos sellaisia ​​on, ei tunneta, mutta hänen uskotaan vaikuttaneen soutuproomien ja vastaavien keittiöiden suunnitteluun. Henry oli myös vastuussa pysyvän laivaston luomisesta tukiankkuripaikoineen ja telakoineen. Taktisesti Henryn hallituskaudella laivasto luopui koneeseen nousemistaktiikasta ja käyttää sen sijaan aseita. - Tudorin laivasto Se laajennettiin seitsemästä laivasta 50:een ( Mary Rose Heidän joukossaan), ja Henry oli vastuussa "meriasioiden neuvoston" perustamisesta valvomaan laivaston ylläpitoa ja toimintaa, ja siitä tuli perusta myöhemmälle. amiraalinvirka.

Irlanti

Irlannin jako vuonna 1450

Henryn hallituskauden alussa Irlanti jaettiin kolmeen vyöhykkeeseen: kalpea, jossa Englannin sääntö oli kiistaton; Leinster ja Munster, niin kutsuttu "tottelevainen maa" englantilais-irlantilaisten ikäisensä; ja gaelilainen Connaught ja Ulster, pelkällä nimellisellä englannin säännöllä. Vuoteen 1513 asti Henrik jatkoi isänsä politiikkaa sallien irlantilaisten herrojen hallita kuninkaan nimissä ja hyväksyä jyrkät erimielisyydet yhteisöjen välillä. Kuitenkin kuollessa Kildaren 8. jaarli, Irlannin kuvernööri, Irlannin kiukkuinen politiikka yhdistettynä kunnianhimoisempaan Henryyn aiheuttaa ongelmia. Kun Thomas Butler, Ormondin 7. jaarli, kuoli, Henry tunnusti yhden seuraajan Ormondin Englannin, Walesin ja Skotlannin maille, kun taas Irlannissa toinen otti vallan. Kildaren seuraaja, 9. Earl, korvattiin Irlannin lordiluutnantiksi. Earl of Surrey vuonna 1520. Surreyn kunnianhimoiset tavoitteet olivat kalliita mutta tehottomia; Englannin hallinto joutui loukkuun Henryn ja Wolseyn suosiman diplomatian voittamisen ja Surreyn ehdottaman laajan sotilaallisen miehityksen välillä. Surrey kutsuttiin takaisin vuonna 1521 Piers Butler – yksi Ormondin kreivikunnan hakijoista – nimitetty hänen tilalleen. Butler ei kyennyt hallitsemaan vastustusta, mukaan lukien Kildaren vastustusta. Kildare nimitettiin pääkuvernööriksi vuonna 1524, ja se aloitti kiistansa Butlerin kanssa, joka oli aiemmin ollut tyynessä. Samaan aikaan, Desmondin kreivi, englantilais-irlantilainen ikätoveri, oli kääntänyt tukensa Richard de la Polelle Englannin valtaistuimen väittelijänä; kun vuonna 1528 Kildare ei ryhtynyt sopiviin toimiin häntä vastaan, Kildare poistettiin jälleen virastaan.

Desmondin tilanne ratkesi hänen kuoltuaan vuonna 1529, jota seurasi epävarmuuskausi. Tämä päättyi käytännössä Henry FitzRoyn, Richmondin herttuan ja kuninkaan pojan nimittämiseen lordiluutnantiksi. Richmond ei ollut koskaan aiemmin vieraillut Irlannissa, ja hänen nimityksensä oli ero aiemmasta politiikasta. Jonkin aikaa näytti siltä, ​​että rauha saataisiin palautettua Kildaren palaamalla Irlantiin hallitsemaan heimoja, mutta vaikutus oli rajallinen ja Irlannin parlamentti muuttui pian tehottomaksi. Irlanti alkoi saada Cromwellin huomion, joka ylensi Ormondin ja Desmondin kannattajia. Kildare puolestaan ​​kutsuttiin Lontooseen; Pienen epäröinnin jälkeen hän lähti Lontooseen vuonna 1534, missä häntä syytettiin maanpetoksesta. Hänen poikansa, Thomas, Lord Offaly, oli suoraviivaisempi, tuomitsi kuninkaan ja johti "katolista ristiretkeä" kuningasta vastaan, joka oli tähän mennessä juuttunut avio-ongelmiin. Offaly murhasi Dublinin arkkipiispan ja piiritti Dublinin. Offaly johti sekoitusta kalpea aatelisto ja irlantilainen heimo, vaikka hän ei onnistunut saamaan tukea Lordi Darcy, myötätuntoinen tai Charles V. Käytännössä sisällissota päättyi 2,000 XNUMX englantilaisen sotilaan väliintuloon – irlantilaisten mittareiden mukaan suuri armeija – ja Offalyn (hänen isänsä oli jo kuollut) ja hänen setänsä teloituksella.

Although the Offaly revolt was followed by a determination to rule Ireland more closely, Henry was wary of drawn-out conflict with the tribes, and a royal commission recommended that the only relationship with the tribes was to be promises of peace, their land protected from English expansion. The man to lead this effort was Antony St Legerkuten Irlannin lordi sijainen, joka pysyisi virassa Henryn kuoleman jälkeen. Rooman eroon asti uskottiin laajalti, että Irlanti oli paavin omaisuus, joka myönnettiin pelkkänä valtakunta Englannin kuninkaalle, joten vuonna 1541 Henrik väitti Englannin vaatimuksen Irlannin kuningaskunta vapaa paavista yliherruutta. Tämä muutos mahdollisti kuitenkin myös rauhanomaisen sovinnon ja laajentumisen: Irlannin herrat myönsivät maansa kuninkaalle, ennen kuin heidät palautettiin läänityksinä. Kannustin noudattaa Henryn pyyntöä oli mukana oleva paronikunta ja siten oikeus istua Irlannin House of Lordsissa, jonka oli määrä toimia rinnakkain Englannin kanssa. Irlannin heimolaki ei sopinut sellaiseen järjestelyyn, koska päälliköllä ei ollut vaadittuja oikeuksia; tämä teki kehityksen mutkikkaaksi, ja suunnitelma hylättiin vuonna 1543, eikä sitä haluttu korvata.

