ISBN



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä ISBN:n tutkiminen vuonna 2023: Kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

International Standard Book Number
{{{image_alt}}}
13-numeroinen ISBN, 978-3-16-148410-0, jota edustaa EAN-13 viivakoodi
akronyymiISBN
OrganisaatioKansainvälinen ISBN-toimisto
Otettu käyttöön1970 (1970)
Ei. numeroista13 (entinen 10)
Tarkista numeroPainotettu summa
esimerkki978-3-16-148410-0
Verkkosivuisbn-kansainvälinen. Org

- International Standard Book Number (ISBN) on numeerinen mainos kirja tunniste joka on tarkoitettu ainutlaatuiseksi. Kustantajat ostavat tai vastaanottavat ISBN-numeroita kansainvälisen ISBN-toimiston tytäryhtiöltä.

Jokaiselle julkaisun erilliselle painokselle ja muunnelmalle (paitsi uusintapainoksille) annetaan ISBN. Esimerkiksi an e-kirja, The pokkari ja kovakantinen painos samasta kirja jokaisella on eri ISBN. ISBN on kymmenen numeroa pitkä, jos se on määritetty ennen vuotta 2007, ja 1 numeroa pitkä, jos se on annettu 2007. tammikuuta XNUMX tai sen jälkeen. ISBN-numeron määrittäminen on maakohtaista ja vaihtelee maittain, usein riippuen siitä, kuinka laaja kustannusala on maassa.

Alkuperäinen ISBN-tunnistemuoto kehitettiin vuonna 1967, ja se perustui 9-numeroiseen Tavallinen kirjan numerointi (SBN) luotiin vuonna 1966. 10-numeroisen ISBN-muodon on kehittänyt kansainvälinen standardointijärjestö (ISO) ja julkaistiin vuonna 1970 kansainvälisenä standardina ISO 2108 (9-numeroinen SBN-koodi voidaan muuntaa 10-numeroiseksi ISBN-koodiksi lisäämällä sen eteen nolla).

Yksityisesti julkaistut kirjat ilmestyvät joskus ilman ISBN-numeroa. Kansainvälinen ISBN-toimisto antaa joskus tällaisille kirjoille ISBN-tunnukset omasta aloitteestaan.

Toinen tunniste, Kansainvälinen standardisarjanumero (ISSN), tunnistaa aikakausjulkaisut, kuten aikakauslehdet ja sanomalehdet. Kansainvälinen vakiomusiikkinumero (ISMN) kannet nuotit.

Historia

Standard Book Number (SBN) on kaupallinen järjestelmä, jossa käytetään yhdeksännumeroista numeroa koodi numerot kirjojen tunnistamiseen. Vuonna 1965 brittiläinen kirjakauppias ja paperikauppiaat WHSmith ilmoitti suunnitelmistaan ​​ottaa käyttöön kirjojensa vakionumerointi. He palkkasivat konsultteja työskentelemään puolestaan, ja järjestelmän suunnitteli Gordon Foster, tilastotieteen emeritusprofessori klo Trinity College Dublin. - kansainvälinen standardointijärjestö (ISO) Tekninen dokumentaatiokomitea pyrki mukauttamaan brittiläisen SBN:n kansainväliseen käyttöön. ISBN-tunnistemuodon kehitti vuonna 1967 Yhdistyneessä kuningaskunnassa David Whitaker (jota pidetään "ISBN:n isänä") ja vuonna 1968 Yhdysvalloissa Emery Koltay (josta tuli myöhemmin Yhdysvaltain ISBN-toimiston johtaja RR Bowker).

10-numeroisen ISBN-muodon on kehittänyt ISO, ja se julkaistiin vuonna 1970 kansainvälisenä standardina ISO 2108. Yhdistynyt kuningaskunta jatkoi yhdeksännumeroisen SBN-koodin käyttöä vuoteen 1974 asti. ISO on nimennyt kansainvälisen ISBN-viraston rekisteröintiviranomainen ISBN:lle maailmanlaajuisesti ja ISBN-standardi on kehitetty ISO:n teknisen komitean 46/alakomitean 9 valvonnassa. TC 46/SC 9. ISO-verkkopalvelu viittaa vain vuoteen 1978.

SBN voidaan muuntaa ISBN:ksi lisäämällä etuliitteen numero "0". Esimerkiksi toinen painos Mr. JG Reeder palaa, jonka Hodder julkaisi vuonna 1965, on "SBN 340 01381 8", jossa "340" tarkoittaa kustantaja, "01381" on julkaisijan antama sarjanumero ja "8" on Tarkista numero. Lisäämällä nollan eteen tämä voidaan muuntaa ISBN 0-340-01381-8; tarkistusnumeroa ei tarvitse laskea uudelleen. Jotkut kustantajat, kuten Ballantine-kirjat, käyttäisi joskus 12-numeroisia SBN-numeroita, joissa kolme viimeistä numeroa osoittavat kirjan hinnan; esimerkiksi, Woodstockin käsintehdyt talot oli 12-numeroinen vakiokirjanumero 345-24223-8-595 (voimassa SBN: 345-24223-8, ISBN: 0-345-24223-8), ja se maksoi US $ 5.95.

1. tammikuuta 2007 lähtien ISBN-numerot ovat sisältäneet kolmetoista numeroa, muoto, joka on yhteensopivaKirjamaa" Eurooppalaiset artikkelinumerot, joissa on 13 numeroa.

Yleiskatsaus

Jokaiselle julkaisun painokselle ja muunnelmalle (paitsi uusintapainoksille) annetaan erillinen ISBN-numero. Esimerkiksi e-kirja, äänikirjaSaman kirjan , pokkari ja kovakantinen painos saa jokaiselle eri ISBN-numeron.: 12  ISBN on 1 numeroa pitkä, jos se on annettu 2007. tammikuuta 2007 tai sen jälkeen, ja kymmenen numeroa pitkä, jos se on määritetty ennen vuotta XNUMX. Kansainvälinen standardikirjanumero koostuu neljästä osasta (jos se on 10-numeroinen ISBN) tai viidestä osasta (jos kyseessä on 13-numeroinen ISBN).

Kansainvälisen ISBN-toimiston virallisen käyttöoppaan kohta 5: 11  kuvailee 13-numeroisen ISBN:n rakennetta seuraavasti:

10-numeroisen ISBN-numeron osat ja vastaava EAN-13 ja viivakoodi. Huomaa kunkin eri tarkistusnumerot. EAN-13:n osa "EAN" on Kirjamaa maatunnus.
  1. 13-numeroiselle ISBN-numerolle etuliiteelementti – a GS1 etuliite: tähän mennessä GS978 on asettanut saataville 979 tai 1,
  2. Ishayoiden opettaman rekisteröintiryhmän elementti (kielet jakava maaryhmä, yksittäinen maa tai alue),
  3. Ishayoiden opettaman rekisteröijän elementti,
  4. Ishayoiden opettaman julkaisuelementtija
  5. a tarkistussumma merkki or Tarkista numero.

