Luettelo suvereeneista valtioista



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Exploring List suvereeneista valtioista vuonna 2023: Kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Pitkä rivi lippuja
Liput Yhdistyneet kansakunnat jäsen ja GA:n ulkopuolisten tarkkailijavaltioiden edessä Kansakuntien palatsi in Geneve, Sveitsi

Seuraavassa on luettelo, joka antaa yleiskatsauksen suvereenit valtiot ympäri maailmaa tietoa heidän asemastaan ​​ja heidän tunnustamisensa suvereniteetti.

Luettelossa olevat 206 osavaltiota voidaan jakaa kolmeen luokkaan jäsenyyden perusteella Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmä: 193 YK: n jäsenvaltiot, 2 YK:n yleiskokouksen ulkopuoliset tarkkailijavaltiotja 11 muuta osavaltiota. The suvereniteettikiista sarake osoittaa valtiot, joilla on kiistaton suvereniteetti (188 valtiota, joista 187 YK:n jäsenmaata ja 1 YK:n yleiskokouksen ulkopuolinen tarkkailijavaltio), valtiot, joilla on kiistanalainen suvereniteetti (16 valtiota, joista 6 YK:n jäsenmaata, 1 YK-kenraali Assembly ei-jäsenvaltion tarkkailijavaltio ja 9 de facto valtiota) ja valtiot, joilla on a erityinen poliittinen asema (2 osavaltiota, molemmat sisällä vapaa yhdistys with Uusi Seelanti).

Tämän kaltaisen luettelon laatiminen voi olla monimutkainen ja kiistanalainen prosessi, koska ei ole olemassa kaikkia kansojen yhteisön jäseniä sitovaa määritelmää valtiollisuus. Lisätietoja tämän luettelon sisällön määrittämisessä käytetyistä kriteereistä on osoitteessa sisällyttämisen kriteerit osio alla. Luettelon on tarkoitus sisältää yhteisöt, jotka on tunnustettu sellaisiksi tosiasiallinen Suvereenin valtion asemaa, eikä sisällyttämistä pitäisi nähdä minkään tietyn valtion vaatimuksen hyväksymisenä juridisesti.

Kriteerit sisällyttämiselle

Hallitseva kansainvälistä tapaoikeutta valtiollisuuden standardi on deklaratiivinen valtioteoria, joka on kodifioitu Montevideon yleissopimus 1933. Yleissopimus määrittelee valtion a henkilö kansainvälisen oikeuden "jolla on seuraavat pätevyydet: a) pysyvä väestö; b) rajattu alue; c) hallitus; ja d) kyky solmia suhteita muihin valtioihin" niin kauan kuin sitä ei ollut "saanut väkivallalla, olipa kyseessä aseiden käyttö, diplomaattiedustustojen uhkailu tai muu tehokas pakkokeino".

Keskustelua käydään siitä, missä määrin tunnustaminen pitäisi sisällyttää valtiollisuuden kriteeriksi. Deklaratiivinen valtioteoria väittää, että valtio on puhtaasti objektiivinen ja että muiden valtioiden tunnustaminen valtiolle on merkityksetöntä. Spektrin toisessa päässä, valtiollisuuden konstitutiivinen teoria määrittelee valtion kansainvälisen oikeuden mukaiseksi henkilöksi vain, jos se tunnustetaan suvereeni muiden valtioiden toimesta. Tässä luettelossa ovat mukana kaikki politiikat, jotka pitävät itseään suvereeneina valtioina (a itsenäisyysjulistus tai jollain muulla tavalla) ja joko:

  • niiden katsotaan usein täyttävän deklaratiivisen valtioteorian, or
  • vähintään yksi on tunnustanut suvereeniksi valtioksi YK:n jäsenmaa

Joissakin tapauksissa ensimmäisen kohdan tulkinnasta on eriäviä mielipiteitä, ja siitä, täyttääkö kokonaisuus sen, on kiistaa. Ainutlaatuiset poliittiset kokonaisuudet, jotka eivät täytä suvereenin valtion luokittelua, otetaan huomioon protovaltiot.

Yllä olevien kriteerien perusteella tämä luettelo sisältää seuraavat 206 kokonaisuutta:

  • 203 osavaltiota, jotka vähintään yksi on tunnustanut YK:n jäsenmaa
  • 2 valtiot, jotka täyttävät deklaratiivisen valtioteorian ja jotka tunnustavat vain muut kuin YK:n jäsenmaat
  • 1 valtio, joka täyttää deklaratiivisen valtioteorian ja jota mikään muu valtio ei tunnusta

Taulukon oikeanpuoleisessa sarakkeessa on luettelomerkkejä, jotka edustavat entiteettejä, jotka eivät ole suvereeneja valtioita tai joilla on läheinen yhteys toiseen suvereeniin valtioon. Se sisältää myös alueita, joilla nimellisen valtion suvereniteettia rajoittaa kansainvälinen sopimus. Yhdessä nämä sisältävät:

  • Entiteetit, jotka ovat a vapaa yhdistys suhde toiseen valtioon
  • 2 Pakistanin määräysvallassa olevat yhteisöt, jotka eivät ole suvereeneja valtioita, riippuvaisia ​​alueita eivätkä osa toista valtiota: Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistanin
  • Toisen valtion riippuvaiset alueet sekä alueet, joilla on monia riippuvaisten alueiden ominaisuuksia riippuvainen alue sivulla
  • Kansainvälisillä sopimuksilla perustetut alueelliset kokonaisuudet

Luettelo osavaltioista

YK:n jäsenvaltiot ja yleiskokouksen tarkkailijavaltiot

Yleiset ja viralliset nimet Jäsenyys sisällä YK-järjestelmä Suvereniteettikiista Lisätietoja asemasta ja suvereniteetin tunnustamisesta
 Afganistan A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty - tosiasiallinen hallitseva hallitus,  Afganistanin islamilainen emiraatti, on mikään valtio ei ole tunnustanut. Yhdistyneet Kansakunnat tunnustaa edelleen  Afganistanin islamilainen tasavalta kuin Afganistanin hallitus.
 Albania – Albanian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Algeria – Algerian demokraattinen kansantasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Andorra – Andorran ruhtinaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Andorra on a yhteisruhtinaskunta jossa valtionpäämiehen virkaa hoidetaan yhdessä viran puolesta mukaan Ranskan presidentti ja roomalaiskatolisen piispa Urgellin hiippakunta, joka itse on nimitetty valtuuston hyväksynnällä Pyhä.
 Angola – Angolan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Antigua ja Barbuda A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Antigua ja Barbuda on a Kansainyhteisön valtakunta yhden autonomisen alueen kanssa, Barbuda.
 Argentina – Argentiinan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Argentiina on a liittovaltio of 23 maakuntaa ja yksi autonominen kaupunki.
 Armenia – Armenian tasavalta A YK:n jäsenmaa Ei tunnistanut Pakistan. Armenia on ei tunnisteta Pakistanin toimesta riita yli Artsakh.
 Australia - Australian liittovaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Australia on Kansainyhteisön valtakunta ja liittovaltio Molempien valtioita ja alueita. On kuusi osavaltiota, kolme sisäistä aluetta, kuusi ulkoaluetta ja yksi väitti Etelämantereen ulkoalue. Australian ulkoiset alueet ovat:
 Itävalta – Itävallan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Jäsen Euroopan unioni. Itävalta on a liittovaltio of yhdeksän osavaltiota.
 Azerbaidžan – Azerbaidžanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Azerbaidžan sisältää yhden autonomisen alueen, Nakhchivan. De facto tila Artsakh on perustettu Azerbaidžanin lounaisosaan.
 Bahama, – Bahaman liitto A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Bahama on a Kansainyhteisön valtakunta.
 bahrain – Bahrainin kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Bangladesh – Bangladeshin kansantasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 barbados A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Valko-Venäjä – Valko-Venäjän tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Monet valtiot peruutti tunnustuksensa presidentti Alexander Lukashenko kiistanalaisen jälkeen 2020 vaalit. Liettua tunnustaa tällä hetkellä Sviatlana Tsikhanouskaya's Koordinointineuvosto Valko-Venäjän laillisena hallituksena.
 Belgia – Belgian kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Belgia on a liittovaltio of kolme kieliyhteisöä ja kolme aluetta.
 Belize A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Belize on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Benin – Beninin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Bhutan – Bhutanin kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Bolivia – Bolivian monikansallinen osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Bosnia ja Hertsegovina A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Bosnia ja Hertsegovinassa on kaksi osatekijää yksiköt:

ja Brčkon piiri, itsehallinnollinen hallinto piiri.