historiankirjoituksen

Henryn perinnön monimutkaisuus ja pelkkä mittakaava varmistivat sen, että Betteridgen ja Freemanin sanoin "Henryä on ylistetty ja herjattu vuosisatojen ajan, mutta häntä ei ole koskaan jätetty huomiotta". Historioitsija John D. Mackie tiivistää Henryn persoonallisuuden ja sen vaikutuksen hänen saavutuksiinsa ja suosioonsa:

Kunnioitus, ei edes suosio, jonka hän sai kansansa taholta, ei ollut ansaitsematon... Hän piti Englannin kehityksen linjassa joidenkin päivän voimakkaimpien, vaikkakaan ei jaloimpien voimien kanssa. Hänen korkea rohkeutensa – korkein, kun asiat menivät huonosti – hänen hallitseva älynsä, hänen faktojen arvostuksensa ja vallanvaistonsa veivät hänen maansa läpi vaarallisen muutoksen ajan, ja hänen ylimielisyytensä pelasti hänen kansansa sodilta, jotka vaivasivat muita maita. Englannin ihmiset muistivat hämärästi ruusujen sotia ja olivat hämärästi tietoisia teurastuksista ja kärsimyksistä Euroopassa, ja he tiesivät, että Henrikissä heillä oli suuri kuningas.

Erityisesti modernin historiografian painopiste on ollut siinä, missä määrin Henryn elämän tapahtumat (mukaan lukien hänen avioliitonsa, ulkopolitiikkansa ja uskonnolliset muutokset) olivat seurausta hänen omasta aloitteestaan, ja jos olivat, olivatko ne opportunismin vai opportunismin tulosta. Henryn periaatepäätös. Perinteisen tulkinnan näistä tapahtumista tarjosi historioitsija AF Pollard, joka esitti vuonna 1902 oman, suurelta osin positiivisen näkemyksensä kuninkaasta, ylistäen häntä "kuninkaana ja valtiomiehenä, joka henkilökohtaisista puutteistaan ​​huolimatta johti Englannin tielle kohti parlamentaarista demokratiaa ja imperiumia". Pollardin tulkinta pysyi hallitsevana tulkintana Henryn elämästä GR Eltonin väitöskirjan julkaisuun saakka vuonna 1953.

Eltonin kirja Tudor-vallankumous hallituksessa säilytti Pollardin myönteisen tulkinnan Henrician aikakaudesta kokonaisuudessaan, mutta tulkitsi Henryn itsensä uudelleen seuraajaksi kuin johtajaksi. Eltonille Cromwell eikä Henry teki muutokset hallituksessa – Henry oli älykäs, mutta hänellä ei ollut visiota seurata monimutkaista suunnitelmaa. Henry oli toisin sanoen vain vähän enemmän kuin "egokeskeinen hirviö", jonka hallituskausi "onnistumistensa ja hyveensä velkaa paremmille ja suuremmille ihmisille hänen ympärillään; suurin osa sen kauhuista ja epäonnistumisista johtui suoremmin ".

Vaikka Eltonin opinnäytetyön keskeiset periaatteet on sittemmin kyseenalaistettu, se on johdonmukaisesti tarjonnut lähtökohdan paljon myöhemmälle työlle, mukaan lukien JJ Scarisbrick, hänen oppilaansa. Scarisbrick piti suurelta osin Eltonin kunnioituksen Cromwellin kykyjä kohtaan, mutta palautti tahdon Henrylle, jonka Scarisbrick katsoi lopulta ohjanneen ja muovaneen politiikkaa. Scarisbrickille Henry oli mahtava, kiehtova mies, joka "käveli kuninkaallista uskollisuutta upealla vakaumuksella". Henrylle tämän kyvyn antamisen vaikutus oli kuitenkin suurelta osin kielteinen Scarisbrickin silmissä: Scarisbrickille Henrician aikakausi oli mullistusten ja tuhon aikaa, ja vastuussa olevia ansaitsi enemmän syyttää kuin kehua. Jopa uusimpien elämäkertojen joukossa, mukaan lukien David Loades, David Starkeyja John Guy, ei ole lopulta päästy yksimielisyyteen siitä, missä määrin Henry oli vastuussa valvomistaan ​​muutoksista tai niiden aiheuttamien muutosten arvioinnista.

Tämä epäselvyyden puute Henryn tapahtumien hallinnasta on myötävaikuttanut hänelle omistettujen ominaisuuksien vaihteluun: uskonnollinen konservatiivinen tai vaarallinen radikaali; kauneuden rakastaja tai arvokkaiden esineiden julma tuhoaja; hänen ympärillään olevien ystävä ja suojelija tai pettäjä; inkarnoitunut ritarillisuus tai armoton šovinisti. Eräs perinteinen lähestymistapa, jota Starkey ja muut suosivat, on jakaa Henryn hallituskausi kahteen puolikkaaseen, jolloin ensimmäistä Henryä hallitsevat positiiviset ominaisuudet (poliittisesti osallistava, hurskas, urheilullinen mutta myös älyllinen), jotka hallitsivat vakauden ja rauhallisen ajanjakson. jälkimmäinen "halkiva tyranni", joka johti dramaattisen, joskus hassun muutoksen aikaa. Muut kirjoittajat ovat yrittäneet yhdistää Henryn erilaisen persoonallisuuden yhdeksi kokonaisuudeksi; Lacey Baldwin Smithesimerkiksi piti häntä egoistisena rajaneuroottikkona, joka oli saanut suuria malttikohtauksia ja syviä ja vaarallisia epäilyksiä, jolla on mekaaninen ja konventionaalinen, mutta syvälle pidetty hurskaus ja jolla on parhaimmillaan keskinkertainen äly.