13-numeroinen ISBN voidaan jakaa osiin (etuliitteen elementti, ilmoittautumisryhmä, rekisteröijän, julkaisu ja Tarkista numero), ja kun tämä on tehty, on tapana erottaa osat väliviivoja tai välilyöntejä. Osien erottaminen (ilmoittautumisryhmä, rekisteröijän, julkaisu ja Tarkista numero). Tietyn ISBN-numeron erottamisen oikein erottaminen on monimutkaista, koska useimmat osat eivät käytä kiinteää määrää numeroita.

Myöntämisprosessi

ISBN-numeroiden myöntäminen on maakohtaista, sillä ISBN-numerot myöntää kyseisestä maasta tai alueesta vastaava ISBN-rekisteröintitoimisto julkaisukielestä riippumatta. Tietylle maalle määritetyt ISBN-numerot perustuvat kyseisen maan julkaisuprofiiliin, joten vaihteluvälit vaihtelevat kirjojen lukumäärän sekä aktiivisten kustantajien lukumäärän, tyypin ja koon mukaan. Jotkut ISBN-rekisteröintitoimistot sijaitsevat kansalliskirjastoissa tai kulttuuriministeriöissä ja voivat siten saada suoraa rahoitusta valtiolta palvelujensa tukemiseen. Muissa tapauksissa ISBN-rekisteröintipalvelun tarjoavat organisaatiot, kuten bibliografisten tietojen tarjoajat, jotka eivät ole valtion rahoittamia.

Täydellinen luettelo ISBN-toimistoista on saatavilla kansainvälisessä ISBN-toimistossa verkkosivusto. Alla on luettelo muutamista maista:

Rekisteröintiryhmän elementti

ISBN rekisteröintiryhmän elementti on 1-5-numeroinen luku, joka on voimassa yhdessä etuliiteelementissä (eli jossakin 978 tai 979),: 11  ja ne voidaan erottaa väliviivojen välillä, kuten "978-1-...". Rekisteröintiryhmät on ensisijaisesti allokoitu 978-etuliiteelementin sisällä. Yksinumeroiset rekisteröintiryhmät 978-etuliiteelementissä ovat: 0 tai 1 englanninkielisille maille; 2 ranskankielisiä maita varten; 3 saksankielisiä maita varten; 4 Japanille; 5 venäjänkielisiä maita varten; ja 7 Kiinan kansantasavallalle. Esimerkki 5-numeroisesta rekisteröintiryhmästä on 99936 Bhutanille. Jaettavat rekisteröintiryhmät ovat: 0–5, 600–625, 65, 7, 80–94, 950–989, 9917–9989 ja 99901–99983. Harvinaisilla kielillä julkaistuissa kirjoissa on tyypillisesti pidempiä ryhmäelementtejä.

979-etuliiteelementin sisällä rekisteröintiryhmä 0 on varattu yhteensopivuutta varten Kansainväliset vakiomusiikkinumerot (ISMN-numerot), mutta sellaiselle materiaalille ei todellisuudessa ole annettu ISBN-numeroa. Rekisteröintiryhmät etuliiteelementissä 979, jotka on määritetty, ovat 8 Yhdysvalloille, 10 Ranskalle, 11 Korean tasavallalle ja 12 Italialle.

Alkuperäisellä 9-numeroisella vakiokirjanumerolla (SBN) ei ollut rekisteröintiryhmän tunnistetta, mutta nollan lisääminen 9-numeroiseen SBN-numeroon luo kelvollisen 10-numeroisen ISBN:n.

Rekisteröijän elementti

Kansallinen ISBN-toimisto määrittää rekisteröijän elementin (vrt Luokka:ISBN-toimistot) ja mukana oleva sarja ISBN-numeroita kyseisessä rekisteröijäelementissä julkaisijalle; kustantaja antaa sitten jokaiselle kirjalleen yhden ISBN-numeroista. Useimmissa maissa kirjojen kustantajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta antaa ISBN-numeroa, vaikka useimmat suuret kirjakaupat käsittelevät vain julkaisuja, joille on määritetty ISBN-numero.

Kansainvälinen ISBN-toimisto ylläpitää tietoja yli miljoonasta ISBN-etuliitteestä ja julkaisijasta Global Register of Publishers. Tämä tietokanta on vapaasti haettavissa Internetissä.

Kustantajat saavat ISBN-lohkoja, joista suurempia lohkoja jaetaan julkaisijoille, jotka odottavat tarvitsevansa niitä. pieni julkaisija voi saada ISBN-numerot, joissa on yksi tai useampi numero rekisteröintiryhmän tunnisteelle, useita numeroita rekisteröijälle ja yksinumeroinen julkaisuelementti. Kun kyseinen ISBN-lohko on käytetty, julkaisija voi saada toisen ISBN-lohkon, jossa on eri rekisteröijäelementti. Tästä syystä julkaisijalla voi olla erilaisia ​​rekisteröijäelementtejä. Yhdessä maassa voi myös olla käytössä useampi kuin yksi rekisteröintiryhmän tunniste. Tämä voi tapahtua, kun kaikki rekisteröijäelementit tietystä rekisteröintiryhmästä on allokoitu julkaisijoille.

Käyttämällä muuttuvia lohkopituuksia rekisteröintitoimistot voivat mukauttaa julkaisijoille tekemiään ISBN-numeroita. Esimerkiksi suurelle kustantajalle voidaan antaa ISBN-numerolohko, jossa rekisteröijäelementille on varattu vähemmän numeroita ja julkaisuelementille on varattu useita numeroita; samoin monia nimikkeitä julkaisevissa maissa on vähän allokoituja numeroita rekisteröintiryhmän tunnisteelle ja paljon rekisteröijä- ja julkaisuelementeille. Tässä on muutamia esimerkkejä ISBN-10-koodeista, jotka kuvaavat lohkon pituuden vaihteluita.

