Lontoo



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Lontooseen vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Lontoo
Heron TowerTower 4230 St Mary Axe122 Leadenhall StreetWillis BuildingLloyd's buildingCanary Wharf20 Fenchurch StreetCity of LondonLondon UndergroundElizabeth TowerTrafalgar SquareLondon EyeTower BridgeRiver ThamesLontoon montaasi. Napsauttamalla kuvaa kuvassa selain lataa sopivan artikkelin.
Tietoja tästä kuvasta
Myötäpäivään ylhäältä: City of London etualalla kanssa Canary Wharf kaukaisella taustalla; Trafalgar Square; London Eye; Tower Bridge; ja a Lontoon metro pyöreä edessä Elizabeth-torni
Lontoo sijaitsee Isossa-Britanniassa
Lontoo
Lontoo
Sijainti Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä
Lontoo sijaitsee Englannissa
Lontoo
Lontoo
Sijainti Englannissa
Lontoo sijaitsee Euroopassa
Lontoo
Lontoo
Sijainti Euroopassa
Lontoo sijaitsee maan päällä
Lontoo
Lontoo
Lontoo (Earth)
koordinaatit: 51 ° 30'26 "N 0 ° 7′39 ″ W /51.50722 ° N 0.12750 ° W / 51.50722; -0.12750
Itsenäinen valtioYhdistynyt kuningaskunta
MaaEnglanti
AlueLontoo (Suur-Lontoo)
Seremonialliset maakunnatSuur-Lontoo (seremoniaalinen piirikunta)
City of London
Paikallishallinnon piirit32 Lontoon kaupunginosaa
ja City of London
Asunut romaanit47 jKr (47)
as Londinium
Hallitus
 • TyyppiToimeenpaneva pormestari ja neuvotteleva kokous sisällä yhtenäinen perustuslaillinen monarkia
 • RunkoSuur-Lontoon viranomainen
Pormestari Sadiq Khan (L)
Lontoon yleiskokous
 • Lontoon yleiskokous14 vaalipiiriä
 • Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti73 vaalipiiriä
alue
 • Kaikki yhteensä606.96 km2)
 • Urbaani
671.0 km2)
 • Metro
3,236 km2)
 • City of London1.12 km2)
 • 32 Lontoon kaupunginosaa (kaikki yhteensä)605.85 km2)
Korkeus
36 11 jalkaa (XNUMX m)
väestö
 (2021, ellei toisin mainita)
 • Kaikki yhteensä8,799,800
 • Tiheys14,500 5,598/neliömili (XNUMX XNUMX/km2)
 • kaupunki-
 (2011)
9,787,426
 • metro
 (2023)
14,800,000 (Lontoon metropolialue)
 • City of London
8,600
Demonyymitlontoolainen
GVA (2021)
 • Kaikki yhteensä£487 miljardia
 • Asukasta kohti£55,412
AikavyöhykeUTC (Greenwichin aika)
 • Kesä (STD)UTC + 1 (Brittiläinen kesäaika)
postinumeroalueet
22-alueet
Suuntanumerot
  • 020, 01322, 01689, 01708, 01737, 01895, 01923, 01959, 01992
talousarvio19.376 miljardia puntaa
(25 miljardia dollaria)
Kansainväliset lentokentätLontoon sisällä:
Heathrow (LHR)
Kaupunki (LCY)
Lontoon ulkopuolella:
Gatwick (Lgw)
Stansted (STN)
Luton (LTN)
Southend (SEN)
Nopea kuljetusjärjestelmäLontoon metro
ValvoaSuurkaupungin (lääni Suur-Lontoo)
City of London (City of London neliömaili)
AmbulanssiLontoo
TulipaloLontoo
GeoTLD.Lontoo
Verkkosivuwww.LontooGov. Uk Muokkaa tätä Wikidatassa

Lontoo (/ˈlʌndən/ kuunnella) on pääkaupunki ja suurin kaupunki of Englanti ja Yhdistynyt kuningaskunta, jonka väkiluku on hieman alle 9 miljoonaa.[huomautus 1] Se seisoo päällä Thames Kaakkois-Englannissa 50 mailin (80 km) kärjessä suisto alas Pohjanmeri, ja se on ollut merkittävä siirtokunta kahden vuosituhannen ajan. - City of London, sen ikivanha ydin ja finanssikeskus, perusti romaanit as Londinium ja säilyttää keskiaikaiset rajansa.[huomautus 2] - City of WestminsterLontoon Cityn länsipuolella, on vuosisatojen ajan isännöinyt kansallista hallitus ja eduskunta. 19-luvulta lähtien nimi "Lontoo" on viitannut myös metropoli tämän ytimen ympärille, joka on historiallisesti jakautunut maakunnat of Middlesex, Essex, Surrey, Kentja Hertfordshire, joka vuodesta 1965 lähtien on suurelta osin käsittänyt Suur-Lontoo, jota hallitsee 33 paikallisviranomaista ja Suur-Lontoon viranomainen.[huomautus 3]

Yhtenä maailman suurimmista globaalit kaupungit, Lontoolla on vahva vaikutus taiteeseen, viihteeseen, muoti, kauppa ja rahoitus, koulutus, terveydenhuolto, tiedotusvälineet, Tiede ja teknologia, matkailusekä liikenne ja viestintä. Sen BKT (801.66 miljardia euroa vuonna 2017) tekee siitä suurimman kaupunkitaloutta Euroopassa, ja se on yksi suurimmista rahoituskeskuksista maailmassa. Euroopan suurin keskittymä korkeakoulut, se on koti eräille maailman korkeimmalle arvostetuille akateemisille laitoksille -Imperial College London in luonnollinen ja soveltavat tieteet, The London School of Economics in yhteiskuntatieteetja kattava University College London. Lontoo on Euroopan vierailluin kaupunki ja sillä on vilkkain kaupungin lentokenttäjärjestelmä maailmassa. - Lontoon metro on vanhin nopea vaihto järjestelmä maailmassa.

Lontoon monipuoliset kulttuurit kattavat yli 300 kieltä. Suur-Lontoon väkiluku oli vuoden 2018 puolivälissä noin 9 miljoonaa teki siitä Euroopan kolmanneksi väkirikkain kaupunki, 13.4 prosenttia Yhdistyneen kuningaskunnan väestöstä ja yli 16 % Englannin väestöstä. The Suur-Lontoon rakennusalue on neljänneksi väkirikkain Euroopassa noin 9.8 miljoonalla asukkaalla vuoden 2011 väestönlaskennassa. - Lontoon metropolialue on kolmanneksi väkirikkain Euroopassa, jossa oli noin 14 miljoonaa asukasta vuonna 2016,[huomautus 4] Lontoon aseman myöntäminen a megakaupunki.

Lontoossa on neljä Maailmanperintökohteet: Tällä Tower of London; Kew Gardens; yhdistetty Westminsterin palatsi, Westminster Abbeyja Pyhän Margaretan kirkko; ja myös historiallinen asutus Greenwich, Jossa Kuninkaallinen observatorio, Greenwich määrittelee päämeridiaani (0 ° pituusaste) Ja Greenwichin aika. Muita maamerkkejä ovat mm Buckinghamin palatsi, The London Eye, Piccadilly Circus, Pyhän Paulin katedraali, Tower Bridgeja Trafalgar Square. Lontoossa on monet museot, galleriat, kirjastot ja kulttuuripaikat, mukaan lukien British Museum, kansallisgalleria, Natural History Museum, Tate Modern, Britannian kirjastoja lukuisia West End teatterit. Tärkeitä Lontoossa järjestettäviä urheilutapahtumia ovat mm FA Cupin finaali (pidetään vuosittain klo Wembley Stadium), Wimbledonin tenniksen mestaruuskilpailut ja Lontoon Marathon. in 2012Lontoosta tuli ensimmäinen kaupunki, joka isännöi kolmea Kesäolympialaiset.

Toponymy

Lontoo on ikivanha nimi, joka on todistettu jo ensimmäisellä vuosisadalla jKr, yleensä vuonna Latinisoitu muoto Londinium; esimerkiksi kaupungista löydetyissä käsinkirjoitetuissa roomalaisissa tauluissa, jotka ovat peräisin 65/70–80 jKr., on sana Lontoo ('Lontoossa').

Vuosien varrella nimi on herättänyt monia myyttisiä selityksiä. Varhaisin todistettu ilmestyy vuonna Geoffrey Monmouthista's Historia Regum Britaniaekirjoitettu noin vuonna 1136.

Nimen nykyaikaisten tieteellisten analyysien on otettava huomioon varhaisista lähteistä löydettyjen eri muotojen alkuperä: latinalainen (Yleensä Londinium), Old Englanti (Yleensä lunden), Ja Walesin (Yleensä Llundein), viitaten näiden eri kielten äänten tunnettuun kehitykseen ajan myötä. On sovittu, että nimi tuli näille kielille Tavallinen Brythonic; viimeaikainen työ pyrkii rekonstruoimaan kadonneen kelttiläisen muodon nimestä as *Londonjon tai jotain vastaavaa. Tämä muutettiin latinaksi nimellä Londinium ja lainattu vanhaksi englanniksi.

Common Brythonic -muodon toponyymista keskustellaan. Näyttävä oli Richard Coates' 1998 argumentti, että se on peräisin esikelttiläisestä Vanha eurooppalainen *(p)lowonida, joka tarkoittaa "jokea, joka on liian leveä kaatamaan". Coates ehdotti, että tämä oli nimi, joka annettiin osalle Thames joka virtaa Lontoon läpi, josta siirtokunta sai Kelttiläinen sen nimen muoto, *Lowonidonjon. Suurin osa teoksista on kuitenkin hyväksynyt puhtaan kelttiläisen alkuperän. Viimeaikaiset tutkimukset kannattavat selitystä kelttiläiselle johdannaiselle a Proto-indoeurooppalainen juuri *lainatah- ('upota, aiheuttaa uppoamisen'), yhdistettynä kelttiläiseen jälkiliitteeseen *-injo- or *-onjo- (käytetään paikannimien muodostamiseen). Peter Schrijver on nimenomaisesti ehdottanut, että nimi tarkoitti alun perin "paikkaa, joka tulvii (ajoittain, vuorovesi)".

Vuoteen 1889 asti nimi "Lontoo" käytettiin virallisesti vain City of London, mutta siitä lähtien se on viitannut myös Lontoon kreivikunta ja Suur-Lontoo.

Kirjallisesti "Lontoo" on toisinaan supistui "LDN:lle". Tällainen käyttö on saanut alkunsa v SMS-kieli ja se näkyy usein sosiaalisessa mediassa käyttäjäprofiili, pääte an alias tai kahva.

Historia

esihistoria

Vuonna 1993 jäännökset a Pronssikausi silta löydettiin etelärannikolta ylävirtaan Vauxhallin silta. Tämä joko ylitti Thamesin tai saavutti siinä nyt kadonneen saaren. Kaksi puuta oli radiohiilellä päivätty 1750–1285 eaa.

Vuonna 2010 suuren puurakenteen perustukset, jotka ajoitettiin 4800–4500 eaa. löydettiin Thamesin etelärannikolta Vauxhallin sillalta alavirtaan. Toiminto mesoliittista rakenne on epäselvä. Molemmat rakenteet ovat etelärannalla Thames, jossa nyt maanalainen Effra-joki virtaa Thamesiin.

Roomalainen Lontoo

Vuonna 1300 kaupunkialueella Kaupunki oli edelleen suurelta osin rajattu roomalaiset seinät.

Huolimatta todisteista hajallaan sijaitsevista brythonilaisista asutuksista alueella, ensimmäisen suuren asutuksen perusti romaanit noin vuonna 47 jKr. noin neljä vuotta heidän hyökkäyksensä vuonna 43 jKr. Tämä kesti vain noin vuoteen 61 jKr, jolloin Iceni johtama heimo Kuningatar Boudica hyökkäsi siihen ja poltti sen maahan. Seuraava suunniteltu inkarnaatio Londinium menestyi, syrjäytti Colchester pääkaupunkina Rooman maakunta of Britannia Roomalaisessa Lontoossa asui huipussaan 100-luvulla noin 2 60,000 asukasta.

Anglosaksinen ja viikinkiaikainen Lontoo

Rooman vallan romahtaessa 5-luvun alussa muurien ympäröimä kaupunki Londinium kuitenkin käytännössä hylättiin Roomalainen sivilisaatio jatkui ympäri St Martin-in-the-Fields noin 450 asti. Noin 500, an Anglosaksinen asutus tunnetaan nimellä Lundenwic kehittyi hieman vanhasta roomalaisesta kaupungista länteen. Noin 680-luvulla kaupungista oli tullut jälleen suuri satama, mutta laajamittaisesta tuotannosta on vain vähän näyttöä. 820-luvulta toistettu Viikinki hyökkäykset ovat tuoneet laskun. Kolme kirjataan; 851 ja 886 onnistuivat, kun taas viimeinen, vuonna 994, torjuttiin.

- Lancasterilainen Lontoon piiritykseen vuonna 1471 hyökkäsivät a Yorkisti sally.

- Viikingit sovellettu Danelaw suuressa osassa Itä- ja Pohjois-Englannissa, sen raja kulkee suunnilleen Lontoosta Chester poliittisen ja maantieteellisen valvonnan alueena Viikinki hyökkäykset, jotka ovat virallisesti sopineet Tanskan kieli sotapäällikkö, Guthrum ja Länsi-Saksi kuningas Alfred Suuri in 886. Anglosaksinen kronikka muistiinpanoja, että Alfred "perusti" Lontoon vuonna 886. Arkeologiset tutkimukset osoittavat, että tähän liittyi Lundenwic ja elämän ja kaupan elvyttäminen vanhojen roomalaisten muurien sisällä. Lontoo kasvoi sitten hitaasti, kunnes se kasvoi dramaattisesti noin vuonna 950.

11-luvulla Lontoo oli selvästi Englannin suurin kaupunki. Westminster Abbey, rakennettu uudelleen romaaninen Kingin tyyliin Edward tunnustaja, oli yksi Euroopan mahtavimmista kirkoista. Winchester oli ollut pääkaupunki Englanti-saksalainen englanti, mutta tästä lähtien Lontoosta tuli pääfoorumi ulkomaisille kauppiaille ja puolustustukikohta sodan aikana. Näkökulmassa Frank Stenton: "Sillä oli resurssit, ja se kehitti nopeasti ihmisarvoa ja poliittista itsetietoisuutta kansallinen pääkaupunki."

Keskiaika

Westminster Abbey, kuten tässä maalauksessa näkyy (by Canaletto, 1749), on a Maailmanperintökohde ja yksi Lontoon vanhimmista ja tärkeimmistä rakennuksista.

Voiton jälkeen Hastingsin taistelu, William, Normandian herttua kruunattiin Englannin kuningas vasta valmistuneessa Westminster Abbey joulupäivänä 1066. William rakensi Tower of London, ensimmäinen monista sellaisista Englannissa, joka rakennettiin uudelleen kiveen kaupungin kaakkoiskulmaan asukkaiden pelottamiseksi. Vuonna 1097, William II alkoi rakentaa westminster sali, lähellä samannimistä luostaria. Siitä tuli uuden perusta Westminsterin palatsi.

12-luvulla keskushallinnon instituutiot, jotka olivat tähän asti seuranneet kuninkaallista englantilaista hohoa ympäri maata, kasvoivat kooltaan ja kehittyneemmiksi ja muuttuivat yhä kiinteämmiksi useimpiin tarkoituksiin Westminster, vaikka kuninkaallinen aarre on siirretty Winchester, tuli lepäämään Tower. Samalla kun City of Westminster kehittyi todelliseksi valtion pääkaupungiksi, sen selkeäksi naapuriksi City of London, pysyi Englannin suurimmana kaupungina ja tärkeimpänä kauppakeskuksena ja kukoisti oman ainutlaatuisen hallintonsa, The Lontoon yhtiö. Vuonna 1100 sen väkiluku oli noin 18,000 1300; vuoteen 100,000 mennessä se oli kasvanut lähes XNUMX XNUMX:een. Katastrofi iski muodossa Mustasurma 14-luvun puolivälissä, jolloin Lontoo menetti lähes kolmanneksen väestöstään. Lontoo oli tapahtuman painopiste Talonpoikien kapina vuonna 1381.

Lontoo oli myös Englannin keskus juutalainen väestö ennen heidän karkotus by Edward I 1290. Juutalaisiin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyi vuonna 1190, jolloin huhuttiin, että uusi kuningas oli määrännyt heidän verilöylynsä sen jälkeen, kun he olivat esiintyneet hänen kruunajaisissaan. Vuonna 1264 aikana Toinen paronien sota, Simon de Montfort's kapinalliset tappoivat 500 juutalaista yrittäessään takavarikoida velkakirjoja.

Varhainen moderni

Lontoon kartta vuonna 1593. Thamesin yli on vain yksi silta, mutta osia Southwarkista joen etelärannalla on kehitetty.

Aikana Tudor-kausi Ishayoiden opettaman uudistaminen aiheutti asteittaisen siirtymisen protestanttisuus. Suuri osa Lontoon omaisuudesta siirtyi kirkosta yksityisomistukseen, mikä vauhditti kauppaa ja liiketoimintaa kaupungissa. In 1475, Hansaliitto perustaa pääkauppapohjan (toimisto) Englannissa Lontoossa, nimeltään Stalhof or Puntari. Se pysyi vuoteen 1853, jolloin hansakaupungit Lyypekki, Bremen ja Hamburg myi kiinteistön Kaakkoisrautatie. Villainen kangas kuljetettiin värjäämättömänä ja riisumattomana 14- ja 15-luvun Lontoosta läheisille rannoille. Matalat maat, jossa sitä pidettiin välttämättömänä.

Silti englantilainen merenkulkuyritys tuskin pääsi meren taakse Luoteis-Euroopassa. Kaupallinen reitti Italiaan ja Välimeren oli normaalisti läpi antwerp ja yli Alpit; kaikki alueen läpi kulkevat alukset Gibraltarin salmi Englantiin tai Englannista olivat todennäköisesti italialaisia ​​tai Ragusan. Alankomaiden uudelleen avaaminen englantilaiselle merenkululle tammikuussa 1565 vauhditti kaupallisen toiminnan puhkeamista. - Kuninkaallinen vaihto perustettiin. merkantilismi kasvoi ja monopolikauppiaat, kuten Itä-Intian yritys perustettiin kaupan laajentuessa New World. Lontoosta tuli tärkein Pohjanmeri Englannista ja ulkomailta saapuvien siirtolaisten kanssa. Väkiluku nousi noin 50,000 1530:sta vuonna 225,000 noin 1605 XNUMX:een vuonna XNUMX.

Vuosisadalla, William Shakespeare ja hänen aikalaisensa asuivat Lontoossa aikana Englantilainen renessanssiteatteri. Shakespearen Globe-teatteri Se on rakennettu vuonna 1599 Southwark. Lavaesitys pysähtyi Lontoossa, kun puritaani viranomaiset sulje teatterit 1640- ja 1650-luvuilla. Teatterikielto purettiin aikana palauttaminen vuonna 1660 ja Lontoon vanhin leikkaussali, Drury Lane, avattiin vuonna 1663 nykyisellä alueella West End teatterialue.

Tudor-kauden lopussa vuonna 1603 Lontoo oli vielä kompakti. Tapauksessa oli murhayritys James I Westminsterissä, Ruutitontti 5 Marraskuu 1605.

Puolustava Viestintälinjat, suunniteltu aikana Englannin sisällissota, c. 1643, ympäröi City, Westminster, Southwark, Lambeth ja niihin liittyvät alueet (Vertue, 1738).