Tyyli ja kädet

Henryn asevarasto hänen varhaisen hallituskautensa (vasemmalla) ja myöhemmän hallituskauden aikana (oikealla)

Hänen hallituskautensa aikana kuninkaalliseen tyyliin tehtiin monia muutoksia. Henry käytti alun perin tyyliä "Henry kahdeksas, Jumalan armosta, Englannin kuningas, Ranska ja Irlannin herra". Vuonna 1521 paavi Leo X:n myöntämän apurahan perusteella, joka palkitsi Henrikin hänen työstään Seitsemän sakramentin puolustaminen, kuninkaallinen tyyli tuli "Henry kahdeksas, Jumalan armosta, Englannin ja Ranskan kuningas, Uskon puolustaja ja Irlannin herra." Henryn ekskommunikaation jälkeen, Paavi Paavali III peruutti tittelin "Uskon puolustaja" myöntämisen, mutta Eduskunnan laki (35 Kana 8 c 3) todennut sen olevan voimassa; ja se jatkuu kuninkaallisessa käytössä nykypäivään, mistä todistavat kirjaimet FID DEF tai FD kaikissa brittiläisissä kolikoissa. Henryn motto oli "Coeur Loyal" ("todellinen sydän"), ja hän kirjaili tämän vaatteisiinsa sydänsymbolin muodossa ja sanalla "uskollinen". Hänen tunnusmerkkinsä oli Tudor ruusu ja Beaufort portcullis. Kuninkaana Henrikin aseet olivat samat kuin hänen edeltäjänsä siitä lähtien Henry IV: Neljännesvuosittain, Azure kolme fleurs-de-lys Tai (Ranskalle) ja Gulesille kolme leijonaa passant-vartija kalpeassa Tai (Englannissa).

Vuonna 1535 Henrik lisäsi kuninkaalliseen tyyliin "ylivaltalauseen", josta tuli "Henry kahdeksas, Jumalan armosta, Englannin ja Ranskan kuningas, uskon puolustaja, Irlannin herra ja Englannin kirkon maan päällä". Korkein pää". Vuonna 1536 ilmaus "Englannin kirkosta" vaihtui "Englannin kirkolle ja myös Englannin kirkolle IrlantiVuonna 1541 Henryllä oli Irlannin parlamentti muuta otsikko "Lord of Ireland" muotoon "King of Ireland" -merkillä Irlannin kruununlaki 1542, sen jälkeen kun heille kerrottiin, että monet irlantilaiset pitivät paavia maansa todellisena päänä, ja Herra toimi pelkkänä edustajana. Syy, miksi irlantilaiset pitivät paavia yliherranaan, oli se, että Irlanti oli alun perin annettu kuninkaalle Henry II, Englanti by Paavi Adrianus IV 12-luvulla feodaalialueena paavin vallan alla. Irlannin parlamentin kokous, jossa Henry VIII julistettiin Irlannin kuninkaaksi, oli ensimmäinen kokous, johon osallistuivat gaelilaiset Irlannin päälliköt sekä englantilais-irlantilainen aristokraatit. Tyyli "Henry kahdeksas, Jumalan armosta, Englannin, Ranskan ja Irlannin kuningas, uskon ja Englannin kirkon ja myös Irlannin puolustaja maan korkeimmassa päässä" pysyi käytössä Henryn hallituskauden loppuun asti.

Sukututkimustaulukko

Henrik VIII:n sukulaiset (valikoiva taulukko)
Richard, Yorkin herttua
Edmund Tudor, Richmondin jaarliMargaret BeaufortEdward IVGeorge Plantagenet, Clarencen herttuaRichard IIIElizabeth of York, Suffolkin herttuatarMargaret of York
Henrik VIIYorkin ElizabethEdward VRichard, Yorkin herttuaCatherine of YorkWilliam Courtenay, Devonin ensimmäinen jaarliEdward Plantagenet, Warwickin 17. jaarliMargaret Pole, Salisburyn kreivitärRichard PoleJohn de la Pole, Lincolnin jaarliEdmund de la Pole, Suffolkin kolmas herttuaRichard de la Pole
Arthur, Walesin prinssiKatariina AragonialainenHenry VIIImuut vaimotMargaret TudorJames IV SkotlannistaMary Tudor, Ranskan kuningatarCharles Brandon, Suffolkin ensimmäinen herttuaHenry Courtenay, Exeterin ensimmäinen markiisiHenry Pole, ensimmäinen paroni MontaguReginald PoleGeoffrey Pole
Maria IElisabet IEdward VIJames V SkotlannistaFrances BrandonHenry Grey, Suffolkin ensimmäinen herttua
Mary, Queen of ScotsJane GrayCatherine GrayMary Gray
James VI ja minä

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Argumentit vastakkaisen näkemyksen puolesta – eli että Henry itse aloitti pidättymisajan, mahdollisesti lyhyen suhteen jälkeen – katso Bernard, GW (2010). Anne Boleyn: Kohtalokkaita nähtävyyksiä. Yalen yliopiston lehdistö. ISBN 978-0-3001-6245-5..
  2. ^ "Ja jos joku ottaa veljensä vaimon, se on saastaista: hän on paljastanut veljensä alastomuuden; he tulevat lapsettomiksi."
  3. ^ Heinäkuun 11. päivänä 1533 paavi Klemens VII "julisti kuninkaalle tuomion ja julisti hänet erotetuksi, ellei hän syrjäytä vaimokseen ottamaansa naista ja otti takaisin kuningattarensa seuraavan lokakuun aikana". Klemens kuoli 25. syyskuuta 1534. 30. elokuuta 1535 uusi paavi, Paavali III, laati ulosottohärän, joka alkoi "Eius qui immobilis". GR Elton asettaa härän viralliseksi päivämääräksi marraskuuta 1538. 17. joulukuuta 1538 paavi Paavali III julkaisi uuden bullan, joka alkoi "Cum redemptor noster" ja jolla uusittiin 30. elokuuta 1535 päivätyn bullan täytäntöönpano, joka oli keskeytetty hänen muutoksensa toivossa. Molemmat bullat ovat painaneet piispa Burnet, History of the Reformation of the Church of England, painos 1865, osa 4, s. 318 ja s. 1857 ja julkaisussa Bullarum, diplomatum et privilegiorum sanctorum Romanorum pontificum Taurinensis (195), osa VI, s. XNUMX
  4. ^ Eustace Chapuys kirjoitti Charles V:lle 28. tammikuuta kertoen Annen olevan raskaana. George Taylorin kirje Lady Lislelle, päivätty 27. huhtikuuta 1534, sanoo, että "kuningattarella on hyvä vatsa, ja hän rukoilee Herraamme lähettämään meille prinssin". Heinäkuussa Annen veli lordi Rochford lähetettiin diplomaattiseen lähetystöön Ranskaan pyytämään Henry VIII:n ja Francis I:n tapaamisen lykkäämistä Annen tilan vuoksi: "Olen niin kaukana lapsen kanssa, hän ei voinut ylittää merta. kuningas". Chapuys tukee tätä 27. heinäkuuta päivätyssä kirjeessä, jossa hän viittaa Annen raskauteen. Emme tiedä, mitä tälle raskaudelle tapahtui, koska lopputuloksesta ei ole näyttöä. Dewhurst kirjoittaa, kuinka raskaus olisi voinut johtaa keskenmenoon tai kuolleena syntymiseen, mutta tämän tueksi ei ole todisteita, joten hän ihmettelee, oliko kyseessä pseudokyeesi, väärä raskaus, jonka aiheutti Annen stressi – paine. hankkimaan pojan. Chapuys kirjoitti 27. syyskuuta 1534 "Koska kuningas alkoi epäillä, oliko hänen rouvansa enceinte vai ei, hän on uudistanut ja lisännyt rakkautta, joka hänellä oli aiemmin kaunista hovin neitoa kohtaan". Muriel St Clair Byrne, Lisle Lettersin toimittaja, uskoo, että tämäkin oli väärä raskaus.
  5. ^ The only evidence for a miscarriage in 1535 is a sentence from a letter from William Kingston to Lord Lisle on 24 June 1535 when Kingston says "Her Grace has as fair a belly as I have ever seen". However, Dewhurst thinks that there is an error in the dating of this letter as the editor of the Lisle Letters states that this letter is actually from 1533 or 1534 because it also refers to Christopher Garneys, a man who died in October 1534.
  6. ^ Chapuys ilmoitti Kaarle V:lle 10. helmikuuta 1536, että Anne Boleyn oli keskenmenonnut Katariina Aragonilaisen hautajaisten päivänä: "Hautauspäivänä jalkavaimolle tehtiin abortti, joka vaikutti olevan poikalapsi, jota hän ei ollut synnyttänyt 3 1/ 2 kuukautta".