ISBN Maa tai alue julkaisija
99921-58-10-7 Qatar NCAH, Doha
9971-5-0210-0 Singapore World Scientific
960-425-059-0 Kreikka Sigma-julkaisut
80-902734-1-6 Tšekin tasavalta; Slovakia Kustantaja Taita
85-359-0277-5 Brasilia Companhia das Letras
1-84356-028-3 Englanninkielinen alue Simon Wallenberg Press
0-684-84328-5 Englanninkielinen alue Scribner
0-8044-2957-X Englanninkielinen alue Frederick Ungar
0-85131-041-9 Englanninkielinen alue JA Allen & Co.
93-86954-21-4 Englanninkielinen alue Edupedia Publications Pvt Ltd.
0-943396-04-2 Englanninkielinen alue Willmann-Bell
0-9752298-0-X Englanninkielinen alue KT Publishing

Englanninkielinen malli

Englanninkieliset rekisteröintiryhmän elementit ovat 0 ja 1 (2 yli 220 rekisteröintiryhmän elementistä). Nämä kaksi rekisteröintiryhmän elementtiä on jaettu rekisteröijäelementeiksi systemaattisesti, mikä mahdollistaa niiden pituuden määrittämisen seuraavasti:

Julkaisu
elementin pituus
0 – Rekisteröintiryhmän elementti 1 – Rekisteröintiryhmän elementti Yhteensä
rekisteröijien
alkaen jotta rekisteröijien alkaen jotta rekisteröijien
6 numeroa 0-00-xxxxxx-x 0-19-xxxxxx-x 20 1-01-xxxxxx-x
1-05-xxxxxx-x
1-02-xxxxxx-x
1-06-xxxxxx-x
4 24
5 numeroa 0-200-xxxxx-x
0-229-xxxxx-x
0-370-xxxxx-x
0-640-xxxxx-x
0-646-xxxxx-x
0-649-xxxxx-x
0-656-xxxxx-x
0-227-xxxxx-x
0-368-xxxxx-x
0-638-xxxxx-x
0-644-xxxxx-x
0-647-xxxxx-x
0-654-xxxxx-x
0-699-xxxxx-x
494 1-000-xxxxx-x
1-030-xxxxx-x
1-040-xxxxx-x
1-100-xxxxx-x
1-714-xxxxx-x
1-009-xxxxx-x
1-034-xxxxx-x
1-049-xxxxx-x
1-397-xxxxx-x
1-716-xxxxx-x
326 820
4 numeroa 0-2280-xxxx-x
0-3690-xxxx-x
0-6390-xxxx-x
0-6550-xxxx-x
0-7000-xxxx-x
0-2289-xxxx-x
0-3699-xxxx-x
0-6397-xxxx-x
0-6559-xxxx-x
0-8499-xxxx-x
1,538 1-0350-xxxx-x
1-0700-xxxx-x
1-3980-xxxx-x
1-6500-xxxx-x
1-6860-xxxx-x
1-7170-xxxx-x
1-7900-xxxx-x
1-8672-xxxx-x
1-9730-xxxx-x
1-0399-xxxx-x
1-0999-xxxx-x
1-5499-xxxx-x
1-6799-xxxx-x
1-7139-xxxx-x
1-7319-xxxx-x
1-7999-xxxx-x
1-8675-xxxx-x
1-9877-xxxx-x
2,852 4,390
3 numeroa 0-85000-xxx-x 0-89999-xxx-x 5,000 1-55000-xxx-x
1-68000-xxx-x
1-74000-xxx-x
1-77540-xxx-x
1-77650-xxx-x
1-77830-xxx-x
1-80000-xxx-x
1-83850-xxx-x
1-86760-xxx-x
1-64999-xxx-x
1-68599-xxx-x
1-77499-xxx-x
1-77639-xxx-x
1-77699-xxx-x
1-78999-xxx-x
1-83799-xxx-x
1-86719-xxx-x
1-86979-xxx-x
22,310 27,310
2 numeroa 0-900000-xx-x 0-949999-xx-x 50,000 1-869800-xx-x
1-916506-xx-x
1-916908-xx-x
1-919655-xx-x
1-987800-xx-x
1-991200-xx-x
1-915999-xx-x
1-916869-xx-x
1-919599-xx-x
1-972999-xx-x
1-991149-xx-x
1-998989-xx-x
113,741 163,741
1-numero 0-6398000-xx
0-6450000-xx
0-6480000-xx
0-9500000-xx
0-6399999-xx
0-6459999-xx
0-6489999-xx
0-9999999-xx
522,000 1-7320000-xx
1-7750000-xx
1-7764000-xx
1-7770000-xx
1-8380000-xx
1-9160000-xx
1-9168700-xx
1-9196000-xx
1-9911500-xx
1-9989900-xx
1-7399999-xx
1-7753999-xx
1-7764999-xx
1-7782999-xx
1-8384999-xx
1-9165059-xx
1-9169079-xx
1-9196549-xx
1-9911999-xx
1-9999999-xx
119,590 641,590
Yhteensä 579,052 Yhteensä 258,823 837,875

Tarkista numerot

A Tarkista numero on redundanssitarkistuksen muoto, jota käytetään virheen havaitseminen, binääriarvon desimaalivastine tarkista bitti. Se koostuu yhdestä numerosta, joka on laskettu luvun muista numeroista. 10-numeroisen ISBN-numeron menetelmä on SBN-numeroiden menetelmän laajennus, joten nämä kaksi järjestelmää ovat yhteensopivia. SBN, jonka etuliite on nolla (10-numeroinen ISBN), antaa saman tarkistusnumeron kuin SBN ilman nollaa. Tarkistusnumero on yksitoista kantaluku, ja se voi olla kokonaisluku väliltä 0–9 tai 'X'. 13-numeroisten ISBN-numeroiden järjestelmä ei ole yhteensopiva SBN-numeroiden kanssa, ja se antaa yleensä eri tarkistusnumeron kuin vastaava 10-numeroinen ISBN, joten se ei tarjoa samaa suojaa transponointia vastaan. Tämä johtuu siitä, että 13-numeroisen koodin piti olla yhteensopiva EAN muodossa, joten se ei voinut sisältää X-kirjainta.