 Botswana – Botswanan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Brasilia – Brasilian liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Brasilia on a liittovaltio of 26 osavaltiota ja yksi liittovaltiopiiri.
 Brunei – Brunei Darussalam A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Bulgaria – Bulgarian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Burkina Faso A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Burundi – Burundin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kambodza - Kambodžan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kamerun – Kamerunin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kanada A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Kanada on a Kansainyhteisön valtakunta ja liittovaltio of kymmenen provinssia ja kolme aluetta.
 Kap Verde – Kabo Verden tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Keski-Afrikan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 chad – Tšadin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Chile – Chilen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Chilellä on yksi erityinen alue, Easter Island.
 Kiina - Kiinan kansantasavalta A YK:n jäsenmaa Osittain tuntematon. BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Kiinassa on viisi autonomista aluetta, Guangxi, Sisä-Mongoliassa, Ningxia, Tiibetja Xinjiang. Lisäksi sillä on suvereniteetti Erityishallintoalueet of:

Kiina väittää, mutta ei hallitse Taiwan, jota hallitsee kilpaileva hallinto (Kiinan tasavalta), joka väittää koko Kiinan alueensa.

Kiina ei ole tunnustanut 13 YK:n jäsenvaltiot ja Vatikaani, jotka kaikki Bhutania lukuun ottamatta tunnustavat Kiinan tasavallan (Taiwanin).

 Kolumbia – Kolumbian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Komorit – Komorien liitto A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Komorit on a liittovaltio of kolme saarta.
 Costa Rica – Costa Rican tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kroatia – Kroatian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Kuuba – Kuuban tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kypros – Kyproksen tasavalta A YK:n jäsenmaa Ei tunnistanut Turkki EU:n jäsen. Saaren koillisosa on tosiasiallinen tila Pohjois-Kypros.

Kyprosta ei tunnusta Turkki vuoksi Kyproksen kiista, kun Turkki tunnustaa Pohjois-Kypros.

 Tšekin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Demokraattinen tasavalta Kongon A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Tanska – Tanskan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. - Tanskan kuningaskunta sisältää 2 itsehallinnollista aluetta:

Pääkaupunkialue Tanska, Färsaaret ja Grönlanti muodostavat kolme kuningaskunnan osavaltiota. Tanskan kuningaskunta kokonaisuudessaan on EU:n jäsen, mutta EU:n lainsäädäntö (useimmissa tapauksissa) ei koske Färsaarta ja Grönlantia. Katso Grönlanti ja Euroopan unionija Färsaaret ja Euroopan unioni lisätietoja.

 Djibouti – Djiboutin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 dominica – Dominican liittovaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Dominikaaninen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Itä-Timor – Itä-Timorin demokraattinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Ecuador – Ecuadorin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Egypti – Egyptin arabitasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 El Salvador – El Salvadorin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Päiväntasaajan Guinea – Päiväntasaajan Guinean tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Eritrea – Eritrean osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Viro – Viron tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 SWAZIMAA – Eswatinin kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Etiopia – Etiopian demokraattinen liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Etiopia on a liittovaltio of yksitoista aluetta ja kaksi vuokrattua kaupunkia.
 Fiji – Fidžin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Fidži sisältää yhden autonomisen alueen, Rotuma.
 Suomi – Suomen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
  •  Åland on Suomen neutraali ja demilitarisoitu autonominen alue.
 Ranska – Ranskan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Ranskassa on viisi ulkomaiset alueet/osastot; Ranskan Guayana, Guadeloupe, Martinique, Mayotteja kokous. Ranska sisältää myös merentakaisilla alueilla of:
 gabon – Gabonin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Gambia, – Gambian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Georgia A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Georgiaan kuuluu kaksi autonomista tasavaltaa, Adjaran ja Abhasian. In Abhasian ja Etelä-Ossetiassa, tosiasiallinen valtioita on muodostunut.
 Saksa - Saksan liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Saksa on a liittovaltio of 16 toteaa.
 Ghana – Ghanan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kreikka – Helleenien tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Kreikassa on yksi autonominen alue, Athos-vuori.
 grenada A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Grenada on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Guatemala – Guatemalan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Guinea – Guinean tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Guinea-Bissau – Guinea-Bissaun tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Guyana – Guyanan osuuskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Haiti – Haitin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Honduras – Hondurasin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Unkari A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Islanti – Islannin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Intia – Intian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Intia on a liittovaltio of 28 osavaltiota ja kahdeksan liittoaluetta.
 Indonesia – Indonesian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Indonesiassa on kahdeksan autonomista aluetta maakunnat, Aceh, Jakarta, Keski-Papua, Highland Papua, Papua, Etelä-Papua, Länsi-Papuaja Yogyakarta.
 Iran – Iranin islamilainen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Irak – Irakin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Irak on a liittovaltio of 19 maakuntaa, joista neljä muodostaa autonomisen Kurdistanin alue.
 Irlanti A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Israel – Israelin valtio A YK:n jäsenmaa Osittain tuntematon Israel hallitsee voimakkaasti vaatimaansa aluetta Palestiina. Se on liitetty Itä-Jerusalem, teko, jota kansainvälinen yhteisö ei tunnusta. Israelilla on vaihtelevat ohjaustasot muun yli West Bank, ja vaikka se lopetti sen pysyvä siviili- tai sotilasläsnäolo vuonna Gazan, sitä pidetään edelleen miehitysvallana kansainvälisen oikeuden mukaan.

Israel ei ole tunnustanut valtiota 28 YK: n jäsenet ja Saharan arabien demokraattinen tasavalta. Palestiinan vapautusjärjestö, jonka suurin osa YK:n jäsenvaltioista tunnustaa Palestiinan kansan edustajaksi, tunnusti Israelin vuonna 1993.

 Italia – Italian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Italia on 5 autonomista aluetta, Aostan laakso, Friuli-Venezia Giulia, Sardinia, Sisilia ja Trentino-Alto Adige/Südtirol.
 Norsunluurannikko – Norsunluurannikon tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Jamaika A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Jamaika on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Japani A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Jordania – Jordanian hašemiittista kuningaskuntaa A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kazakstan – Kazakstanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kenia – Kenian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kiribati – Kiribatin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kuwait – Kuwaitin osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kirgisia – Kirgisian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Laos - Laon Kansan Demokraattinen Tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Latvia – Latvian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Libanon – Libanonin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 lesotho – Lesothon kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Liberia – Liberian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Libya – Libyan valtio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Liechtenstein – Liechtensteinin ruhtinaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Liettua – Liettuan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Luxemburg – Luxemburgin suurherttuakunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Madagaskar – Madagaskarin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 malawi – Malawin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Malesia  A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Malesia on a liittovaltio of 13 osavaltiota ja kolme liittovaltion aluetta.
 Malediivit – Malediivien tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Mali – Malin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Malta – Maltan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Marshallinsaaret – Marshallinsaarten tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Alle Kompakti vapaa yhdistys jossa Yhdysvallat.
 Mauritania – Mauritanian islamilainen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Mauritius – Mauritiuksen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Mauritiuksella on autonominen saari, Rodrigues.
 Meksiko - Meksikon yhdysvallat A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Meksiko on a liittovaltio of 31 osavaltiota ja yksi autonominen kaupunki.

- Kapinallisten zapatistien autonomiset kunnat heillä on tosiasiallinen autonomia.

 Mikronesia ja A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Alle Kompakti vapaa yhdistys jossa Yhdysvallat. Mikronesian liittovaltiot ovat a liittovaltio of neljä osavaltiota.
 Moldova – Moldovan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Moldovalla on autonomiset alueet of Gagauzia ja Dnesterin vasen ranta. Jälkimmäinen ja kaupunki Taivutin (Tighina), on tosiasiallisesti hallinnassa Transnistria.
 Monaco – Monacon ruhtinaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Mongolia A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Montenegro A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Marokko – Marokon kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Osa Marokon väittämiä Länsi-Sahara on osittain tunnustettujen ohjaama Saharan arabien demokraattinen tasavalta.
 Mosambik – Mosambikin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Myanmar – Myanmarin liiton tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Wa osavaltio on tosiasiallisesti autonominen valtio Myanmarissa. Yhdistyneet Kansakunnat ei ole tunnustanut tosiasiallinen Myanmarin hallitseva hallitus, Valtion hallintoneuvosto.
 Namibia – Namibian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Nauru – Naurun tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
   Nepal – Nepalin demokraattinen liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Nepal on a liittovaltio koostuu 7 maakunnat.
 Alankomaat – Alankomaiden kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. - Alankomaiden kuningaskunta sisältää neljä aluetta, joilla on huomattava autonomia:

Metropolitan Alankomaat, Aruba, Curaçao ja Sint Maarten muodostavat kuningaskunnan neljä osavaltiota. Kolme Alankomaiden merentakaista osaa (Bonaire, Saba ja Sint Eustatius) ovat erityiskunnat Alankomaiden metropolista. Alankomaiden kuningaskunta kokonaisuudessaan on EU:n jäsen, mutta EU:n lainsäädäntöä sovelletaan kokonaan vain osiin Euroopan sisällä.

