Nykymaailmassa Ilmaantuvuus on ollut kasvavan kiinnostuksen ja keskustelun kohteena useilla eri aloilla. Perustamisestaan lähtien Ilmaantuvuus on kiinnittänyt asiantuntijoiden, tutkijoiden, tutkijoiden ja suuren yleisön huomion, ja se on synnyttänyt sarjan keskusteluja ja pohdintoja sen vaikutuksista, merkityksellisyydestä ja mahdollisista seurauksista. Ilmaantuvuus:een liittyvät erilaiset lähestymistavat ja näkökulmat ovat synnyttäneet laajan tietojoukon, joka vaihtelee historiallisista ja kulttuurisista näkökohdista tieteellisiin ja teknologisiin kysymyksiin. Tässä mielessä tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan kattavan ja monialaisen näkemyksen Ilmaantuvuus:stä, jossa käsitellään erilaisia näkökohtia ja lähestymistapoja, joiden avulla voimme syventää sen ymmärrystä ja merkitystä nykyään.
Ilmaantuvuus eli insidenssi on epidemiologinen esiintyvyyssuure, jolla kuvataan uusien tautitapausten määrää tietyllä riskissä olevalla väestöllä, alueella ja aikavälillä. Se on kaikkein keskeisimpiä epidemiologisia mittareita.
Yleensä ilmaantuvuudella tarkoitetaan ilmaantuvuusosuutta (engl. incidence proportion tai risk), mutta se voi tarkoittaa myös ilmaantuvuusmäärää tai ilmaantuvuustiheyttä (engl. incidence rate tai incidence density). Kun ollaan kiinnostuneita kaikista tietyssä tilassa jo olevista (esim. sairastavista), eikä kyseiseen tilaan siirtymisestä (esim. sairastumisesta), puhutaan vallitsevuudesta.
On tärkeää huomata, että ilmaantuvuus lasketaan aina vain riskissä olevaa väestöä vasten. Riskissä oleva väestö ei useinkaan ole sama asia kuin koko väestö. Riskissä ovat vain ne, joille tutkittava tauti tai tapahtuma voi sattua.[1] Esimerkiksi kivessyövän ilmaantuvuutta on mielekästä kuvata vain suhteessa miesten määrään. Tarkastelua varten täytyy myös määritellä riittävän tarkasti, mitä uudella tapauksella tarkoitetaan ja mitä riskissä olevaa väestöä, aluetta ja aikaväliä tarkastellaan – muuten luvut voivat olla harhaanjohtavia tai suorastaan virheellisiä. Jotta voitaisiin verrata ilmaantuvuuksia kahdessa eri väestössä, täytyy väestörakenne ottaa huomioon. Esimerkiksi ikä on lähes kaikissa sairauksissa sekoittava tekijä, joka täytyy huomioida jollakin tavalla ennen ilmaantuvuuslukujen vertaamista.[1] Näin ilmaantuvuuksia vertaamalla voidaan selvittää ilmaantuvuuseroja selittäviä tekijöitä eli esim. tautien syitä.
Ilmaantuvuussuureita ovat muun muassa seuraavat: