Koppisiemeniset

Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Koppisiemeniset:n kiehtovaan maailmaan. Opimme sen alkuperästä, sen käytännön sovelluksista ja sen merkityksestä nykyään. Koppisiemeniset on aihe, joka on kiinnittänyt niin asiantuntijoiden kuin amatöörienkin huomion, ja sen tutkiminen ja ymmärtäminen ovat välttämättömiä sen vaikutuksen ymmärtämiseksi jokapäiväisen elämämme eri puolilla. Tämän artikkelin avulla sukeltaamme sen yksityiskohtiin, tutkimme sen vaikutuksia ja löydämme uusia näkökohtia, jotka auttavat meitä ymmärtämään paremmin ympäröivää maailmaa. Valmistaudu tutkimaan kiehtovaa aihetta, joka antaa sinulle epäilemättä uuden näkökulman Koppisiemeniset:een.

Koppisiemeniset
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Luokka: Embryopsida
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset
Angiospermae[a][1]
Lindley[1]
Synonyymit
  • Magnoliophyta[2]
  • Magnoliidae[1]
Katso myös

  Koppisiemeniset Wikispeciesissä
  Koppisiemeniset Commonsissa

Koppisiemeniset (Angiospermae) ovat siemenkasveja (Spermatophyta) ja putkilokasveja (Tracheophyta), joiden siemeniä suojaa emilehden umpinainen tyviosa eli "koppi". Koppisiemeniset ovat varsinaisia kukkakasveja.[3][4] Suurin osa siemenkasveista on koppisiemenisiä; ryhmään kuuluu 200–450 heimoa ja noin 240 000 lajia[5]. Siemenkasvien toinen ryhmä on paljassiemeniset. Koppisiemeniset eriytyivät paljassiemenisistä omaksi kehityslinjakseen noin 245–202 miljoonaa vuotta sitten, ja ensimmäiset kukkivat kasvit kehittyivät noin 160 miljoonaa vuotta sitten.

Koppisiemeniset on perinteisesti jaettu kahteen luokkaan:

  • Magnoliopsida – kaksisirkkaiset (aiemmin Dicotyledoneae)
  • Liliopsida – yksisirkkaiset (aiemmin Monocotyledoneae)

Yksisirkkaiset ovat kaksisirkkaisista kehittynyt monofyleettinen ryhmä. Kaksisirkkaiset ovat siten parafyleettisiä, mikä tarkoittaa, että yhteisestä kantamuodosta huolimatta ne eivät sisällä kaikkia siitä kehittyneitä lajeja. Suurin osa kaksisirkkaisista kuuluu kuitenkin monofyleettiseen ryhmään Eudicotyledon, jota voidaan myös pitää omana luokkanaan Rosopsida. Loput kaksisirkkaisista muodostaisivat siten parafyleettisen ryhmän Palaeodicotyledon, jota voidaan jakaa edelleen pienempiin osiin.

Angiosperm Phylogeny Group on tutkinut koppisiemenisten polveutumista ja on julkaissut päivitetyn luokittelun aina muutamien vuosien välein. Tähän mennessä on julkaistu:

Huomautukset

  1. Angiosperm Phylogeny Groupin sivustolla annetaan ristiriitaisia tietoja koppisiemenisten ensisijaisesta tieteellisestä nimestä. Joissakin yhteyksissä se on Angiospermae, toisissa Magnoliophyta. Etusivun koppisiemisten linkistä pääsee sivulle,[1] jolla nimeksi annetaan Angiospermae / Magnoliidae, vaikka tässäkin tapauksessa linkin osoitteessa lukee Magnoliophyta.

Lähteet

  1. a b c d Stevens, P. F.: Angiospermae / Magnoliidae Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 6.1.2021. (englanniksi)
  2. Stevens, P. F.: Angiospermae / Magnoliophyta Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 6.1.2021. (englanniksi)
  3. Tirri, Rauno ym.: Biologian sanakirja. Otava, 2001. ISBN 951-1-17618-8
  4. Kauppi, Matti & Kauppi, Anneli: Siemenkasvien järjestelmä ja luokittelun perusteet. Oulun yliopisto, 1999.
  5. CD-Facta 2005

Aiheesta muualla