1637issa Charles I yritti uudistaa hallintoa Lontoon alueella. Tämä vaati kaupungin yhtiötä laajentamaan lainkäyttövaltaansa ja hallintoaan laajeneville alueille ympäri kaupunkia. Peläten kruunun yritystä pienentää Lontoon vapaudetyhdistettynä kiinnostumattomuuteen näiden lisäalueiden hallinnointiin tai kaupunkikiltojen huoleen vallan jakamisesta, aiheuttivat yhtiön "suuren kieltäytymisen", päätöksen, joka on suurelta osin edelleen syynä kaupungin ainutlaatuiseen valtiolliseen asemaan. Kaupunki.

In Englannin sisällissota suurin osa lontoolaisista kannatti Parlamentin syy. Ensimmäisen ennakkomaksun jälkeen Royalistit vuonna 1642, joka huipentui vuoden taisteluihin Brentford ja Turnham Green, Lontoota ympäröi puolustava kehämuuri, joka tunnetaan nimellä Viestintälinjat. Linjat rakensi jopa 20,000 XNUMX ihmistä, ja ne valmistuivat alle kahdessa kuukaudessa. Linnoitukset epäonnistuivat ainoassa kokeessaan, kun Uusi malliarmeija tuli Lontooseen vuonna 1647, ja parlamentti hylkäsi ne samana vuonna.

Lontoo oli vaivannut taudin takia 17-luvun alussa, huipentuu Suuri rutto 1665–1666, joka tappoi jopa 100,000 XNUMX ihmistä eli viidenneksen väestöstä.

- Lontoon suuri palo tuhosi monia kaupungin osia vuonna 1666.

- Lontoon suuri palo puhkesi vuonna 1666 Pudding Lane kaupungissa ja pyyhkäisi nopeasti puurakennusten läpi. Jälleenrakentaminen kesti yli kymmenen vuotta ja sitä valvoi polymaat Robert Hooke Lontoon Cityn katsastajana. in 1708 Christopher Wrenmestariteos, Pyhän Paulin katedraali, oli suoritettu. Aikana Georgian aikakausi, uusia alueita, kuten Mayfair muodostettiin lännessä; uudet sillat Thamesin yli rohkaisivat kehitystä Etelä-Lontoossa. Idässä, Lontoon satama laajennettu alavirtaan. Lontoon kehitys kansainvälisenä finanssikeskus kypsynyt suuren osan 18-luvulta.

Vuonna 1762, George III hankittu Buckinghamin talo, jota laajennettiin seuraavien 75 vuoden aikana. 18-luvulla Lontoon sanottiin olleen rikollisuuden valloittama, ja Bow Street Runners perustettiin vuonna 1750 ammattipoliisiksi. Yhteensä yli 200 rikosta tuomittiin kuolemaan, mukaan lukien pienet varkaudet. Epidemioissa 1720- ja 30-luvuilla suurin osa kaupungissa syntyneistä lapsista kuoli ennen viidennen syntymäpäivän saavuttamista.

Kahvilat siitä tuli suosittu paikka keskustella ideoista, kun se kasvoi lukutaito ja kehittäminen painokone sai uutiset laajalti saataville Fleet Street tulossa brittilehdistön keskukseksi. Napoleonin armeijoiden hyökkäys Amsterdamiin sai monet rahoittajat muuttamaan Lontooseen, ja ensimmäinen Lontoon kansainvälinen kysymys järjestettiin vuonna 1817. Samoihin aikoihin Kuninkaallinen laivasto siitä tuli maailman johtava sotalaivasto, joka toimi pääasiallisena pelotteena mahdollisille taloudellisille vastustajille. Kumoaminen Maissin lait Vuonna 1846 sen tarkoituksena oli erityisesti heikentää Alankomaiden taloudellista valtaa. Lontoo ohitti Amsterdamin johtavana kansainvälisenä rahoituskeskuksena. Samuel Johnsonin mukaan:

Et löydä yhtään älykästä miestä, joka olisi valmis lähtemään Lontoosta. Ei, herra, kun mies on kyllästynyt Lontooseen, hän on kyllästynyt elämään; sillä Lontoossa on kaikki, mihin elämällä on varaa.

- Samuel Johnson, 1777

Myöhäismodernia ja nykyaikaista

Kun puhkesi Teollinen vallankumous Britanniassa ennennäkemätön kasvu kaupungistuminen tapahtui, ja niiden lukumäärä High Streets (Ison-Britannian vähittäiskaupan pääkatu) kasvoi nopeasti. Lontoo oli maailman suurin kaupunki noin 1831-1925, jonka asukastiheys on 325 hehtaaria kohden. Kasvavan myymälöiden määrän lisäksi tavaroita myyvät mm Harding, Howell & Co. on Pall Mall– haastaja ensimmäiselle tavaratalo– kaduilla oli kymmeniä katumyyjiä mainostavat äänekkäästi tuotteitaan ja palveluitaan. Lontoon ylikuormitetut olosuhteet johtivat kolera epidemiat, vaati 14,000 1848 ihmishenkeä vuonna 6,000 ja 1866 XNUMX vuonna XNUMX. Nouseva liikenneruuhka johti maailman ensimmäisen paikallisen kaupunkirataverkon luomiseen. The Metropolitan työlautakunta valvoi infrastruktuurin laajentamista pääkaupungissa ja joissakin ympäröivissä maakunnissa; se lakkautettiin vuonna 1889, kun Lontoon kreivikuntaneuvosto luotiin pääkaupunkia ympäröivistä maakunta-alueista.

20-luvun alkuvuosista lähtien teekaupat löydettiin High Streetsiltä Lontoon ja muun Britannian puolelta Lyons, joka avasi ensimmäisen ketju teekaupoista Piccadilly vuonna 1894, tiennäyttäjänä. Teehuoneet, kuten Kriteeri Piccadillystä tuli suosittu kohtauspaikka äänioikeusliikkeen naisille. Kaupunki oli useiden iskujen kohteena kauden aikana suffragette-pommi- ja tuhopolttokampanja, vuosina 1912–1914, jossa nähtiin historiallisia maamerkkejä, kuten Westminster Abbey ja Pyhän Paulin katedraali pommitettiin.

Brittiläiset vapaaehtoiset värväävät Lontoossa elokuussa 1914 aikana ensimmäinen maailmansota
Pommitettu Lontoon katu aikana Blitz, World War II

Lontoo oli saksalaisten pommittama vuonna Ensimmäinen maailmansota, ja aikana Toinen maailmansota, Blitz ja muita saksalaisten pommi-iskuja Ilmavoimat tappoi yli 30,000 XNUMX lontoolaista ja tuhosi suuria asuinalueita ja muita rakennuksia ympäri kaupunkia. Hauta Tuntematon soturi, Ison-Britannian asevoimien tuntematon jäsen, joka kuoli ensimmäisen maailmansodan aikana, haudattiin Westminster Abbeyyn 11. marraskuuta 1920. Cenotaph, sijaitsee Whitehall, paljastettiin samana päivänä, ja se on keskipisteenä Kansallinen muistopalvelu pidetään vuosittain Muistaminen sunnuntai, lähimpänä sunnuntaina 11. marraskuuta.

- 1948 Kesäolympialaiset pidettiin alkuperäisessä Wembley StadiumLontoon ollessa vielä toipumassa sodasta. 1940-luvulta lähtien Lontoosta tuli monia maahanmuuttajia, pääasiassa kotoisin Commonwealth maat, kuten Jamaika, Intia, Bangladesh ja Pakistan, tekee Lontoosta yhden maailman monipuolisimmista kaupungeista. Vuonna 1951, Britannian festivaali pidettiin Etelä-pankki. - Suuri savusumu 1952 johti siihen Clean Air Act 1956, joka lopetti "hernekeitto sumussa" josta Lontoo oli ollut pahamaineinen ja oli ansainnut sille lempinimen "Big Smoke".

Pääosin 1960-luvun puolivälistä lähtien Lontoosta tuli maailman keskus nuorisokulttuuri, josta esimerkkinä Heiluttava Lontoo alakulttuuri liittyy Kuninkaan tie, Chelsea ja Carnaby Street. Suunnittelijan rooli heräsi henkiin punk aikakauteen. Vuonna 1965 Lontoon poliittisia rajoja laajennettiin vastauksena kaupunkialueen kasvuun ja Suur-Lontoon neuvosto luotiin. Aikana Troubles Pohjois-Irlannissa Lontooseen joutuivat pommi-iskut vuodesta 1973 lähtien Väliaikainen Irlannin republikaaniarmeija. Nämä hyökkäykset kestivät kaksi vuosikymmentä, alkaen Old Bailey pommitukset. Rotujen eriarvoisuutta korosti 1981 Brixtonin mellakka.

Suur-Lontoon väkiluku pieneni toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä, arviolta 8.6 miljoonasta vuonna 1939 noin 6.8 miljoonaan 1980-luvulla. Lontoon tärkeimmät satamat siirtyivät alavirtaan Felixstowe ja Tilbury, Jossa Lontoon Docklands alueesta on tulossa uudistumisen painopiste, mukaan lukien Canary Wharf kehitystä. Tämä syntyi Lontoon kasvavasta roolista kansainvälisenä rahoituskeskuksena 1980-luvulla. - Thamesin este valmistui 1980-luvulla suojaamaan Lontoota vuorovesihuipuilta Pohjanmeri.

Suur-Lontoon neuvosto lakkautettiin vuonna 1986, jolloin Lontoossa ei ollut keskushallintoa vuoteen 2000 asti ja perustettiin Suur-Lontoon viranomainen. 21-luvun kunniaksi Millenium Dome, London Eye ja Millennium Bridge rakennettiin. Lontoo palkittiin 6. heinäkuuta 2005 2012 Kesäolympialaiset, ensimmäisenä kaupunkina, jossa Olympialaiset kolme kertaa. 7. heinäkuuta 2005 kolme Lontoon metro junia ja kaksikerroksista bussia pommitettiin a sarja terrori-iskuja.

Vuonna 2008, Aika: nimeltä Lontoo yhdessä New York Cityn ja Hongkongin kanssa Nylonkong, ylistäen heitä maailman kolmeksi vaikutusvaltaisimmaksi globaalit kaupungit. Tammikuussa 2015 Suur-Lontoon väkiluku oli arviolta 8.63 miljoonaa, korkein sitten vuoden 1939. Aikana Brexit kansanäänestys Vuonna 2016 koko Britannia päätti erota Euroopan unionista, mutta suurin osa Lontoon vaalipiireistä äänesti jäämisen puolesta.

hallinto

Paikallishallinto

Lontoon Cityn Corporationin aseet: argentti, risti louhii ensimmäisellä neljänneksellä miekka vaaleassa kärjessä viimeisestä ylöspäin; kannattajat: kaksi lohikäärmettä siivet koholla ja addorsed argent kummassakin siipi poikki gules; harja: esillä lohikäärmeen siivessä synkkä risteytys

Lontoon hallinto muodostuu kahdesta tasosta: kaupunginlaajuinen, strateginen taso ja paikallinen taso. Kaupunginlaajuista hallintoa koordinoi Suur-Lontoon viranomainen (GLA), kun taas paikallishallintoa hoitaa 33 pienempää viranomaista. GLA koostuu kahdesta valitusta osasta: Lontoon pormestari, kenellä on toimeenpanovaltaa, ja Lontoon yleiskokous, joka valvoo pormestarin päätökset ja voi hyväksyä tai hylätä kaupunginjohtajan budjettiehdotukset vuosittain.

GLA:n päämaja on Kaupungintalo, Newham. Pormestari vuodesta 2016 lähtien Sadiq KhanEnsimmäinen Muslimi suuren lännen pääkaupungin pormestari. Pormestarin lakisääteinen suunnittelu strategia julkaistaan ​​nimellä Lontoon suunnitelma, jota viimeksi tarkistettiin vuonna 2011. Paikalliset viranomaiset ovat 32:n neuvostoja Lontoon kaupunginosat ja Lontoon City Corporation. He vastaavat useimmista paikallisista palveluista, kuten paikallissuunnittelusta, kouluista, sosiaalipalvelut, paikalliset tiet ja jätehuolto. Tietyt toiminnot, esim jätehuolto, tarjotaan yhteisillä järjestelyillä. Vuosina 2009–2010 Lontoon valtuuston ja GLA:n yhteenlasketut tulomenot olivat hieman yli 22 miljardia puntaa (14.7 miljardia puntaa kunnille ja 7.4 miljardia puntaa GLA:lle).

- Lontoon palokunta on lakisääteinen palo- ja pelastuspalvelu Suur-Lontoossa, jota hoitaa Lontoon palo- ja hätäsuunnitteluviranomainen. Se on maailman kolmanneksi suurin palokunta. kansallinen terveyspalvelu ambulanssipalvelut toimittavat Lontoon ambulanssipalvelu (LAS) NHS Trust, maailman suurin ilmainen ambulanssipalvelu. - London Air Ambulance hyväntekeväisyysjärjestö toimii tarvittaessa yhdessä LAS:n kanssa. Hänen Majesteettinsa rannikkovartiosto ja Royal National pelastusvenemistilaitos toimia Thames, joka kuuluu lainkäyttövaltaan Lontoon satamaviranomainen alkaen Teddingtonin lukko merelle.

kansallinen hallitus

10 Downing Street, virallinen asuinpaikka Pääministeri

Lontoo on kotipaikka Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus. Monet ministeriöt, samoin kuin pääministerit asuinpaikka osoitteessa 10 Downing Street, perustuvat lähellä Westminsterin palatsi, varsinkin pitkin Whitehall. Lontoon parlamentissa on 73 kansanedustajaa, jotka valitaan paikallisesta parlamentista vaalipiirien kansalaisia Eduskunta. Joulukuussa 2019, 49 ovat kotoisin Työväenpuolue, 21 ovat konservatiivit, ja kolme on liberaalidemokraatit. Ministerin virkaan Lontoon ministeri perustettiin vuonna 1994. Helmikuusta 2020 lähtien Paul Scully on Lontoon ministeri.

Poliisi ja rikollisuus

Poliisitoiminta Suur-Lontoossa, lukuun ottamatta City of London, tarjoaa Metropolitan Police ("The Met"), jota pormestari valvoo Poliisi- ja rikospoliisin kaupunginjohtaja (MOPAC). Metistä käytetään myös nimitystä Scotland Yard sen alkuperäisen pääkonttorin sijainnin jälkeen tiellä nimeltä Great Scotland Yard Whitehallissa. Lontoon Cityllä on omat poliisivoimansa Lontoon Cityn poliisi. Met-poliisit käyttivät sitä ensimmäisen kerran vuonna 1863 huoltajan kypärä on kutsuttu "kulttuuri-ikoniksi" ja "Britannian lainvalvonnan symboliksi". Met esitteli vuonna 1929, sininen poliisin puhelinlaatikko (perustana TARDIS in Doctor Who) oli aikoinaan yleinen näky Lontoossa ja Yhdistyneen kuningaskunnan alueellisissa kaupungeissa. Lontoon ja muun Britannian poliisivoimat käyttävät tyypillisesti tätä battenburgin kuvio (muistuttaa a Battenbergin kakku) keltaisia ​​ja sinisiä heijastavia chequer-neliöitä ajoneuvot.

Pääkonttori MI6, Yhdistyneen kuningaskunnan ulkomaan tiedustelupalvelu, osoitteessa SIS-rakennus. Kohtauksia mukana James Bond (fiktiivinen MI6-agentti) on kuvattu täällä.

- Britannian liikennepoliisi ovat vastuussa poliisipalveluista Kansallinen rautatie, Lontoon metro, Docklands Light Railway ja Tramlink palvelut. - Puolustusministeriön poliisi on Lontoon poliisin erikoisjoukko, joka ei yleensä liity suuren yleisön poliisitoimintaan. Ison-Britannian kotimainen vastatiedustelupalvelu (MI5) pääkonttori sijaitsee Thames-talo Lontoon keskustan lounaisosassa Thames-joen pohjoisrannalla ja ulkomaan tiedustelupalveluMI6), jonka pääkonttori on alle 800 metriä etelään SIS-rakennus Thamesin etelärannalla.

Rikosluvut vaihtelevat suuresti Lontoon eri alueilla. Rikosluvut ovat saatavilla valtakunnallisesti osoitteessa Paikallinen viranomainen ja Osasto tasolla. Vuonna 2015 tapoja tehtiin 118, mikä on 25.5 % enemmän kuin vuonna 2014. Metropolitan Police on julkaissut verkkosivuillaan yksityiskohtaiset rikosluvut, jotka on eritelty luokittain kaupungin- ja osastokohtaisesti, saatavilla verkkosivuillaan vuodesta 2000 lähtien. Rekisteröity rikollisuus on lisääntynyt Lontoossa, erityisesti väkivaltarikollisuus ja puukottamalla ja muilla keinoin tehdyt murhat ovat lisääntyneet. Vuoden 50 alusta huhtikuun 2018 puoliväliin tapahtui 2018 murhaa. Lontoon poliisin rahoituksen leikkaukset ovat todennäköisesti vaikuttaneet tähän, vaikka muutkin tekijät vaikuttavat asiaan. Kuitenkin murhien määrä Lontoossa on paljon pienempi kuin muut suuret kaupungit maailman ympäri.

Maantiede

Laajuus

Satelliittikuva Lontoosta kesäkuussa 2018

Lontoo, joka tunnetaan myös nimellä Suur-Lontoo, on yksi yhdeksästä Englannin alueet ja ylin osa, joka kattaa suurimman osan kaupungin metropolista. The City of London ytimessä käsitti aikoinaan koko asutuksen, mutta kaupunkialueen kasvaessa Lontoon yhtiö vastusti yrityksiä yhdistää kaupunki sen kanssa lähiöissä, jolloin "Lontoo" määritellään useilla tavoilla.

Neljäkymmentä prosenttia Suur-Lontoosta on katettu Lontoon postikaupunki, jossa LONDON on osa postiosoitteita. Lontoon puhelin aluekoodi (020) kattaa suuremman alueen, joka on kooltaan samanlainen kuin Suur-Lontoo, vaikka jotkin uloimmat alueet eivät sisälly ja jotkut aivan ulkopuolella. Suur-Lontoon raja on ollut linjassa M25-moottoritien kanssa paikoissa.

Kaupunkien lisälaajeneminen on nyt estetty Metropolitan Green Belt, vaikka taajama-alue ulottuu paikoin rajan yli, jolloin syntyy erikseen määritelty Suur-Lontoon kaupunkialue. Tämän takana on laaja Lontoon lähiliikenteen vyö. Suur-Lontoo on jaettu joihinkin tarkoituksiin Sisä-Lontoo ja Lontoon ulkopuolella, ja Thames-joen varrelle Pohjoiseen ja Etelä, epävirallisella Lontoon keskustassa alueella. Lontoon nimellisen keskustan koordinaatit, perinteisesti alkuperäinen Eleanor Cross at Charing Cross risteyksen lähellä Trafalgar Square ja Whitehall, ovat noin 51 ° 30'26 "N 00 ° 07′39 ″ W /51.50722 ° N 0.12750 ° W / 51.50722; -0.12750. Kartan painopisteen perusteella Lontoon maantieteellinen keskusta on Lontoon Lambethin kaupunginosa, 0.1 mailia (150 m) koilliseen kohteesta Lambeth Northin metroasema.

tila

Lontoon sisällä sekä Lontoon City että City of Westminster omistaa kaupungin asema ja sekä Lontoon City että muu osa Suur-Lontoosta ovat läänissä luutnantteja varten. Alue Suur-Lontoo sisältää alueita, jotka ovat osa historialliset maakunnat of Middlesex, Kent, Surrey, Essex ja Hertfordshire. Lontoon asemaa Englannin ja myöhemmin Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupunkina ei ole koskaan myönnetty tai vahvistettu lailla tai kirjallisessa muodossa.[huomautus 5]

Sen asema pääkaupunkina perustettiin perustuslaillinen sopimus, mikä tarkoittaa sen tilaa tosiasiallinen pääoma on osa Yhdistyneen kuningaskunnan kodifioimaton perustuslaki. Englannin pääkaupunki siirrettiin Lontooseen Winchester kuten Westminsterin palatsi kehitettiin 12- ja 13-luvuilla pysyväksi toimipaikaksi kuninkaallinen oikeusistuinja siten kansakunnan poliittinen pääkaupunki. Viime aikoina Suur-Lontoo on määritelty a Englannin alue ja tässä yhteydessä tunnetaan nimellä Lontoo.

