JDAM

Tämän päivän artikkelissa aiomme tutkia syvällisesti aihetta JDAM, joka on viime aikoina herättänyt suurta kiinnostusta yhteiskunnassa. Opimme sen alkuperästä, sen vaikutuksista ihmisten jokapäiväiseen elämään, sen vaikutuksiin eri alueilla ja mahdollisista ratkaisuista, joita sen ratkaisemiseksi on ehdotettu. JDAM on monimutkainen ongelma, joka kattaa eri ulottuvuuksia, joten on välttämätöntä analysoida sitä eri näkökulmista, jotta sen laajuus ymmärretään ja omaksutaan toimenpiteitä, jotka edistävät sen ymmärtämistä ja mahdollista ratkaisua. Tämän artikkelin aikana perehdymme tämän tänään niin tärkeän aiheen keskeisiin näkökohtiin.

Joint Direct Attack Munition -pommi.

JDAM (engl. Joint Direct Attack Munition) on yhdysvaltalainen GPS-pohjainen täsmäase. JDAM-asejärjestelmän keskeiset osat ovat tavanomainen (noin 250, 500 tai 1000 kg) tai tunkeutumiskykyinen 1000 kg:n pommi, ohjauksesta vastaava pyrstöosa ja paikannusta suorittava GPS-vastaanotin ja edelliset yhteen liittävä fyysinen runkokehys ja tietokoneohjaus.[1]

JDAM:n keskeisiä ominaisuuksia ovat:

  • riippumattomuus säästä (yleinen GPS:n ominaisuus)
  • toiminnallinen yksinkertaisuus (ei jatkuvaa maalin valaisua (laser) tai aseen ohjausta (TV) maaliin, pelkät maalin koordinaatit riittävät)
  • edellisestä seuraava kyky täsmäshokkivaikutukseen ("shock and awe"), kykyyn iskeä yhtä aikaa monella aseella suppealle alueelle.

USA on toimittanut JDAM-pommeja Ukrainaan, jossa ne ovat lakanneet toimimasta alkuvuodesta 2023. Syyksi on spekuloitu pommien sytyttimien toimimattomuutta tai Venäjän GPS-häirintää.[2] Toukokuussa 2024 uutisoitiin venäläisten elektronisen häirinnän olevan keskeinen tekijä pitkän kantaman JDAM-ER -täsmäliitopommien ratkaisevasti heikentyneeseen suorituskykyyn vuonna 2023. Asevalmistaja toimitti paremmin häirintää kestävän varustuksen täsmäpommeihin elokuussa 2023, mutta Venäjä mukautti vastatoimensa näihinkin, jolloin pommien osumatarkkuus laski merkittävästi.[3]

Katso myös

Lähteet

  1. http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/jdam.htm (Viitattu 13.1.2014)
  2. https://www.nbcnews.com/news/amp/rcna78876
  3. Riley Bailey, Christina Harward, Angelica Evans, Grace Mappes & Frederick W. Kagan: Russian Offensive Campaign Assessment, May 25, 2024 25.5.2024. ISW, understandingwar.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla