Kulomäki

Tässä artikkelissa tutkimme kaikkea Kulomäki:een liittyvää sen alkuperästä sen vaikutukseen nyky-yhteiskunnassa. Kulomäki on ollut toistuva teema läpi historian, sen vaikutuksia on tutkittu ja keskusteltu laajasti eri alueilla. Alkuperäistään nykypäivään Kulomäki on synnyttänyt ristiriitaisia ​​mielipiteitä ja herättänyt lukemattomia kysymyksiä sen merkityksestä ja roolista yhteiskunnassamme. Tämän artikkelin aikana syvennymme Kulomäki:n ja sen vaikutuksen arkielämän eri osa-alueisiin syvälliseen analyysiin korostaen sen merkitystä tänään ja sen heijastusta tulevaisuuteen.

Tämä artikkeli kertoo Vantaan lähiöstä. Kulomäki on myös laskettelukeskus Hyvinkäällä.
Maauunintie
Vierumäen koulun Kulomäen opetuspiste Maauuninpolulla Kulomäessä

Kulomäki (ruots. Brännberga) on lähinnä 1970-luvulla rakennetuista kerrostaloista koostuva lähiö Korson kaupunginosassa Vantaalla. Kulomäestä löytyy liikuntapuisto, ruokakauppa, pizzeria, kolme päiväkotia ja Vierumäen koulun Kulomäen opetuspiste.

Alueella sijaitsee kaupungin omistama Kulomäen täyttömäki, myös nimellä ”Kulokukkula” tunnettu ylijäämämaiden vastaanottoalue. Ylijäämämaata ei ole otettu vastaan vuoden 2011 jälkeen, mutta täyttömäelle toimitetaan ylimääräiset lumet talvella. Alkuvuonna 2015 uutisoitiin kuitenkin kaupungin aikomuksesta jatkaa täyttömaiden kasaamista mäelle, joilla toimilla runsas 93 metriä korkean täyttömäen korkeinta huippua suunnitellaan nostettavaksi noin 105 metriin.[1][2]

Historiaa

Kulomäkeen suunniteltiin ja rakennettiin vuodesta 1964 alkaen koerakentamishankkeen varjolla neljä pientaloa, joissa oli tarkoitus tutkia muun muassa rakennusteknisiä ja sosiologisia kysymyksiä. Hankkeen takana oli Rakennusalan kehittämisvaltuuskunta Rakeva, ja talojen rakentajina olivat Rakennuskunta Haka ja Keskus-Sato. Tutkimustoiminta jäi kuitenkin valtaosin toteutumatta, ja vielä vuonna 1971 talot olivat myymättä ja tyhjillään koska olivat niin kalliita.[3]

Kulomäessä sijaitseviin Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön asuntoloihin asutettiin vuonna 1979 väliaikaisesti ensimmäiset Suomeen saapuneet vietnamilaiset venepakolaiset[4].

Julkinen liikenne

Kulomäestä kulkevat linja-autoreitit 631 Tikkurilaan, 731 ja 731N Mikkolan ja Hakunilan kautta Hakaniemeen sekä Kulomäentieltä 633 Ilolan kautta Hakaniemeen.

Lähteet

  1. Kaisa Hakkarainen: Arkistoitu kopio 15.3.2015. Helsingin Sanomat, hs.fi. Arkistoitu 11.6.2016. Viitattu 29.5.2016.
  2. kartta.vantaa.fi (karttaaineiston korkeusmallin mukaan Petikonhuippu nousee yli 96 metriin ja Kulokukkula yli 93 metriin) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 29.5.2016.
  3. Kulomäen koetalot tyhjinä. Tutkimustyö jäi tekemättä. Helsingin Sanomat, 27.1.1971, s. 14. Näköislehti (maksullinen).
  4. Venekansa neljän huoneen soluihin. Pakolaisille varattu 59 kahden hengen opiskelijahuonetta Korsosta. Helsingin Sanomat, 11.7.1979, s. 8. Näköislehti (maksullinen).

Aiheesta muualla