Topografia

Lontoosta Primrose Hill

Suur-Lontoon pinta-ala on 611 neliökilometriä (1,583 XNUMX km2) alueella, jonka väkiluku vuonna 7,172,036 oli 2001 11,760 4,542 ja asukastiheys XNUMX XNUMX asukasta neliökilometrillä (XNUMX XNUMX/km2). Laajennettu alue, joka tunnetaan nimellä London Metropolitan Region tai London Metropolitan Agglomeration, käsittää yhteensä 3,236 8,382 neliökilometriä (XNUMX XNUMX km).2) jonka väkiluku on 13,709,000 3,900 1,510 ja asukastiheys XNUMX XNUMX asukasta neliökilometrillä (XNUMX XNUMX/km2).

Moderni Lontoo seisoo Thames, sen ensisijainen maantieteellinen piirre, a purjehduskelpoinen joki, joka ylittää kaupungin lounaasta itään. The Thames Valley on tulva tasangolla ympäröivät loivasti kumpuilevat kukkulat mukaan lukien Parlamentin Hill, Addington Hillsja Primrose Hill. Historiallisesti Lontoo varttui alin siltakohta Thamesilla. Thames oli aikoinaan paljon leveämpi, matalampi joki ja laaja suot; nousuveden aikaan sen rannat saavuttivat viisi kertaa nykyisen leveyden.

Koska Viktoriaaninen aikakausi Thames on ollut laajasti rantautunut, ja monet sen Lontoosta sivujoet nyt virtaa maanalainen. Thames on vuorovesijoki, ja Lontoo on alttiina tulville. Uhka on kasvanut ajan myötä hitaat mutta jatkuvan nousun vuoksi nousuvesi aiheuttama taso ilmastonmuutos ja Brittein saarten hidas "kallistuminen" (ylös Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ja alas Englannin, Walesin ja Irlannin eteläosissa) jääkauden jälkeinen elpyminen.

Vuonna 1974 aloitettiin vuosikymmenen työ rakennuksen rakentamiseksi Thamesin este Thamesin yli klo Woolwich käsitellä tätä uhkaa. Vaikka esteen odotetaan toimivan suunnitellusti noin vuoteen 2070 asti, sen tulevaa laajentamista tai uudelleensuunnittelua koskevista konsepteista keskustellaan jo.

Lontoossa on ollut pieni määrä maanjäristyksiä vuosien varrella, erityisesti vuoden 1750 maanjäristyksiä, joiden episentrumi makroseismitietojen mukaan oli suoraan kaupungin alla. Vuonna 2018 löydettiin kaksi aktiivista vikaa, jotka kulkevat rinnakkain, suoraan kaupungin keskustan alta. Lisäksi kaupunki on vaurioitunut ainakin kahdesti (kuoleman kanssa) vuosien 1382 ja 1580 maanjäristyksissä. Näiden maanjäristysten keskukset olivat maan alla. Englantilainen kanava. Lontoon rakennusmääräykset piirretään uudelleen siten, että jokaisen uuden rakenteen on kestettävä vähintään 6.5 Richterin asteikon maanjäristys.

Ilmasto

Lontoo, Englanti
Ilmastokartta (selitys)
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
 
 
59
 
 
8
3
 
 
45
 
 
9
3
 
 
39
 
 
12
4
 
 
42
 
 
15
6
 
 
46
 
 
18
9
 
 
47
 
 
22
12
 
 
46
 
 
24
14
 
 
53
 
 
23
14
 
 
50
 
 
20
12
 
 
65
 
 
16
9
 
 
67
 
 
11
5
 
 
57
 
 
9
3
Keskimääräinen max. ja min. lämpötilat ° C: ssa
Sademäärä mm
Keisarillinen kääntyminen
JFMAMJJASOND
 
 
2.3
 
 
47
37
 
 
1.8
 
 
48
37
 
 
1.5
 
 
53
39
 
 
1.7
 
 
59
43
 
 
1.8
 
 
65
48
 
 
1.9
 
 
71
54
 
 
1.8
 
 
75
58
 
 
2.1
 
 
74
57
 
 
2
 
 
68
53
 
 
2.6
 
 
60
48
 
 
2.6
 
 
53
41
 
 
2.2
 
 
48
38
Keskimääräinen max. ja min. lämpötilat ° F
Sademäärä tuumina

Lontoossa vallitsee lauhkea valtamerellinen ilmasto (Köppen: CFB). Saderekisteriä on pidetty kaupungissa ainakin vuodesta 1697 lähtien, jolloin kirjaukset alkoivat klo Kew. Kew'ssä kuukauden aikana eniten sataa 7.4 tuumaa (189 mm) marraskuussa 1755 ja vähiten 0 tuumaa (0 mm) sekä joulukuussa 1788 että heinäkuussa 1800. Mile Endissä oli myös 0 tuumaa (0 mm) huhtikuussa 1893 . Eniten sateisin vuosi on 1903, jolloin kokonaispudotus oli 38.1 tuumaa (969 mm) ja kuivin vuosi 1921, jolloin kokonaispudotus oli 12.1 tuumaa (308 mm). Vuosittainen keskimääräinen sademäärä on noin 600 mm, mikä on puolet vuoden sademäärästä New York City, mutta myös pienempi kuin Rooma, Lissabonja Sydney, Australia. Huolimatta suhteellisen alhaisesta vuotuisesta sademäärästään Lontoossa sataa edelleen 109.6 sadepäivää vuodessa 1.0 mm:n kynnyksellä. Lontoo on kuitenkin haavoittuvainen ilmastonmuutos Isossa-Britanniassa, ja keskuudessa on yhä enemmän huolta hydrologiset Asiantuntijoiden mukaan vesi voi loppua Lontoon kotitalouksista ennen vuotta 2050.

Äärimmäiset lämpötilat Lontoossa vaihtelevat 40.2 °C:sta (104.4 °F) Heathrow'ssa 19. heinäkuuta 2022 -17.4 °C:seen (0.7 °F) Northoltissa 13. joulukuuta 1981. Records for ilmakehän paine on pidetty Lontoossa vuodesta 1692 lähtien. Korkein koskaan raportoitu paine on 1,049.8 31.00 millibaaria (20 inHg) 2020. tammikuuta XNUMX.

Kesät ovat yleensä lämpimiä, joskus kuumia. Lontoon heinäkuun keskilämpötila on 23.5 °C (74.3 °F). Keskimäärin joka vuosi Lontoossa on 31 päivää yli 25 °C (77.0 °F) ja 4.2 päivää yli 30.0 °C (86.0 °F). Aikana 2003 Euroopan helleaalto, pitkittynyt kuumuus johti satoihin kuumuuteen liittyviin kuolemantapauksiin. Englannissa oli myös 15 peräkkäistä päivää yli 32.2 °C:n lämpötila vuonna 90.0, mikä aiheutti myös monia kuumuuteen liittyviä kuolemia. Aiempi lämpötila 37.8 °C (100.0 °F) elokuussa 1911 Greenwichin asemalla jätettiin myöhemmin huomiotta epästandardina. Kuivuus voi myös toisinaan olla ongelma, varsinkin kesällä, viimeksi kesällä 2018, ja keskimääräistä paljon kuivemmat olosuhteet vallitsevat toukokuusta joulukuuhun. Kuitenkin eniten peräkkäisiä päiviä ilman sadetta oli 73 päivää keväällä 1893.

Talvet ovat yleensä viileitä ja lämpötila vaihtelee vähän. Raskas lumisade on harvinaista, mutta lunta sataa yleensä vähintään kerran talvessa. Kevät ja syksy voivat olla mukavia. Suurena kaupunkina Lontoolla on huomattava kaupunkilämmön saari vaikutus, mikä tekee Lontoon keskustasta ajoittain 5 °C (9 °F) lämpimämpää kuin esikaupungeissa ja esikaupungeissa. Tämä näkyy alla, kun verrataan Lontoon Heathrow'ta, 15 mailia (24 km) Lontoosta länteen, Lontoon sääkeskukseen.


Kuukausi Johannes helmikuu maaliskuu huhtikuu saattaa kesäkuu heinäkuu elokuussa syyskuu lokakuu marraskuu joulukuu Vuosi
Ennätyskorkea °C (°F) 17.2
(63.0)
21.2
(70.2)
24.5
(76.1)
29.4
(84.9)
32.8
(91.0)
35.6
(96.1)
40.2
(104.4)
38.1
(100.6)
35.0
(95.0)
29.5
(85.1)
21.1
(70.0)
17.4
(63.3)
40.2
(104.4)
Keskimääräinen korkea °C (°F) 8.4
(47.1)
9.0
(48.2)
11.7
(53.1)
15.0
(59.0)
18.4
(65.1)
21.6
(70.9)
23.9
(75.0)
23.4
(74.1)
20.2
(68.4)
15.8
(60.4)
11.5
(52.7)
8.8
(47.8)
15.7
(60.3)
Päivittäinen keskimääräinen °C (°F) 5.6
(42.1)
5.8
(42.4)
7.9
(46.2)
10.5
(50.9)
13.7
(56.7)
16.8
(62.2)
19.0
(66.2)
18.7
(65.7)
15.9
(60.6)
12.3
(54.1)
8.4
(47.1)
5.9
(42.6)
11.7
(53.1)
Keskimääräinen alhainen °C (°F) 2.7
(36.9)
2.7
(36.9)
4.1
(39.4)
6.0
(42.8)
9.1
(48.4)
12.0
(53.6)
14.2
(57.6)
14.1
(57.4)
11.6
(52.9)
8.8
(47.8)
5.3
(41.5)
3.1
(37.6)
7.8
(46.0)
Ennätysmatalin °C (°F) -16.1
(3.0)
-13.9
(7.0)
-8.9
(16.0)
-5.6
(21.9)
-3.1
(26.4)
-0.6
(30.9)
3.9
(39.0)
2.1
(35.8)
1.4
(34.5)
-5.5
(22.1)
-7.1
(19.2)
-17.4
(0.7)
-17.4
(0.7)
Keskimäärin sademäärä mm (tuumaa) 58.8
(2.31)
45.0
(1.77)
38.8
(1.53)
42.3
(1.67)
45.9
(1.81)
47.3
(1.86)
45.8
(1.80)
52.8
(2.08)
49.6
(1.95)
65.1
(2.56)
66.6
(2.62)
57.1
(2.25)
615.0
(24.21)
Keskimääräiset sadepäivät (≥ 1.0 mm) 11.5 9.5 8.5 8.8 8.0 8.3 7.9 8.4 7.9 10.8 11.2 10.8 111.7
Keskimäärin suhteellinen kosteus (%) 80 77 70 65 67 65 65 69 73 78 81 81 73
Keskimäärin kastepiste ° C (° F) 3
(37)
2
(36)
2
(36)
4
(39)
7
(45)
10
(50)
12
(54)
12
(54)
10
(50)
9
(48)
6
(43)
3
(37)
7
(44)
Keskimäärin kuukausittain auringonpaistetta tuntia 61.1 78.8 124.5 176.7 207.5 208.4 217.8 202.1 157.1 115.2 70.7 55.0 1,674.8
prosentti mahdollinen auringonpaiste 23 28 31 40 41 41 42 45 40 35 27 21 35
Keskimäärin ultravioletti-indeksi 1 1 2 4 5 6 6 5 4 2 1 0 3
Lähde 1: Ilmatieteen laitos Alankomaiden kuninkaallinen ilmatieteen laitos
Lähde 2: Weather Atlas (auringonpaisteen prosenttiosuus ja UV-indeksi) CEDA-arkisto NOUGAT Aika ja päivämäärä

nähdä Lontoon ilmasto lisätietoa ilmastosta.

  1. ^ Keskiarvot on otettu Heathrow'lta ja ääriarvot Lontoon asemilla.
Kuukausi Johannes helmikuu maaliskuu huhtikuu saattaa kesäkuu heinäkuu elokuussa syyskuu lokakuu marraskuu joulukuu Vuosi
Ennätyskorkea °C (°F) 16.8
(62.2)
19.7
(67.5)
23.3
(73.9)
25.3
(77.5)
29.0
(84.2)
34.5
(94.1)
35.3
(95.5)
37.5
(99.5)
30.2
(86.4)
26.1
(79.0)
18.9
(66.0)
16.4
(61.5)
37.5
(99.5)
Keskimääräinen korkea °C (°F) 8.5
(47.3)
9.2
(48.6)
12.1
(53.8)
15.4
(59.7)
18.6
(65.5)
21.4
(70.5)
23.8
(74.8)
23.3
(73.9)
20.3
(68.5)
15.8
(60.4)
11.6
(52.9)
8.9
(48.0)
15.8
(60.4)
Päivittäinen keskimääräinen °C (°F) 5.9
(42.6)
6.2
(43.2)
8.4
(47.1)
10.7
(51.3)
13.8
(56.8)
16.7
(62.1)
18.8
(65.8)
18.7
(65.7)
15.9
(60.6)
12.4
(54.3)
8.8
(47.8)
6.3
(43.3)
11.9
(53.4)
Keskimääräinen alhainen °C (°F) 3.4
(38.1)
3.2
(37.8)
4.7
(40.5)
6.0
(42.8)
9.1
(48.4)
12.0
(53.6)
13.9
(57.0)
14.1
(57.4)
11.6
(52.9)
9.0
(48.2)
6.1
(43.0)
3.8
(38.8)
8.1
(46.6)
Ennätysmatalin °C (°F) -12.7
(9.1)
-9.4
(15.1)
-6.7
(19.9)
-4.8
(23.4)
-1.0
(30.2)
1.1
(34.0)
5.0
(41.0)
5.3
(41.5)
1.1
(34.0)
-2.1
(28.2)
-8.0
(17.6)
-10.5
(13.1)
-12.7
(9.1)
Keskimäärin sademäärä mm (tuumaa) 43.9
(1.73)
39.9
(1.57)
36.5
(1.44)
38.6
(1.52)
44.0
(1.73)
49.3
(1.94)
36.3
(1.43)
53.0
(2.09)
52.4
(2.06)
58.3
(2.30)
59.9
(2.36)
50.7
(2.00)
562.9
(22.16)
Keskimääräiset sadepäivät (≥ 1.0 mm) 10.5 9.2 7.9 8.1 7.9 7.8 7.1 8.2 7.9 10.3 10.6 10.2 105.6
Keskimäärin kuukausittain auringonpaistetta tuntia 44.4 66.1 109.7 152.9 198.7 198.6 209.2 198.0 140.6 99.7 58.5 50.1 1,526.4
Lähde 1: Ilmatieteen laitos
Lähde 2: Starlings Roost Weather

Alueet

- West Endin teatteri piiri vuonna 2016

Lontoon laajan kaupunkialueen paikat tunnistetaan alueiden nimillä, kuten Mayfair, Southwark, Wembleyja Whitechapel. Nämä ovat joko epävirallisia nimityksiä, heijastavat hajaantuneen kylien nimiä tai ne ovat korvattuja hallintoyksiköitä, kuten seurakuntia tai entiset kunnat.

Tällaiset nimet ovat säilyneet käytössä perinteen kautta, ja jokainen viittaa paikalliseen alueeseen, jolla on oma tunnusmerkkinsä, mutta ilman virallisia rajoja. Vuodesta 1965 lähtien Suur-Lontoo on jaettu 32:een Lontoon kaupunginosat muinaisen Lontoon Cityn lisäksi. Lontoon City on tärkein finanssialue, ja Canary Wharf on hiljattain kehittynyt uudeksi rahoitus- ja kaupalliseksi keskukseksi docklands itään.

- West End on Lontoon tärkein viihde- ja ostosalue, joka houkuttelee turisteja. Länsi-Lontoossa sisältää kalliita asuinalueita, joissa kiinteistöjä voidaan myydä kymmenillä miljoonilla punnilla. Kiinteistöjen keskihinta Kensington ja Chelsea on yli 2 miljoonaa puntaa, ja kustannukset ovat yhtä suuret suurimmassa osassa Lontoon keskustaa.

- East End on alkuperäistä lähimpänä oleva alue Lontoon satama, joka tunnetaan suuresta maahanmuuttajaväestöstään sekä yhdestä Lontoon köyhimmistä alueista. Ympäröivä East London alueella nähtiin suuri osa Lontoon varhaisesta teollisesta kehityksestä; nyt, ruskea alue sivustoja koko alueella kehitetään uudelleen osana Thames Gateway luettuna Lontoon joenranta ja Alempi Lean laakso, josta kehitettiin Olympic Park varten 2012 olympialaiset ja paralympialaiset.

arkkitehtuuri

- Tower of London, keskiaikainen linna, vuodelta 1078

Lontoon rakennukset ovat liian monimuotoisia, jotta niille olisi ominaista jokin tietty arkkitehtoninen tyyli, osittain niiden iän vaihtelun vuoksi. Monet suuret talot ja julkiset rakennukset, kuten kansallisgalleria, on rakennettu Portlandin kivi. Joillekin kaupungin alueille, erityisesti keskustan länsipuolelle, on ominaista valkoinen stukki tai kalkittuja rakennuksia. Harvat rakenteet Lontoon keskustassa ovat ennen sitä Mahtava tuli vuodelta 1666, nämä ovat muutamia jälkiä Roomalainen jää, Tower of London ja muutama hajallaan Tudor eloonjääneitä kaupungissa. Kauempana on esimerkiksi Tudor-aika Hampton Courtin palatsi, Englannin vanhin säilynyt Tudor-palatsi, kardinaalin rakentama Thomas Wolsey noin vuonna 1515.

Itäsiiven julkinen julkisivu Buckinghamin palatsi rakennettiin vuosina 1847-1850; se uusittiin nykyiseen muotoonsa vuonna 1913.

Osa monipuolisesta arkkitehtonisesta perinnöstä ovat 17-luvun kirkot Christopher Wren, uusklassiset rahoituslaitokset, kuten Kuninkaallinen vaihto ja Bank of England, 20-luvun alkuun Vanha Bailey oikeustalo ja 1960-luku Barbican Estate.

1939 Battersea-voimalaitos joen varrella lounaassa on paikallinen maamerkki, kun taas jotkut rautatiepäätteet ovat erinomaisia ​​esimerkkejä Victorian arkkitehtuuri, varsinkin Pyhä Pancras ja Paddington. Lontoon tiheys vaihtelee, ja siellä on korkea työllisyystiheys Keski-alue ja Canary Wharf, korkea asuintiheys sisä-Lontoossa, ja pienemmät tiheydet Lontoon ulkopuolella.

Trafalgar Square ja sen suihkulähteet Nelsonin pylväs oikealla

Monumentti Lontoon Cityssä tarjoaa näkymät ympäröivälle alueelle samalla kun muistetaan Lontoon suuri palo, joka syntyi läheltä. Marble Arch ja Wellington Arch, pohjois- ja eteläpäässä Park Lane, vastaavasti, on kuninkaallisia yhteyksiä, kuten myös Albertin muisto ja Royal Albert Hall in Kensington. Nelsonin pylväs (rakennettu muistoksi Amiraali Horatio Nelson) on kansallisesti tunnustettu muistomerkki Trafalgar Square, yksi Lontoon keskustan keskipisteistä. Vanhemmat rakennukset ovat pääasiassa tiilirakenteisia, yleisimmin keltaisia Lontoon varastotiili tai lämmin oranssinpunainen lajike, usein koristeltu kaiverruksilla ja valkoisella kipsillä listat.

Modernit tyylit rinnakkain historiallisten tyylien kanssa; 30 St Mary Axe (nimetty "Gherkin")

Tiheillä alueilla suurin osa keskittymisestä tapahtuu keski- ja korkeiden rakennusten kautta. Lontoon pilvenpiirtäjiä, kuten 30 St Mary Axe, Tower 42, The Broadgate-torni ja Yksi Kanadan aukio, sijaitsevat enimmäkseen kahdella finanssialueella, Lontoon Cityssä ja Canary Wharf. Korkeiden kerrosten rakentamista rajoitetaan tietyissä kohteissa, jos se estäisi suojatut näkymät of Pyhän Paulin katedraali ja muita historiallisia rakennuksia. Tämä "St Paul's Heights" -niminen suojelupolitiikka on ollut Lontoon Cityssä vuodesta 1937 lähtien. Siitä huolimatta Lontoon keskustassa on useita korkeita pilvenpiirtäjiä (ks Korkeat rakennukset Lontoossa), mukaan lukien 95-kerroksinen Shard London Bridge, The Iso-Britannian korkein rakennus.

Muita merkittäviä moderneja rakennuksia ovat mm Skalpeli, alunperin lempinimi, jonka keksi Financial Times erottuvan kulmikkaan muotoilunsa vuoksi, mutta se on sittemmin nimetty sen viralliseksi nimeksi, 20 Fenchurch Street, jota kutsutaan radiopuhelimeksi sen erottuvan muodon vuoksi, joka muistuttaa a kaksisuuntainen radio luuri, entinen Kaupungintalo in Southwark sen erottuva soikea muoto, Ishayoiden opettaman Art Deco BBC Broadcasting House Plus postmodernissa Britannian kirjasto in Somers Town/Kings Cross ja No 1 Siipikarja by James Stirling. BT -torni (omistaa BT-ryhmä, televiestintäyritys, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1846) on 620 metrin korkeudessa ja sen yläosassa on 189 asteen värillinen LED-näyttö – mikä tekee siitä näkyvästi esillä Lontoon horisonissa – joka näyttää uutistapahtumat yleisölle jokaisen alla. päivä, mukaan lukien tuoreet uutiset, kuten "Se on tyttö" vaaleanpunaisella taustalla syntymästä Prinsessa Charlotte vuonna 2015. Mikä oli aiemmin Millenium Dome, Thamesin varrella Canary Wharfin itäpuolella, on nykyään viihdepaikka nimeltä O2 areena.

kaupunkikuva

- Houses of Parliament ja Elizabeth-torni (Big Ben) oikealla etualalla, London Eye vasemmalla etualalla ja Shard with Canary Wharf taustalla; nähty syyskuussa 2014

Luonnonhistoria

- Lontoon luonnonhistoriallinen seura ehdottaa, että Lontoo on "yksi maailman vihreimmistä kaupungeista", jossa on yli 40 prosenttia viheralueita tai avovesiä. Ne osoittavat, että sieltä on löydetty kasvamassa 2000 kukkiva kasvilajia ja että vuorovesi Thames tukee 120 kalalajia. He kertovat myös, että siellä pesii yli 60 lintulajia Lontoon keskustassa ja että heidän jäsenensä ovat rekisteröineet Lontoon ympärillä 47 perhoslajia, 1173 yöperhosta ja yli 270 hämähäkkilajia. Lontoon kosteikko alueet tukevat monien vesilintujen kansallisesti tärkeitä populaatioita. Lontoossa on 38 Tieteellisesti erityisen kiinnostavat sivustot (SSSI), kaksi kansalliset luonnonsuojelualueet ja 76 paikalliset luonnonsuojelualueet.

sammakkoeläimet ovat yleisiä pääkaupungissa, mukaan lukien sileät uutteet asuu Tate Modernja tavalliset sammakot, tavalliset rupikonnat, palmate newts ja harivesikot. Toisaalta alkuperäiset matelijat, kuten hitaat madot, tavallisia liskoja, ruohokäärmeitä ja lisälaitteet, näkyvät useimmiten vain Lontoon ulkopuolella.

Kettu Ayres Streetillä, Southwark, Etelä-Lontoossa

Lontoon muiden asukkaiden joukossa on 10,000 XNUMX punaiset kettuja, joten jokaista Lontoon neliökilometriä kohden on nyt 16 kettua. Nämä kaupunkiketut ovat huomattavasti rohkeampia kuin maalaisserkut, jakavat jalkakäytävän jalankulkijoiden kanssa ja kasvattavat pentuja ihmisten takapihoilla. Ketut ovat jopa livahtuneet sisään Houses of Parliament, jossa yksi löydettiin nukkumasta arkistokaapin päältä. Toinen murtautui tontille Buckinghamin palatsi, joiden kerrotaan tappavan joitain kuningatar Elizabeth II:n arvostetuista vaaleanpunaiset flamingot. Yleensä ketut ja kaupunkilaiset näyttävät kuitenkin tulevan toimeen. Lontoossa toimivan vuonna 2001 tekemä tutkimus Nisäkäsyhdistys havaitsi, että 80 prosenttia 3,779 XNUMX:stä vastaajasta, jotka pitivät vapaaehtoisesti päiväkirjaa puutarhanisäkkäiden vierailuista, pitivät heidän läsnäolostaan. Tämän otoksen ei voida katsoa edustavan lontoolaisia ​​kokonaisuutena.

Muut nisäkkäät, jotka löytyvät Suur-Lontoo olemme siili, ruskea rotta, hiiret, kani, päästäinen, myyräja harmaa orava. Ulko-Lontoon villimmillä alueilla, kuten Epping-metsä, löytyy laaja valikoima nisäkkäitä, mukaan lukien Euroopan jänis, mäyrä, ala, pankki ja vesimyyrää, puinen hiiri, keltakaulainen hiiri, mooli, närästys ja lumikko, punaketun, harmaa-oravan ja siilin lisäksi. Kuollut saukko löydettiin The Highwaysta, vuonna Wapping, noin kilometrin päässä Tower Bridge, mikä viittaa siihen, että he ovat alkaneet muuttaa takaisin oltuaan sata vuotta poissa kaupungista. Kymmenen Englannin kahdeksastatoista lepakkolajista on kirjattu Epping Forestissa: sopraano, Nathusius' ja tavalliset pipistrellit, yhteinen noktule, serotiini, barbastelle, Daubentonin, ruskea pitkäkorvainen, Nattererin ja Leislerin.

Lontoon outojen nähtävyyksien joukossa on ollut valas Thamesissa, kun taas BBC Two -ohjelma Natural World: Lontoon luonnoton historia osoittaa luonnonvaraiset kyyhkyset käyttäen Lontoon metro kiertää kaupunkia, a tiiviste joka ottaa kalaa Kalakauppiaiden ulkopuolella Billingsgaten kalamarkkinatja kettuja, jotka "istuvat" jos heille annetaan makkaraa.

Laumot punainen ja kuusipeura myös vaeltaa vapaasti suuren osan sisällä Richmond ja Bushy Park. Teurastus suoritetaan joka marras- ja helmikuussa, jotta varmistetaan lukumäärän pysyminen. Epping Forest on myös tunnettu sen kuusipeura, jota voi usein nähdä laumassa metsän pohjoispuolella. Harvinainen populaatio melanistinen, musta kuusipeura on myös ylläpidetty Deer Sanctuary lähellä Theydon Bois. Muntjac-hirviMetsästä löytyy myös hirvipuistoista 20-luvun vaihteessa paenneita eläimiä. Vaikka lontoolaiset ovat tottuneet villieläimiin, kuten lintuihin ja kettuihin, jotka jakavat kaupungin, viime aikoina kaupunkipeurat ovat alkaneet yleistyä, ja kokonaisia ​​kuusipeuralaumoja tulee yöllä asuinalueille hyödyntämään Lontoon viheralueita.

Väestötiede

2021 väestönlaskenta - Lontoon väestö syntymämaan mukaan
Synnyinmaa väestö prosentti
 Yhdistynyt kuningaskunta 5,223,986 59.4
Ei-Yhdistynyt kuningaskunta 3,575,739 40.6
 Intia 322,644 3.7
 Romania 175,991 2.0
 Puola 149,397 1.7
 Bangladesh 138,895 1.6
 Pakistan 129,774 1.5
 Italia 126,059 1.4
 Nigeria 117,145 1.3
 Irlanti 96,566 1.1
 Sri Lanka 80,379 0.9
 Ranska 77,715 0.9
Muut 2,161,174 24.6
Yhteensä 8,799,725 100.0
Väestötiheys kartta

Vuoden 2021 väestönlaskennassa 3,575,739 40.6 XNUMX ihmistä eli XNUMX % Lontoon väestöstä oli ulkomailla syntynyt tehdä siitä kaupungin kanssa toiseksi suurin maahanmuuttajaväestö jälkeen New York City, absoluuttisina lukuina. Noin 69 prosentilla Lontoossa vuonna 2015 syntyneistä lapsista ainakin toinen vanhemmista oli syntynyt ulkomailla. Oikealla olevassa taulukossa näkyvät Lontoon asukkaiden yleisimmät syntymämaat. Huomaa, että osa Saksassa syntyneistä väestöstä, jotka ovat 18. sijalla, ovat Britannian kansalaisia ​​syntymästään lähtien, kun he ovat syntyneet maassa palveleville vanhemmille. Britannian asevoimat Saksassa.

Lisääntyvä teollistuminen kasvatti Lontoon väestöä koko 19- ja 20-luvun alun, ja se oli jonkin aikaa 19-luvun lopulla ja 20-luvun alussa maailman väkirikkain kaupunki. Se oli huipussaan 8,615,245 1939 7,192,091:ssä vuonna 2001, juuri ennen toisen maailmansodan puhkeamista, mutta se oli laskenut 2001 2011 8,173,941:een vuoden XNUMX väestönlaskennassa. Väkiluku kasvoi kuitenkin hieman yli miljoonalla vuosien XNUMX ja XNUMX väestönlaskennan välillä ja oli viimeksi mainitussa XNUMX XNUMX XNUMX.

Lontoon jatkuva kaupunkialue ulottuu kuitenkin Suur-Lontoon ulkopuolelle, ja vuonna 9,787,426 asukkaita oli 2011 XNUMX XNUMX, kun taas se on leveämpi pääkaupunkiseutu väkiluku oli 12–14 miljoonaa käytetystä määritelmästä riippuen. Mukaan Eurostat, Lontoo on toinen väkirikkain pääkaupunkiseutu Euroopassa. Sinne saapui nettomääräisesti 726,000 1991 maahanmuuttajaa vuosina 2001–XNUMX.

Alue kattaa 610 neliökilometriä (1,579 XNUMX km2), jolloin väestötiheys on 13,410 5,177 asukasta neliökilometrillä (XNUMX XNUMX/km2) yli kymmenen kertaa muihin verrattuna brittiläinen alue. Väkilukultaan Lontoo on sijalla 19 suurin kaupunki ja 18. päivä suurin suurkaupunki alue.

Ikärakenne ja mediaani-ikä

Alle 14-vuotiaat lapset muodostivat 20.6 % Ulko-Lontoon väestöstä vuonna 2018 ja 18 % Sisä-Lontoossa. 15–24-vuotiaiden ikäryhmä oli ulko-Lontoossa 11.1 % ja Sisä-Lontoossa 10.2 %, 25–44-vuotiaat 30.6 % Ulko-Lontoossa ja 39.7 % Sisä-Lontoossa, 45–64-vuotiaat 24 % ja 20.7 % Ulko- ja 65 %. Sisä-Lontoon vastaavasti. Yli 13.6-vuotiaita on Lontoon ulkopuolella 9.3 prosenttia, mutta sisä-Lontoossa vain XNUMX prosenttia.

- keski-ikä Lontoon asukkaista vuonna 2018 oli 36.5, mikä oli nuorempi kuin Ison-Britannian mediaani 40.3.

Etniset ryhmät

Suur-Lontoon kartat, joissa näkyy valittujen etnisten ryhmien prosenttiosuus vuoden 2021 väestönlaskennan mukaan
Valkoinen
Valkoinen (53.8%)
Aasian
Aasian (20.8%)
Musta
Musta (13.5%)

Mukaan Kansallisen tilaston toimisto, perustuen 2011-laskenta arvioiden mukaan 59.8 prosenttia Lontoon 8,173,941 XNUMX XNUMX asukkaista oli Valkoinen, 44.9% Valkoinen brittiläinen, 2.2% Valkoinen irlantilainen, 0.1% mustalainen/Irlantilainen matkailija ja 12.1 % luokiteltu Muu valkoinen. Samaan aikaan 20.9 prosenttia lontoolaisista oli Aasian ja seka-aasialaista syntyperää, 19.7 % on täysiä aasialaisia ​​ja 1.2 % aasialaisia ​​perintöjä. Indians osuus oli 6.6 %, jota seurasi pakistanilaisia ja bangladeshilaisista 2.7 % kumpikin. Kiinan kieli ihmisten osuus oli 1.5 % ja arabit hintaan 1.3 %. Lisäksi 4.9 % luokiteltiin "muiksi aasialaisiksi".

15.6 % Lontoon väestöstä oli Musta ja seka-mustan syntyperä. 13.3 % täydestä mustan syntyperästä, ja sekamustan perinnön osuus on 2.3 %. Mustat afrikkalaiset 7.0 % Lontoon väestöstä ja 4.2 % as Musta Karibia ja 2.1 % nimellä "Muu musta". 5.0 % oli Sekarotuinen. Jonkun historia Afrikkalainen läsnäolo Lontoossa ulottuu takaisin Rooman aikana.

Vuodesta 2007 lähtien viidesosa Lontoon peruskoulusta kuului etnisiin vähemmistöihin. Kaiken kaikkiaan vuoden 2011 väestönlaskennassa Lontoon 1,624,768 0 15 46.4–19.8-vuotiaasta väestöstä 19 % oli valkoisia, 10.8 % aasialaisia, 4 % mustia, XNUMX % sekalaisia ​​ja XNUMX % muuta etnistä ryhmää. Tammikuussa 2005 Lontoon etnistä ja uskonnollista monimuotoisuutta koskeva tutkimus väitti, että Lontoossa puhuttiin yli 300 kieltä ja yli 50 ei-alkuperäiskansojen yhteisössä oli yli 10,000 XNUMX asukasta. Luvut Kansallisen tilaston toimisto osoittaa, että vuonna 2010Lontoon ulkomaalaissyntyinen väkiluku oli 2,650,000 33 1,630,000 (1997 %), kun se vuonna XNUMX oli XNUMX XNUMX XNUMX.

Vuoden 2011 väestönlaskenta osoitti, että 36.7 % Suur-LontooIhmiset ovat syntyneet Ison-Britannian ulkopuolella. Osa Saksassa syntyneistä väestöstä oli todennäköisesti Britannian kansalaisia, jotka syntyivät maassa palveleville vanhemmille Britannian asevoimat Saksassa. Arviot Kansallisen tilaston toimisto osoittavat, että viisi suurinta ulkomailla syntyneiden ryhmää, jotka asuivat Lontoossa heinäkuun 2009 ja kesäkuun 2010 välisenä aikana, syntyivät Intiassa, Puolassa, Irlannin tasavallassa, Bangladeshissa ja Nigeriassa. Vuoden 2021 väestönlaskennassa 40.6 % Lontoon asukkaista oli ulkomaalaisia. Vuoden 2021 väestönlaskennan etnisistä väestöryhmistä ilmoitettiin 53.8 % valkoisia, valkoisia brittejä 36.8 %, aasialaisia ​​tai aasialaisia ​​brittejä 20.8 %, mustia tai mustia brittejä 13.5 %, sekalaisia ​​5.7 % ja muita 6.3 %.

Uskonto

Mukaan 2011-laskenta, suurimmat uskonnolliset ryhmät olivat Kristityt (48.4 %), jota seuraavat uskonnottomat (20.7 %), Muslimit (12.4 %), ei vastausta (8.5 %), Hindut (5.0 %), juutalaiset (1.8 %), sikhejä (1.5%), buddhalaiset (1.0 %) ja muut (0.6 %).

Lontoo on perinteisesti ollut kristitty, ja siellä on suuri määrä kirkkoja, erityisesti Lontoon Cityssä. Tunnettu Pyhän Paulin katedraali kaupungissa ja Southwarkin katedraali joen eteläpuolella ovat anglikaaninen hallintokeskukset, samalla kun Canterburyn arkkipiispa, pääpiispa Anglikaaninen kirkko ja maailmanlaajuisesti Anglikaaninen ehtoollinen, jonka pääasiallinen asuinpaikka on Lambeth-palatsi vuonna Lontoon Lambethin kaupunginosa.

Tärkeät kansalliset ja kuninkaalliset seremoniat jaetaan keskenään Pyhän Paavalin ja Westminster Abbey. Abbeyta ei pidä sekoittaa läheiseen Westminsterin katedraali, suurin roomalaiskatolinen katedraali Englannissa ja Walesissa. Anglikaanisten kirkkojen yleisyydestä huolimatta noudattaminen on alhaista kirkkokunnassa. Englannin kirkon tilastojen mukaan anglikaanisen kirkon osallistuminen jatkaa pitkään, tasaista laskuaan.

Merkittäviä moskeijoita ovat mm Itä-Lontoon moskeija Tower Hamletsissa, joka saa antaa islamilaisen kutsun rukoukseen kaiuttimien kautta, Lontoon keskustan moskeija reunalla regentin puisto ja Baitul Futuh että Ahmadiyyan muslimiyhteisö. Öljybuumin jälkeen yhä useammat varakkaat Lähi-itä Arabimuslimit perustivat itsensä ympärille Mayfair, Kensington ja Knightsbridge Länsi-Lontoossa. Siellä on suuria Bengali muslimi itäisten kaupunginosien yhteisöt Tower Hamletit ja Newham.

Suuria hinduyhteisöjä löytyy kaupungin luoteisosista Äes ja Sepelhanhi, jälkimmäinen isännöi vuoteen 2006 asti Euroopan suurin Hindu temppeli, Neasdenin temppeli. Lontoossa on myös 44 hindutemppeliä, mukaan lukien BAPS Shri Swaminarayan Mandir Lontoo. Itä- ja Länsi-Lontoossa on sikhiyhteisöjä, erityisesti Southallissa, jossa asuu yksi suurimmista sikhipopulaatioista ja suurin sikhitemppeli Intian ulkopuolella.

Suurin osa Ison-Britannian juutalaiset asuvat Lontoossa, jossa on merkittäviä juutalaisia ​​yhteisöjä Stamford Hill, Stanmore, Golders vihreä, Finchley, Hampstead, Hendon ja Edgware, kaikki peliin Pohjois-Lontoossa. Bevis Marksin synagoga vuonna City of London on sidoksissa Lontoon historialliseen sefardi juutalainen yhteisö. Se on ainoa synagoga Euroopassa, jossa on pidetty säännöllisesti jumalanpalveluksia yli 300 vuoden ajan. Stanmore ja Canons Parkin synagoga sillä on suurin jäsenmäärä kaikista ortodoksisista synagogaista Euroopassa, ohittaen Ilford synagoga (myös Lontoossa) vuonna 1998. - London juutalainen Forum perustettiin vuonna 2006 vastauksena Lontoon hajautetun hallituksen kasvavaan merkitykseen.

aksentti

cockney on aksentti, joka kuullaan kaikkialla Lontoossa, ja sen puhuvat pääasiassa työväenluokka ja alempi keskiluokka Lontoolaiset. Se johtuu pääasiassa East Endistä ja laajemmasta Itä-Lontoosta, joka syntyi siellä 18-luvulla, vaikka on ehdotettu, että Cockneyn puhetyyli on paljon vanhempi. Joitakin Cockneyn ominaisuuksia ovat mm. Th- edessä (äännetään "th":ksi "f"), esimerkiksi "jotkut elämän finnit ovat huonoja" (kuuli ""Katso aina elämän valoisalta puolelta" sisään Monty Python's Brianin elämä), "th" sanan sisällä lausutaan "v":llä (veljestä tulee bruvva), H-pudottaminen, esimerkki 'Ampshire for Hampshire (as Eliza Doolittle sanoi My Fair Lady), ja kuten useimmat englantilaiset aksentit, Cockney-aksentti pudottaa "r" vokaalin jälkeen esimerkiksi "auto" lausutaan "cah". John Camden Hotten, hänen Slangi-sanakirja vuodelta 1859, viittaa Cockneyyn "erityisen slangikielen käyttöön" (Cockney-riippuva slangi) kuvattaessa kustantajat East Endistä. Esimerkkejä ovat: sanan "meremäinen" käyttäminen tarkoittamaan kultaseni (riimii kanssa Treacle torttu), ja "porkies" tarkoittaa valheita (riimejä kanssa Porsaan piirakat). 21-luvun alusta lähtien Cockneyn murre on ollut vähemmän yleinen osissa East Endiä, ja moderneja linnoituksia on muun muassa Lontoon muissa osissa ja lähiöissä. kotimaakunnat.

Estuary Englanti on väliaksentti Cockneyn ja Brittiläisen yleiskielen mukainen ääntämys. Sitä puhuvat laajalti kaikkien luokkien ihmiset Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa, ja se liittyy Thamesiin ja sen suistoon.

Monikulttuurinen Lontoon englanti (MLE) on a monikansallinen yleistymässä monikulttuurisilla alueilla eri taustoista tulevien nuorten, työväenluokan ihmisten keskuudessa. Se on yhdistelmä etnisiä aksentteja, erityisesti afrokaribialaisia ​​ja eteläaasialaisia, merkittävällä Cockney-vaikutuksella.

Brittiläisen yleiskielen mukainen ääntämys (RP) on aksentti, jota on perinteisesti pidetty standardina British Englanti. Sillä ei ole erityistä maantieteellistä korrelaatiota, vaikka se on myös perinteisesti määritelty standardipuheeksi, jota käytetään Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa. Sen puhuvat pääasiassa ylempi luokka ja ylempi keskiluokka Lontoolaiset.

Talous

Lontoon City, yksi maailman suurimmista finanssikeskuksista

Lontoon alueellinen bruttotuote Vuonna 2019 se oli 503 miljardia puntaa, noin neljännes Ison-Britannian BKT. Lontoossa on viisi suurta bisnesaluetta: kaupunki, Westminster, Canary Wharf, Camden & Islington ja Lambeth & Southwark. Yksi tapa saada käsitys niiden suhteellisesta tärkeydestä on tarkastella suhteellisia toimistotilojen määriä: Suur-Lontoossa oli 27 milj.2 toimistotilaa vuonna 2001, ja eniten tiloja on kaupungissa, 8 milj. m2 toimistotilasta. Lontoossa on yksi maailman korkeimmista kiinteistöjen hinnoista. Lontoo on maailman kallein toimistomarkkina World property Journal (2015) -raportin mukaan. Vuodesta 2015 Lontoon asuinkiinteistöjen arvo on 2.2 biljoonaa dollaria – sama arvo kuin Brasilian vuotuinen BKT. Kaupungissa on korkeimmat kiinteistöhinnat kaikista Euroopan kaupungeista kansallisen tilastotoimiston ja Euroopan tilastotoimiston mukaan. Keskimääräinen neliöhinta Lontoon keskustassa on 24,252 2014 euroa (huhtikuu 8). Tämä on korkeampi kuin kiinteistöjen hinnat muissa G3,306-Euroopan pääkaupungeissa; Berliini 6,188 11,229 euroa, Rooma XNUMX XNUMX euroa ja Pariisi XNUMX XNUMX euroa. Kesäkuussa 2022 Lontoo on kaupungin elinkustannusten ja paikallisen valuutan vahvuuden perusteella maailman neljänneksi kallein kaupunki Hongkongin, New Yorkin ja Geneven jälkeen.

Lontoon City

Lontoon rahoitusteollisuus perustuu City of London ja Canary Wharf, kaksi suurta liikealueet Lontoossa. Lontoo on yksi parhaista rahoituskeskuksia maailman tärkeimpänä kansainvälisen rahoituksen paikkana. Lontoosta tuli tärkeä talouskeskus pian vuoden 1795 jälkeen, kun Hollannin tasavalta romahti Napoleonin armeijoiden edessä. Monille Amsterdamiin sijoittautuneille pankkiireille (esim. Hope, Baring) tämä oli vain aika muuttaa Lontooseen. Myös Lontoon markkinakeskeinen järjestelmä (toisin kuin pankkikeskeinen Amsterdamissa) vahvistui 18-luvulla. Lontoon talouseliittiä vahvisti vahva juutalainen yhteisö kaikkialta Euroopasta, joka pystyi hallitsemaan aikansa kehittyneimmät rahoitusvälineet. Tämä ainutlaatuinen kykyjen keskittyminen vauhditti siirtymistä kaupallisesta vallankumouksesta teolliseen vallankumoukseen. Kirjoittaessaan kapitalismista ja monimuotoisuuden hyödyllisyydestä englantilaista yhteiskuntaa käsittelevässä kirjassaan, ranskalainen filosofi Voltaire selitti, miksi Englanti tuolloin oli vauraampi verrattuna maan uskonnollisesti vähemmän suvaitseviin eurooppalaisiin naapureihin:

- Kuninkaallinen vaihto vuonna 1886

Ota näkymä Kuninkaallinen vaihto Lontoossa, paikka, joka on arvokkaampi kuin monet tuomioistuimet, missä kaikkien kansojen edustajat kokoontuvat ihmiskunnan hyödyksi. Siellä juutalaiset, mahometanilaiset ja kristityt käyvät kauppaa yhdessä, ikään kuin he kaikki tunnustaisivat samaa uskontoa ja antavat uskottomien nimen muille kuin konkursseille. Siellä presbyteeri luottaa anabaptistille, ja kirkkomies on riippuvainen kveekerin sanasta. Jos Englannissa sallittaisiin vain yksi uskonto, hallituksesta tulisi hyvin mahdollisesti mielivaltainen; jos niitä olisi vain kaksi, ihmiset leikkaavat toistensa kurkun; mutta koska niitä on niin paljon, he kaikki elävät onnellisina ja rauhassa.

- Bank of England, perustettu vuonna 1694, on malli, johon useimmat nykyaikaiset keskuspankit perustuvat.

19-luvun puoliväliin mennessä Lontoo oli johtava finanssikeskus, ja vuosisadan lopussa yli puolet maailman kaupasta rahoitettiin brittiläisellä valuutalla. Silti vuodesta 2016 Lontoo on maailmanlistan kärjessä Maailmanlaajuinen rahoituskeskusten indeksi (GFCI), ja se sijoittui toiseksi AT Kearneyn 2018 Global Cities -indeksissä.

Lontoon suurin toimiala on rahoitus, ja sen taloudellinen vienti tekevät siitä suuren panoksen Yhdistyneen kuningaskunnan maksutase. Vuoden 325,000 puoliväliin asti Lontoossa työskenteli rahoituspalveluissa noin 2007 480 henkilöä. Lontoossa on yli 37 ulkomaista pankkia, enemmän kuin missään muussa kaupungissa maailmassa. Se on myös maailman suurin valuuttakauppakeskus, jonka osuus on BIS:n mukaan noin 5.1 prosenttia XNUMX biljoonan dollarin keskimääräisestä päivittäisestä volyymista. Yli 85 prosenttia (3.2 miljoonaa) suur-Lontoon työllisistä työskentelee palvelualoilla. Lontoon talouteen oli vaikuttanut sen merkittävän maailmanlaajuisen roolin vuoksi finanssikriisi vuosina 2007–2008. Vuoteen 2010 mennessä kaupunki oli kuitenkin toipunut, ottanut käyttöön uusia sääntelyvaltuuksia, edennyt takaisin menetettyjen jalansijaan ja palauttanut Lontoon taloudellisen dominanssin. Yhdessä ammatilliset palvelut pääkonttori, Lontoon City on koti Bank of England, London Stock Exchangeja Lontoon Lontoosta vakuutusmarkkinoilla.

Yli puolet Ison-Britannian 100 suurimmasta pörssiyhtiöstä ( FTSE 100) ja yli 100:lla Euroopan 500 suurimmasta yrityksestä on pääkonttori Lontoon keskustassa. Yli 70 prosenttia FTSE 100:sta on Lontoon pääkaupunkiseudulla ja 75 prosenttia Fortune 500 yrityksillä on toimistot Lontoossa. Lontoon pörssin tilaamassa raportissa 1992, Sir Adrian Cadbury, perheensä makeisyrityksen puheenjohtaja Cadbury, tuottanut Cadburyn raportti, parhaiden käytäntöjen säännöstö, joka toimi perustana uudistukselle hallinnon maailman ympäri.

Media ja tekniikka

Lähetystalo Lontoon keskustassa, BBC:n päämajassa

Mediayhtiöt ovat keskittyneet Lontooseen, ja median jakeluala on Lontoon toiseksi kilpailukykyisin toimiala. - BBC, maailman vanhin kansallinen yleisradioyhtiö, on merkittävä työllistäjä, ja myös muilla lähetysyhtiöillä on pääkonttorit ympäri kaupunkia. monet kansalliset sanomalehdetmukaan lukien Times, perustettiin vuonna 1785, toimitetaan Lontoossa; termi Fleet Street (jossa useimmat kansalliset sanomalehdet toimi) jää a metonyymi Britannian kansalliselle lehdistölle. Lontoo on merkittävä vähittäiskauppakeskus, ja vuonna 2010 myytiin maailman eniten muita kuin elintarvikkeita, ja sen kokonaiskulutus oli noin 64.2 miljardia puntaa. - Lontoon satama on Iso-Britannian toiseksi suurin käsitellen 45 miljoonaa tonnia rahtia vuosittain.

Yhä useammat teknologiayritykset sijaitsevat Lontoossa, erityisesti Yhdysvalloissa East London Tech City, joka tunnetaan myös nimellä Silicon Roundabout. Vuonna 2014 kaupunki sai ensimmäisten joukossa a geoTLD. Helmikuussa 2014 Lontoo valittiin Euroopan tulevaisuuden kaupungiksi kauden 2014/15 luettelossa fDi-älykkyys. Tietojenkäsittelytieteen edelläkävijä Alan Turing kotoisin Maida Vale, Länsi-Lontoossa. Museo sisällä Bletchley Park, jossa Turing toimi toisen maailmansodan aikana, sijaitsee Bletchley, 40 mailia (64 km) Lontoon keskustasta pohjoiseen sellaisenaan National Museum of Computing.

Kaasun ja sähkön jakeluverkkoja, jotka hallinnoivat ja operoivat kuluttajille energiaa ympäri kaupunkia toimittavia torneja, kaapeleita ja painejärjestelmiä, hallinnoivat National Grid plc, SGN ja Ison-Britannian sähköverkot.

matkailu

Lontoo on yksi maailman johtavista matkailukohteista, ja vuonna 2015 se sijoittui maailman vierailluimmaksi kaupungiksi yli 65 miljoonalla vierailulla. Se on myös maailman suurin kaupunki vierailijoiden rajat ylittävien menojen perusteella, arviolta 20.23 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2015. Matkailu on yksi Lontoon tärkeimmistä teollisuudenaloista, joka työllistää 700,000 2016 kokopäiväistä työntekijää vuonna 36, ja sen osuus talouteen on XNUMX miljardia puntaa vuodessa. Kaupungin osuus on 54 % kaikista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvien matkailijoiden kuluista. Vuodesta 2016 Lontoo oli maailman suosituin kaupunkikohde sijoituksen mukaan TripAdvisor käyttäjille.

Vuonna 2015 Iso-Britannian suosituimmat nähtävyydet olivat kaikki Lontoossa. 10 eniten vierailtua nähtävyyttä olivat: (käyntejä kohdetta kohti)

  1. British Museum: 6,820,686
  2. kansallisgalleria: 5,908,254
  3. Natural History Museum (Etelä-Kensington): 5,284,023 XNUMX XNUMX
  4. Southbank Center: 5,102,883
  5. Tate Modern: 4,712,581
  6. Victoria ja Albert Museum (Etelä-Kensington): 3,432,325 XNUMX XNUMX
  7. Tiedemuseo: 3,356,212
  8. Somerset House: 3,235,104
  9. Tower of London: 2,785,249
  10. Kansallinen muotokuvagalleria: 2,145,486

Lontoossa sijaitsevien 2015-hotellihuoneiden lukumäärä oli 138,769, ja sen odotetaan kasvavan vuosien varrella.

liikenne

Matkat Suur-Lontoossa liikennemuotojen mukaan vuosina 1997–2018

Liikenne on yksi Lontoon pormestarin neljästä pääpolitiikan alasta. mutta pormestarin taloushallinto ei ulotu Lontooseen tulevaan pidemmän matkan rautatieverkkoon. Vuonna 2007 Lontoon pormestari otti vastuun joistakin paikallisista linjoista, jotka nyt muodostavat London Overground verkkoon, mikä lisää nykyistä vastuuta Lontoon metrosta, raitiovaunuista ja linja-autoista. Julkisen liikenteen verkkoa hallinnoi Transport for London (TfL).

Lontoon metron muodostaneet linjat sekä raitiovaunut ja bussit tulivat osaksi integroitua liikennejärjestelmää vuonna 1933, kun Lontoon matkustajaliikennelautakunta or Lontoon liikenne luotiin. Transport for London on nyt lakisääteinen yhtiö, joka vastaa suurimmasta osasta Suur-Lontoon liikennejärjestelmän osa-alueita, ja sitä johtaa hallitus ja komission nimittämä komissaari. Lontoon pormestari.

ilmailu

Heathrow'n lentokenttä on Euroopan vilkkain lentoasema sekä kansainvälisen matkustajaliikenteen toiseksi vilkkain lentoasema maailmassa (Terminaali 5C on kuvassa).

Lontoo on merkittävä kansainvälinen lentoliikenteen solmukohta maailman vilkkain kaupungin ilmatila. Kahdeksan lentoasemaa käyttää sanaa Lontoo niiden nimissä, mutta suurin osa liikenteestä kulkee kuuden näistä kautta. Lisäksi, useat muut lentokentät palvelevat myös Lontoota, palvelevat ensisijaisesti yleisilmailu lentoja.

  • Heathrow'n lentokenttäsisään Hillingdon, Länsi-Lontoossa, oli monta vuotta maailman vilkkain lentokenttä kansainväliselle liikenteelle, ja se on maan lippuyhtiön tärkein solmukohta, British Airways. Maaliskuussa 2008 sen viides terminaali avattiin. Vuonna 2014, Dubai saavutti Heathrowlta johtavan aseman kansainvälisessä matkustajaliikenteessä.
  • Gatwickin lentokenttä, Lontoon eteläpuolella West Sussex, hoitaa lennot useampaan kohteisiin kuin mikään muu Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasema ja se on tärkein tukikohta easyJet, Iso-Britannian suurin lentoyhtiö matkustajamäärällä mitattuna.
  • Stanstedin lentokenttä, Lontoon koillisosassa Essex, on lennot, jotka palvelevat eniten Euroopan kohteisiin Yhdistyneen kuningaskunnan lentokentistä ja se on tärkein tukikohta Ryanair, maailman suurin kansainvälinen lentoyhtiö kansainvälisillä matkustajilla mitattuna.
  • Luton Airport, Lontoon pohjoispuolella Bedfordshire, sitä käyttävät useat halpalentoyhtiöt (erityisesti easyJet ja Wizz Air) lyhyen matkan lennoilla.
  • London Cityn lentokenttä, keskeisin lentokenttä ja lyhin kiitotie Newham, Itä-Lontoossa, on keskittynyt liikematkustajille, ja se tarjoaa täyden palvelun lyhyen matkan reittilentoja ja huomattavia liikesuihku liikennettä.
  • Southendin lentokenttä, Lontoon itäpuolella Essex, on pienempi alueellinen lentokenttä, joka palvelee lyhyen matkan lentoja rajoitetulla, vaikkakin kasvavalla määrällä lentoyhtiöitä. Vuonna 2017 kansainväliset matkustajat muodostivat yli 95 % Southendin matkustajista, mikä on suurin osa Lontoon lentokentistä.

rautatie

Underground ja DLR

- Lontoon metro on maailman vanhin ja kolmanneksi pisin nopea vaihto järjestelmään.

Avattu 1863: ssa, Lontoon metro, jota yleisesti kutsutaan nimellä Tube tai vain Underground, on vanhin ja kolmanneksi pisin Metro järjestelmä maailmassa. Järjestelmä palvelee 272-asemat. ja se muodostettiin useista yksityisistä yrityksistä, mukaan lukien maailman ensimmäinen maanalainen sähköjohto City ja South London Railway, joka avattiin vuonna 1890.

Metroverkossa tehdään päivittäin yli neljä miljoonaa matkaa, yli miljardi joka vuosi. Investointiohjelmalla pyritään vähentämään ruuhkia ja parantamaan luotettavuutta, mukaan lukien 6.5 miljardia puntaa (7.7 miljardia euroa) ennen 2012 Kesäolympialaiset. - Docklands Light Railway (DLR), joka avattiin vuonna 1987, on toinen, enemmän paikallinen metrojärjestelmä käyttämällä pienempiä ja kevyempiä raitiovaunutyyppisiä ajoneuvoja, jotka palvelevat docklands, Greenwich ja Lewisham.

esikaupunki-

On 368 rautatieasemaa vuonna Lontoon matkakorttialueet laajalla maanpäällisellä esikaupunkirataverkolla. Erityisesti Etelä-Lontoossa on paljon rautateitä, koska siellä on vähemmän metrolinjoja. Suurin osa junalinjoista päättyy Lontoon keskustaan ​​ja osuu siihen kahdeksantoista terminaaliasemaa, lukuun ottamatta thameslinkki junat yhdistävät Bedford pohjoisessa ja Brighton etelässä kautta Luton ja Gatwick lentokentille. Lontoossa on matkustajamäärän mukaan Ison-Britannian vilkkain asema –Waterloo, jossa yli 184 miljoonaa ihmistä käyttää vaihtoasemakompleksia (johon sisältyy Waterloo East asema) joka vuosi. Clapham Junction on yksi Euroopan vilkkaimmista rautatieliittymistä.

Lontoossa tarvitaan lisää rautatiekapasiteettia Elizabeth Line (tunnetaan myös nimellä Crossrail) avattiin toukokuussa 2022. Se on uusi rautatie, joka kulkee idästä länteen Lontoon läpi ja Lontooseen Lontoota ympäröivät kreivikunnat oksalla Heathrow'n lentokenttä. Se oli Euroopan suurin rakennusprojekti, jonka arvioidut kustannukset ovat 15 miljardia puntaa.

Kaupunkien välinen ja kansainvälinen

St Pancras International on suurten nopeuksien pääterminaali Eurostar ja Suuri nopeus 1 palveluja sekä Thameslinkin lähiliikenteen ja kaupunkien välisiä palveluita East Midlandsin rautatie palvelut.

