Tässä artikkelissa perehdymme Kun joulu on:n kiehtovaan maailmaan. Tutkimme kaikkia tähän aiheeseen liittyviä näkökohtia sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Analysoimme sen vaikutuksia yhteiskuntaan, sen vaikutuksia eri alueilla ja sen tuomia haasteita. Lisäksi tarkastelemme Kun joulu on:n uusimpia trendejä, löytöjä ja virstanpylväitä. Tällä matkalla pyrimme tarjoamaan kattavan ja päivitetyn näkemyksen Kun joulu on:stä rikastuttaaksemme tietoamme ja ymmärrystämme tästä jännittävästä aiheesta.
Kun joulu on on Otto Kotilaisen säveltämä ja Alpo Noposen sanoittama joululaulu.
Laulu alkaa sanoin ”Kun maass’ on hanki ja järvet jäässä / ja silmä sammunut auringon”. Sanat kertovat talvisesta luonnosta, lasten riemusta joulua odotellessa, kodin joulusta ja joulun sanomasta. Laulu päättyy säkeisiin ”vaan seimi, pahnat ja tähti yllä / ne silmiin kalleina kangastaa; / siks’ mieli hellä on kristityllä, / kun joulu on –, kun joulu on –.”
Sanat ja sävelmä ilmestyivät vuonna 1901 Noposen toimittamassa Joulupukki-lehdessä. Kotilainen ja Noponen olivat ystäviä jo kouluajalta ja opettivat samassa Helsingin Tehtaankadun kansakoulussa. Noponen on sanoittanut myös toisen tunnetun joululaulun "Arkihuolesi kaikki heitä".