Nykymaailmassa Lisenssimaksu:stä on tullut yleinen kiinnostava aihe, koska se vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Lisenssimaksu edustaa käännekohtaa tavassamme ymmärtää maailmaa sen vaikutuksesta talouteen sen merkitykseen teknologiassa ja kulttuurissa. Sen merkitys on ylittänyt maantieteelliset esteet ja synnyttänyt maailmanlaajuista keskustelua sen merkityksestä ja seurauksista. Tässä artikkelissa tutkimme Lisenssimaksu:n monia puolia ja sen roolia tämän päivän yhteiskunnassa analysoimalla sen vaikutuksia ja tulevaisuutta muuttuvassa ja dynaamisessa kontekstissa.
Lisenssimaksu eli rojalti on immateriaalioikeuksien, kuten teollisoikeuden alaisuuteen kuuluvien tavaramerkin, patentin, mallioikeuden, liikeidean tai näiden yhdistelmien käyttämisestä teoksen tai tuotteen oikeuksien omistajalle maksettava sopimuspohjainen korvaus eli tekijänpalkkio. Esimerkiksi kaupallisista tietokoneohjelmista maksetaan usein lisenssimaksuja tai patentin alaisen tuotteen kaupallisesta käyttämisestä patentin omistajalle. Rojaltilla tai lisenssimaksulla voidaan viitata myös esimerkiksi kaivosoikeuksien vuokraamisesta maksettavaan korvaukseen.
Suomessa musiikkiyhteydessä rojaltilla viitataan yleensä lähinnä muusikoille maksettavaan kappaleiden tai levyjen myyntiperusteiseen korvaukseen. Tekijänoikeuden alaiset teosto- ja gramexmaksu ovat lisenssimaksuja. Televisiomaksu ja yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu ovat myös kohtalaisen lähellä lisenssimaksua olevia veroluonteisia maksuja.