ISBN-10 tarkistusnumerot

Kansainvälisen ISBN-viraston virallisen käyttöoppaan vuoden 2001 painoksen mukaan ISBN-10-tarkistusnumeron (joka on 10-numeroisen ISBN:n viimeinen numero) on oltava välillä 0-10 (symbolia "X" käytetään numerossa 10), ja sen on oltava sellainen, että kymmenen numeron summa kerrottuna sen (kokonaisluvun) painolla, laskeva 10:stä 1:een, on luvun 11 kerrannainen. Eli jos xi on isitten numero x10 tulee valita siten, että:

Jos esimerkiksi ISBN-10 on 0-306-40615-2:

Muodollisesti, käyttäen modulaarinen aritmetiikka, tämä on renderöity

ISBN-10:lle pitää myös paikkansa, että kaikkien kymmenen numeron summa kerrottuna painollaan nouseva järjestys 1-10, on 11:n kerrannainen. Tässä esimerkissä:

Muodollisesti tämä on renderöity

Kaksi yleisintä virhettä ISBN-numeron käsittelyssä (esim. sitä kirjoitettaessa tai muistiin kirjoitettaessa) ovat yksi muutettu numero tai viereisten numeroiden transponointi. Voidaan todistaa matemaattisesti, että kaikki voimassa olevat ISBN-10-parit eroavat toisistaan ​​vähintään kahdella numerolla. Voidaan myös todistaa, että ei ole olemassa ISBN-10-pareja, joissa on kahdeksan identtistä numeroa ja kaksi transponoitua numeroa. (Nämä todisteet ovat totta, koska ISBN on alle 11 numeroa pitkä ja koska XNUMX on alkuluku.) ISBN-tarkistusnumeromenetelmä varmistaa siten, että nämä kaksi yleisintä virhetyyppiä on aina mahdollista havaita, eli jos jompikumpi näistä virhetyypeistä on tapahtunut, tuloksesta ei koskaan tule kelvollista ISBN:ää – Painoilla kerrotut numerot eivät koskaan ole 11:n kerrannainen. Jos virhe kuitenkin tapahtuisi kustantajassa ja jää havaitsematta, kirjalle annettaisiin virheellinen ISBN.

Sitä vastoin muun tyyppiset virheet, kuten kaksi muutettua transponoimatonta numeroa tai kolme muuttunutta numeroa, voivat johtaa kelvolliseen ISBN-numeroon (vaikka se on silti epätodennäköistä).

ISBN-10 tarkistusnumerolaskenta

Jokainen 10-numeroisen ISBN-numeron yhdeksästä ensimmäisestä numerosta – itse tarkistusnumeroa lukuun ottamatta – kerrotaan sen (kokonaisluku) painolla, joka laskee 10:stä 2:een, ja näiden yhdeksän löydetyn tuotteen summalla. Tarkistusnumeron arvo on yksinkertaisesti yksi luku väliltä 0–10, joka tähän summaan lisättynä tarkoittaa, että kokonaissumma on 11:n kerrannainen.

Esimerkiksi ISBN-10:n tarkistusnumero 0-306-40615-? lasketaan seuraavasti:

Kun 2 lisätään 130:een, saadaan 11:n kerrannainen (koska 132 = 12×11) – tämä on ainoa luku välillä 0 ja 10, joka tekee niin. Siksi tarkistusnumeron on oltava 2 ja koko sarja on ISBN 0-306-40615-2. Jos arvo Tämän ehdon täyttämiseen vaadittava arvo on 10, silloin tulee käyttää X-merkkiä.

Vaihtoehtoisesti modulaarinen aritmetiikka on kätevää tarkistusnumeron laskemiseen moduulin 11 avulla loput tästä summasta, kun se jaetaan 11:llä (eli sen arvo modulo 11), lasketaan. Tämän jäännöksen plus tarkistusnumeron on oltava joko 0 tai 11. Tästä syystä tarkistusnumero on (11 miinus tulojen summan loppuosa modulo 11) modulo 11. Kun otetaan loput modulo 11 toisen kerran, otetaan huomioon mahdollisuus, että ensimmäinen jäännös on 0. Ilman toista modulo-operaatiota laskenta voi johtaa tarkistusnumeron arvoon 11 - 0 = 11, joka on virheellinen. (Tarkasti ottaen ensimmäinen "modulo 11" ei ole tarpeen, mutta sen voidaan katsoa yksinkertaistavan laskentaa.)

Esimerkiksi ISBN-numeron tarkistusnumero 0-306-40615-? lasketaan seuraavasti:

Tarkistusnumero on siis 2.

On mahdollista välttää kertolaskuja ohjelmistototeutuksessa käyttämällä kahta akkua. Lisätään toistuvasti t tulee s laskee tarvittavat kerrannaiset:

// Palauttaa ISBN-virheoireyhtymän, nollan kelvolliselle ISBN:lle, ei-nollan virheelliselle ISBN:lle.
// numeroiden on oltava välillä 0 - 10.
int Tarkista ISBN(int const numeroa) {
  int i, s = 0, t = 0;

  varten (i = 0; i < 10; ++i) {
    t += numeroa;
    s += t;
  }
  palata s % 11;
}

Modulaarinen pelkistys voidaan tehdä kerran lopussa, kuten yllä on esitetty (tässä tapauksessa s voi sisältää jopa 496, jos ISBN on virheellinen 99999-999-9-X), tai s ja t voidaan vähentää ehdollisella vähennyksellä jokaisen lisäyksen jälkeen.

ISBN-13 tarkistusnumerolaskenta

Kansainvälisen ISBN-toimiston virallisen käyttöoppaan liite 1: 33  kuvailee, kuinka 13-numeroinen ISBN-tarkistusnumero lasketaan. ISBN-13-tarkistusnumeron, joka on ISBN:n viimeinen numero, on oltava välillä 0–9, ja sen on oltava sellainen, että kaikkien kolmentoista numeron summa kerrottuna (kokonaisluku)painollaan vuorotellen 1 ja 3 välillä, on moninkertainen 10. Kuten ISBN-13 on osajoukko EAN-13, tarkistusnumeron laskenta-algoritmi on täsmälleen sama molemmille.

Muodollisesti, käyttäen modulaarinen aritmetiikka, tämä on renderöity:

ISBN-13-tarkistusnumeron laskenta alkaa 13-numeroisen ISBN-numeron kahdestatoista ensimmäisestä numerosta (jolloin itse tarkistusnumero jätetään pois). Jokainen numero vasemmalta oikealle kerrotaan vuorotellen 1:llä tai 3:lla, sitten nämä tuotteet lasketaan yhteen modulo 10, jolloin saadaan arvo välillä 0–9. Vähennetään 10:stä, jolloin tulokseksi jää 1:stä 10:een. Nolla korvaa kymmenen, joten kaikissa tapauksissa tuloksena on yksi tarkistusnumero.

