Tässä artikkelissa tutkimme JPEG XR:n vaikutusta moderniin yhteiskuntaan. JPEG XR:llä on ollut perustavanlaatuinen rooli jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla ilmaantumisestaan viime vuosien kehitykseen. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tutkimme, kuinka JPEG XR on vaikuttanut ihmisten suhteeseen, työskentelyyn ja leikkimiseen. Lisäksi tarkastelemme JPEG XR:n mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia ja sitä, miten se voisi edelleen muokata yhteiskuntaamme tulevina vuosina.
JPEG XR (eXtended Range) on avoin standardi kuvatiedostoille erityisesti digitaalisen valokuvauksen tarpeisiin. Se perustuu alun perin Microsoftin kehittämään ja patentoimaan valokuvien pakkausalgoritmiin, jonka yhtiö esitteli WinHEC 2006 -messuilla nimellä Windows Media Photo (WMP). Jo samana vuonna nimi muutettiin HD Photoksi. Se sisältää sekä häviöllisen että häviöttömän pakkauksen. Se on suositeltu kuvaformaatti OpenXPS-sivunkuvauskielessä. Formaattia tukevat ainakin Windows Vista ja Photoshop (CS2 ja uudemmat), mutta kuvamateriaalia tässä muodossa on vain vähän.
Formaatin kuvakoodausosuuden kansainvälinen ISO-standardi valmistui elokuussa 2009
Muut työn alla olevat osat ovat:
Standardisoinnista vastaa the Joint Photographic Experts Group (JPEG), joka on ISO/IEC JTC 1/SC 29/WG 1:n ja ITU-T SG 16:n yhteistoimintaelin. Suomen osalta standardisointia seuraa SFS:n IT-standardisointi.
Tärkein tekninen peruste hakea vaihtoehtoja erittäin laajalti käytössä olevalle JPEG (1991) formaatille ja (järjestelmä-)kameroiden omille RAW-formaateille on digitaalisten kameroiden kehittynyt herkkyys ja yhteentoimivuustarpeet. Yhtäältä kameravalmistajat eivät ole keskenään kehittäneet yhteistä RAW-formaattia kuville. Toisaalta JPEG (1991) määrittelee ainoastaan 3 väriä, ja 8 bittiä per väri. Digitaaliset kamerat ja skannerit voivat tallentaa laajemman skaalan värejä (väriavaruus) ja kirkkauksia (bittisyvyys, dynaaminen alue) kuin JPEG (1991) formaattiin voi tallentaa. Käytännössä 8-bittisen kuvan jälkikäsittely kuten kontrastin lisääminen tai yli- tai alivalottuneen 8-bittisen kuvan korjaus johtaa näkyviin virheisiin kuten väriliukujen kaistoittumiseen.