Hyvinkään konepaja

Nykymaailmassa Hyvinkään konepaja on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion eri aloilla. Hyvinkään konepaja on ottanut tärkeän roolin julkisessa keskustelussa sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen vaikutuksiin arkielämässä. Tämä artikkeli pyrkii tutkimaan Hyvinkään konepaja:n eri puolia sen historiasta sen seurauksiin nykymaailmassa. Yksityiskohtaisen ja harkitun analyysin avulla sen on tarkoitus tarjota kattava näkemys Hyvinkään konepaja:stä, jotta aiheeseen saadaan syvempää ja rikastuttavaa ymmärrystä.

Radio-ohjattu Dv12 2710 ja konepajan oma veturi Tve4 502 Hyvinkään konepajan pihassa.

Hyvinkään konepaja oli VR:n konepaja Hyvinkäällä pari kilometriä rautatieasemasta pohjoiseen pääradan itäpuolella Sahanmäessä. Konepaja oli toiminnassa vuodesta 1949 vuoteen 2018, jolloin se suljettiin. Jo vuodesta 1944 asti paikkakunnalla oli toiminut Viipurista siirretty Karjalan konepaja.[1] Hyvinkään konepaja korvasi tilanahtaudesta kärsineen Helsingin konepajan, jonka toiminnot siirrettiin sinne 1950-luvun alussa.[2]

Konepajalla huollettiin VR:n veturi- ja vaunukalustoa sekä tehtiin saneerauksia ja luokkakorjauksia. Hyvinkään konepaja saneerasi muun muassa Dr14-sarjan dieselveturit ja Sm1- ja Sm2-sarjojen sähköjunat sekä rakensi Sv1- ja Dr15-koeveturit. Viimeisimpiä töitä olivat Dv12-sarjan D12-korjaus sekä viimeisten Sm2-junien saneeraus.

Viimeinen jäljellä oleva Hr11 Hyvinkään konepajalla

Hyvinkäällä on myös romutettu lukuisia veturisarjoja, viimeisimpinä Dv15- ja Dv16-sarjojen veturit. Lisäksi konepajalla lojuu monia vanhoja ja huonokuntoisia vetureita, muun muassa viimeinen jäljellä oleva Hr11 sekä viimeinen VR:lle valmistunut höyryveturi Tr1 1096.

Marraskuussa 2016 alkaneiden yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen, tammikuussa 2017, VR Group ilmoitti sulkevansa Hyvinkään konepajan vuoden 2018 loppuun mennessä. Syyksi ilmoitettiin kustannusäästöt ja kiristyvä kilpailutilanne.[3] Osalle työntekijöistä tarjottiin tehtäviä Helsingin varikolta ja vain 11 henkilöä tuli irtisanotuksi.[4]

Lähteet

Aiheesta muualla