Kaleton

Nykymaailmassa Kaleton:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe. Kaleton on onnistunut vangitsemaan laajan joukon ihmisiä yhteiskunnallisen vaikutuksensa, merkityksensä työpaikalla tai populaarikulttuuriin kohdistuvan vaikutuksensa vuoksi. Alan asiantuntijoista suureen yleisöön Kaleton on asettanut itsensä jatkuvan keskustelun ja keskustelun aiheeksi. Tässä artikkelissa tutkimme Kaleton:een liittyviä eri näkökohtia ja näkökulmia, jotta voimme tarjota täydellisen ja yksityiskohtaisen analyysin sen merkityksestä nykyään.

Kalettoman rautatieasema.
Tämä artikkeli kertoo Keuruun kylästä. Muita merkityksiä on sivulla Kaleton (täsmennyssivu).

Kaleton on Keuruun kaupungissa, Pohjoisjärven pohjoisrannalla sijaitseva kylä. Se koostuu pääasiassa Varikon ja Heinonperän kyläalueista sekä Ilvesjärven ympäristöstä. Kylän halkoo Haapamäki-Jyväskylä-rata. Kylälle perustettiin Kalettoman rautatieaseman rakentamisen yhteydessä 1928 myös omat postipalvelut (aluksi postipysäkkioikeus 1928, sittemmin postiasema 1944)[1]. Postitoimipaikka lakkautettiin 1987[2].

Kylän nimi perustuu Kalettoman talon nimeen. Kaleton ~ Kalaton on yleinen pienten järvien nimi, mutta kylän alueella ei ole nykyään tämännimistä järveä. Kyseessä saattaa olla Ilvesjärven vanhempi nimi.[3]

Toimijoita kylässä

Kalettomalla on ollut myös Suomen puolustusvoimiin kuuluva Keuruun varikko, entiseltä nimeltään ja kyläläisten keskuudessa Keuruun pioneerivarikko.

Lähteet

  1. Suomen postitoimipaikat 1638.1985, s. 98. Suomen filatelistiliitto ry, 1988. ISBN 9519552219
  2. Suomen postitoimipaikat - Avoindata.fi www.avoindata.fi. Viitattu 22.5.2023.
  3. Sirkka Paikkala (SP): Kaleton (s.126) Suomalainen paikannimikirja. Kotimaisten kielten keskus, kotus.fi. Viitattu 23.10.2023.

Aiheesta muualla