Viitteet

  1. ^ Guy 2000, s. 41.
  2. ^ a b c Starkey, David. "Henry VIII:n kuusi vaimoa. Tietoja sarjasta. Kulissien takana". Thirteen.org. PBS. Haettu 17 heinäkuu 2020.
  3. ^ Ives 2006, s. 28–36; Montefiore 2008, s. 129
  4. ^ a b Crofton 2006, s. 128
  5. ^ a b Crofton 2006, s. 129
  6. ^ a b c Scarisbrick 1997, s. 3
  7. ^ Churchill 1966, s. 24
  8. ^ Scarisbrick 1997, s. 14–15
  9. ^ Scarisbrick 1997, s. 4
  10. ^ Gibbs, Vicary, toim. (1912). The Complete Peerage, osa III. St Catherine's Press. s. 443. Cornwallin herttuan alaisuudessa, mikä oli hänen arvonimensä, kun hän seurasi veljeään Walesin prinssissä.
  11. ^ Maloney 2015, s. 96
  12. ^ a b Crofton 2006, s. 126
  13. ^ Scarisbrick 1997, s. 4–5
  14. ^ Scarisbrick 1997, s. 6
  15. ^ a b Lataukset 2009, s. 22
  16. ^ a b c Scarisbrick 1997, s. 8
  17. ^ Lataukset 2009, s. 22–23.
  18. ^ a b Lataukset 2009, s. 23
  19. ^ a b c Lataukset 2009, s. 24
  20. ^ Scarisbrick 1997, s. 12
  21. ^ Stewart, James Mottram (2008). Imperiumi ja kansakunta varhaisen englantilaisen renessanssin kirjallisuudessa. Boydell & Brewer. s. 17. ISBN 978-1-8438-4182-1. OCLC 213307973. OL 23187213M.
  22. ^ a b Scarisbrick 1997, s. 18–19
  23. ^ Scarisbrick 1997, s. 19
  24. ^ Hall 1904, s. 17
  25. ^ Starkey 2008, s. 304–306
  26. ^ Scarisbrick 1997, s. 31–32
  27. ^ a b Lataukset 2009, s. 26
  28. ^ Scarisbrick 1997, s. 18
  29. ^ a b c d Lataukset 2009, s. 48–49
  30. ^ Elton 1977, s. 103
  31. ^ Hart 2009, s. 27
  32. ^ a b Fraser 1994, s. 220
  33. ^ a b Lataukset 2009, s. 47–48
  34. ^ Pado 1991, s. 122–123
  35. ^ Elton 1977, s. 98, 104
  36. ^ Elton 1977, s. 255
  37. ^ Elton 1977, s. 255, 271
  38. ^ a b Lataukset 2009, s. 27
  39. ^ Lataukset 2009, s. 27–28
  40. ^ a b Scarisbrick 1997, s. 28–231
  41. ^ Lataukset 2009, s. 30–32
  42. ^ Lataukset 2009, s. 62
  43. ^ Scarisbrick 1997, s. 33–34
  44. ^ Lataukset 2009, s. 62–63
  45. ^ Scarisbrick 1997, s. 35–36
  46. ^ Guicciardini 1968, s. 280
  47. ^ a b Lataukset 2009, s. 63
  48. ^ Lataukset 2009, s. 65–66
  49. ^ Lataukset 2009, s. 66–67
  50. ^ Lataukset 2009, s. 67–68
  51. ^ a b Lataukset 2009, s. 68–69
  52. ^ Lataukset 2009, s. 69
  53. ^ Lataukset 2009, s. 70–71
  54. ^ Fraser, Antonia (1993). "sukutaulukot". Henrik VIII:n vaimot. Vintage kirjat.
  55. ^ Anselme. Histoire généalogique et chronologique de la maison Royale de France. Voi. 2, s. 741.
  56. ^ Fraser, Antonia (1993). "Anne Clevesista". Henrik VIII:n vaimot. Vintage kirjat.
  57. ^ Cruz & Suzuki 2009, s. 132
  58. ^ Smith 1971, s. 70
  59. ^ Crofton 2006, s. 51
  60. ^ Scarisbrick 1997, s. 154
  61. ^ Pado 2002, s. 160
  62. ^ a b c Gunn, Steven (Syyskuu 2010). "Anne Boleyn: Fatal Attractions (arvostelu)". Arvostelut historiassa. Haettu 5 huhtikuu 2013.
  63. ^ Lataukset 2009, s. 88–89
  64. ^ Brigden 2000, s. 114
  65. ^ a b c d Elton 1977, s. 103–107
  66. ^ a b Elton 1977, s. 75–76
  67. ^ Phillips, Roderick (1991). Solmun purkaminen: lyhyt avioeron historia. Cambridge University Press. ISBN 978-0-5214-2370-0.
  68. ^ a b Cole, William Graham (2015). Seksi kristinuskossa ja psykoanalyysissä. Routledge. ISBN 978-1-3173-5977-7.
  69. ^ Lataukset 2009, s. 91–92
  70. ^ a b c d e Elton 1977, s. 109–111
  71. ^ Lockyer, Roger (2014). Tudor ja Stuart Britannia: 1485–1714. Routledge. s. 46. ISBN 978-1-3178-6882-8. Haettu 13 heinäkuu 2014. Kuninkaalla ei ollut enää käyttöä Wolseylle, joka ei ollut onnistunut saamaan avioliittonsa mitättömäksi, ja hän kutsui parlamentin koolle saadakseen saavuttajan teko tulee hylätä kardinaalia vastaan. Tekoa ei kuitenkaan tarvittu, sillä Wolsey oli myös käsketty esiintymään yleistuomareiden eteen ja vastaamaan syytteeseen, jonka mukaan hän oli rikkonut Praemuniren sääntöä julkaisemalla bullatsa nimittämisestä paavin legaatiksi.
  72. ^ Haig 1993, s. 92f
  73. ^ Elton 1977, s. 116
  74. ^ a b Losch, Richard R. (2002). Uskon monet kasvot: opas maailman uskontoihin ja kristillisiin perinteisiin. Wm. B. Eerdmans Publishing. s. 106. ISBN 978-0-8028-0521-8.
  75. ^ Elton 1977, s. 123
  76. ^ Elton 1977, s. 175–176
  77. ^ Williams 1971, s. 123
  78. ^ Starkey 2003, s. 462–464
  79. ^ Williams 1971, s. 124
  80. ^ Elton 1977, s. 178
  81. ^ Williams 1971, s. 128–131
  82. ^ Bernard 2005, s. 68–71
  83. ^ Bernard 2005, s. 68
