Tässä artikkelissa tutkimme Iranin presidentinvaalit 2013:n kiehtovaa maailmaa, käsittelemme sen eri puolia, sen vaikutusta yhteiskuntaan ja sen merkitystä nykyään. Alkuperäistään vuosien mittaan tapahtuvaan kehitykseen Iranin presidentinvaalit 2013 on ollut kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena useilla eri aloilla. Tämän yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme ymmärtämään täysin Iranin presidentinvaalit 2013:n tärkeyden ja merkityksen nykymaailmassamme ja kuinka se on vaikuttanut tapaamme ajatella ja toimia. Valmistaudu lähtemään tutkimus- ja pohdiskelumatkalle Iranin presidentinvaalit 2013:stä ja ymmärrä sen todellinen merkitys jokapäiväisessä elämässämme.
Iranin presidentinvaalit 2013

|
|
|
|
Enemmistön äänistä saanut piirikunnittain. Ruhani purppuralla, Ghalibaf oranssilla, Jalili punaisella ja Rezaee vaaleansinisellä.
|
|
Iranin presidentinvaalit 2013 järjestettiin Iranissa 14. kesäkuuta 2013. Ne ratkesivat ensimmäisellä kierroksella, kun Hasan Ruhani sai täpärästi yli 50 % annetuista äänistä.[1]Äänestysaktiivisuus oli 72,71 %.
Etukäteen eniten huomiota herättäneiden ehdokkaiden joukossa olivat kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja ja pääydinneuvottelija Saeed Jalili sekä vuosina 1989–1997 presidenttinä toiminut Akbar Hašemi Rafsandžani. Rafsandžani oli tullut tunnetuksi istuvan presidentin Mahmud Ahmadinežadin arvostelijana.[2] Vaalilautakunta kuitenkin hylkäsi Rafsandžanin ehdokkuuden, mikä nostatti maassa vastalauseiden myrskyn.[3]
Perustuslain mukaan istuva presidentti Ahmadinežad ei voinut asettua ehdolle kolmannelle kaudelle.[4]
Tulokset
Lähteet
Aiheesta muualla