Nykymaailmassa Herman Alaskalainen on jatkuvan kiinnostuksen ja keskustelun aihe. Kiinnostus Herman Alaskalainen:stä lisää ja sen vaikutusten ymmärtäminen jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla on suuri. Ajan myötä Herman Alaskalainen on tullut merkitykselliseksi useilla aloilla, mikä on synnyttänyt keskusteluja, tutkimusta ja kehitystyötä, jotka pyrkivät tarjoamaan uusia näkökulmia tähän aiheeseen. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Herman Alaskalainen:n vaikutuksia ja sen vaikutusta eri yhteyksissä, analysoimalla sen kehitystä ajan myötä ja sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa.
Pyhittäjä Herman Alaskalainen (1756 Serpuhov - noin 13. joulukuuta 1837 Alaska) oli Valamon luostarista tuolloin Venäjän keisarikuntaan kuuluneeseen Alaskaan lähetetty ortodoksinen munkki ja lähetystyöntekijä, joka puolusti alkuasukkaiden oikeuksia venäläisen siirtomaahallinnon harjoittamia sortotoimia vastaan, toteuttaen samantyyppisiä ajatuksia jotka myöhemmin on liitetty ns. vapautuksen teologiaan.
Herman oli munkkina Valamon luostarissa, mutta hänen luostarikilvoituksensa siellä päättyi 1793, kun luostarista lähetettiin kuuden munkin ja neljän noviisin joukko arkkimandriitta Ioasafin johdolla tekemään lähetystyötä tuolloin Venäjälle kuuluneelle Kodiakin saarelle nykyisen Alaskan etelärannikolle.
Suomessa Pyhittäjä Hermanin muistopäivä on hänen kanonisointipäivänsä 9. elokuuta. Herman kanonisoitiin Amerikassa vuonna 1970, ja ortodoksit pitävät häntä Amerikan suojeluspyhimyksenä.
Suomessa on yksi isä Herman Alaskalaiselle pyhitetty kirkko sekä neljä hänelle pyhitettyä tsasounaa:[1]