  84. ^ Williams 1971, s. 136
  85. ^ Bernard 2005, s. 69
  86. ^ Bernard 2005, s. 69–71
  87. ^ Gairdner, James, toim. (1882). Henrik VIII: Liite. Kirjeet ja paperit, ulkomaiset ja kotimaiset, Henry VIII, osa 6: 1533. Historian tutkimuksen instituutti. Haettu Marraskuu 9 2014.
  88. ^ Churchill 1966, s. 51
  89. ^ Gairdner, James, toim. (1886). Henrik VIII: elokuu 1535, 26–31. Kirjeet ja paperit, ulkomaiset ja kotimaiset, Henry VIII, 9. osa: elo-joulukuu 1535. Historian tutkimuksen instituutti. Haettu Marraskuu 9 2014.
  90. ^ a b c d Elton 1977, s. 282
  91. ^ a b Scarisbrick 1997, s. 361
  92. ^ Gairdner, James, toim. (1893). Henrik VIII: Joulukuu 1538 16–20. Kirjeet ja paperit, ulkomaiset ja kotimaiset, Henry VIII, osa 13, osa 2: elo-joulukuu 1538. Historian tutkimuksen instituutti. Haettu Marraskuu 9 2014.
  93. ^ Williams 1971, s. 138
  94. ^ a b Elton 1977, s. 192–194
  95. ^ Elton 1977, s. 262–263
  96. ^ Elton 1977, s. 260
  97. ^ Elton 1977, s. 261
  98. ^ Elton 1977, s. 261–262
  99. ^ Elton 1977, s. 262
  100. ^ Lisenssi, Amy (2017). "Pimeät päivät". Katariina Aragonialainen: Henry VIII:n todellisen vaimon intiimi elämä. Amberley Publishing. ISBN 978-1-4456-5670-0.
  101. ^ Scarisbrick 1997, s. 348
  102. ^ Williams 1971, s. 141
  103. ^ Elton 1977, s. 250–251
  104. ^ Wilson, Derek (2012). Lyhyt historia Englannin uskonpuhdistuksesta. Konstaapeli & Robinson. s. 92. ISBN 978-1-8490-1825-8. Haettu 13 heinäkuu 2014. Cromwell järjesti tavanomaisella yksimielisellä (ja häikäilemättömällä) tehokkuudellaan syytettyjen kuulustelut, oikeudenkäynnit ja teloitukset. Cranmer murtui täysin kuningattaren rikosten "paljastuksesta". Hän kirjoitti kuninkaalle ja ilmaisi vaikeutensa uskoa hänen syyllisyytensä. Mutta hän joutui linjaan ja julisti Henryn toisen avioliiton mitätöinnin sillä perusteella, että Anne oli tehnyt esisopimuksen toisen kanssa.
  105. ^ Elton 1977, s. 252–253
  106. ^ Williams 1971, s. 142
  107. ^ Ives 2005, s. 306
  108. ^ Elton 1977, s. 253
  109. ^ Pado 1991, s. 332.
  110. ^ Pado 1991, s. 330.
  111. ^ Hibbert et ai. 2010, s. 60
  112. ^ Scarisbrick 1997, s. 350
  113. ^ Pado 2002, s. 344.
  114. ^ Scarisbrick 1997, s. 353
  115. ^ Scarisbrick 1997, s. 355
  116. ^ Elton 1977, s. 275
  117. ^ Scarisbrick 1997, s. 355–256
  118. ^ Scarisbrick 1997, s. 350–351
  119. ^ "Henry VIII: Helmikuu 1538, 11-15 sivua 88-100 kirjeitä ja papereita, ulkomaiset ja kotimaiset, Henrik VIII, osa 13, osa 1, tammi-heinäkuu 1538". Britannian historia verkossa. HMSO 1892. Haettu 11 joulukuu 2022.
  120. ^ Lataukset 2009, s. 72–73
  121. ^ Lataukset 2009, s. 74–75
  122. ^ Scarisbrick 1997, s. 368–369
  123. ^ Scarisbrick 1997, s. 369–370
  124. ^ Scarisbrick 1997, s. 373–374
  125. ^ Scarisbrick 1997, s. 373–375
  126. ^ Scarisbrick 1997, s. 370
  127. ^ a b Elton 1977, s. 289
  128. ^ a b c Scarisbrick 1997, s. 373
  129. ^ Scarisbrick 1997, s. 372–373
  130. ^ a b Elton 1977, s. 289–291
  131. ^ a b Scarisbrick 1997, s. 376–377
  132. ^ Scarisbrick 1997, s. 378–379
  133. ^ Elton 1977, s. 290
  134. ^ Farquhar 2001, s. 75
  135. ^ Scarisbrick 1997, s. 430
  136. ^ Scarisbrick 1997, s. 430–431
  137. ^ Scarisbrick 1997, s. 431–432
  138. ^ Scarisbrick 1997, s. 432–433
  139. ^ Scarisbrick 1997, s. 456
  140. ^ Elton 1977, s. 301
  141. ^ Scarisbrick 1997, s. 457
  142. ^ Elton 1977, s. 331, 373
  143. ^ Lataukset 2009, s. 75
  144. ^ Lataukset 2009, s. 75–76
  145. ^ a b c Elton 1977, s. 306–307
  146. ^ a b c Lataukset 2009, s. 79–80
  147. ^ Murphy, s. 13–51
  148. ^ Lataukset 2009, s. 76–77
  149. ^ "Turnausonnettomuus, joka teki Henry VIII:sta tyranni". Independent. Iso-Britannia. 18 huhtikuuta 2009. Haettu Elokuu 25 2010.
  150. ^ a b Sohn, Emily (11. maaliskuuta 2011). "Kuningas Henry VIII:n hulluus selitettynä". Discovery.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 kesäkuu 2011. Haettu Maaliskuu 25 2011.
  151. ^ Hays 2010, s. 68
  152. ^ Russell, Gareth (2016). Nuori ja kirottu ja oikeudenmukainen. s. 130.
  153. ^ "Nimet uutisissa: Henry VIII kutsuttiin keripukin uhriksi". Los Angeles Times. 30. elokuuta 1989.
  154. ^ Whitley & Kramer 2010, s. passim
  155. ^ Ashrafian 2011, s. passim
  156. ^ The Archaeological Journal, osa 51. 1894. Sivumäärä 160.
  157. ^ Lataukset 2009, s. 207