 Uusi Seelanti A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Uusi-Seelanti on a Kansainyhteisön valtakunta, ja sillä on yksi riippuvainen alue ja yksi väitti Etelämantereen riippuvainen alue:

- Uuden-Seelannin hallitus toimii kokonaisuutena Uuden-Seelannin valtakunta kaikissa kansainvälisissä yhteyksissä, jolla on velvollisuuksia (mutta ei oikeutta määrätä) kahdesta vapaasti assosioituneet valtiot:

Cookinsaarilla ja Niuella on diplomaattiset suhteet 49 ja 18 YK:n jäseniä. Heillä on täysi sopimustentekokyky YK:ssa, ja ovat joidenkin jäseniä YK:n erikoisjärjestöt.

 Nicaragua – Nicaraguan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Nicaraguassa on kaksi autonomista aluetta, Etelä-Atlantti ja Pohjois-Atlantti.
 Niger – Nigerin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Nigeria – Nigerian liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Nigeria on a liittovaltio of 36 osavaltiota ja yksi liittovaltion alue.
 Pohjois-Korea - Korean demokraattinen kansantasavalta A YK:n jäsenmaa BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Seitsemän YK:n jäsenmaa ei ole tunnustanut Pohjois-Koreaa, Botswana, Viro, Ranska, Israel, Japani, Yhdysvallatja Etelä-Korea, joista viimeinen väittää olevansa ainoa laillinen hallitus Korea.
 Pohjois-Makedonia – Pohjois-Makedonian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Norja – Norjan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Norjassa on kaksi yhdistymättömät alueet Euroopassa:
  •  Svalbard on erottamaton osa Norjaa, mutta sillä on erityinen asema sen vuoksi Svalbardin sopimus.
  •  Jan Mayen on asumaton saari, joka on olennainen osa Norjaa, vaikka ei ole rekisteröity.

Norjassa on yksi riippuvainen alue ja kaksi väitti Etelämantereen riippuvaiset alueet Eteläisellä pallonpuoliskolla:

 Oman – Omanin sulttaanikunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Pakistan – Pakistanin islamilainen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Pakistan on a liittovaltio of neljä maakuntaa ja yksi pääkaupunkialue. Pakistan hallitsee tiettyjä osia Kashmir, mutta ei ole virallisesti liittänyt mitään niistä, sen sijaan pitää sitä kiistanalaisena alueena. Sen hallitsemat osat on jaettu kahteen alueeseen, joita hallinnoidaan erillään varsinaisesta Pakistanista:

Azad Kashmir kuvailee itseään "itsehallinnolliseksi valtioksi Pakistanin hallinnassa", kun taas Gilgit-Baltistania kuvataan sen hallintosäännössä ryhmäksi "alueita", joilla on itsehallinto. Näitä alueita ei yleensä pidetä suvereeneina, koska ne eivät täytä deklaratiivisen valtioteorian kriteerejä (esimerkiksi niiden nykyiset lait eivät salli niiden itsenäistä sitoutumista suhteisiin muihin valtioihin). Pakistan hoitaa useita näiden alueiden valtion tehtäviä (kuten ulkoasiat ja puolustus).

 Palau – Palaun tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Alle Kompakti vapaa yhdistys jossa Yhdysvallat.
 Palestiina – Palestiinan valtio A YK:n yleiskokouksen tarkkailijavaltio; kahden jäsen YK:n erikoisjärjestöt Osittain tuntematon. Israel ei tunnusta Palestiinan valtiota, joka julistettiin vuonna 1988 valtioksi, mutta se on saanut diplomaattisen tunnustuksen 139 toteaa. Julistetulla valtiolla ei ole sovittuja aluerajoja tai tehokasta valvontaa suuressa osassa sen julistamaa aluetta. - Palestiinan kansallinen viranomainen on väliaikainen hallintoelin, joka on muodostettu tuloksena Oslon sopimukset jolla on rajoitettu autonominen lainkäyttövalta Palestiinalaisalueilla. Ulkosuhteissa Palestiinaa edustaa Palestiinan vapautusjärjestö. Palestiinan valtio on Unescon jäsenmaa, UNIDO ja muut kansainväliset järjestöt.
 Panama – Panaman tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Papua-Uusi-Guinea – Papua-Uuden-Guinean itsenäinen osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Papua-Uusi-Guinea on a Kansainyhteisön valtakunta yhden autonomisen alueen kanssa, Bougainvillea.
 Paraguay – Paraguayn tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Peru - Perun tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Filippiinit – Filippiinien tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Filippiineillä on yksi autonominen alue, bangsamoro.
 Puola – Puolan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Portugali – Portugalin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Portugalissa on kaksi autonomista aluetta, Azorit ja Madeira.
 Qatar – Qatarin osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Kongon tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Romania A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Venäjä - Venäjän federaatio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Venäjä on a liittovaltio 83 kansainvälisesti tunnustettua liittovaltion alat (tasavallat, alueet, piirikunnat, autonomiset piirikunnat, liittovaltion kaupungit ja autonominen alue). Useat liittovaltion alamaista ovat etnisiä tasavaltoja.
 Ruanda – Ruandan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Saint Kitts ja Nevis – Saint Christopherin ja Nevisin liitto A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Saint Kitts ja Nevis on a Kansainyhteisön valtakunta ja on a liittovaltio kahdesta saaresta, St. Kitts ja Nevis.
 Saint Lucia A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Saint Lucia on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Saint Vincent ja Grenadiinit A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Saint Vincent ja Grenadiinit on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Samoa – Samoan itsenäinen osavaltio A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 San Marino – San Marinon tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 São Tomé ja Príncipen – São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty São Tomé ja Príncipe sisältää yhden autonomisen provinssin, Príncipe.
 Saudi-Arabia - Saudi Arabian kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Senegal – Senegalin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Serbia – Serbian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Serbiassa on kaksi autonomista aluetta, Vojvodina ja Kosovo ja Metohija. Jälkimmäinen on tosiasiallisesti hallinnassa Kosovo.
 Seychellit – Seychellien tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Sierra Leone – Sierra Leonen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Singapore – Singaporen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Slovakia – Slovakian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Slovenia – Slovenian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Salomonsaaret A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Salomonsaaret on a Kansainyhteisön valtakunta.
 somalia – Somalian liittotasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Somalia on liittovaltio kuusi osavaltiota. Kaksi, Puntmaa ja Galmudug, heillä on itsenäinen autonomia, kun taas yksi, Somalimaa, on tosiasiallisesti itsenäinen.
 Etelä-Afrikka – Etelä-Afrikan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Etelä-Korea - Korean tasavalta A YK:n jäsenmaa BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Etelä-Korealla on yksi autonominen alue, Jejun maakunnassa.

Etelä-Korea ei ole tunnustanut Pohjois-Korea, joka väittää olevansa maan ainoa laillinen hallitus Korea.

 Etelä-Sudan – Etelä-Sudanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Etelä-Sudan on a liittovaltio of 10 osavaltiota ja kolme hallintoaluetta.
  • - Abyein alue on vyöhyke, jolla on "erityinen hallinnollinen asema". Kattava rauhansopimus vuonna 2005. Se on de jure Etelä-Sudanin ja Sudanin asunto, mutta tosiasiassa sitä hallinnoivat kaksi kilpailevaa hallintoa ja Yhdistyneet Kansakunnat.
 Espanja – Espanjan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen. Espanja on jaettu 17 autonomista aluetta ja kaksi erityistä autonomista kaupunkia.
 Sri Lanka – Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 sudan – Sudanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Sudan on a liittovaltio of 18 toteaa.
  • - Abyein alue on vyöhyke, jolla on "erityinen hallinnollinen asema". Kattava rauhansopimus vuonna 2005. Se on de jure Etelä-Sudanin ja Sudanin asunto, mutta tosiasiassa sitä hallinnoivat kaksi kilpailevaa hallintoa ja Yhdistyneet Kansakunnat.
 suriname – Surinamen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Ruotsi – Ruotsin kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty EU:n jäsen.
 Sveitsi – Sveitsin valaliitto A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Sveitsi on a liittovaltio of 26 kantonia.
 Syyria - Syyria A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty - Syyrian kansallinen koalitio, Joka on tunnustettu on perustanut Syyrian kansan laillisena edustajana 20 YK:n jäsenen toimesta väliaikainen hallitus hallita kapinallisten hallitsemaa aluetta aikana Syyrian sisällissota.

