Kieronperä

Nykymaailmassa Kieronperä:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe yhteiskunnalle yleensä. Olipa kyseessä politiikka, tiede, teknologia, kulttuuri tai millä tahansa muulla alalla, on kiistatonta, että Kieronperä on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Alkuperäistään nykypäivään Kieronperä:llä on ollut ratkaiseva rooli ihmisten havaitsemisessa, vuorovaikutuksessa ja suhtautumisessa ympäröivään maailmaan. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Kieronperä:n merkitystä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan sekä analysoimme sen merkitystä, haasteita ja mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia.

Kieronperä on kylä Salon kaupungin Perniössä. Kylä sijaitsee Perniön pohjoisosassa Yliskylän itäpuolella.

Kieronperän naapurikylät ovat Arpalahti, Pohjankartano ja Kuhminen. Kieronperä sijaitsee Yliskyläntien varrella ja valtaosa kylän alueesta on mäkistä ja soista metsämaata. Kyläalueen eteläosa on peltoa. Kieronperä lienee saanut nimensä alueen pedonajoista eli kierroista.[1]

Kieronperä, Arpalahti ja Kuhminen ovat alkujaan olleet samaa kylää. Kieronperän pappila erotettiin keskiajalla omaksi yhden talon kyläkseen. Perniön kivikirkko valmistui 1400-luvun lopulla, jolloin papin virka-asunto muutti lähemmän uutta kirkkoa ja Kieronperästä tuli tavallinen maatila. Isojaon aikaan kylässä oli kantatilan lisäksi muutama torppa. 1800-luvulla kantatila jakautui Vanhataloksi ja Uusitaloksi. Kylään perustettiin 1894 Kieronperän kansakoulu, joka oli toiminnassa vuoteen 1971 asti.[1] Yliskylän kulmakunta on sittemmin hiljentynyt ja palvelut kaikonneet.

Lähteet

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 27. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.