Jyväskylän kaupunkiseurakunta

Tämän päivän artikkelissa tutkimme perusteellisesti Jyväskylän kaupunkiseurakunta:n kiehtovaa maailmaa. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nyky-yhteiskuntaan sukeltaamme useisiin tähän aiheeseen liittyviin näkökohtiin. Analysoimme sen vaikutuksia kulttuuriin, talouteen ja politiikkaan sekä sen roolia ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Asiantuntijahaastattelujen, tapaustutkimusten ja tilastotietojen avulla tarjoamme täydellisen ja tasapainoisen näkemyksen Jyväskylän kaupunkiseurakunta:stä toivoen, että voimme tarjota lukijoillemme selkeän ja syvän käsityksen tästä ilmiöstä. Epäilemättä Jyväskylän kaupunkiseurakunta on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi, ja olemme innoissamme voidessamme jakaa kanssasi kaiken, mitä olemme löytäneet siitä.

Jyväskylän kaupunkiseurakunta oli Jyväskylän kaupungissa toiminut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta, kunnes 2009 se yhdistyi Jyväskylän maaseurakunnan ja Korpilahden seurakunnan kanssa Jyväskylän seurakunnaksi.

Jyväskylän kaupunkiseurakunta perustettiin vuonna 1880 erottamalla Jyväskylän maaseurakunnasta eli siihenastisesta Jyväskylän seurakunnasta.[1] Sitä mukaa kun osia Jyväskylän maaseurakunnasta liitettiin osia kaupunkiin, liitettiin vastaavasti osia maaseurakunnan alueesta kaupunkiseurakunnan alueeseen osia Jyväskylän maaseurakunnan alueesta, tosin osa kyseisistä seurakunnallisista liitoksista tapahtui himan myöhemmin kuin vastaavat kunnalliset liitokset[2]. Vaikka Säynätsalo liittyi Jyväskylään 1993, Säynätsalon seurakunta liitettiin Jyväskylän kaupunkiseurakuntaan vasta 2005.

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pääkirkko oli vuonna 1880 valmistunut Jyväskylän kaupunginkirkko. Seurakunnan muita kirkkoja olivat ainakin Huhtasuon kirkko, Keltinmäen kirkko, Kortepohjan kirkko, Kypärämäen kirkko, Lohikosken kirkko ja Säynätsalon kirkko. Seurakunta jakaantui seurakuntapiireihin.

Papisto

Seuraavat henkilöt toimivat Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kirkkoherroina:[3]

Katso myös

Lähteet

  1. Otavan iso tietosanakirja, osa 4, s. 18. Helsinki: Otava, 1962.
  2. Jyväskylän maaseurakunnan kirja (1977), osio pitäjän synty ja aluemuutokset
  3. Pappisluettelo: Jyväskylän kaupunkiseurakunta Suomen sukututkimusseura. Viitattu 18.10.2023.