Lontoo on kaupungin keskusta Kansallinen rautatie 70 prosenttia junamatkoista alkaa tai päättyy Lontooseen. King's Crossin asema ja Eustonin asema, jotka ovat molemmat Lontoossa, ovat lähtöpisteitä Itärannikon päälinja ja Länsirannikon päälinja – Iso-Britannian kaksi päärautatielinjaa. Esikaupunkijunaliikenteen tavoin alueelliset ja kaupunkien väliset junat lähtevät useista päätepisteistä ympäri kaupungin keskustaa yhdistäen Lontoon suoraan useimpiin Ison-Britannian suuriin kaupunkeihin. Lentävä skotlantilainen on pikamatkustajajunapalvelu, joka on liikennöinyt Englannin pääkaupungin (Lontoo) ja Skotlannin pääkaupungin (Edinburgh) välillä vuodesta 1862 lähtien; tämän palvelun mukaan nimetty maailmankuulu höyryveturi, Lentävä skotlanti, oli ensimmäinen veturi, joka saavutti virallisesti vahvistetun nopeuden 100 mailia tunnissa (161 km/h) 30. marraskuuta 1934.

Jotkut kansainväliset rautatiepalvelut Manner -Eurooppa toimittiin 20-luvulla as venejunat, Kuten Admiraali de Ruijter että Amsterdam ja Yölautta Pariisiin ja Brysseliin. Avaaminen Kanavatunneli vuonna 1994 yhdisti Lontoon suoraan mantereen rautatieverkkoon, mikä mahdollistaa Eurostar palvelut alkavat. Vuodesta 2007 lähtien suurnopeusjunat ovat yhdistäneet St. Pancras International with Lille, Calais, Pariisi, Disneyland Paris, Bryssel Amsterdam ja muut Euroopan matkailukohteet kautta Suuri nopeus 1 rautatieyhteys ja Kanavatunneli. Ensimmäinen nopea kotimaan junat alkoivat kesäkuussa 2009 yhdistää Kent Lontooseen. Suunnitteilla on a toinen nopea linja yhdistää Lontoon Midlandsiin, Luoteis-Englantiin ja Yorkshireen.

rahti

Vaikka rautateiden tavaraliikenne korkeus on paljon matalampi kuin niiden korkeus, myös Lontooseen kuljetetaan rautateitse merkittäviä määriä rahtia; pääasiassa rakennusmateriaaleja ja kaatopaikka jätettä. Iso-Britannian rautatieverkoston tärkeänä solmukohtana Lontoon raiteet kuljettavat suuria määriä rahtia myös muille alueille, kuten esim. konttirahti Kanaalitunnelista ja Englantilainen kanava portit ja ydinjäte varten jälleenkäsittely at Sellafield.

Bussit, linja-autot ja raitiovaunut

A Uusi Routemaster (joka korvasi AEC Routemaster) otettiin käyttöön vuonna 2012. Punainen kaksikerroksinen bussi on Lontoon symboli.

Lontoon bussiverkosto liikennöi 24 tuntia vuorokaudessa noin 9,300 675 ajoneuvolla, yli 19,000 bussilinjalla ja noin XNUMX XNUMX bussipysäkillä. Vuonna 2019 verkostolla oli yli 2 miljardia työmatkamatkaa vuodessa. Vuodesta 2010 lähtien tulot ovat keskimäärin 1.2 miljardia puntaa vuodessa. Lontoossa on yksi maailman suurimmista pyörätuolilla liikkuville verkostoista ja vuoden 2007 kolmannesta neljänneksestä alkaen, kuulo- ja näkövammaisten matkustajien ulottuvilla on audiovisuaaliset tiedotteet.

Lontoon linja-autokeskus on Victoria-linja-autoasema, Art Deco rakennus avattiin vuonna 1932. Linja-autoasemaa hoiti alun perin joukko linja-autoyhtiöitä nimellä London Coastal Coaches; kuitenkin vuonna 1970 palvelu ja asema sisällytettiin maan linja-autoliikenteen kansallistamiseen, jolloin niistä tuli osa National Bus Companya. Vuonna 1988 London Transport osti linja-autoaseman, josta tuli sitten Transport for London. Victorian linja-autoasemalla on yli 14 miljoonaa matkustajaa vuodessa, ja se palvelee kaikkialla Isossa-Britanniassa ja Manner-Euroopassa.

Lontoossa on moderni raitiovaunuverkosto, joka tunnetaan nimellä Tramlink, keskitettynä Croydon in Etelä-Lontoossa. Verkossa on 39 pysäkkiä ja neljä reittiä, ja se kuljetti 28 miljoonaa ihmistä vuonna 2013. Kesäkuusta 2008 lähtien Transport for London on kokonaan omistanut ja käyttänyt Tramlinkiä.

Köysirata

Lontoon ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa köysirata on Lontoon köysirata, joka avattiin kesäkuussa 2012. Köysirata ylittää Thamesin ja linkit Greenwichin niemimaalla jossa Royal Docks kaupungin itäosassa. Se on integroitu Lontoon kanssa Oyster Card lippujärjestelmä, vaikka Emirates Air Linen hinnat eivät sisälly Oysterin päivittäiseen kattoon. Sen rakentaminen maksoi 60 miljoonaa puntaa, ja se voi kuljettaa jopa 2,500 XNUMX matkustajaa tunnissa kumpaankin suuntaan ruuhka-aikoina. Samanlainen kuin Lontoon polkupyörävuokrausjärjestelmä pyörävuokrausohjelma, lentoyhtiö sponsoroi köysirataa 10 vuoden sopimuksella Emirates.

Pyöräily

Santanderin pyörävuokraamo, lähellä Victoria Lontoon keskustassa

Suur-Lontoon alueella noin 670,000 XNUMX ihmistä käyttää pyörää päivittäin, eli noin 7 % noin 8.8 miljoonan koko väestöstä käyttää pyörää keskimääräisenä päivänä. Tämä suhteellisen pieni prosenttiosuus polkupyörän käyttäjistä saattaa johtua Lontoon pyöräilyyn tehdyistä huonoista investoinneista, noin 110 miljoonaa puntaa vuodessa. mikä vastaa noin 12 puntaa henkilöä kohti, jota voidaan verrata 22 puntaa Alankomaissa.

Pyöräilystä on tullut yhä suositumpi tapa liikkua Lontoossa. A:n käynnistäminen polkupyörän vuokrausjärjestelmä heinäkuussa 2010 oli onnistunut ja yleisesti ottaen hyvin vastaanotettu.

Satama- ja jokiveneet

- Lontoon satama, aikoinaan maailman suurin, on nyt vain toiseksi suurin Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja käsittelee 45 miljoonaa tonnia rahtia vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Suurin osa tästä lastista kulkee Tilburyn satama, Suur-Lontoon rajan ulkopuolella.

Lontoossa on jokivenepalveluja Thames-joella, joka tunnetaan nimellä Thames Clippers, jotka tarjoavat sekä lähi- että turistivenepalveluja. Suurilla laitureilla, mukaan lukien Canary Wharf, London Bridge City, Battersean voimalaitos ja London Eye (Waterloo), palvelut lähtevät työmatka-aikoina vähintään 20 minuutin välein. - Woolwichin lautta, jolla on 2.5 miljoonaa matkustajaa vuosittain, on toistuva palvelu, joka yhdistää Pohjoiseen ja Etelä kiertokirje Tiet.

tiet

Vaikka suurin osa Lontoon keskustan matkoista tehdään julkisilla kulkuvälineillä, autolla matkustaminen on yleistä esikaupunkialueella. The sisäkehä (ympärillä kaupungin keskustasta), Pohjoiseen ja Etelä kiertokirje tiet (vain esikaupunkien sisällä) ja ulompi ratamoottoritie ( M25, aivan taajaman ulkopuolella useimmissa paikoissa) ympäröivät kaupunkia ja niitä leikkaavat monet vilkkaat säteittäiset reitit – mutta hyvin harvat moottoritiet tunkeutuvat sisä-Lontoossa. Suunnitelma kattavasta moottoritieverkostosta koko kaupungissa ( Kehätien suunnitelma) valmistettiin 1960-luvulla, mutta se peruutettiin enimmäkseen 1970-luvun alussa. M25 on Euroopan toiseksi pisin kehätie, jonka pituus on 117 mailia (188 km). - A1 ja M1 yhdistä Lontooseen Leedsja Newcastle ja Edinburgh.

- hackney-vaunu (musta taksi) on yleinen näky Lontoon kaduilla. Vaikka se on perinteisesti musta, tämä ei ole vaatimus, jos jotkut on maalattu muilla väreillä tai joissa on mainoksia.

- Austin Motor Company alkoi tehdä hackney-vaunut (Lontoon taksit) vuonna 1929, ja mallit sisältävät Austin FX3 valmistajalta 1948, Austin FX4 vuodesta 1958, uudemmilla malleilla TXII ja TX4 valmistanut Lontoon taksit kansainvälisesti. BBC toteaa, että "kaikkialla olevilla mustilla ohjaamoilla ja punaisilla kaksikerroksisilla busseilla on pitkät ja sekavat tarinat, jotka ovat syvästi juurtuneet Lontoon perinteisiin".

Lontoo on tunnettu liikenneruuhkistaan; Vuonna 2009 auton keskinopeus ruuhka-aikoina oli 10.6 km/h. Vuonna 2003 vastaavasti ruuhkamaksu otettiin käyttöön keskustan liikenteen vähentämiseksi. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta autoilijoiden on maksettava ajamisesta määritellyllä vyöhykkeellä, joka kattaa suuren osan Lontoon keskustasta. Autoilijat, jotka asuvat määritellyllä vyöhykkeellä, voivat ostaa huomattavasti alennetun kausikortin. Lontoon hallitus odotti alun perin ruuhkamaksuvyöhykkeen lisäävän päivittäisiä ruuhka-aikoja metron ja linja-autojen käyttäjiä, vähentävän tieliikennettä, lisäävän liikenteen nopeuksia ja vähentävän jonoja; yksityisten vuokra-ajoneuvojen lisääntyminen on kuitenkin vaikuttanut näihin odotuksiin. Useiden vuosien aikana keskimääräinen arkipäivisin Lontoon keskustaan ​​saapuvien autojen määrä väheni 195,000 125,000 autosta 35 XNUMX autoon, mikä tarkoittaa XNUMX prosentin vähennystä päivässä ajettavissa ajoneuvoissa.

koulutus

Kolmannen asteen koulutus

University College London (UCL), jonka Royal Charter perusti vuonna 1836, on yksi sen perustajista University of London.
Imperial College London, tekninen tutkimusyliopisto South Kensington

Lontoo on suuri maailmanlaajuinen korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen keskus, ja siellä on Euroopan suurin korkeakoulujen keskittymä. QS World University Rankingsin 2015/16 mukaan Lontoossa on eniten huippuluokan yliopistoja maailmassa. ja sen noin 110,000 XNUMX opiskelijamäärä on suurempi kuin missään muussa kaupungissa maailmassa. 2014 PricewaterhouseCoopers Raportin mukaan Lontoo on korkeakoulutuksen globaali pääkaupunki. Lontoossa on useita maailman johtavia oppilaitoksia. Vuonna 2022 QS World University -luokitus, Imperial College London on sijalla 6 maailmassa, University College London (UCL) on sijalla 8, ja King's College London (KCL) on sijalla 37. Kaikki arvostetaan säännöllisesti korkealle, ja Imperial College on Yhdistyneen kuningaskunnan johtava yliopisto Tutkimuksen huippuosaamista koskeva viitekehys ranking 2021. - London School of Economics on kuvattu maailman johtavaksi yhteiskuntatieteelliseksi laitokseksi sekä opetuksen että tutkimuksen alalla. - London Business School pidetään yhtenä maailman johtavista kauppakorkeakouluista, ja vuonna 2015 sen MBA-ohjelma arvioitiin maailman toiseksi parhaaksi. Financial Times. Kaupungissa on myös kolme maailman kymmenen parhaan esittävän taiteen koulusta (vuoden 2020 QS World University Rankingsin mukaan): Royal College of Music (2. sija maailmassa), Kuninkaallinen musiikkiakatemia (sijoitus 4.) ja Guildhallin musiikkikoulu (sijoitus 6.).

Opiskelijoiden kanssa Lontoossa ja noin 48,000 tuumaa Lontoon yliopisto maailmanlaajuisesti, liittovaltio University of London on Iso-Britannian suurin lähiopetusyliopisto. Siihen kuuluu viisi monitieteistä yliopistoa - Kaupunki, King's College London, Queen Mary, Royal Holloway ja UCL – ja joukko pienempiä ja erikoistuneempia instituutioita, mukaan lukien Birkbeck, The Courtauldin taideinstituutti, kultasepät, The London Business School, London School of Economics, Lontoon hygienian ja trooppisen lääketieteen koulu, The Kuninkaallinen musiikkiakatemia, The Keskus- ja draamaoppilaitos, The Royal Veterinary College ja Itäisten ja afrikkalaisten opintojen koulu. Lontoon yliopiston jäsenillä on oma tunnustukset ja useimmat myöntävät oman tutkinnon.

Pyhän Marian sairaala, ainesosa Imperial College -yliopisto, missä vuonna 1928 Alexander Fleming löysi penisilliinin toisen kerroksen laboratoriosta.

Monet Lontoon yliopistot ovat Lontoon yliopistojärjestelmän ulkopuolella, mukaan lukien Brunelin yliopisto, Imperial College London,[huomautus 6] Kingstonin yliopisto, London Metropolitan University, Itä-Lontoon yliopisto, Länsi-Lontoon yliopisto, Westminsterin yliopisto, Lontoon South Bankin yliopisto, Middlesexin yliopistoja University of Arts London (Euroopan suurin taiteen, muotoilun, muodin, viestinnän ja esittävien taiteiden yliopisto). Lisäksi Lontoossa on kolme kansainvälistä yliopistoa - Regentin yliopisto Lontoossa, Richmond, Amerikan kansainvälinen yliopisto Lontoossa ja Schillerin kansainvälinen yliopisto.

Lontoo on koti viisi suurta lääketieteellistä koulua - Barts ja Lontoon lääketieteen ja hammaslääketieteen koulu (osa Queen Mary), King's College London School of Medicine (Euroopan suurin lääketieteellinen koulu), Imperial College -yliopisto, UCL:n lääketieteellinen koulu ja St George's, Lontoon yliopisto – ja sillä on monia sidosryhmiä opetussairaaloita. Se on myös tärkeä biolääketieteen tutkimuskeskus ja kolme Ison-Britannian kahdeksasta akateemiset terveystiedekeskukset sijaitsevat kaupungissa - Imperial College Healthcare, King's Health Partners ja UCL-kumppanit (Euroopan suurin tällainen keskus). Lisäksi monet näistä tutkimuslaitoksista peräisin olevat biolääketieteen ja biotekniikan alan yritykset sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, joista merkittävin on Valkoinen kaupunki. Perusti uraauurtava sairaanhoitaja Florence Nightingale at St Thomasin sairaala vuonna 1860, ensimmäinen sairaanhoitajakoulu on nyt osa Lontoon King's Collegea. Se oli King'sissä vuonna 1952, jossa johtama tiimi Rosalind Franklin kiinni Photo 51, kriittisiä todisteita rakenteen tunnistamisessa DNA. Lontoossa on useita kauppakorkeakouluja, mukaan lukien Lontoon kauppakorkeakoulu, Cass Business School (osa Lontoon City University), Hult International Business School, ESCP Europe, European Business School London, Imperial College Business School, The London Business School ja UCL-johtamisen korkeakoulu.

Lontoossa on myös monia erikoistuneita taideoppilaitoksia, mukaan lukien Baletin keskuskoulu, London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA; presidentti Benedict Cumberbatch), London College of Contemporary Arts (LCCA), Lontoon nykytanssikoulu, Kansallinen sirkustaiteen keskus, Royal Academy of Dramatic Art (RADA; presidentti Sir Kenneth Branagh), Rambertin baletin ja nykytanssin koulu, The Royal College of Art, Sylvia Youngin teatterikoulu ja Trinity Laban. - BRIT-koulu Lontoon Croydonin kaupunginosassa tarjoaa koulutusta esittäville taiteille ja tekniikoille, jotka mahdollistavat esiintymisen, näyttelijän kanssa Tom Holland alumniensa joukossa.

Perus- ja keskiasteen koulutus

Suurin osa Lontoon perus- ja toisen asteen kouluista ja jatko-oppilaitoksista on Lontoon hallinnassa Lontoon kaupunginosat tai muuten valtion rahoittama; johtavia esimerkkejä ovat Ashbournen yliopisto, Bethnal Green Academy, Brampton Manor Academy, City ja Islington College, Westminster Collegen kaupunki, David Game College, Ealing, Hammersmith ja West London College, Leyton Sixth Form College, London Academy of Excellence, Tower Hamlets Collegeja Newham Collegiate Sixth Form Center. Lontoossa on myös useita yksityisiä kouluja ja korkeakouluja, joista osa vanhoja ja kuuluisia, kuten City of London School, Äes, St Paulin koulu, Haberdashers' Aske's Poikien koulu, University College School, John Lyonin koulu, Highgaten koulu ja Westminster-koulu.

Royal Observatory, Greenwich ja oppineet seurat

Turistit jonossa ottamaan kuvia historiallisen linjalla päämeridiaani klo Kuninkaallinen observatorio, Greenwich. Observatoriolla on ollut tärkeä rooli merenkulun ja tähtitieteen historiassa.

Perustettu 1675, Kuninkaallinen observatorio in Greenwich perustettiin laskentaongelman ratkaisemiseksi pituusaste navigointitarkoituksiin. John Harrisonon edelläkävijä kronometri, tunnetaan H4 Vuodesta 1759 lähtien mullistanut laivaston (ja myöhemmin ilma) navigoinnin, ja se on yksi observatorion museossa esillä olevista esineistä. Greenwichin uraauurtava työ pituusasteiden ratkaisemisessa – esitelty astronomer royalissa Nevil Maskelyne's Merenkulkualmanakka joka teki Greenwichin pituuspiiristä yleismaailmallisen vertailupisteen – auttoi johtamaan Greenwichin kansainväliseen hyväksymiseen. päämeridiaani (0° pituusaste) vuonna 1884.

Tärkeä tieteellinen oppineita yhteisöjä Lontoossa sijaitsevaan kuuluvat Kuninkaallinen yhteisö– Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen tiedeakatemia ja maailman vanhin kansallinen tiedelaitos – perustettiin vuonna 1660, ja Kuninkaallinen instituutio, perustettu vuonna 1799; jälkimmäisen kellari on missä Michael Faraday ensin osoitettu sähköinen liike vuonna 1821. Koska 1825, Kuninkaallisen instituutin joululuennot ovat esittäneet tieteellisiä aiheita suurelle yleisölle, ja puhujina on ollut ilmailu- ja avaruusinsinööri Frank Whittle, luonnontieteilijä David Attenborough ja evoluutiobiologi Richard Dawkins.

Kulttuuri

Vapaa-aika ja viihde

Vapaa-aika on tärkeä osa Lontoon taloutta. Vuonna 2003 julkaistussa raportissa katsottiin, että neljännes Yhdistyneen kuningaskunnan vapaa-ajan taloudesta johtui Lontoosta 25.6 tapahtumaa 1000 ihmistä kohden. Kaupunki on yksi neljästä muotipääkaupungit ja virallisten tilastojen mukaan maailman kolmanneksi vilkkain elokuvatuotantokeskus, jossa esitetään enemmän elävää komediaa kuin missään muussa kaupungissa, ja sillä on maailman suurin teatteriyleisö.