  158. ^ Dekaani ja Windsorin kanonit. "Henry VIII:n viimeinen lepopaikka" (PDF). Windsorin linna: College of St George. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 2 toukokuu 2013. Haettu Maaliskuu 12 2013.
  159. ^ Mukaan John Dewhurst in The alleged miscarriages of Catherine of Aragon and Anne Boleyn: 1984, p. 52, Venetsian suurlähettiläs kirjoitti senaatilleen marraskuussa, että "kuningatar on syntynyt kuolleena kahdeksan kuukauden ikäisestä poikalapsesta koko hovin suureksi suruksi", kronikoitsija Holinshed kertoi, että "kuningatar syntyi marraskuussa prinssistä, joka eli pian sen jälkeen", ja John Stow kirjoitti "sillä välin Whitille, marraskuussa, Q luovutettiin prinssiltä, ​​joka eli pian sen jälkeen".
  160. ^ Starkey 2003, s. 160
  161. ^ Williams 1971, s. 138.
  162. ^ Starkey 2003, s. 553
  163. ^ Elton 1977, s. 332–333
  164. ^ a b c Scarisbrick 1997, s. 15–16
  165. ^ Pado 2002, s. 131.
  166. ^ Chibi 1997, s. 543–560
  167. ^ Betteridge 2005, s. 91–109
  168. ^ a b Hibbert et ai. 2010, s. 928
  169. ^ Hutchinson 2012, s. 202
  170. ^ Gunn 1991, s. 543–560
  171. ^ Williams 2005, s. 41–59
  172. ^ Lipscomb 2009
  173. ^ Guy 1997, s. 78
  174. ^ a b Morris 1999, s. 2
  175. ^ a b c Morris 1999, s. 19–21
  176. ^ a b c d e f g h i Betteridge & Freeman 2012, s. 1–19
  177. ^ Elton 1977, s. 323
  178. ^ Elton 1977, s. 407
  179. ^ Elton 1977, s. 48–49
  180. ^ Elton 1977, s. 60–63
  181. ^ Elton 1977, s. 212
  182. ^ Elton 1977, s. 64
  183. ^ Wilson, Derek (2003). Leijonan hovissa: voima, kunnianhimo ja äkillinen kuolema Henrik VIII:n valtakaudella. Macmillan. s. 257–260. ISBN 978-0-3123-0277-1.
  184. ^ Elton 1977, s. 168–170
  185. ^ a b Elton 1977, s. 172
  186. ^ Elton 1977, s. 174
  187. ^ a b Elton 1977, s. 213
  188. ^ Elton 1977, s. 214
  189. ^ Elton 1977, s. 214–215
  190. ^ Elton 1977, s. 216–217
  191. ^ Elton 1977, s. 215–216
  192. ^ Elton 1977, s. 284–286
  193. ^ Elton 1977, s. 289–292
  194. ^ Pado 2002, s. 13
  195. ^ Elton 1977, s. 215–216, 355–356
  196. ^ Thomas 2005, s. 79–80 lainaten Thurley 1993, s. 222–224
  197. ^ Davies 2005, s. 11–29
  198. ^ Pado 2002, s. 64
  199. ^ Pado 2002, s. 393
  200. ^ Elton 1977, s. 312–314
  201. ^ "Kilpailevat narratiivit: Englannin uskonpuhdistuksen viimeaikainen historiografia Henrik VIII:n johdolla". 1997. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 15 kesäkuu 2013. Haettu 14 huhtikuu 2013.
  202. ^ Elton 1977, s. 110–112
  203. ^ Woodward, Llewellyn (1965). Englannin historia. Lontoo: Methuen & Co Ltd. s. 73.
  204. ^ Pollard 1905, s. 230–238
  205. ^ Bernard 2005, s. puuttuu
  206. ^ Bernard 2005, s. 71
  207. ^ Elton 1977, s. 185
  208. ^ Bernard 2005, s. 70–71
  209. ^ Lehmberg 1970, s. puuttuu
  210. ^ Bernard 2005, s. 195
  211. ^ Elton 1977, s. 291
  212. ^ Elton 1977, s. 297
  213. ^ Reksi 1996, s. 863–894
  214. ^ Elton 1977, s. 3177
  215. ^ Elton 1977, s. 232–233
  216. ^ Elton 1977, s. 233
  217. ^ Elton 1977, s. 233–234
  218. ^ Elton 1977, s. 234–235
  219. ^ Elton 1977, s. 235–236
  220. ^ Elton 1977, s. 236–237
  221. ^ Stöber 2007, s. 190
  222. ^ Elton 1977, s. 238
  223. ^ Meyer 2010, s. 254–256
  224. ^ Meyer 2010, s. 269–272
  225. ^ Elton 1977, s. 32
  226. ^ Arnold 2001, s. 82
  227. ^ Elton 1977, s. 32–33
  228. ^ Elton 1977, s. 183, 281–283
  229. ^ Elton 1977, s. 87–88
  230. ^ Elton 1977, s. 391
  231. ^ a b c Lataukset 2009, s. 82
  232. ^ Lataukset 2009, s. 82–83
  233. ^ Lataukset 2009, s. 83–84
  234. ^ JJ Scarisbrick, Henry VIII (1968) s. 500–501.
  235. ^ Lataukset 2009, s. 84–85
  236. ^ Lataukset 2009, s. 180
  237. ^ Lataukset 2009, s. 181–182
  238. ^ Lataukset 2009, s. 183–184
  239. ^ Lataukset 2009, s. 181–185
  240. ^ Lataukset 2009, s. 185–186
  241. ^ Lataukset 2009, s. 186–187
  242. ^ Elton 1977, s. 206–207
  243. ^ a b Lataukset 2009, s. 187
  244. ^ Lataukset 2009, s. 187–189
  245. ^ Elton 1977, s. 207–208
  246. ^ Lataukset 2009, s. 191
  247. ^ Lataukset 2009, s. 191–192
  248. ^ Lataukset 2009, s. 194–195
  249. ^ Mackie, John D. (1952). Aikaisemmat Tudorit, 1485–1558. Clarendon Press. s. 442–445. ISBN 978-0-1982-1706-0.
  250. ^ Elton 1977, s. 23, 332
  251. ^ Scarisbrick 1968, s. 17
  252. ^ Starkey 2008, s. 3–4
  253. ^ Smith 1971, s. passim
  254. ^ Scarisbrick 2011, s. 527.

