Nykymaailmassa Kaukametsän opisto:stä on tullut yhä tärkeämpi yhteiskunnan eri alueilla. Olipa kyseessä teknologinen, kulttuurinen, poliittinen tai sosiaalinen, Kaukametsän opisto:stä on tullut jatkuvan mielenkiinnon ja keskustelun aihe. On tehty monia tutkimuksia, joiden tarkoituksena on ymmärtää täysin Kaukametsän opisto:n vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa tutkimme eri näkökohtia, jotka liittyvät Kaukametsän opisto:een, analysoimalla sen tärkeyttä, vaikutuksia ja eri näkökulmia tähän aiheeseen liittyen. Epäilemättä Kaukametsän opisto on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja joka ansaitsee huomiomme ja pohdiskelumme.
Kaukametsän opisto on Kajaanissa toimiva kansalaisopisto. Sen toiminta alkoi syksyllä 1971. Kajaanin maalaiskuntaan perustetusta opistosta tuli Kajaanin kaupungin kansalaisopisto kuntaliitoksen yhteydessä 1977. Opisto siirtyi nykyisiin tiloihin Kaukametsään vuonna 1987, jolloin opisto sai nimekseen Kaukametsän opisto.[1] Opiston rehtorina toimii Eeva-Maria Nivalainen. Hän toimii myös Kainuun musiikkiopiston rehtorina.
Opetusta järjestetään Kaukametsän lisäksi noin 40 eri paikassa lähiöissä ja haja-asutusalueella Kajaanissa. Kaukametsän opisto on kaikille avoin vapaan sivistystyön oppilaitos, jossa voi opiskella ja harrastaa monipuolisesti muun muassa kieliä, kuvataiteita, kädentaitoja, liikuntaa, tietotekniikkaa, musiikkia sekä yhteiskunnallisia ja humanistisia aineita. Opinnot pohjautuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen ja ihmisen haluun oppia uutta ja kehittyä.
Opiston motto on: Oppimisen iloa kestävästi.