Harrods tavaratalossa Knightsbridge

Sisällä City of Westminster Lontoossa, viihdealueella West End sen painopiste on ympärillä Leicester Square, jossa Lontoo ja maailman elokuva kantaesityksiä pidetään, ja Piccadilly Circus, jossa on jättimäisiä sähköisiä mainoksia. Lontoon teatterialue on täällä, samoin kuin monet elokuvateatterit, baarit, klubit ja ravintolat, mukaan lukien kaupungin Chinatown piiri (in Soho), ja vain itään on Covent Garden, alue, jossa on erikoisliikkeitä. Kaupunki on koti Andrew Lloyd Webber, jonka musikaalit ovat hallinneet West Endin teatteria 20-luvun lopulta lähtien. Agatha Christie's Hiirenloukku, maailman pisin näytelmä, on esitetty West Endissä vuodesta 1952. - Laurence Olivier -palkinnot-nimetty Laurence Olivier– antavat vuosittain Society of London Theatre. Kuninkaallinen baletti, Englannin kansallisbaletti, Kuninkaallinen oopperaja Englannin kansallisooppera sijaitsevat Lontoossa ja esiintyvät Royal Opera House, The Lontoon Coliseum, Sadler's Wells -teatteri, ja Royal Albert Hall, sekä kiertää maata.

Kohtaus vuosittaisesta Notting Hill karnevaali, 2014

Islington's 1 mailin (1.6 km) pitkä Upper Street, joka ulottuu pohjoiseen pisto, on enemmän baareja ja ravintoloita kuin millään muulla Yhdistyneen kuningaskunnan kadulla. Euroopan vilkkain ostosalue on Oxford Street, lähes 1 kilometriä pitkä ostoskatu, mikä tekee siitä Yhdistyneen kuningaskunnan pisin ostoskatu. Se on koti suurelle määrälle jälleenmyyjiä ja tavaratalojamukaan lukien Selfridges lippulaivamyymälä. Knightsbridge, koti yhtä tunnetuille Harrods tavaratalo, sijaitsee lounaaseen. Avattiin vuonna 1760 lippulaivamyymälänsä kanssa Regent Street koska 1881, Hamleys on vanhin lelukauppa maailmassa. Madame Tussauds vahamuseo avattiin vuonna Baker Street vuonna 1835.

Lontoo on suunnittelijoiden koti John Galliano, Stella McCartney, Manolo Blahnikja Jimmy Choo, muiden joukossa; sen tunnetut taide- ja muotikoulut tekevät siitä yhden neljästä kansainvälisestä muotikeskuksesta. Mary quant suunnitellut minihame hänen Kuninkaan tie putiikki sisään Swinging Sixties Lontoo. Lontoo tarjoaa laajan valikoiman ruokia etnisesti monimuotoisen väestönsä ansiosta. Gastronomisia keskuksia ovat bangladeshilaiset ravintolat Brick Lane ja Kiinan kieli ravintolat Chinatown. On Kiinalaiset takeawayt kaikkialla Lontoossa, samoin kuin intialaiset ravintolat, jotka tarjoavat Intialainen ja anglo-intialainen keittiö. Noin 1860, ensimmäinen kala ja sirut liikkeen Lontoossa avasi Joseph Malin, juutalainen maahanmuuttaja, vuonna Jousi. - täysi englantilainen aamiainen on peräisin viktoriaanisesta aikakaudesta, ja monet kahvilaLontoon ravintolat palvelevat englantia koko päivän ajan. Lontoossa on viisi 3 Michelin-tähden ravintolaa, mukaan lukien Ravintola Gordon Ramsay in Chelsea. Monet Lontoon hotellit tarjoavat perinteisen iltapäivä tee palvelua, kuten Oscar Wilde Lounge klo Hotelli Café Royal Piccadillyssa, ja tarjolla on myös teemateepalvelu, mm Alice in Wonderland teemalla iltapäiväteetä tarjoillaan Egerton House -hotellija Jali ja suklaatehdas teemalla iltapäivätee klo Yksi Aldwych Covent Gardenissa. Kansakunnan suosituin keksi että upottaa teessä, suklaan ruoansulatuskanavat ovat valmistaneet McVitie's heidän Harlesden tehdas Luoteis-Lontoossa vuodesta 1925.

Shakespearen maapallo on moderni rekonstruktio Thames-joen etelärannalla sijaitsevasta Globe-teatterista.

On olemassa erilaisia vuosittaisia ​​tapahtumia, alkaen suhteellisen uudesta Uudenvuodenpäivän paraati, ilotulitus klo London Eye; maailman toiseksi suurin katujuhlat, The Notting Hill karnevaali, pidetään myöhään Elokuun arkipyhä joka vuosi. Perinteisiin paraateihin kuuluu marraskuun paraati Lord Mayorin show, vuosisatoja vanha tapahtuma, jossa juhlitaan uuden vuosittaista nimittämistä Lontoon kaupungin lordi pormestari kulkueella pitkin kaupungin katuja ja kesäkuussa Väri värjäämällä, muodollinen sotilaskilpailu, jonka suoritti rykmentit Commonwealth ja Brittiläinen armeijat juhlimaan Kuningattaren virallinen syntymäpäivä. - Boishakhi Mela on Bengalilainen uusi vuosi juhlii festivaali Brittiläinen Bangladeshi Yhteisö. Se on Euroopan suurin aasialainen ulkoilmafestivaali. Notting Hillin karnevaalin jälkeen se on Yhdistyneen kuningaskunnan toiseksi suurin katufestivaali, joka houkuttelee yli 80,000 XNUMX kävijää eri puolilta maata. Ensin pidettiin vuonna 1862 RHS Chelsea Flower Show (joita hoitaa Kuninkaallinen puutarhayhdistys) järjestetään viiden päivän ajan joka vuosi toukokuussa.

LGBT-kohtaus

Sohon Comptons aikana Lontoon ylpeys vuonna 2010

Ensimmäinen homobaari Lontoossa nykyisessä mielessä oli Kultaisen vasikan luola, perustettiin yökerhoksi maanalaiseen paikkaan osoitteessa 9 Heddon Street, aivan vieressä Regent Street, vuonna 1912, ja siitä tuli rikkaiden, aristokraattisten ja boheemien kummituspaikka. Vaikka Lontoo on ollut LGBT-matkailukohde, sen jälkeen homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Englannissa vuonna 1967 homobaarikulttuuri tuli näkyvämmäksi ja 1970-luvun alusta lähtien Soho (ja erityisesti Vanha Compton Street) tuli sen keskus Lontoon LGBT-yhteisö. GAY, jonka kotipaikka oli aiemmin osoitteessa Astoria, ja nyt Taivas, on pitkäaikainen yökerho.

Myös laajemmat brittiläiset kulttuuriliikkeet ovat vaikuttaneet LGBT-kulttuuriin: esim glam rockia Isossa-Britanniassa 1970-luvun alussa, kautta Marc bolan ja David Bowie, näki, että teini-ikäisten sukupolvi alkoi leikkiä androgyynien ajatuksella, ja West End -musikaali Rocky-kauhuesitys, joka debytoi Lontoossa vuonna 1973, on myös laajalti sanottu vaikuttaneen vastakulttuurisiin ja seksuaalisiin vapautusliikkeisiin. - Blitz Kids (joka sisälsi Poika George) kävi usein tiistai-klubi-illassa Blitz in -tapahtumassa Covent Garden, auttaa käynnistämään Uusi romanttinen subkulttuuriliike 1970-luvun lopulla. Tänään vuosi Lontoon Pride-paraati ja Lontoon lesbo- ja homoelokuvafestivaali pidetään kaupungissa.

Kirjallisuus, elokuva ja televisio

Sherlock Holmes -museo in Baker Street, jossa on numero 221B

Lontoo on ollut monien kirjallisten teosten paikka. Pyhiinvaeltajat sisään Geoffrey chaucer14-luvun lopulla Canterburyn tarinoita lähti Canterbury Lontoosta - erityisesti liivi majatalo, Southwark. William Shakespeare vietti suuren osan elämästään asuen ja työskennellen Lontoossa; hänen aikalaisensa Ben Jonson oli myös siellä, ja osa hänen työstään, erityisesti hänen näytelmänsä Alkemisti, sijoittui kaupunkiin. Ruttovuoden lehti (1722), kirjoittanut Daniel Defoe on fiktiivinen versio vuoden 1665 tapahtumista Suuri rutto.

Lontoon kirjallisuuden keskukset ovat perinteisesti olleet mäkisiä Hampstead ja (20-luvun alusta lähtien) Bloomsbury. Kaupunkiin läheisesti liittyvät kirjoittajat ovat päiväkirjan kirjoittajia Samuel Pepys, joka tunnetaan silminnäkijäkertomuksestaan Mahtava tuli; Charles Dickens, jonka esitys sumuisesta, lumisesta, likaisesta Lontoosta katujen lakaisukoneista ja taskuvarkaista on vaikuttanut suuresti ihmisten näkemykseen varhaisista viktoriaaninen Lontoo; ja Virginia Woolf, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä modernistinen 20-luvun kirjailijat. Myöhemmin tärkeitä Lontoon kuvauksia 19- ja 20-luvun alusta ovat Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes tarinoita. Vuonna 1898, HG Wells'scifi-romaani Maailman sota näkee Lontoon (ja Etelä-Englannin) marsilaisten miehittämän. Merkityksellistä on myös Letitia Elizabeth Landon's Lontoon vuodenaikojen kalenteri (1834). Nykyaikaisia ​​kirjailijoita, joihin kaupunki on vaikuttanut laajasti, kuuluu Peter Ackroyd, Lontoon "elämäkerran" kirjoittaja ja Iain Sinclair, joka kirjoittaa genressä psykogeografia. 1940-luvulla George Orwell kirjoitti esseitä Lontoo Evening Standard, varsinkin "Mukava kuppi teetä", joka koski kansakunnan menetelmiä teetä, Ja "Kuu veden alla", joka antoi yksityiskohtaisen kuvauksen hänen ihanteestaan pub. Jouluaattona 1925 Nalle Puh debytoi Lontoossa Ilta-uutisia, jonka hahmo perustuu pehmoleluun AA Milne osti pojalleen Christopher Robin Harrodsissa. Vuonna 1958, kirjoittaja Michael Bond luotu Paddington-karhu, pakolainen löydetty Lontoon Paddingtonin asema Brownin perhe, joka adoptoi hänet. Näytön sovitus, Paddington (2014), sisältää kalypsolaulun "Lontoo on paikka minulle".

Avattu 1937: ssa, Odeon elokuva in Leicester Square isännöi lukuisia eurooppalaisia ​​ja maailman elokuvien ensi-iltaja.

Lontoolla on ollut merkittävä rooli elokuvateollisuudessa. Suurimpia studioita Lontoossa tai sen naapurissa ovat mm Mänty, Elstree, Ealing, Shepperton, Twickenhamja Leavesden, Jossa James Bond ja Harry Potter sarja monien täällä tuotettujen merkittävien elokuvien joukossa. Työnimikeelokuvat pääkonttori on Lontoossa. A jälkituotanto yhteisö on keskittynyt Soho, ja Lontoossa on kuusi maailman suurinta Visual Effects yritykset, kuten framestore. Imaginarium, digitaalisen esityksen sieppausstudion, perusti Andy Serkis. Lontoossa on nähty muun muassa elokuvia Oliver Twist (1948) Kitupiikki (1951) Peter Pan (1953) 101 dalmatialaista (1961) My Fair Lady (1964) Maija Poppanen (1964) Räjähtää (1966) Kelloa oranssi (1971) Long Pitkäperjantai (1980) Suuri Mouse Detective (1986) Notting Hill (1999) Love Actually (2003) V niin kuin verikosto (2005) Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2008) ja Kuninkaan puhe (2010). Huomattavia näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä Lontoosta ovat mm. Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Michael Caine, Emma Thompson, Gary Oldman, Guy Ritchie, Christopher Nolan, Alan Rickman, Jude Law, Helena Bonham Carter, Idris Elba, Tom Hardy, Keira Knightley ja Daniel Day-Lewis. Ealing komediat ovat olleet esillä Alec Guinness, Hammer kauhut ovat olleet tähdellä Christopher Lee, Kun taas Richard Curtis's rom-coms ovat esillä Hugh Grant. Maan suurin elokuvateatteriketju, Odeon Cinemas perusti Lontoossa vuonna 1928 Oscar Deutsch. Järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1949, vuodesta 2017 lähtien British Academy Film Awards (BAFTA) on pidetty Royal Albert Hallissa. Vuonna 1957 perustettu The BFI Lontoon elokuvajuhlat järjestetään kahden viikon ajan joka lokakuu.

Lontoo on merkittävä tv-tuotannon keskus, jossa on myös studioita Televisiokeskus, ITV-studiot, Sky Campus ja Fountain Studios; jälkimmäinen isännöi alkuperäisiä kykyohjelmia, Pop Idol, The X Factorja Britannian Got Talent, ennen kuin jokainen muoto vietiin ympäri maailmaa. Aiemmin ITV:n franchising-yhtiö, Thames televisio esillä koomikot, kuten Benny Hill ja Rowan Atkinson (Mr. Bean sen esitti ensimmäisenä Thames), kun taas Puhua takaisin valmistettu Ali G Showsta joka esiteltiin Sacha Baron Cohen as Ali G, faux-streetwise gangsteri Staines, Lontoon länsipuolella. Monet televisio-ohjelmat on kuvattu Lontoossa, mukaan lukien suosittu television saippuaooppera EastEnders, BBC on lähettänyt vuodesta 1985.

Museot, taidegalleriat ja kirjastot

Lontoo on monien museoiden koti, galleriat ja muut laitokset, joista monet ovat ilmaisia ​​ja ovat suuria nähtävyyksiä sekä näyttelee tutkimusroolia. Ensimmäinen näistä perustettiin British Museum in BloomsburyIn 1753. Museossa, joka sisälsi alun perin antiikkia, luonnontieteellisiä näytteitä ja kansalliskirjaston, on nyt 7 miljoonaa esinettä eri puolilta maailmaa. Vuonna 1824, kansallisgalleria perustettiin Ison-Britannian kansalliselle länsimaalausten kokoelmalle; tällä on nyt merkittävä asema Trafalgar Square.

- Britannian kirjasto on toinen maailman suurin kirjasto, ja kansalliskirjasto Yhdistyneen kuningaskunnan On monia muita tutkimuskirjastoja, mukaan lukien Tervetuloa kirjasto ja Dana CenterSekä yliopistokirjastoissa, Mukaan lukien British Library of Political and Economic Science at LSE, The Keskuskirjasto at keisarillinen, The Maughanin kirjasto at Kuninkaan, ja Senaattihuoneen kirjastot klo University of London.

19-luvun jälkipuoliskolla paikkakunta South Kensington kehitettiin nimellä "Albertopolis", kulttuuri- ja tiedekortteli. Siellä on kolme suurta kansallista museota: The Victoria ja Albert Museum (varten sovellettu taide), Natural History Museum, ja Tiedemuseo. Kansallinen muotokuvagalleria perustettiin vuonna 1856 esittämään hahmoja Britannian historiasta; sen kokoelmat muodostavat nyt maailman laajimman muotokuvakokoelman. Brittiläisen taiteen kansallisgalleria on osoitteessa Tate Britannia, perustettiin alun perin National Galleryn lisärakennukseksi vuonna 1897. Tate Gallerysta, sellaisena kuin se aiemmin tunnettiin, tuli myös merkittävä modernin taiteen keskus. Vuonna 2000 tämä kokoelma muutti Tate Modern, uusi galleria, joka sijaitsee entisessä Bankside voimalaitos johon jalankulkijat pääsevät Thamesin pohjoispuolella Millennium Bridge.

Musiikki

- Royal Albert Hall isännöi konsertteja ja musiikkitapahtumia, mm Proms joka kesä, sekä elokuvanäytöksiä elävän orkesterimusiikin säestyksellä.

Lontoo on yksi suurimmista klassisista ja Populaari musiikki maailman pääkaupungeissa ja isännöi suuria musiikkiyhtiöitä, kuten Universal Music Group International ja Warner Music Group, ja lukemattomia bändejä, muusikoita ja alan ammattilaisia. Kaupungissa on myös monia orkestereita ja konserttisaleja, kuten Barbicanin taidekeskus (pääasiallinen tukikohta London Symphony Orchestra ja Lontoon sinfoniakuoro), Southbank Center (Lontoon filharmoninen orkesteri ja Philharmonia Orchestra), Cadogan Hall (Royal Philharmonic Orchestra) ja Royal Albert Hall (Proms). The Proms, kahdeksan viikkoa kestävä päivittäisen orkesteriklassisen musiikin kesäkausi, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1895, päättyy Proms viimeinen yö (toimii Edward Elgar, Henry Wood, Thomas Arne ja Hubert Parry ominaisuus huipennuksessa). Lontoon kaksi tärkeintä oopperataloa ovat Royal Opera House ja Lontoon Coliseum (kotiin Englannin kansallisooppera). Iso-Britannian suurin urut on Royal Albert Hallissa. Muita merkittäviä soittimia ovat katedraaleissa ja suurissa kirkoissa – kirkonkellot St Clement Danes ominaisuus vuonna 1744 lastenloru "Appelsiinit ja sitruunat", ja sanoitukset matkaavat 18-luvun Lontoon kirkkojen ja kellojen läpi. Useat viherhuoneet ovat kaupungin sisällä: Kuninkaallinen musiikkiakatemia, Royal College of Music, Guildhallin musiikkikoulu ja Trinity Laban. Levy-yhtiö EMI perustettiin kaupungissa vuonna 1931, ja sen varhainen työntekijä, Alan Blumlein, luotu stereoääni se vuosi.

Abbey Road -studiot annettiin luokka II listattu sen "kulttuurisen ja historiallisen merkityksen" asema vuonna 2010.

Lontoossa on lukuisia rock- ja pop-konserttipaikkoja, mukaan lukien maailman vilkkain sisätila, O2 areena, ja Wembley Arena, sekä monet keskikokoiset tapahtumapaikat, kuten Brixtonin akatemia, The Hammersmith Apollo ja Paimenen Bushin valtakunta. Useat musiikkifestivaaleilla, Mukaan lukien Langaton festivaali, Rakkauslaatikko ja Hyde Park's Brittiläinen kesäaika, pidetään Lontoossa.

Kaupunki on alkuperäisen koti Hard Rock Cafe ja Abbey Road -studiot, Jossa Beatles nauhoittivat monia hittejään. 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla muusikot ja ryhmät mm. Elton John, Pink Floyd, David Bowie, Rolling Stones, Kinks, kuningatar, Eric Clapton, Kuka, Cliff Richard, Led Zeppelin, Iron Maiden, Deep Purple, T Rex, Poliisi, Elvis Costello, Dire Straits, Kissa Stevens, Fleetwood Mac, Cure, Hulluus, Kulttuuriklubi, Pölyinen Springfield, Phil Collins, Rod Stewart, Status quo ja Sade, saivat soundinsa Lontoon kaduista ja rytmeistä.

Lontoo oli avainasemassa kehityksessä punk musiikkia, jossa on mm Sex Pistols, Clash ja muotisuunnittelija Vivienne Westwood kaikki sijaitsevat kaupungissa. Muita Lontoon musiikkiskeneltä nousevia artisteja ovat mm George Michael, Kate Bush, Tiivistä, Siouxsie ja Banshees, Pensas, The Spice Girls, Jamiroquai, hämärtää, Prodigy, Gorillaz, Mumford & Sons, Coldplay, Amy Winehouse, Adele, Sam Smith, Ed Sheeran, Ellie Goulding, Dua Lipa ja Firenze ja kone. Lontoon taiteilijoilla oli merkittävä rooli kehityksessä synapop-mukaan lukien Gary Numman, Depeche Mode, The Pet Shop Boys ja Eurythmics; jälkimmäisen "Makeat unet ovat tehty tästä)" äänitettiin heidän Pohjois-Lontoossa sijaitsevan kodin ullakolla, mikä ennusti kotitallennusmenetelmien trendiä. Lontoosta kotoisin olevia taiteilijoita, joilla on karibialaisia ​​vaikutteita Kaakao, Billy Ocean, Soul II Soul ja Eddy Grant, jälkimmäisellä sulakkeella reggae, soul ja samba rockin ja popin kanssa. Lontoo on myös urbaanin musiikin keskus. Varsinkin genret Iso-Britannian autotalli, rumpu ja basso, dubstep ja meikki kehittynyt kaupungissa ulkomaisista genreistä talo, hip hop, ja reggae paikallisen rinnalla rumpu ja basso. Musiikkiasema BBC Radio 1Xtra perustettiin tukemaan paikallisten nousua urbaani nykyaika musiikkia sekä Lontoossa että muualla Isossa-Britanniassa. The Britannian ääniteteollisuusvuosittaiset populaarimusiikkipalkinnot Brit Awards, pidetään Lontoossa, yleensä helmikuussa.

virkistys

Puistot ja avoimet tilat

Hyde Park (kanssa Kensington Gardens etualalla) on ollut suosittu julkinen tila sen avaamisesta vuonna 1637.