Esimerkiksi ISBN-13-tarkistusnumero 978-0-306-40615-? lasketaan seuraavasti:

s = 9 × 1 + 7 × 3 + 8 × 1 + 0 × 3 + 3 × 1 + 0 × 3 + 6 × 1 + 4 × 3 + 0 × 1 + 6 × 3 + 1 × 1 + 5 × 3 = 9 + 21 + 8 + 0 + 3 + 0 + 6 + 12 + 0 + 18 + 1 + 15 = 93 93 / 10 = 9 loppuosa 3 10 - 3 = 7

Näin ollen tarkistusnumero on 7 ja koko sarja on ISBN 978-0-306-40615-7.

Yleensä ISBN-tarkistusnumero lasketaan seuraavasti.

Antaa

Sitten

Tämä tarkistusjärjestelmä - samanlainen kuin UPC tarkistusnumerokaava – ei havaitse kaikkia viereisen numeron transponoinnin virheitä. Erityisesti, jos kahden vierekkäisen numeron välinen ero on 5, tarkistusnumero ei saa kiinni niiden transponointia. Esimerkiksi yllä oleva esimerkki sallii tämän tilanteen, kun 6 seuraa 1. Oikea järjestys vaikuttaa 3 × 6 + 1 × 1 = 19 summaan; kun taas jos numerot transponoidaan (1 ja 6), näiden kahden numeron osuus on 3 × 1 + 1 × 6 = 9. Kuitenkin 19 ja 9 ovat yhteneväisiä modulo 10, joten ne tuottavat saman lopputuloksen: molemmissa ISBN-numeroissa on tarkistusnumero 7. ISBN-10-kaava käyttää tärkein moduuli 11, joka välttää tämän kuolleen kulman, mutta vaatii enemmän kuin numerot 0–9 tarkistusnumeron ilmaisemiseksi.

Lisäksi, jos 2., 4., 6., 8., 10. ja 12. numeroiden summa kolminkertaistetaan ja lisätään sitten jäljellä oleviin numeroihin (1., 3., 5., 7., 9., 11. ja 13.), summa on aina jaollinen 10:llä (eli loppu nollaan).

ISBN-10 muunnos ISBN-13:ksi

10-numeroinen ISBN muunnetaan 13-numeroiseksi ISBN-numeroksi lisäämällä "978" ISBN-10:een ja laskemalla lopullinen tarkistussumma uudelleen ISBN-13-algoritmin avulla. Myös käänteinen prosessi voidaan suorittaa, mutta ei numeroille, jotka alkavat muulla etuliitteellä kuin 978 ja joilla ei ole 10-numeroista vastinetta.

Virheitä käytössä

Publishers ja kirjastot niillä on erilaisia ​​käytäntöjä ISBN-tarkistusnumeron käytöstä. Kustantajat eivät toisinaan tarkista kirjan nimen ja sen ISBN-numeron vastaavuutta ennen julkaisua. että epäonnistuminen aiheuttaa kirjantunnistusongelmia kirjastoille, kirjakauppiaille ja lukijoille. Esimerkiksi ISBN 0-590-76484-5 jakaa kaksi kirjaa - Ninja gaiden: romaani, joka perustuu Tecmon myydyimpään peliin (1990) ja Hulluja lakeja (1997), molemmat julkaisija skolastinen.

Useimmat kirjastot ja kirjakauppiaat näyttävät kirjatietueen julkaisijan antamalla virheellisellä ISBN-numerolla. The Library of Congress luettelo sisältää kirjoja, jotka on julkaistu virheellisillä ISBN-numeroilla, jotka se yleensä merkitsee ilmauksella "Peruutettu ISBN". Kirjantilausjärjestelmät eivät kuitenkaan etsi kirjaa, jos sen hakukoneeseen syötetään virheellinen ISBN.[muokkaa] International Union Library Catalog (alias Maailmankissa OCLC – Online Computer Library Center -järjestelmä) indeksoi usein virheellisten ISBN-numeroiden perusteella, jos jäsenkirjasto on indeksoinut kirjan tällä tavalla.

eISBN

Vain termiä "ISBN" tulee käyttää. termit "eISBN" ja "e-ISBN" ovat historiallisesti aiheuttaneet sekaannusta, ja niitä tulee välttää. Jos kirja on olemassa yhdessä tai useammassa digitaalisessa (e-kirja) -muodossa, jokaisella näistä muodoista on oltava oma ISBN. Toisin sanoen, jokainen kolmesta erillään EPUB, Amazon Kindleja PDF tietyn kirjan muodoilla on oma erityinen ISBN-numero. He eivät saa jakaa paperiversion ISBN-numeroa, eikä ole olemassa yleistä "eISBN-numeroa", joka kattaisi kaikki nimikkeen e-kirjamuodot.

EAN-muoto, jota käytetään viivakoodeissa ja päivityksessä

Tällä hetkellä viivakoodeja kirjan takakannessa (tai massamarkkinoilla pokkari kirjan etukansi) ovat EAN-13; niillä voi olla erillinen viivakoodi, joka koodaa viisi numeroa, nimeltään an EAN-5 varten valuutta ja ohjevähittäishinta. 10-numeroisissa ISBN-numeroissa numero "978", Kirjamaa "maakoodi" liitetään ISBN-numeron eteen viivakooditiedoissa, ja tarkistusnumero lasketaan uudelleen EAN-13-kaavan mukaisesti (moduuli 10, 1× ja 3× painotus vuorottelevilla numeroilla).

Osittain tiettyjen ISBN-luokkien odotetun puutteen vuoksi kansainvälinen standardointijärjestö (ISO) päätti siirtyä 13-numeroiseen ISBN-numeroon (ISBN-13). Prosessi alkoi 1. tammikuuta 2005 ja sen oli määrä päättyä 1. tammikuuta 2007. Vuodesta 2011, kaikki 13-numeroiset ISBN-numerot alkoivat numerolla 978. Kun 978 ISBN:n tarjonta on loppunut, otettiin käyttöön etuliite 979. Osa 979-etuliitteestä on varattu käytettäväksi Musiikkimaa koodi musiikkikappaleille, joissa on an ISMN. 10-numeroiset ISMN-koodit erosivat visuaalisesti, koska ne alkoivat "M"-kirjaimella; viivakoodi edustaa "M"-kirjainta nollana, ja tarkistussummaa varten se laskettiin 3:ksi. Kaikki ISMN-numerot ovat nyt kolmetoista numeroa, jotka alkavat numerosta 979-0; ISBN käyttää numeroita 979-1 - 979-9.

Kustantajan tunnusnumerot eivät todennäköisesti ole samat 978- ja 979-ISBN-numeroissa, eikä myöskään ole takeita siitä, että kielten suuntanumerot ovat samat. Lisäksi 10-numeroinen ISBN-tarkistusnumero ei yleensä ole sama kuin 13-numeroinen ISBN-tarkistusnumero. Koska GTIN-13 on osa Maailmanlaajuinen kaupan tuotenumero (GTIN) järjestelmässä (joka sisältää GTIN-14:n, GTIN-12:n ja GTIN-8:n), 13-numeroinen ISBN kuuluu 14-numeroisen tietokentän alueelle.

