Leukismi

Tervetuloa artikkeliin aiheesta Leukismi, jossa tutkimme tätä mielenkiintoista aihetta/henkilöä/päivämäärää perusteellisesti. Opimme sen alkuperästä, sen merkityksestä nyky-yhteiskunnassa ja eri puolista, jotka tekevät siitä niin kiehtovan. Tämän artikkelin aikana perehdymme sen historiaan, vaikutuksiin ja vaikutuksiin eri aloilla. Leukismi edustaa kiehtovaa aihetta populaarikulttuurin vaikutuksesta sen merkitykseen jokapäiväisessä elämässä, ja se ansaitsee yksityiskohtaisen tutkimisen. Valmistaudu tutustumaan kaikkiin Leukismi:n kiehtoviin puoliin tässä kattavassa analyysissä!

Leukistinen mustarastaskoiras.
Täysvalkoinen leukistinen laukkahevonen, jolla normaalia pigmenttiä vain silmissä ja niiden lähistöllä.

Leukismi on synnynnäinen puutos pigmentin tuotannossa. Linnuilla höyhenys voi näyttää haalistuneelta.[1] Leukistinen eläin voi olla kokonaan valkoinen tai valkoisenkirjava. Toisin kuin albinismi, joka heikentää pigmenttisolujen toimintaa ja sitä kautta pigmentin sävyä ja määrää, leukismi estää pigmenttisolujen esimuotojen kulkeutumisen kehonosiin ja siten aiheuttaa paikoittaista täydellistä pigmenttikatoa.

Muun muassa geenien CD117[2], ETB ja MITF (joka aiheuttaa mikroftalmiaa) mutaatiot voivat aiheuttaa leukismia.

Lähteet

  1. Mullarney, Killian; Svensson, Lars & Zetterström, Dan: ”Johdanto: Erikoistermit ja merkit”, Lintuopas – Euroopan ja Välimeren alueen linnut, s. 10. (Suomentaneet Jännes, Hannu & Nikander, Pekka J) Helsinki: Otava, 2010. ISBN 978-951-1-21351-2
  2. http://omia.angis.org.au/OMIA209/9825/

Aiheesta muualla

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Leucism