Kiertäjänikama

Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Kiertäjänikama:tä, aihetta, joka on herättänyt paljon kiinnostusta ja keskustelua viime vuosina. Sen alkuperästä sen vaikutuksiin nyky-yhteiskunnassa tarkastelemme kaikkia Kiertäjänikama:een liittyviä näkökohtia tarjotaksemme kattavan ja täydellisen yleiskatsauksen. Haastattelujen, tutkimusten ja analyysien avulla pyrimme ymmärtämään paremmin tätä aihetta ja sen vaikutusta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Kiertäjänikama on kiinnittänyt monien huomion Kiertäjänikama:n merkityksestä akateemisessa maailmassa ja sen roolissa populaarikulttuurissa, ja se on herättänyt joukon kysymyksiä ja huolenaiheita, joita yritämme käsitellä tässä artikkelissa. Liity kanssamme tälle Kiertäjänikama:n löytämisen ja oppimisen matkalle!

Kiertäjänikama kuvattuna kraniaaliselta puoleltaan.

Kiertäjänikama eli kiertonikama eli aksis (lat. axis, kreik. epistrofeus) on pitkälle erikoistunut toinen kaulanikama. Sen solmun jatkeena on hammas (lat. dens axis), joka on tappina kiertäjänikaman ja kannattajanikaman (atlas) välisessä kiertonivelessä. Se niveltyy atlakseen kraniaaliselta puoleltaan myös parillisella nivelpinnalla (facies articularis superior). Kannattajanikaman ja kiertäjänikaman väliin muodostuu kannattaja-kiertonikamanivel, jolla on tärkeä tehtävä pään kiertoliikkeessä.

Kaudaaliselta puoleltaan kiertäjänikama kiinnittyy kolmanteen kaulanikamaan. Näiden nikamien välillä on välilevy, kiertäjänikaman ja kannattajanikaman välissä sellaista ei ole.

Lähteet

  • Hervonen, Antti: Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, s. 76–77. (Seitsemäs painos) Tampere: Lääketieteellinen Oppimateriaalikustantamo, 2004. ISBN 952-9635-01-X