Viivakoodimuotojen yhteensopivuus säilyy, koska (ryhmäkatkoja lukuun ottamatta) ISBN-13-viivakoodimuoto on identtinen olemassa olevien 10-numeroisten ISBN-numeroiden EAN-viivakoodin kanssa. Joten siirtyminen EAN-pohjaiseen järjestelmään antaa kirjakauppiaille mahdollisuuden käyttää yhtä numerointijärjestelmää sekä kirjoille että muille tuotteille, joka on yhteensopiva olemassa olevien ISBN-pohjaisten tietojen kanssa. tietotekniikka järjestelmät. Siksi monet kirjakauppiaat (esim, Barnes & Noble) siirtyi EAN-viivakoodeihin jo maaliskuussa 2005. Vaikka monet amerikkalaiset ja kanadalaiset kirjakauppiaat pystyivät lukemaan EAN-13-viivakoodeja ennen vuotta 2005, useimmat yleiset jälleenmyyjät eivät pystyneet lukemaan niitä. Päivitys UPC viivakoodijärjestelmä Täyteen EAN-13, vuonna 2005, helpotti siirtymistä ISBN-numeroon Pohjois-Amerikassa.

Katso myös

  • ASIN (Amazonin standarditunnus)
  • PYÖRÄ (Kirjan nimikkeen ja komponentin tunniste)
  • Kirjalähteiden haku – Wikipedia-resurssi, joka mahdollistaa haun ISBN-numeroiden perusteella
  • KOODI (kirjastojen tällä hetkellä käytössä oleva sarjajulkaisutunnus; korvattu uusien teosten ISSN:llä)
  • DOI (Digital Object Identifier)
  • ESTC (Englanninkielinen lyhytnimiluettelo)
  • ON (Kansainvälinen standardi audiovisuaalinen numero)
  • ISRC (Kansainvälinen standarditallennuskoodi)
  • ISTC (Kansainvälinen vakiotekstikoodi)
  • ISWC (Kansainvälinen standardimusiikkiteoskoodi)
  • ISWN (Kansainvälinen vakioviininumero)
  • LCCN (Kongressin kirjaston valvontanumero)
  • Lisenssinumero (itäsaksalaiset kirjat) (Kirjantunnistusjärjestelmä, jota käytettiin vuosina 1951-1990 entisessä DDR:ssä)
  • Luettelo ryhmän 0 ISBN-julkaisijakoodeista
  • Luettelo ryhmän 1 ISBN-julkaisijakoodeista
  • Luettelo ISBN-rekisteröintiryhmistä
  • SICI (Sarjanimikkeen ja panoksen tunniste)
  • VD 16 (Verzeichnis der im deutschen Sprachbereich erschienen Drucke des 16. Jahrhunderts, "XNUMX-luvun saksankielisissä maissa painettujen kirjojen bibliografia")
  • VD 17 (Verzeichnis der im deutschen Sprachraum erschienen Drucke des 17. Jahrhunderts, "XNUMX-luvun saksankielisissä maissa painettujen kirjojen bibliografia")

Liitetiedot

  1. ^ Toisinaan julkaisijat antavat virheellisesti ISBN-numeron useammalle kuin yhdelle nimikkeelle – julkaisun ensimmäiselle painokselle. Lopullinen aakkoset ja Ultimate Alphabet -työkirja niillä on sama ISBN, 0-8050-0076-3. Toisaalta kirjoja julkaistaan ​​useilla ISBN-numeroilla: Saksankielinen toisenkielinen painos Emil ja etsivät sen ISBN-numerot 87-23-90157-8 (Tanska), 0-8219-1069-8 (Yhdysvallat), 91-21-15628-X (Ruotsi), 0-85048-548-7 (Iso-Britannia) ja 3 -12-675495-3 (Saksa).
  2. ^ Joissakin tapauksissa vain sarjoina myydyillä kirjoilla on yhteinen ISBN-numero. Esimerkiksi, Vance Integral Edition käytti vain kahta ISBN-numeroa 44 kirjalle.
  3. ^ a b Kustantajat velvoitettiin muuttamaan olemassa olevat ISBN-numerot 10-numeroisesta muodosta 13-numeroiseksi (julkaisutiedoissaan) 1. tammikuuta 2007 mennessä. olemassa Uusi 13-numeroinen ISBN-numero olisi lisättävä vain, jos (ja milloin) julkaisu painetaan uudelleen. Siirtymäkaudella kustantajia suositeltiin painamaan sekä 10- ja 13-numeroiset ISBN-numerot julkaisun nimilehden kääntöpuolella, mutta ne oli tulostettava vain 13-numeroinen ISBN 1. tammikuuta 2007 jälkeen.
  4. ^ Joissakin kirjoissa on useita koodeja ensimmäisessä lohkossa: esim. AM Yaglom's Korrelaatioteoria..., julkaissut Springer kustantamo, sillä on kaksi ISBN-numeroa, 0-387-96331-6 ja 3-540-96331-6. Vaikka Springerin 387- ja 540-koodit ovat erilaiset englannin (0) ja saksan (3) osalta; sama tuotenumero 96331 tuottaa saman tarkistusnumeron molemmille (6). Springer käyttää japanin julkaisijakoodina numeroa 431 (4) ja 4-431-96331-? myös tarkistusnumero 6. Muilla englanninkielisillä Springer-kirjoilla on kustantajakoodi 817 ja 0-817-96331-? olisi myös tarkistusnumero 6. Tämä viittaa siihen, että Springerin julkaisijakoodien määrittämisessä otettiin erityishuomiota, koska eri julkaisijakoodien satunnaisten määrittämisen ei odoteta johtavan sattumalta samaan tarkistusnumeroon joka kerta samalle tuotenumerolle. Esimerkiksi englannin ja saksan julkaisijakoodien löytäminen tällä vaikutuksella merkitsisi lineaarisen yhtälön ratkaisemista modulaarisessa aritmetiikassa.[alkuperäinen tutkimus?]
  5. ^ Kansainvälinen ISBN-toimisto ISBN-käyttöopas sanoo: "Kymmennumeroinen luku on jaettu neljään vaihtelevan pituiseen osaan, jotka on erotettava selvästi, välilyönnillä tai välilyönneillä", vaikka sisäisessä tietojenkäsittelyssä erotinten pois jättäminen on sallittua. Jos yhdysviivat ovat käytössä, ne on sijoitettava oikein. Tavutuksen varsinainen määritelmä sisältää yli 220 erilaista rekisteröintiryhmän elementtiä, joista jokainen on jaettu muutamaan tai useampaan alueeseen rekisteröijän elementin pituuden mukaan (yhteensä yli 1,000 29). Asiakirja, joka määrittelee alueet virastoittain lueteltuna, on XNUMX-sivuinen.

Viitteet

  1. ^ "Kansainvälinen ISBN-toimisto". Arkistoidut alkuperäisestä 24. Haettu Helmikuu 20 2018.
  2. ^ a b c TC 46/SC 9. "Usein kysyttyjä kysymyksiä ISO:n uudesta ISBN-standardista". lac-bac.gc.ca. Kirjasto ja arkistot Kanada, Arkistoitu Alkuperäisen on 10 kesäkuu 2007.
  3. ^ Bradley, Philip (1992). "Kirjojen numerointi: ISBN:n merkitys" (PDF). Indeksoija. 18 (1): 25-26. kaksi:10.3828/indeksoija.1992.18.1.11. S2CID 193442570, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF ) on 21 helmikuu 2021. Haettu 4 syyskuu 2009.
  4. ^ a b "ISBN-historia". isbn.org. 20 huhtikuuta 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 20. huhtikuuta 2014. Haettu 20 huhtikuu 2014.
  5. ^ Foster, Gordon (1966). "International Standard Book Numbering (ISBN) -järjestelmän alkuperäinen vuoden 1966 raportti". informaticsdevelopmentinstitute.net. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2011. Haettu 20 huhtikuu 2014.
  6. ^ a b c d Manwal ghall-Utenti tal-ISBN (PDF) (maltaksi) (6. painos). Malta: Kunsill Nazzjonali tal-Ktieb. 2016. s. 5. ISBN 978-99957-889-4-0. Arkistoidut alkuperäisestä 17. elokuuta 2016. Haettu Marraskuu 14 2016.
  7. ^ Charkin, Richard (17. heinäkuuta 2015). ""Se oli idea, jonka aika oli tullut." David Whitaker ISBN:n syntymästä". International Publishers Association. Arkistoidut alkuperäisestä 6. elokuuta 2019. Haettu Elokuu 6 2019.
  8. ^ a b "Emery Koltay, David Whitaker nimettiin NISO Fellowsiksi" (PDF), Information Standards Quarterly, National Information Standards Organisation, 8 (3): 12–13, heinäkuuta 1996, arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 4 elokuu 2014
  9. ^ Yhdysvaltain ISBN-virasto. "Bowker.com – Tuotteet". Commerce.bowker.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 19 joulukuu 2003. Haettu 11 kesäkuu 2015.
  10. ^ Gregory, Daniel. "ISBN". PrintRS. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 16 toukokuu 2016. Haettu 11 kesäkuu 2015.
  11. ^ ISO 2108: 1978 (PDF), ISO, arkistoitu alkuperäisestä 10. lokakuuta 2022, haettu 12 kesäkuu 2020
  12. ^ "Internet-arkistohaku: "SBN 345"". archive.org.
  13. ^ Haney, Robert (1974). Woodstockin käsintehdyt talot. David Ballantine, Jonathan Elliott. New York: Ballantine Books. ISBN 0-345-24223-8. OCLC 2057258. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu 26 toukokuuta 2021.
  14. ^ Haney, Robert; Ballantine, David; Elliott, Jonathan (1974). Woodstockin käsintehdyt talot. web.archive.org (1. painos). Ballantine. ISBN 978-0-345-24223-5. Haettu 26 toukokuuta 2021.
  15. ^ a b c d ISBN-käyttöopas, kansainvälinen painos (PDF) (7. painos). Lontoo: Kansainvälinen ISBN-toimisto. 2017 ISBN 978-92-95055-12-4. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 11. Haettu 9 kesäkuu 2019.
  16. ^ "ISBN-alueet". Kansainvälinen ISBN-toimisto. 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2014. Haettu 29 huhtikuu 2014.
  17. ^ "ISBN Kanada". www.bac-lac.gc.ca. LAC. 17. huhtikuuta 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 21. huhtikuuta 2020. Haettu Tammikuu 19 2016.
  18. ^ "Etsi toimisto – kansainvälinen ISBN-toimisto". isbn-international.org. Arkistoidut alkuperäisestä 20. huhtikuuta 2020. Haettu 6 huhtikuu 2018.
  19. ^ "Tietoja Australian ISBN-virastosta". THORPE-Bowker. Arkistoidut alkuperäisestä 16. huhtikuuta 2020. Haettu Tammikuu 23 2016.
  20. ^ "Bowker – ISBN". Thorpe-Bowker. 5 tammikuuta 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 2. huhtikuuta 2019. Haettu Maaliskuu 29 2012.
  21. ^ "Tabela de preços dos serviços" [Hintojen taulukko] (portugaliksi). Biblioteca Nacional do Brasil, Arkistoitu Alkuperäisen on 18 lokakuu 2019. Haettu 8 syyskuu 2015.
  22. ^ a b "Muutokset ISBN-järjestelyissä Brasiliassa". Arkistoidut alkuperäisestä 28. lokakuuta 2021. Haettu Tammikuu 20 2020.
  23. ^ "ISBN Brasil" (Portugalin kielessä). Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu Tammikuu 20 2020.
  24. ^ "Johdatus kirjojen rekisteröintiin". HKPL. Arkistoidut alkuperäisestä 20. huhtikuuta 2020. Haettu Tammikuu 12 2017.
  25. ^ "Unionin ihmisoikeusministeri Smt. Smriti Zubin Irani käynnistää ISBN-portaalin". MHRD. 7. huhtikuuta 2016. Arkistoidut alkuperäisestä 26. Haettu 16 kesäkuu 2016.
  26. ^ "Mikä on ISBN?". ICL – מרכז הספר והספריות. 7. huhtikuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 13. tammikuuta 2019. Haettu Tammikuu 13 2019.
  27. ^ "ISBN – Chi siamo e contatti" [ISBN – Keitä olemme ja yhteystiedot] (italiaksi). EDISER srl. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 toukokuu 2017. Haettu Tammikuu 3 2015.
  28. ^ "ISBN – Tariffe Servizi ISBN" [ISBN-palvelutariffit] (italiaksi). EDISER srl. Arkistoidut alkuperäisestä 3. tammikuuta 2015. Haettu Tammikuu 3 2015.
  29. ^ "ISBN". Kunsill Nazzjonali tal-Ktieb. 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 lokakuu 2016.
