Jurvala (Luumäki)

Jurvala (Luumäki) on nykyään erittäin tärkeä aihe, koska sillä on suora vaikutus elämäämme. Kautta historian Jurvala (Luumäki) on ollut tutkimuksen, keskustelun ja kiistan kohteena, eikä se ole ihme, koska sen merkitys on kiistaton. Tässä artikkelissa tutkimme Jurvala (Luumäki):n eri puolia ja analysoimme sen osallistumista yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Sen alkuperästä sen tulevaisuuden ennusteisiin, mukaan lukien sen vaikutus kulttuuriin, politiikkaan ja talouteen, perehdymme syvälliseen analyysiin, jonka avulla voimme paremmin ymmärtää Jurvala (Luumäki):n merkitystä nykymaailmassa.

Jurvala on kylä Luumäellä. Siellä on noin 1 200 asukasta. Jurvalassa on esimerkiksi ravintola, hotelli, ruokakauppa, koulu, päiväkoti, kirjasto ja paloasema. Tilastollisessa taajamaluokituksessa Jurvala on osa Luumäen asemanseudun taajamaa.

Kylän halki kulki aiemmin ruuhkainen ja vaarallinen Kuutostie, mutta kun nelikaistainen ohitustie valmistui elokuussa 2017, kylä rauhoittui. Kylän halkova tie saa uuden nimen Itsenäisyydentie. Lähellä on muun muassa P. E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi ja Salpalinja.[1]

Nykyisin kylän merkittävimmät työllistäjät ovat Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Aurek, Hotelli Salpa sekä Kangasvarren koulu ja päiväkoti.

Historia

Jurvalassa on ollut mm. tehdas, joka tuotti puutavaraa sekä UFO-niminen kahvila, Shellin ja Esson huoltoasema, kartingrata, K-kauppa ja Osuuspankki. 1960-luvun alkupuolella perustettiin Luumäen motelli, joka nyt toimii nimellä Hotelli Salpa. Kylällä oli myös kahvila-ravintola Taverna, joka paloi marraskuussa 2016.[2]

Lähteet

  1. Elli Sormunen: Pelko vaihtui hämmentävään hiljaisuuteen Ylen uutiset. 18.8.2017. Viitattu 18.8.2017.
  2. Tulipalo ravintolassa Luumäellä Yle Uutiset. Viitattu 6.12.2017.