Syyrialla on yksi itsehallintoalue: Syyrian Kurdistan.

 Tadžikistan – Tadzikistanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Tadžikistan sisältää yhden autonomisen alueen, Gorno-Badakhshanin autonominen maakunta.
 Tansania – Tansanian yhdistynyt tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Tansaniassa on yksi autonominen alue, Zanzibar.
 Thaimaa – Thaimaan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Togo – Togon tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Tonga – Tongan kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Trinidad ja Tobago – Trinidad ja Tobagon tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Trinidad ja Tobago sisältää yhden autonomisen alueen, Tobago.
 Tunisia – Tunisian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Turkki – Turkin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Turkmenistan A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Tuvalu A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Tuvalu on a Kansainyhteisön valtakunta.
 Uganda – Ugandan tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Ukraina A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Ukrainassa on yksi autonominen alue Krimin autonominen tasavalta, joka on hallinnassa Venäjä. Viisi muuta aluetta Ukrainassa on kokonaan tai osittain Venäjän hallinnassa, mukaan lukien Donetsk, Kherson, Luhansk, Sevastopolja Zaporižžja.
 Yhdistyneet Arabiemiirikunnat A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Yhdistyneet arabiemiirikunnat on a liittovaltio of seitsemän emiraattia.
 Yhdistynyt kuningaskunta – Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Yhdistynyt kuningaskunta on Kansainyhteisön valtakunta jotka koostuvat neljään osavaltioon; Englanti, Pohjois-Irlanti, Skotlantija Wales. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on seuraavat 13 merentakaisilla alueilla ja yksi väitti Etelämantereen riippuvainen alue:

- brittiläinen monarkki sillä on myös suora suvereniteetti kolmessa itsehallinnossa Kruunun riippuvuudet:

 Yhdysvallat - Yhdysvallat A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Yhdysvallat on a liittovaltio of 50 toteaa, yksi liittovaltion piiri, ja yksi sisällytetty alue. Lisäksi Yhdysvaltain liittohallitus Sillä on suvereniteetti yli 13 rekisteröimättömät alueet. Näistä alueista seuraavat viisi ovat asuttuja alueita:

Sillä on myös suvereniteettia useisiin asumattomiin alueisiin:

Se kiistää myös seuraavien kahden alueen suvereniteetin:

Kolme suvereenia valtiota on muodostunut assosioituneet valtiot Yhdysvalloista Kompakti vapaa yhdistys:

 Uruguay – Uruguayn itäinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 uzbekistan – Uzbekistanin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Uzbekistan sisältää yhden autonomisen alueen, Karakalpakstanin.
 Vanuatu – Vanuatun tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
  Vatikaani – Vatikaanivaltio A YK:n yleiskokouksen tarkkailijavaltio nimikkeellä "Pyhä"; kolmen jäsen YK:n erikoisjärjestöt A Ei eristetty Ylläpitäjä Pyhä, suvereeni yksikkö, jolla on diplomaattiset suhteet 183 osavaltiota. Tämä luku sisältää 180 YK:n jäsenmaata, Cookinsaaret, Kiinan tasavalta (Taiwan) ja Palestiinan osavaltio. Lisäksi Euroopan unioni ja Maltan suvereeni sotilasritarikunta ylläpitävät diplomaattisia suhteita Pyhään istuimeen. Pyhä istuin on kolmen jäsen YK:n erikoisjärjestöt (ITU, UPUja WIPO) ja IAEA, sekä YK:n pysyvä tarkkailija (luokassa "ei-jäsenvaltio") ja useat muut YK-järjestelmän järjestöt. Vatikaanikaupunkia hallitsevat virkamiehet, jotka ovat nimittäneet Paavi, joka on Rooman hiippakunnan piispa ja viran puolesta Vatikaanin suvereeni.
 Venezuela – Venezuelan bolivarinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty Venezuela on a liittovaltio of 23 toteaa, yksi pääkaupunkialue ja liittovaltion riippuvuusalueet.
 Vietnam – Vietnamin sosialistinen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Jemen – Jemenin tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Sambia – Sambian tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty
 Zimbabwe – Zimbabwen tasavalta A YK:n jäsenmaa A Ei eristetty

Muut osavaltiot

Yleiset ja viralliset nimet Jäsenyys sisällä YK-järjestelmä Suvereniteettikiista Lisätietoja asemasta ja suvereniteetin tunnustamisesta
 Abhasian – Abhasian tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Tunnustettu Venäjä, Nauru, Nicaragua, Syyria, Venezuela, Artsakh, Etelä-Ossetia ja Transnistria. Vaatinut kokonaisuudessaan Georgia kuten Abhasian autonominen tasavalta.
 Artsakh – Artsakhin tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Itsenäinen valtio, tunnistaa vain Abhasian, Etelä-Ossetiassa ja Transnistria. Vaatinut kokonaisuudessaan Azerbaidžan.
 Cook Islands D Kahdeksan jäsen YK:n erikoisjärjestöt A Ei eristetty
(Katso poliittinen asema)
Valtio sisällä vapaa yhdistys with Uusi Seelanti, Cookinsaaret väittävät diplomaattisuhteet 52 muun valtion kanssa. Cookinsaaret on jäsen useita YK:n virastoja täydellä sopimuksentekokapasiteetilla. Se jakaa a valtionpäämies sekä Uuden-Seelannin kanssa jaettu kansalaisuus.
 Kosovo – Kosovon tasavalta D Kahden jäsen YK:n erikoisjärjestöt BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Mukaisesti Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1244, Kosovo asetettiin hallinnon alaisuuteen Yhdistyneiden Kansakuntien väliaikaisen hallinnon operaatio Kosovossa vuonna 1999. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, ja sillä on sai diplomaattisen tunnustuksen 114 YK:n jäsenvaltiolta ja Kiinan tasavalta18 valtiota on tunnustanut Kosovon vain peruuttaakseen tunnustamisensa myöhemmin. Serbia säilyttää edelleen itsemääräämisoikeutensa Kosovoon. Muut YK:n jäsenvaltiot ja muut kuin YK:n jäsenmaat tunnustavat edelleen Serbian suvereniteettia tai eivät ole ottaneet kantaa kysymykseen. Kosovo on jäsen Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankkiryhmän. Kosovon tasavallalla on de facto määräysvalta suurimmassa osassa aluetta rajoitetusti Pohjois-Kosovo.
 Niue D Viiden jäsen YK:n erikoisjärjestöt A Ei eristetty
(Katso poliittinen asema)
Valtio sisällä vapaa yhdistys with Uusi Seelanti, Niue väittää diplomaattisuhteet 20 muun valtion kanssa. Niue on jäsen useita YK:n virastoja täydellä sopimuksentekokapasiteetilla. Se jakaa a valtionpäämies sekä Uuden-Seelannin kanssa jaettu kansalaisuus.
 Pohjois-Kypros – Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Tunnustaa vain Turkki. Nimellä "Kyproksen turkkilainen valtio" se on tarkkailijavaltio Islamilaisen yhteistyön järjestö ja Taloudellisen yhteistyön järjestö. Pohjois-Kypros väittää kokonaisuudessaan Kyproksen tasavalta.
 Saharan arabien demokraattinen tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Tunnustanut jossain vaiheessa 84 YK:n jäsenmaata, joista 38 on sittemmin peruuttanut tai jäädyttänyt tunnustamisensa. Se on yhdistyksen perustajajäsen Afrikan unioni ja Aasian ja Afrikan strateginen kumppanuus, joka perustettiin vuonna 2005 Aasian ja Afrikan konferenssi. Sen hallinnassa olevat alueet, ns Free Zone, väittävät kokonaisuudessaan Marokko osana sen Eteläiset maakunnat. Saharan demokraattinen arabitasavalta puolestaan ​​vaatii osan Länsi-Sahara länteen Marokon muuri Marokon hallinnassa. Sen hallitus asuu maanpaossa Tindouf, Algeria.
 Somalimaa – Somalimaan tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Itsenäinen valtio, ei ole diplomaattisesti tunnustanut mikä tahansa muu valtio, jonka väittää kokonaisuudessaan Somalian liittotasavalta.
 Etelä-Ossetiassa – Etelä-Ossetian tasavalta – Alanian osavaltio D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Itsenäinen valtio, tunnustanut Venäjä, Nicaragua, Nauru, Syyria, Venezuela, Abhasia, Artsakh ja Transnistria. Vaatinut kokonaisuudessaan Georgia kuten Etelä-Ossetian väliaikainen hallinto.
 Taiwan - Kiinan tasavalta D Ei jäsenyyttä, entinen jäsenyys vuoteen 1971 asti Osittain tuntematon. BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Tila, joka kilpailee (nimellisesti) tunnustamisesta Kiinan kansantasavalta (Kiina) Kiinan hallituksena vuodesta 1949. Kiinan tasavalta (ROC) hallitsee saarta Taiwan, Penghu, Kinmenin, The Matsun saaretja Pratasin saariSekä Taiping Island ja Zhongzhoun riutta että Spratlysaaret, eikä ole luopunut vaatimuksistaan ​​liitettyjen alueidensa suhteen manner. ROC on tunnustettu 12 YK:n jäsenvaltiot ja Pyhä istuin 26. maaliskuuta 2023, joista yksikään ei tunnusta Kiinan kansantasavaltaa. Lisäksi yksi YK:n jäsen (Bhutan) on pidättäytyi tunnustamasta joko ROC tai Kiina.

Näiden suhteiden lisäksi ROC ylläpitää myös epävirallisia suhteita 58 YK:n jäsenvaltion kanssa, yksi itsensä ilmoittava tila (Somalimaa), kolme aluetta (Guam, Hongkongja Macao), ja Euroopan unioni sen kautta edustustot ja konsulaatit alla Yksi Kiina periaate. Taiwanilla on 31 toimistollaan maailman 110. suurin diplomaattiverkosto.

Kiinan kansantasavalta vaatii ROC:n alueen kokonaisuudessaan. ROC osallistuu kansainvälisiin järjestöihin useilla salanimillä, yleisimmin "Kiinan Taipei"ja sisällä WTO sillä on täysjäsenyys nimellä "Taiwanin, Penghun, Kinmenin ja Matsun erillinen tullialue". ROC oli YK:n perustajajäsen ja kuului vuosina 1945–1971 veto-oikeudella. YK: n turvallisuusneuvosto. Nähdä Kiina ja Yhdistyneet Kansakunnat.

 Transnistria - Pridnestrovian Moldovan tasavalta D Ei jäsenyyttä BVaatinut AfganistanVaatinut GeorgiaVaatinut Pohjois-Korea Vaatinut Serbia Vaatinut somalia Väitti Kiinan kansantasavalta Väitti Kiinan tasavalta Vaatinut Etelä-Korea Vaatinut Azerbaidžan Väitti Kyproksen tasavalta Kiistänyt Israel Vaatinut Indonesia Väitti Marshallinsaaret Vaatinut Mauritius Vaatinut Marokko Vaatinut Moldova Vaatinut Mali Vaatinut Espanja Vaatinut Argentina Vaatinut Ukraina Itsenäinen valtio, tunnistaa vain Abhasia, Artsakh ja Etelä-Ossetia. Vaatinut kokonaisuudessaan Moldova.

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Seuraavat luettelomerkit on ryhmitelty kahden kriteerin (a) ja/tai (b) lähteiden saatavuuden mukaan. Tämän järjestelyn ei ole tarkoitus heijastaa näiden kahden teorian suhteellista merkitystä. Lisätietoa käsitellään osavaltion yksittäisissä merkinnöissä.
  2. ^ - Maltan suvereeni sotilasritarikunta ei kuulu mukaan, sillä vaikka se on suvereeni entiteetti, sillä ei ole aluetta eikä se vaadi valtiollisuutta. Kokonaisuudet, joiden katsotaan olevan mikronaatioita eivät sisälly. Usein käydään keskustelua siitä, hallitseeko mikronaatio todella vaadittua aluetta. Myös kaikki ovat pois tästä luettelosta koskemattomia ihmisiä, jotka asuvat yhteiskuntia, joita ei voida määritellä valtioiksi tai joiden asema sellaisinaan ei ole lopullisesti tiedossa.
  3. ^ Tämä sarake osoittaa, onko osavaltio jäsen vai ei Yhdistyneet kansakunnat. Se osoittaa myös, mitkä EU:n ulkopuoliset maat osallistuvat toimintaan Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmä jäsenyyden kautta Kansainvälinen atomienergiajärjestö tai yksi niistä Yhdistyneiden Kansakuntien erityisvirastot. Kaikki Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenet kuuluvat vähintään yhteen erityisjärjestöön ja ovat YK:n perussäännön osapuolia Kansainvälinen tuomioistuin.
  4. ^ Tämä sarake osoittaa, onko jokin valtio suuren suvereniteettikiistan kohteena. Luettelossa on vain valtiot, joiden koko suvereniteetti on toisen valtion kiistämä.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac jäsenmaat Euroopan unioni ovat siirtäneet osan suvereniteettistaan ​​lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan muodossa EU:n toimielimille, mikä on esimerkki ylikansallinen liitto. EU:ssa on 27 jäsenvaltiota.
  6. ^ Tiedot sisältyvät:
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Kansainyhteisön valtakunta viittaa mihin tahansa yhteisön jäsenvaltioon Kansakuntien yhteisö jonka valtionpäämies on kuningas Kaarle III. Jokainen valtakunta on erillinen, itsenäinen ja suvereeni valtio; katso Valtakuntien suhde.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Lisätietoja divisioonoista, joilla on suuri autonomia, katso Luettelo autonomisista alueista maittain.
  9. ^ Argentiinan perustuslaissa (Art. 35) tunnustetaan Argentiinalle seuraavat nimitykset: "Río de la Platan yhdistyneet maakunnat", "Argentiinan tasavalta" ja "Argentiinan konfederaatio"; Lisäksi siinä vahvistetaan "Argentiinan kansakunnan" käyttö lainsäädäntötarkoituksiin.
  10. ^ Argentiinan väitti Etelämanner alue Argentiinan Etelämanner (Etelämanner Argentiina) on yksi viidestä osatekijästä osastot maakunnasta Tierra del Fuego.
  11. ^ Joskus virallisesti "Azerbaidžanin tasavalta"
  12. ^ Kanadan virallinen nimi on ainoa sana; virallisesti hyväksytty, vaikkakin käytöstä poistettu nimi on Dominion of Canada (johon kuuluu myös sen virallinen nimike); katso: Kanadan nimi, Valta.
  13. ^ Kap Verden hallitus julisti "Cabo Verden" maan viralliseksi englanninkieliseksi nimeksi vuonna 2013.
  14. ^ Chilen väitti Etelämanner alueella Chilen Antarktis (Antártica Chilena) on kaupunki että Antártica Chilenan maakunta että Magallanesin alue.
  15. ^ a b - Kiinan kansantasavalta (Kiina) kutsutaan yleisesti "Kiinaksi", kun taas Kiinan tasavalta (ROC) kutsutaan yleisesti "Taiwaniksi". ROC tunnetaan toisinaan myös diplomaattisena nimellä Kiinan Taipei, tai muulla vaihtoehtoisia nimiä.
  16. ^ a b Vuonna 1949 Kiinan tasavallan hallitus johti Kuomintangin (KMT) menetti Kiinan sisällissota että Kiinan kommunistinen puolue (CCP) ja perusti väliaikaisen pääoman Taipei. KKP perusti Kiinan kansantasavallan. Sellaisenaan, ROC:n poliittinen asema ja Taiwanin oikeudellinen asema ( rinnalla alueiden ROC:n lainkäyttövallan alaisuudessa) ovat kiistanalaisia. Vuonna 1971 Yhdistyneet Kansakunnat antoi Kiinan istuin Kiinaan. Yhdistyneiden Kansakuntien näkemyksen mukaan yksikään järjestön jäsen ei eronnut tämän seurauksena, mutta ROC:n edustajat ilmoittivat eroavansa. Useimmat osavaltiot tunnustavat Kiinan olevan ainoa laillinen edustaja koko Kiinasta, ja YK luokittelee Taiwanin "Taiwan, Kiinan provinssi". ROC:lla on tosiasialliset suhteet useimpiin suvereeneihin valtioihin. Taiwanissa merkittävä poliittinen liike kannattaa Taiwanin itsenäisyys.
  17. ^ Katso myös Diplomaattisten suhteiden solmimispäivät Kiinan kansantasavallan kanssa ja Kiinan ulkosuhteet.
  18. ^ a b c Lisätietoa enemmän tai vähemmän liittovaltion- rakenteet löytyvät osoitteesta a Lista liitoista.
  19. ^ Tšekin hallitus on ottanut käyttöön virallisen englanninkielisen lyhyen nimen, "Tšekki". Tämä versio on edelleen epätavallinen, mutta useat yritykset ja organisaatiot, mukaan lukien Yhdistyneet Kansakunnat, ovat ottaneet sen käyttöön. Katso Tšekin tasavallan nimi.
  20. ^ Tunnetaan myös nimellä Kongo-Kinshasa. Aiemmin kutsuttiin nimellä Zaire, sen virallinen nimi vuosina 1971-1997.
  21. ^ Nimitys "Tanska" voi viitata joko pääkaupunkiseudulle Tanskaan tai koko Tanskan valtakuntaan (esimerkiksi kansainvälisissä järjestöissä).
  22. ^ Itä-Timorin hallitus käyttää "Timor-Leste" maan virallisena englanninkielisenä nimenä.
  23. ^ Aiemmin Swazimaan kuningaskunta, sen virallinen nimi vuoteen 2018 asti.
  24. ^ Åland oli demilitarisoinut Pariisin sopimus vuonna 1856, minkä myöhemmin vahvisti Kansainliitto vuonna 1921, ja hieman eri asiayhteydessä, joka vahvistettiin sopimuksessa Suomen liittymisestä Euroopan unioniin vuonna 1995.
  25. ^ Ranskan väitti Etelämanner alue Adélie maa (Terre Adélie) on yksi viidestä Ranskan eteläisen ja Etelämantereen alueista.
  26. ^ Tunnetaan myös nimellä Guinea-Conakry.
  27. ^ Vaikka sitä joskus kutsutaan "Islannin tasavallaksi" ja joskus sen vastine Lýðveldið Ísland Islanniksi maan virallinen nimi on yksinkertaisesti "Islanti". Yksi esimerkki edellisestä on nimi Islannin perustuslaki, joka on islanniksi Stjórnarskrá lýðveldisins Íslands ja tarkoittaa kirjaimellisesti "Islannin tasavallan perustuslakia". Tässä käytössä sanaa "tasavalta" ei kuitenkaan kirjoiteta isolla alkukirjaimella.
  28. ^ "Irlanti" on maan virallinen nimi englanniksi. "Irlannin tasavalta" (virallinen kuvaus englanniksi) ja "Éire" (virallinen nimi iiriksi) on joskus käytetty epävirallisesti erottamaan osavaltio suuremmasta Irlannin saariTämä on kuitenkin virallisesti vanhentunut. nähdä Irlannin valtion nimet.
  29. ^ Norsunluurannikon hallitus käyttää "Norsunluurannikkoa" maan virallisena englanninkielisenä nimenä.
  30. ^ Maan virallinen nimi Myanmar, joka hyväksyttiin vuonna 1989, on ollut sekalaista ja kiistanalaista, ja entinen nimi Burma on edelleen käytössä monissa tapauksissa. Katso Myanmarin nimet.
  31. ^ Nimitys "Alankomaat" voi tarkoittaa joko suurkaupunkia Alankomaat tai koko Valtakunta (esim. kansainvälisissä järjestöissä).
  32. ^ Tunnettiin aiemmin perustuslaillisena nimellä "Makedonian tasavalta" vuosina 1991–2019 ja kansainvälisellä nimityksellä "entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia" (FYROM) vuosina 1993-2019, koska Makedonian nimikiista with Kreikka. Jälkeen Prespa sopimus helmikuussa 2019 voimaan tullessaan maa nimettiin uudelleen "Pohjois-Makedoniaksi".
  33. ^ Tunnetaan myös nimellä Kongo-Brazzaville.
  34. ^ Espanjalla on useita pieniä merentakaisia ​​alueita, jotka sijaitsevat hajallaan Välimeren rannikolla Marokko, joka tunnetaan nimellä plazas de soberanía.
  35. ^ Tunnettu ennen nimellä Ceylon kunnes 1972.
  36. ^ Turkin hallitus käyttää "Türkiye" maan virallisena englanninkielisenä nimenä.
  37. ^ Tämä sarake osoittaa, onko osavaltio jäsen vai ei Yhdistyneet kansakunnat. Se osoittaa myös, mitkä EU:n ulkopuoliset maat osallistuvat toimintaan Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmä jäsenyyden kautta Kansainvälinen atomienergiajärjestö tai yksi niistä Yhdistyneiden Kansakuntien erityisvirastot. Kaikki Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenet kuuluvat vähintään yhteen erityisjärjestöön ja ovat YK:n perussäännön osapuolia Kansainvälinen tuomioistuin.
  38. ^ Tämä sarake osoittaa, onko jokin valtio suuren suvereniteettikiistan kohteena. Luettelossa on vain valtiot, joiden koko suvereniteetti on toisen valtion kiistämä.
  39. ^ Tiedot sisältyvät:
  40. ^ Tunnettiin aiemmin nimellä Vuoristo-Karabahin tasavalta, sen virallinen nimi vuosina 1991–2017

Viitteet

  1. ^ a b c "Jäsenvaltiot | Yhdistyneet Kansakunnat". Yhdistyneet kansakunnat. Arkistoidut alkuperäisestä 1. maaliskuuta 2023. Haettu Maaliskuu 7 2023.
  2. ^ Hersch Lauterpacht (2012). Tunnustaminen kansainvälisessä oikeudessa. Cambridge University Press. s. xxxv. ISBN 9781107609433.
  3. ^ Hahn, Gordon (2002). Venäjän vallankumous ylhäältä, 1985–2000: uudistus, siirtymä ja vallankumous Neuvostoliiton kommunistisen hallinnon kaatuessa. New Brunswick: Transaction Publishers. s. 527. ISBN 978-0765800497.
  4. ^ Griffiths, Ryan (2016). Secession ikä: Valtion syntymän kansainväliset ja kotimaiset tekijät. Cambridge: Cambridge University Press. s. 85, 213–242. ISBN 978-1107161627.
  5. ^ "Taliban ilmoitti uuden hallituksen Afganistanille". BBC News. 7. syyskuuta 2021.
  6. ^ a b "Afganistanin Talebanilta ja Myanmarin Juntalta evätty YK:n paikat toistaiseksi". New York Times. 1. joulukuuta 2021.
  7. ^ "Andorran maaprofiili". BBC News. Arkistoidut alkuperäisestä 15. Haettu Marraskuu 8 2011.
  8. ^ Antiguan ja Barbudan hallitus. "Luku 44: Barbudan paikallishallintolaki" (PDF). Antiguan ja Barbudan lait, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 6 heinäkuu 2011. Haettu Marraskuu 10 2010.
  9. ^ "Tierra del Fuego ja Etelämanner". Patagonia-Argentiina. Haettu 12 syyskuu 2020.
  10. ^ "Pakistanin maailmankuva, raportti 21, vierailu Azerbaidžanissa" (PDF). Pakistanin senaatin ulkosuhteiden komitea. 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) 19in helmikuussa 2009.
  11. ^ "Nilufer Bakhtiyar: "Azerbaidžanille Pakistan ei tunnusta Armeniaa maana"". www.today.az. Haettu Helmikuu 10 2023.
  12. ^ "Pakistan ainoa maa, joka ei tunnusta Armeniaa – lähettiläs". News.Az. 5. helmikuuta 2014. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 helmikuu 2014. Haettu Helmikuu 17 2014. Olemme ainoa maa, joka ei tunnusta Armeniaa valtiona.
  13. ^ "EU-maaprofiilit | Euroopan unioni". european-union.europa.eu. Haettu Helmikuu 10 2023.
  14. ^ "Bahama, The | Commonwealth". thecommonwealth.org. 15. elokuuta 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 9. maaliskuuta 2018. Haettu Maaliskuu 12 2018.
  15. ^ Liettuan tasavallan ulkoasiainministeriö (23 syyskuu 2020). "Liettuan ulkoministeriön lausunto Valko-Venäjän tilanteesta". Haettu Maaliskuu 14 2022.
  16. ^ Stjepanović, Dejan (2015). "Kaksoisosavaltioiden kansalaisuus institutionaalisena innovaationa: Bosnian Brčkon alueen tapaus". Nationalismi ja etninen politiikka. 21 (4): 382-383. kaksi:10.1080 / 13537113.2015.1095043. eISSN 1557-2986. ISSN 1353-7113. OCLC 5927465455. S2CID 146578107.
  17. ^ Tanya Basu (14. joulukuuta 2013). "Kap Verde saa uuden nimen: 5 asiaa, jotka on tiedettävä siitä, kuinka kartat muuttuvat". National Geographic. Arkistoidut alkuperäisestä 20. lokakuuta 2018. Haettu 8 lokakuu 2018.
  18. ^ Komorien perustuslaki, Art. 1.
  19. ^ Andreas S. Kakouris (9. heinäkuuta 2010). "Kypros ei ole rauhassa Turkin kanssa". CNN. Arkistoidut alkuperäisestä 18. Haettu 17 toukokuuta 2014. Turkki on yksin ja rikkoo kansainvälisen yhteisön tahtoa. Se on ainoa maa, joka tunnustaa "TRNC:n" ja on ainoa maa, joka ei tunnusta Kyproksen tasavaltaa ja sen hallitusta.
  20. ^ "Färsaarten kotisääntölaki: nro 137, 23. maaliskuuta 1948". Tilastoministeriö. Kööpenhamina. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 syyskuu 2015. Haettu 20 toukokuuta 2015.
  21. ^ "Grönlannin kotisääntölaki: laki nro 577, 29. marraskuuta 1978". Tilastoministeriö. Kööpenhamina. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 helmikuu 2014. Haettu 20 toukokuuta 2014.
  22. ^ "Rotuma Act". Fidžin lait (1978 painos). Suva, Fidži: Fidžin hallitus. 1927. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 21 kesäkuu 2010. Haettu 10 heinäkuu 2010.
  23. ^ Fidžin hallitus, pääministerin toimisto (1978). "Luku 122: Rotumalaki". Fidžin lait. Etelä-Tyynenmeren yliopisto. Arkistoidut alkuperäisestä 1. maaliskuuta 2011. Haettu Marraskuu 10 2010.
  24. ^ "Gambian profiili". BBC News. 14 Helmikuu 2018. Arkistoidut alkuperäisestä 11. maaliskuuta 2018. Haettu Maaliskuu 12 2018.
  25. ^ Kreikan perustuslaki, art. 105.
  26. ^ "Islanti - kulttuuri, historia ja ihmiset". Arkistoidut alkuperäisestä 18. heinäkuuta 2011. Haettu Helmikuu 2 2016.
  27. ^ "Työpaperi nro 54: UNGEGN-luettelo maiden nimistä (valmistelija Yhdistyneiden kansakuntien maantieteellisten nimien asiantuntijaryhmä)" (PDF). unstats.un.org. Wien. toukokuuta 2011. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 11. elokuuta 2011. Haettu Helmikuu 2 2016.
  28. ^ "Hvert er formlegt heiti landsins okkar?". Arkistoidut alkuperäisestä 22. heinäkuuta 2011. Haettu Helmikuu 2 2016.
  29. ^ "Irakin perustuslaki" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 18 toukokuu 2016.
  30. ^ Daly, Mary E. (tammikuu 2007). "Irlannin vapaavaltio/Éire/Irlannin tasavalta/Irlanti: "Millä tahansa muulla nimellä maa"?". Journal of British Studies. Cambridge University Press North American Conference on British Studies -konferenssin puolesta. 46 (1): 72-90. kaksi:10.1086 / 508399. JSTOR 10.1086 / 508399.
  31. ^ "Peruslaki: Jerusalem, Israelin pääkaupunki". www.knesset.gov.il. Arkistoidut alkuperäisestä 5-syyskuusta 2014. Haettu 7 heinäkuu 2014.
  32. ^ "Kiistat: Kansainvälinen". CIA World Factbook. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 toukokuu 2011. Haettu Marraskuu 8 2011.
  33. ^ Bell, Abraham (28. tammikuuta 2008). "Kansainvälinen laki ja Gaza: hyökkäys Israelin oikeuteen itsepuolustukseen". Jerusalem Issue Brief, Voi. 7, nro 29. Jerusalemin julkisten asioiden keskus. Arkistoidut alkuperäisestä 21. Haettu 16 heinäkuu 2010.
  34. ^ Salih, Zak M. (17. marraskuuta 2005). "Panelistit ovat eri mieltä Gazan miehitystatuksesta". Virginian yliopiston oikeustieteiden yksikkö, Arkistoitu Alkuperäisen on 3 maaliskuuta 2016. Haettu 16 heinäkuu 2010.
  35. ^ "Israel: "Irtautuminen" ei lopeta Gazan miehitystä". Human Rights Watch. 29 lokakuuta 2004. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu 16 heinäkuu 2010.
  36. ^ Sanger, Andrew (2011). MN Schmitt; Louise Arimatsu; Tim McCormack (toim.). "Nykyaikainen saartolaki ja Gazan vapauden laivue". Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vuosikirja 2010. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vuosikirja. Springer Science & Business Media. 13: 429. kaksi:10.1007/978-90-6704-811-8_14. ISBN 978-90-6704-811-8. Tämä Gazan suora ulkoinen valvonta ja Gazan elämän epäsuora valvonta on johtanut Yhdistyneisiin Kansakuntiin, YK:n yleiskokoukseen, YK:n tiedonhankintavaltuuskuntaan Gazaan, kansainvälisiin ihmisoikeusjärjestöihin, Yhdysvaltain hallituksen verkkosivustoihin, Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja kansainyhteisön virastoon. ja huomattava määrä oikeudellisia kommentaattoreita hylätäkseen väitteen, jonka mukaan Gaza ei ole enää miehitetty.
    * Scobbie, Iain (2012). Elizabeth Wilmshurst (toim.). Kansainvälinen oikeus ja konfliktien luokittelu. Oxford University Press. s. 295. ISBN 978-0-19-965775-9. Jopa Hamasin valtaan liittymisen jälkeen YK:n elimet, useimmat valtiot tai useimmat akateemiset kommentaattorit eivät ole hyväksyneet Israelin väitettä, ettei se enää miehitä Gazaa, koska se hallitsee yksinomaisesti sen Gazan rajaa ja rajanylityspaikkoja, mukaan lukien tehokkaat rajanylityspaikat. valvoa sen Rafahin rajaa ainakin toukokuuhun 2011 asti, sen hallintaa Gazan merivyöhykkeissä ja ilmatilassa, jotka muodostavat Aronsonin kutsuman Gazan "turvakuoren", sekä sen kykyä puuttua väkisin halutessaan Gazaan.
    * Gawerc, Michelle (2012). Rauhan esikuva: Israelin ja Palestiinan rauhanrakennuskumppanuudet. Lexington kirjat. s. 44. ISBN 9780739166109. Toisin sanoen vaikka Israel väitti, että sen Gazan miehitys päättyi sen yksipuoliseen irtautumiseen, palestiinalaiset – samoin kuin monet ihmisoikeusjärjestöt ja kansainväliset elimet – väittivät, että Gaza oli kaikin puolin edelleen miehitetty.