  30. ^ Manwal ghall-Utenti tal-ISBN (PDF) (maltaksi) (6. painos). Malta: Kunsill Nazzjonali tal-Ktieb. 2016. s. 1–40. ISBN 978-99957-889-4-0. Arkistoidut alkuperäisestä 17. elokuuta 2016. Haettu Marraskuu 14 2016.
  31. ^ "Gazzetta tal-Gvern ta' Malta" (PDF). Hallituksen lehti. 23. tammikuuta 2015. s. 582. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 23 marraskuu 2016.
  32. ^ "ISBN:t, ISSN:t ja ISMN:t". Uuden-Seelannin kansalliskirjasto. Arkistoidut alkuperäisestä 23. huhtikuuta 2020. Haettu Tammikuu 19 2016.
  33. ^ "Kansainvälinen standardikirjanumero". NLP. Arkistoidut alkuperäisestä 19. huhtikuuta 2020. Haettu 25 joulukuu 2017.
  34. ^ "ISBN – Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü OS". ekygm.gov.tr, Arkistoitu Alkuperäisen on 19 huhtikuu 2020. Haettu Maaliskuu 29 2018.
  35. ^ "Nielsen UK ISBN Agency". Nielsen UK ISBN-toimisto. Arkistoidut alkuperäisestä 29. lokakuuta 2019. Haettu Tammikuu 2 2015.
  36. ^ "Bowker – ISBN". RR Bowker. 8. maaliskuuta 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 31. maaliskuuta 2015. Haettu Maaliskuu 8 2013.
  37. ^ "ISBN-alueet". isbn-international.org. 29. huhtikuuta 2014. Valitse haluamasi muoto ja napsauta Luo-painiketta. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2014. Haettu 29 huhtikuu 2014.
  38. ^ nähdä täydellinen luettelo ryhmätunnisteista Arkistoidut 29. huhtikuuta 2014 klo Wayback Machine. ISBN.org kutsuu niitä joskus ryhmänumerot. Heidän tunnistetaulukkonsa viittaa nyt ISBN-etuliitealueet, joiden on oletettava olevan ryhmän tunnistealueita.
  39. ^ Hailman, Jack Parker (2008). Koodaus ja redundanssi: ihmisen ja eläinten kehittämät signaalit. Harvard University Press. s. 209. ISBN 978-0-674-02795-4.
  40. ^ ISBN-käyttöopas, kansainvälinen painos (PDF) (6. painos). Lontoo: Kansainvälinen ISBN-toimisto. 2012. s. 23. ISBN 978-92-95055-02-5. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2014. Haettu 29 huhtikuu 2014.
  41. ^ Kansainvälinen ISBN-toimisto (5. joulukuuta 2014). "Kansainvälinen ISBN-toimisto – Range Message (pdf lajiteltu etuliitteen mukaan)" (PDF). isbn-international.org. s. 29. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 29. Haettu 15 joulukuu 2014.
  42. ^ "Riippumattomat kustantajat". Waterstones. Arkistoidut alkuperäisestä 9. tammikuuta 2020. Haettu Helmikuu 2 2020. Ennen kuin lähetät nimikkeitä keskusostotiimimme harkittavaksi, kirjassasi on oltava seuraavat tiedot: ISBN...
  43. ^ "ISBN-numeron hankkiminen". Barnes & Noble. Arkistoidut alkuperäisestä 2. Haettu Helmikuu 2 2020. Käytämme ISBN-numeroita varasto- ja myyntitietojen seuraamiseen. Kaikilla Barnes & Noblen kirjoilla on oltava ISBN-numero.
  44. ^ "Kirjojen tuotetunnuksen (GTIN) vaatimukset". Amazon.com. Arkistoidut alkuperäisestä 2. Haettu Helmikuu 2 2020. 1. kesäkuuta 2017 alkaen sinun on annettava ISBN-, EAN- tai JAN-numero, jotta voit lisätä kirjan Amazon-luetteloon kirjan julkaisupäivästä riippumatta.
  45. ^ "Globaali julkaisijoiden rekisteri". Kansainvälinen ISBN-toimisto. Haettu Marraskuu 15 2022.
  46. ^ Splane, Lily (2002). Kirjakirja: täydellinen opas kirjan luomiseen tietokoneellasi (2. painos). San Diego, Kalifornia: Anaphase II. ISBN 0-945962-14-2. OCLC 54527545.
  47. ^ "ISBN-alueet". isbn-international.org. Kansainvälinen ISBN-toimisto. 15. syyskuuta 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2014. Haettu 15 syyskuu 2014.
  48. ^ "ISBN-käyttöopas (vuoden 2001 painos) – 4. ISBN:n rakenne". Kansainvälinen ISBN-toimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 22 toukokuu 2013.
  49. ^ Esimerkiksi I'saka: luonnos kielioppi Uuden-Guinean pohjoisosan kielestä. Tyynenmeren kielitiede. ISBN "0-85883-554-4".
  50. ^ Lorimer, Rowland; Shoichet, Jillian; Maxwell, John W. (2005). Kirjankustannus I. CCSP Press. s. 299. ISBN 978-0-9738727-0-5.
  51. ^ "020 – Kansainvälinen standardikirjanumero (R) – MARC 21 Bibliografinen – täysi". Library of Congress. Syyskuu 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 5. tammikuuta 2018. Haettu 29 joulukuu 2017.
  52. ^ "xISBN (verkkopalvelu)". Xisbn.worldcat.org. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 1 toukokuu 2011. Haettu 27 toukokuuta 2013.
  53. ^ "eISBN:n myytti Miksi jokainen eBook Edition tarvitsee ainutlaatuisen numeron – julkaisupalvelut itse kustantaville tekijöille ja yrityksille". Kustannuspalvelut itse kustantaville tekijöille ja yrityksille. 28. kesäkuuta 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 10. lokakuuta 2022. Haettu Tammikuu 16 2017.
  54. ^ Usein kysyttyjä kysymyksiä, US: ISBN, 12. maaliskuuta 2014, arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen on 16 huhtikuu 2014 – sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen EAN-13-muodosta.
  55. ^ "ISBN", ISO TC49SC9 (FAQ), CA: Kokoelmat, arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 huhtikuu 2007, haettu 22 syyskuu 2004
  56. ^ "Oletko valmis ISBN-13:een?", Standardit, ISBN, arkistoitu alkuperäisestä 31. elokuuta 2008, haettu 14 lokakuu 2005

Ulkoiset linkit