Mainitut teokset

Kirjallisuutta

elämäkerrallinen

Tieteelliset opinnot

  • Bernard, GW (1986). Sota, verotus ja kapina varhaisen Tudor-Englannissa: Henry VIII, Wolsey ja 1525 sovittu apuraha.
  • —— (1998). "The Making of Religious Policy, 1533–1546: Henry VIII and the Search for the Middle Way". Historiallinen lehti. 41 (2): 321-349. kaksi:10.1017 / S0018246X98007778. ISSN 0018-246X. JSTOR 2640109. S2CID 159952187.
  • Bush, ML (2007). "Tudor-politiikka ja armon pyhiinvaellus". Historiallinen tutkimus. 80 (207): 47-72. kaksi:10.1111 / j.1468-2281.2006.00351.x. ISSN 0950-3471.
  • Doran, Susan (2009). Tudor Chronicles: 1485–1603. Sterling Publishing. s. 78–203. ISBN 978-1-4351-0939-1.0
  • Elton, GR (1962). Tudor-vallankumous hallituksessa: Hallinnolliset muutokset Henry VIII:n hallituskaudella (Tarkistettu painos). Cambridge University Press. ISBN 978-0-5210-9235-7.
  • Guy, John (2013), Henrik VIII:n lapset, Oxford University Press
  • Head, David M. (1982). "Henry VIII:n Skotlannin politiikka: uudelleenarviointi". Scottish Historical Review. 61 (1): 1-24. ISSN 0036-9241.
  • Hoak, Dale (2005). "Politiikka, uskonto ja Englannin uskonpuhdistus, 1533–1547: joitakin ongelmia ja kysymyksiä". Historia Kompassi (3). ISSN 1478-0542.
  • Lindsey, Karen (1995). Eronnut, mestattu, selvinnyt: Feministinen uudelleentulkinta Henrik VIII:n vaimoista. Reading, MA: Addison-Wesley Publishing Co. ISBN 0-2016-0895-2.
  • MacCulloch, Diarmaid, toim. (1995). Henrik VIII:n hallituskausi: politiikka, politiikka ja hurskaus.
  • Mackie, JD (1952). Aikaisemmat Tudorit, 1485–1558.
  • Moorhouse, Geoffrey (2003). Armon pyhiinvaellus: kapina, joka järkytti Henrik VIII:n valtaistuinta. Phoenix. ISBN 978-1-8421-2666-0.
  • -- (2007). Great Harry's Navy: Kuinka Henry VIII antoi Englannille merivoimaa.
  • -- (2009). Viimeinen jumalallinen virka: Henrik VIII ja luostarien hajottaminen.
  • Murphy, Neil (2016). "Väkivalta, kolonisaatio ja Henry VIII:n Ranskan valloitus, 1544–1546". Menneisyys ja nykyisyys. 233 (1): 13-51. kaksi:10.1093/pastj/gtw018.
  • Slavin, Arthur J., ed. (1968). Henrik VIII ja Englannin uskonpuhdistus.
  • Smith, H. Maynard (1948). Henrik VIII ja uskonpuhdistus.
  • Stubbs, William (1886). "Henrik VIII:n hallituskausi: (7. kesäkuuta 1881)". Seitsemäntoista luentoa keskiajan ja nykyajan historian ja sukulaisaiheiden tutkimuksesta: 241-265. wikidata Q107248000.
  • —— (1886). "Parlamentti Henrik VIII:n johdolla: (9. kesäkuuta 1881)". Seitsemäntoista luentoa keskiajan ja nykyajan historian ja sukulaisaiheiden tutkimuksesta: 266-291. wikidata Q107248047.
  • Thurley, Simon (1991). "Palatseja Nouveau Riche Kingille". Historia tänään. 41 (6).
  • Wagner, John A. (2003). Bosworth Field to Bloody Mary: Encyclopedia of the Early Tudors. ISBN 1-5735-6540-7.
  • Walker, Greg (2005). Kirjoittaminen Tyrannyn alla: Englantilainen kirjallisuus ja Henrician uskonpuhdistus.
  • Wernham, Richard Bruce (1966), Ennen armadaa: Englannin ulkopolitiikan kasvu, 1485–1588. Ulkopolitiikan historia

historiankirjoituksen

  • Coleman, Christoper; Starkey, David, toim. (1986). Revolution Reasssed: Revision in the History of Tudor hallituksen ja hallinnon.
  • Fox, Alistair; Guy, John, toim. (1986). Henrician aikakauden uudelleenarviointi: humanismi, politiikka ja uudistus 1500–1550.
  • Head, David M. (1997). ""Jos leijona tietäisi omat voimansa": Henry VIII:n ja hänen historioitsijoidensa kuva". International Social Science Review. 72 (3–4): 94–109. ISSN 0278-2308.
  • Marshall, Peter (2009). "Englannin uskonpuhdistuksen (uudelleen)määrittely" (PDF). Journal of British Studies. 48 (3): 564-585. kaksi:10.1086 / 600128.
  • O'Day, Rosemary (2015), Keskustelu Englannin uskonpuhdistuksesta (2. painos)
  • ——, ed. (2010), Routledge-kumppani Tudor-ajalle
  • Rankin, Mark; Highley, Christopher; King, John N., toim. (2009), Henrik VIII ja hänen jälkielämänsä: kirjallisuus, politiikka ja taide, Cambridge University Press

Ensisijaiset lähteet

Ulkoiset linkit

Henry VIII
Syntynyt: 28 kesäkuu 1491 kuollut: 28 tammikuu 1547
Regnal -otsikot
Edeltäjä Irlannin herra
1509-1542
Irlannin kruununlaki 1542
Englannin kuningas
1509-1547
Onnistunut
vapaa
Viimeksi omistettu titteli
Ruaidrí Ua Conchobair
Irlannin kuningas
1542-1547
Poliittiset toimistot
Edeltäjä Lordi vartija, Cinque Ports
1493-1509
Onnistunut
Edeltäjä Earl marsalkka
1494-1509
Onnistunut
Englannin peerage
vapaa
Viimeksi omistettu titteli
Arthur
Walesin prinssi
1503-1509
vapaa
Otsikko seuraavaksi hallussa
Edward
Edeltäjä Cornwallin herttua
1502-1509
vapaa
Otsikko seuraavaksi hallussa
Henri