Intialainen ajanlasku

Nykyään Intialainen ajanlasku on aihe, josta on tullut yhä tärkeämpi nyky-yhteiskunnassa. Tekniikan ja globalisaation myötä Intialainen ajanlasku:stä on tullut keskeinen osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Olipa kyseessä henkilökohtaisella, ammatillisella tai sosiaalisella tasolla, Intialainen ajanlasku on jättänyt merkittävän jäljen tapaamme olla vuorovaikutuksessa ympärillämme olevan maailman kanssa. Tässä artikkelissa tutkimme Intialainen ajanlasku:een liittyviä eri näkökohtia sen vaikutuksista mielenterveyteen sen vaikutuksista maailmantalouteen. Katsomme myös, kuinka Intialainen ajanlasku on kehittynyt ajan myötä ja miten se on vaikuttanut eri yhteisöihin ja kulttuureihin ympäri maailmaa. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme ymmärtämään Intialainen ajanlasku:n tärkeyttä ja vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa.

Intian kansallinen ajanlasku alkaa länsimaisen kalenterin vuoden 78 jaa. kevätpäiväntasauksesta. Sitä käytetään gregoriaanisen kalenterin rinnalla Intian valtion virallisissa tiedonannoissa, All India Radion eli Intian yleisradion lähetyksissä sekä virallisen lehden Gazette of Indian uutisoinnissa. Maassa on käytössä myös useita alueellisia kalentereita, jotka perustuvat hindujen alanlaskuun, joka puolestaan perustuu veda-kirjoihin.

Kalenteri otettiin käyttöön Intiassa vuonna 1957. Sitä ennen maassa oli käytössä noin 30 eri kalenteria, joiden avulla määritettiin hindujen, buddhalaisten ja jainalaisten eri juhlapäivät. Kalenteriuudistuksen yhteydessä määriteltiin säännöt, joilla voitiin laskea tiettyjen uskonnollisten juhlapäivien ajoittuminen kuun ja auringon vaiheista. [1]

Kuukaudet

  1. Chaitra 30 päivää, karkausvuonna 31
  2. Vaisakha 31 päivää
  3. Jyaistha 31 päivää
  4. Asadha 31 päivää
  5. Sravana 31 päivää
  6. Bhadra 31 päivää
  7. Asvina 30 päivää
  8. Kartika 30 päivää
  9. Margashirsh eli Agrahayana 30 päivää
  10. Pausa 30 päivää
  11. Magha 30 päivää
  12. Phalguna 30 päivää

Lähteet