  37. ^ Saksan liittovaltion ulkoministeriö (marraskuu 2009). "Beziehungen zu Deutschland". Saksan hallitus. Arkistoidut alkuperäisestä 23. heinäkuuta 2010. Haettu 16 heinäkuu 2010. Lisätietoja katso Cookinsaarten ulkosuhteet.
  38. ^ Naurun tasavallan pysyvä edustusto Yhdistyneissä Kansakunnissa. "Ulkomaanasiat". Yhdistyneet kansakunnat. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 4 lokakuu 2014. Haettu 16 heinäkuu 2010.
  39. ^ a b c "Artikla 102, Yhdistyneiden Kansakuntien elinten harjoitusluettelo, Täydennys nro 8, osa VI (1989–1994)" (PDF). untreaty.un.org, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) huhtikuuta 3, 2012. Haettu Heinäkuu 15, 2011.
  40. ^ "Sopimus Japanin ja Korean tasavallan perussuhteista". Arkistoidut alkuperäisestä 13. maaliskuuta 2009. Haettu 27 lokakuu 2008.
  41. ^ Pakistanin perustuslaki, art. 1.
  42. ^ Aslam, Tasnim (11. joulukuuta 2006). "Pakistan ei väitä Kashmiria erottamattomaksi osaksi..." Outlook Intia. Outlook-ryhmä. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Helmikuu 27 2011.
  43. ^ Williams, Kristen P. (2001). Nationalistisista konflikteista huolimatta: teoria ja käytäntö maailmanrauhan ylläpitämisestä. Greenwood Publishing Group. s. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9.
  44. ^ Pruthi, RK (2001). Ensyklopedinen tutkimus maailmanlaajuisesta terrorismista 21-luvulla. Anmol Publications Pvt. Ltd. s. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9.
  45. ^ "Azad Kashmir Day", Arkistoitu Alkuperäisen on 12 elokuu 2014. Haettu 28 heinäkuu 2014.
  46. ^ a b "Julkaistaan ​​seuraavassa numerossa" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 5-syyskuusta 2014. Haettu 28 heinäkuu 2014.
  47. ^ "AJ&K historia". Arkistoidut alkuperäisestä 6. tammikuuta 2018. Haettu Tammikuu 6 2018.
  48. ^ Lansford, Tom (8. huhtikuuta 2014). Maailman poliittinen käsikirja 2014. ISBN 9781483333281. Haettu 5 lokakuu 2014.
  49. ^ "Azad Jammun ja Kashmirin väliaikainen perustuslaki, 1974" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 13 lokakuu 2013. Haettu 28 heinäkuu 2014.
  50. ^ Palestiinan vapautusjärjestö. "Tie Palestiinan valtiolle: tunnustaminen ja hyväksyminen". Neuvotteluasioiden osasto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 18, 2011. Haettu Heinäkuu 28, 2011.
  51. ^ Katso seuraavaa valtiollisuuden kriteereistä:
  52. ^ a b "Ei-jäsenvaltiot ja yhteisöt". Yhdistyneet kansakunnat. 29. helmikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 9 toukokuu 2009. Haettu Elokuu 30 2010.
  53. ^ Yhdistyneiden kansakuntien koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö. "Arabivaltiot: Palestiina". Yhdistyneet kansakunnat. Arkistoidut alkuperäisestä 4. tammikuuta 2012. Haettu 3 joulukuu 2011.
  54. ^ "Palestiinalaiset: tausta ja Yhdysvaltojen suhteet" (PDF). 18. maaliskuuta 2021. s. 40–41.
  55. ^ Keun Min. "Terveisiä". Jejun erityinen itsehallinnollinen maakunta. Arkistoidut alkuperäisestä 2. Haettu Marraskuu 10 2010.
  56. ^ a b "UNISFA:n lausunto Abyein viimeaikaisista hyökkäyksistä". UNmissions.org. 18. lokakuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Helmikuu 12 2018.
  57. ^ a b "Abyein hallintoalueen nimi muuttuu". Gurtong.net. 29. heinäkuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Helmikuu 12 2018.
  58. ^ "Pyhän istuimen kahdenväliset suhteet". Pyhän istuimen verkkosivusto. Arkistoidut alkuperäisestä 9. heinäkuuta 2014. Haettu 5 kesäkuu 2012.
  59. ^ a b Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому жетому (venäjäksi). newsru.com. 17. marraskuuta 2006. Arkistoidut alkuperäisestä 16. huhtikuuta 2009. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  60. ^ a b c Ker-Lindsay, James (2012). Secessionin ulkopolitiikka: kiistanalaisten valtioiden tunnustamisen estäminen. Oxford University Press. s. 53. ISBN 9780199698394. Arkistoidut alkuperäisestä 9. lokakuuta 2013. Haettu 24 syyskuu 2013. Edellä kuvattujen neljän kiistanalaisen valtion tapauksen lisäksi on kolme muuta aluetta, jotka ovat yksipuolisesti julistaneet itsenäisyytensä ja joiden katsotaan yleensä täyttäneen Montevideon valtion kriteerit, mutta mitkään valtiot eivät ole tunnustaneet niitä: Transnistria, Vuoristo-Karabah ja Somalimaa. .
  61. ^ Krüger, Heiko (2010). Vuoristo-Karabahin konflikti: oikeudellinen analyysi. Springer. s. 55. ISBN 978-3-642-11787-9.
  62. ^ Nikoghosyan, Hovhannes (elokuu 2010). "Kosovon tuomion vaikutukset Armeniaan ja Azerbaidžaniin". HULIQ.com. Hareyan Publishing, LLC. Arkistoidut alkuperäisestä 23. Haettu 17 huhtikuu 2011.
  63. ^ a b c "Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам". Ararat-online.ru - Армянский информационный интернет портал. Haettu Helmikuu 10 2023.
  64. ^ "Yksityiskohtaisesti: Pridnestrovien ulkopolitiikka". Pridnestrovie. 26. toukokuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 toukokuu 2008. Haettu 29 kesäkuu 2010.
  65. ^ "Vuoristo-Karabahin profiili". BBC News. 30 toukokuuta 2012. Haettu Helmikuu 10 2023.
  66. ^ "Yhdistyneiden kansakuntien väliaikainen hallintooperaatio Kosovossa". UN. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu Tammikuu 8 2015.
  67. ^ ""Sijera Leone je 18. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova"".
  68. ^ "Kypros", The World Factbook, Keskustiedustelupalvelu, 6. helmikuuta 2023, haettu Helmikuu 10 2023
  69. ^ Kreuter, Aaron (2010). "Itsemäärääminen, suvereniteetti ja valtioiden epäonnistuminen: Somalimaa ja perustellun erottamisen syy" (PDF). Minnesota Journal of International Law. Minnesotan yliopiston lakikoulu. 19: 2: 380-381. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 27 syyskuu 2013. Haettu 24 syyskuu 2013. Kun otetaan huomioon jokainen näistä tekijöistä, Somalimaalla on värikäs argumentti siitä, että se täyttää valtiollisuuden teoreettiset vaatimukset. ... Näillä perusteilla Somalimaalla näyttää olevan vahva vaatimus valtiollisuudesta.
  70. ^ International Crisis Group (23. toukokuuta 2006). "Somalimaa: Afrikan unionin johtajuuden aika" (PDF). Afrikan raportti. Ryhmä Jeune Afrique (110): 10–13. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 20 heinäkuu 2011. Haettu 19 huhtikuu 2011.
  71. ^ Mesfin, Berouk (syyskuu 2009). "Somalimaan poliittinen kehitys ja sen konflikti Puntlandin kanssa" (PDF). ISS-paperi. Turvallisuustutkimuslaitos (200): 8. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 23 marraskuu 2011. Haettu 19 huhtikuu 2011.
  72. ^ Arieff, Alexis. "De Facto Statehood? Somalimaan outo tapaus" (PDF). Yalen kansainvälisten asioiden lehti. Yalen kansainvälisten asioiden neuvosto (kevät/kesä 2008): 1–79. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 13. Haettu 17 huhtikuu 2011.
  73. ^ "Somalimaan profiili". BBC News. 14. joulukuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 23. huhtikuuta 2017. Haettu Tammikuu 27 2018.
  74. ^ Jansen, Dinah (2009). "Ristiriita itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden välillä: Etelä-Ossetian paradigma". Geopolitiikka vs. Globaali hallinto: kansainvälisen turvallisuuden uudelleentulkinta. Center for Foreign Policy Studies, Dalhousien yliopisto: 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3. Arkistoidut alkuperäisestä 19. elokuuta 2018. Haettu 14 joulukuu 2017.
  75. ^ "Venäjä tuomittiin kapinallisten alueiden tunnustamisesta". CNN.com. Kaapeli-uutisverkko. 26 elokuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 29. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 26 2008.
  76. ^ "Ma viittaa Kiinaan ROC-alueena lehden haastattelussa". Taipei Times. 8. lokakuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 3. Haettu 13 lokakuu 2008.
  77. ^ 中華民國國情介紹. 2.16.886.101.20003. 22. maaliskuuta 2017.
  78. ^ van der Wees, Gerrit. "Laajeneeko tai supistuuko Taiwanin kansainvälinen avaruus?". thediplomat.com. Diplomaatti. Haettu 16 joulukuu 2021.
  79. ^ "Transnistrian profiili - Yleiskatsaus". BBC News. 31 toukokuuta 2012. Haettu Helmikuu 10 2023.

Bibliografia