LDL-kolesteroli

Tänään astumme LDL-kolesteroli:n jännittävään maailmaan. Olitpa alan asiantuntija tai vain utelias oppimaan siitä lisää, tämä artikkeli antaa sinulle kattavan yleiskatsauksen kaikesta, joka liittyy LDL-kolesteroli:een. Tämän artikkelin alkuperästä sen merkitykseen nykypäivänä, sen mahdollisten sovellusten kautta eri aloilla, tämä artikkeli pyrkii perehtymään kaikkiin olennaisiin näkökohtiin, jotka tekevät LDL-kolesteroli:stä tutkimisen arvoisen aiheen. Liity meihin tälle tiedon matkalle ja löydä kaikki, mitä LDL-kolesteroli:stä on tiedettävä.

LDL-kolesteroli on LDL- (engl. low-density lipoprotein) eli harvojen lipoproteiinihiukkasten verenkierrossa kuljettamaa kolesterolia. LDL-kolesterolia tarvitaan solukalvojen rakennusaineeksi ja steroidihormonien synteesiin.

LDL-hiukkaset ovat plasman runsain lipoproteiini, joita maksa valmistaa hyvin harvoista VLDL-hiukkasista (Very Low Density Lipoprotein). LDL-hiukkasten koko vaihtelee halkaisijaltaan 18–25 nm, ja ne kuljettavat LDL-kolesterolin lisäksi myös rasvahappomolekyylejä triglyserideinä.

Kukin harva lioproteiinihiukkanen sisältää yhden apolipoproteiini B-100:n (Apo B-100, 4536 aminohappotähdettä), joka pitää rasvahapot liukoisena vesipitoisessa ympäristössä[1]. Harva lioproteiinihiukkanen sisältää myös antioksidatiivisia vitamiineja (E-vitamiineja tai karotenoideja).

Plasman suuren kokonaiskolesterolipitoisuuden ja erityisesti suuren LDL-kolesterolipitoisuuden haitallisista vaikutuksista valtimotautien syntyyn on vuosikymmenien tutkimustyön tuloksena saatu monipuoliset todisteet.[2] Mendelistiseen satunnaistamiseen ja koko genomin kartoitukseen perustuvat geneettiset tutkimukset ovat entisestään vahvistaneet käsitystä LDL-kolesterolin ratkaisevasta kausaalisesta osuudesta ateroskleroosin synnyssä.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Beisiegel, U et al: The LDL−receptor−related protein, LRP, is an apolipoprotein E-binding protein. Nature, 1989, nro 341, s. 162–164.
  2. a b Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus (Dyslipidemiat ateroskleroosin riskitekijöinä) Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.