2013-raportti Lontoon City Corporation sanoi, että Lontoo on "vihrein kaupunki" Euroopassa, jossa on 14,164 35,000 hehtaaria (XNUMX XNUMX hehtaaria) julkisia puistoja, metsiä ja puutarhoja. Alueen suurimmat puistot Lontoon keskustassa on kolme kahdeksasta Kuninkaalliset puistot, nimittäin Hyde Park ja sen naapuri Kensington Gardens lännessä ja regentin puisto pohjoiseen. Erityisesti Hyde Park on suosittu urheilu ja joskus isännöi ulkoilmakonsertteja. Regent's Park sisältää Lontoon eläintarha, maailman vanhin tieteellinen eläintarha, ja se on lähellä Madame Tussauds Vahakabinetti. Primrose Hill, välittömästi Regent's Parkin pohjoispuolella, 256 jalkaa (78 m) on suosittu paikka katsella kaupungin horisonttia.

Hyde Parkin lähellä on pienempiä kuninkaallisia puistoja, Green Park ja St. Jamesin puisto. Useita suuria puistoja sijaitsee kaupungin keskustan ulkopuolella, mukaan lukien Hampstead Heath ja loput kuninkaalliset puistot Greenwich Park kaakkoon ja Bushy Park ja Richmond Park (suurin) lounaaseen, Hampton Court Park on myös kuninkaallinen puisto, mutta koska se sisältää palatsin, sitä hallinnoi Historialliset kuninkaalliset palatsit, toisin kuin kahdeksan Kuninkaalliset puistot.

Richmond Parkin lähellä on Kew Gardens, jossa on maailman suurin elävien kasvien kokoelma. Vuonna 2003 puutarhat laitettiin UNESCO luettelo Maailmanperintökohteet. Siellä on myös Lontoon kaupunginvaltuuston hallinnoimia puistoja, mukaan lukien Victoria Park vuonna East End ja Battersean puisto keskellä. Joitakin epävirallisia, puoliluonnollisia avoimia tiloja on myös olemassa, mukaan lukien 320 hehtaarin (790 hehtaarin) Hampstead Heath of Pohjois-Lontoossa, ja Epping-metsä, joka kattaa 2,476 6,118 hehtaaria (XNUMX XNUMX hehtaaria) idässä. Molempia hallitsee Lontoon City Corporation. Hampstead Heath sisältää Kenwoodin talo, entinen komea koti ja suosittu paikka kesäkuukausina, jolloin järven rannalla järjestetään klassisen musiikin konsertteja, jotka houkuttelevat joka viikonloppu tuhansia ihmisiä nauttimaan musiikista, maisemista ja ilotulituksesta. Epping Forest on suosittu paikka harrastaa erilaisia ​​ulkoilma-aktiviteetteja, kuten maastopyöräilyä, kävelyä, ratsastusta, golfia, ongintaa ja suunnistusta.

Kävely

Ratsastus on a puu tunneli (puiden peittämä reitti) länsipuolella Wimbledonin yleinen.

Kävely on suosittu virkistystoiminta Lontoossa. Alueita, joissa on kävelyretkiä, ovat mm Wimbledonin yleinen, Epping-metsä, Hampton Court Park, Hampstead Heath, kahdeksan Kuninkaalliset puistot, kanavat ja käytöstä poistetut rautatiet. Kanavien ja jokien pääsy on parantunut viime aikoina, mukaan lukien kanavan luominen Thamesin polku, josta noin 28 mailia (45 km) on sisällä Suur-Lontoo, ja Wandle Trail; tämä kulkee 12 mailia (19 km) läpi Etelä-Lontoossa pitkin Joki Wandle, The Thames-joen sivujoki.

Muut pitkän matkan polkuja, jotka yhdistävät viheralueita, on myös luotu, mukaan lukien Capital Ring, The Vihreä ketjukävely, Lontoon ulkoratapolku ("silmukka"), Jubilee kävelytie, Lea Valleyn kävely, ja Diana, Walesin prinsessa Memorial Walk.

Urheilu

Wembley Stadium, Englannin koti miehet ja naisten jalkapallomaajoukkue ja FA Cupin finaali, jossa on 90,000 XNUMX istumapaikkaa. Se on Iso-Britannian suurin stadion.
Keskusoikeus at Wimbledon. Joka kesä- ja heinäkuussa järjestettävä Wimbledon on maailman vanhin tennisturnaus ja ainoa suuri nurmikolla pelattu turnaus.
Twickenham, koti Englannin rugby-maajoukkue, jossa on 82,000 XNUMX istumapaikkaa.

Lontoo on isännöinyt Kesäolympialaiset kolme kertaa: sisään 1908, 1948ja 2012, tehden siitä ensimmäisen kaupungin, joka isännöi moderneja kisoja kolme kertaa. Kaupunki oli myös tapahtuman isäntä British Empire Games in 1934. Vuonna 2017 Lontoo isännöi Yleisurheilun MM-kisat ensimmäisen kerran.

Lontoon suosituin urheilulaji is jalkapallo, ja sillä on seitsemän klubia Valioliiga vuonna 2022-23 kausi: Arsenal, Brentford, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Tottenham Hotspurja West Ham United. Muut ammattilaisten miesten joukkueet Lontoossa ovat AFC Wimbledon, Barnet, Bromley, Charlton Athletic, Dagenham & Redbridge, Leyton Orient, Millwall, Queens Park Rangers ja Sutton United. Mukana on neljä Lontoossa sijaitsevaa joukkuetta Naisten superliiga: Arsenal, Chelsea, Tottenham ja West Ham United.

Vuodesta 1924, alkuperäinen Wembley Stadium oli koti Englannin jalkapallomaajoukkue. Se isännöi 1966 FIFA World Cup -finaali, jossa Englanti voitti Länsi-Saksan, ja toimi tapahtumapaikkana FA Cupin finaali sekä rugby-liigassa's Challenge Cup lopussa. Uusi Wembley Stadium palvelee samoja tarkoituksia ja sen kapasiteetti on 90,000 XNUMX. - naisten joukkue voitti Saksan Wembleyllä voittaakseen euro 2022.

Kolme Valioliigan rugby ammattiliittojen joukkueet sijaitsevat Suur-Lontoossa: harlekiinit, Lontoo Irlannissa ja Saraseenit. Ealing Trailfinders, Lontoon sotti ja Richmond pelata RFU-mestaruus; muita kaupungin rugbyliittojen klubeja ovat Scottish, Rosslyn Park FC, Westcombe Park RFC ja Blackheath FC Twickenhamin stadion Lounais-Lontoossa isännöi kotiotteluita Englannin rugby-maajoukkue ja sen kapasiteetti on 82,000 XNUMX nyt, kun uusi eteläosasto on valmis.

Vaikka rugby-liigassa on suositumpi Pohjois-Englannissa, Lontoossa on kaksi ammattirugbyliigaseuraa – the Lontoon Broncos toisessa kerroksessa RFL-mestaruus, jotka pelaavat Trailfinders-urheilukenttä in West Ealing, ja kolmannen tason 1. liiga joukkue, Lontoon Skolars alkaen Puuvihreä, Haringey.

Yksi Lontoon tunnetuimmista vuosittaisista urheilukilpailuista on Wimbledonin tenniksen mestaruuskilpailut, pidettiin klo Koko Englannin seura Lounais esikaupunkialueella Wimbledon koska 1877. Kesäkuun lopusta heinäkuun alkuun pelattu se on maailman vanhin tennisturnaus ja sitä pidetään laajalti arvostetuimpana. Lontoossa vuonna 1881 perustettu Slazenger on tarjonnut tennispalloja Wimbledonille vuodesta 1902 lähtien, mikä on urheilun vanhin sponsorointi.

Lontoossa on kaksi Testaa krikettiä perusteet, Herran (koti Middlesex CCC) vuonna St John's Wood ja soikea (koti Surreyn CCC) vuonna Kennington. Lord's on isännöinyt neljä finaalia Krikettikilpailu ja tunnetaan nimellä Kriketin koti. Alexandran palatsi Pohjois-Lontoossa isännöi PDC Darts-maailmanmestaruuskilpailut ja Masters snooker turnaus. Muita keskeisiä vuosittaisia ​​tapahtumia ovat joukkoosallistuminen Lontoon Marathon, jossa noin 35,000 26.2 juoksijaa yrittää 42.2 mailin (XNUMX km) radan ympäri kaupunkia, ja Yliopiston venekilpailu (kiistattu välillä Oxford ja Cambridge) Thamesissa alkaen Putney että Mortlake.

Merkittäviä ihmisiä

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Lontoo ei ole kaupunki Yhdistyneen kuningaskunnan tavallisessa merkityksessä kaupungin asema kruunun myöntämä.
  2. ^ Katso myös: Itsenäinen kaupunki § Kansalliset pääkaupungit
  3. ^ Greater London Authority koostuu Lontoon pormestari ja Lontoon yleiskokous. Lontoon pormestari erottuu Lontoon lordi pormestari, joka johtaa Lontoon City Corporation käynnissä City of London.
  4. ^ Mukaan Euroopan tilastovirasto (Eurostat), Lontoossa oli suurin Isompi kaupunkialue EU:ssa. Eurostat käyttää määritelmänä viereisen kaupunkiytimen ja sitä ympäröivän työmatkavyöhykkeen populaatioiden summaa.
  5. ^ Mukaan Collins Englanti Sanakirja "hallituksen toimipaikan" määritelmä, Lontoo ei ole Englannin pääkaupunki, koska Englannissa ei ole omaa hallitusta. Mukaan Oxfordin englannin viitesanakirja "tärkeimmän kaupungin" määritelmä ja monet muut viranomaiset.
  6. ^ Imperial College London oli osa Lontoon yliopistoa vuosina 1908–2007. Liittovaltion yliopisto myönsi tänä aikana tutkinnot; korkeakoulu myöntää nyt kuitenkin omia tutkintojaan.

Viitteet

  1. ^ a b c "Väestö- ja kotitalousarviot, Englanti ja Wales: Census 2021". ons.gov.uk. Kansallisen tilaston toimisto. Haettu 15 lokakuu 2022.
  2. ^ a b Number 1 Poultry (ONE 94), Museum of London Archaeology, 2013. Archeology Data Service, Yorkin yliopisto.
  3. ^ "Lontoon sääkartta". Met Office. Arkistoidut alkuperäisestä 3. elokuuta 2018. Haettu Elokuu 26 2018.
  4. ^ "Vuoden 2011 väestönlaskenta – asutetut alueet". ONS. Haettu 15 lokakuu 2022.
  5. ^ "Maailman suuret taajamat". CityPopulation.de. Haettu 20 huhtikuu 2023.
  6. ^ Fenton, Trevor. "Alueellinen taloudellinen toiminta bruttokansantuotteen mukaan, Yhdistynyt kuningaskunta: 1998-2021". ons.gov.uk.
  7. ^ "The Greater London Authorityn konsolidoitu budjetti ja osabudjetit vuosille 2021–22" (PDF).
  8. ^ Alueellinen HDI. "Aluetietokanta – Global Data Lab". hdi.globaldatalab.org.
  9. ^ "Roomalainen Lontoo". Lontoon museo. nd Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 22-maaliskuussa 2008.
  10. ^ Fowler, Joshua (5. heinäkuuta 2013). "Lontoon hallituksen laki: Essex, Kent, Surrey ja Middlesex 50 vuotta". BBC News.
  11. ^ Mills, AD (2010). Lontoon paikannimien sanakirja. Oxford University Press. s. 152. Tietysti suhteellisen viime aikoihin asti Lontoon nimi viittasi vain Lontoon Cityyn jopa Westminster jää erilliseksi kokonaisuudeksi. Mutta kun Lontoon kreivikunta perustettiin vuonna 1888, nimeä alettiin usein käyttää melko löyhästi tälle paljon suuremmalle alueelle, jota joskus kutsuttiin myös nimellä Suur-Lontoo suunnilleen tältä päivältä. Kuitenkin vuonna 1965 Suur-Lontoo määriteltiin hiljattain paljon laajentuneeksi alueeksi.
  12. ^ "Englannin kreivikuntien hämmentävä kartta". BBC News. 25. huhtikuuta 2014. Haettu 25 syyskuu 2021.
  13. ^ "Lontoon hallituksen laki 1963". law.gov.uk. Haettu 26 syyskuu 2021.
  14. ^ Jones, Bill; Kavanagh, Dennis; Moran, Michael; Norton, Philip (2007). Politiikka UK. Harlow: Pearson Education. s. 868. ISBN 978-1-4058-2411-8.
  15. ^ "Global Power City -indeksi 2020". Kaupunkistrategioiden instituutti – Mori Memorial Foundation. Haettu Maaliskuu 25 2021.; Adewunmi, Bim (10. maaliskuuta 2013). "Lontoo: maailman kaiken pääkaupunki". Guardian. Lontoo.; "Mikä on maailman pääkaupunki?". Älykkäämpää elämää. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 22 syyskuu 2013. Haettu 4 heinäkuu 2013.
  16. ^ "Johtava 200 tiedekaupunkia". luonto. Haettu 10 kesäkuu 2022.
  17. ^ "Maailman vaikutusvaltaisimmat kaupungit 2014". Forbes. 14. elokuuta 2014. Haettu Maaliskuu 25 2021.; Dearden, Lizzie (8. lokakuuta 2014). "Lontoo on 'maailman halutuin kaupunki työskennellä', tutkimus toteaa". Independent. Lontoo. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  18. ^ "Johtavat Euroopan kaupungit bruttokansantuotteella 2017/18". Statista. Haettu 7 syyskuu 2021.
  19. ^ a b "Kansainvälisten opiskelijoiden määrä Lontoossa jatkaa kasvuaan" (Lehdistötiedote). Suur-Lontoon viranomainen. 20. elokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 marraskuu 2010.
  20. ^ "Times Higher Education World University Rankings". 19. syyskuuta 2018.; "Parhaat yliopistot: Imperial College London".; "Parhaat yliopistot: LSE". Haettu 21 syyskuu 2019.
  21. ^ "QS World University Rankings 2022". Parhaat yliopistot. Haettu 19 syyskuu 2022.
  22. ^ "Miksi Lontoo on maailman vilkkain lentomatkakaupunki". Yksinkertainen lentäminen. 16 elokuuta 2021. Haettu 26 kesäkuu 2022.
  23. ^ "Lontoon maanalainen". Transport for London. Haettu 6 toukokuuta 2022.
  24. ^ "Ison-Britannian väestössä puhutut kielet". Kansallinen kielikeskus. 16. kesäkuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 24-syyskuussa 2008."CILT, kansallinen kielikeskus", Arkistoitu Alkuperäisen on 13 helmikuu 2005. Haettu Elokuu 16 2007.
  25. ^ "Ison-Britannian, Englannin ja Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin väestöarviot". ONS. 28. syyskuuta 2018. Haettu Elokuu 15 2019.
  26. ^ "EU:n suurin kaupunki. Yli 7 miljoonaa asukasta vuonna 2001". Kansallinen tilastotoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 tammikuu 2009. Haettu 28 kesäkuu 2008.
  27. ^ "Keskity Lontooseen – väestö ja muuttoliike | London DataStore". Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 16 lokakuu 2010. Haettu Helmikuu 10 2012.
  28. ^ "Demographia World Urban Areas, 15. vuosipainos" (PDF). Demographia. huhtikuuta 2019. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 7 helmikuu 2020. Haettu Helmikuu 13 2016.
  29. ^ a b "Vuoden 2011 väestönlaskenta – asutetut alueet". nomisweb.co.uk. ONS. 28. kesäkuuta 2013. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  30. ^ "Pääkaupunkiseudun väestö". Eurostat. 18 kesäkuuta 2019. Haettu 4 joulukuu 2019.
  31. ^ "The London Plan (maaliskuu 2015)". Suur-Lontoon viranomainen. 15. lokakuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 22. Haettu Maaliskuu 24 2021.
  32. ^ "Luettelot: Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta – Maailmanperintöluetteloon kirjatut kohteet". Unescon maailmanperintökeskus. Haettu Marraskuu 26 2008.
  33. ^ Blackman, Bob (25. tammikuuta 2008). "West Endin on uudistettava uudistaakseen", sanoo raportin. Mitä lavalla on. Lontoo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2011. Haettu Marraskuu 15 2010.
  34. ^ a b "IOC valitsee Lontoon XXX Olympiadin 2012 isäntäkaupungiksi" (Lehdistötiedote). Kansainvälinen olympiakomitea. 6. heinäkuuta 2005. Arkistoidut alkuperäisestä 17. lokakuuta 2011. Haettu 3 kesäkuu 2006.
  35. ^ a b Mills, Anthony David (2001). Lontoon paikannimien sanakirja. Oxford University Press. s. 139. ISBN 9780192801067. OCLC 45406491.
  36. ^ "Ison-Britannian vanhin käsin kirjoitettu asiakirja "Roomalaisen Lontoon kaivauksessa"". BBC News. 1. kesäkuuta 2016. Haettu 1 kesäkuu 2016.
  37. ^ Brown, Matt (15. tammikuuta 2014). "Kuinka Lontoo sai nimensä". Londonilainen. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  38. ^ a b Bynon, Theodora (2016). "Lontoon nimi". Filologisen seuran liiketoimet. 114 (3): 281-97. kaksi:10.1111 / 1467-968X.12064.
  39. ^ Coates, Richard (1998). "Uusi selitys Lontoon nimelle". Filologisen seuran liiketoimet. 96 (2): 203-229. kaksi:10.1111 / 1467-968X.00027.
  40. ^ Schrijver, Peter (2014). Kielikontakti ja germaanisten kielten alkuperä. New York: Routledge. s. 57. ISBN 9781138245372.
  41. ^ Mills, David (2001). Lontoon paikannimien sanakirja. Oxford University Press. s. 140. ISBN 9780192801067. OCLC 45406491.
  42. ^ "Made in LDN". london.gov.uk. Haettu 11 kesäkuu 2022.
  43. ^ "LDN tulvaviikko 2017". 9 marraskuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 12-syyskuusta 2018. Haettu 11 syyskuu 2018.
  44. ^ a b Denison, Simon (heinäkuu 1999). "Ensimmäinen Lontoon silta Thames-joessa Vauxhallissa". Brittiläinen arkeologia (46). Arkistoidut alkuperäisestä 27. huhtikuuta 2011. Haettu 15 huhtikuu 2011.
  45. ^ "Lontoon vanhin esihistoriallinen rakennelma". BAJR. 3 huhtikuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 7. heinäkuuta 2018. Haettu Elokuu 19 2018.
  46. ^ a b Milne, Gustav. "Lontoon vanhin metsämaarakenne!". Sammakkoblogi. Thamesin löytöohjelma. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu 15 huhtikuu 2011.
  47. ^ Perring, Dominic (1991). Roomalainen Lontoo. Lontoo: Routledge. s. 1. ISBN 978-0-203-23133-3.
  48. ^ "Britannian historian aikajana - Rooman Britannia". BBC, Arkistoitu Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2011. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  49. ^ Lancashire, Anne (2002). London Civic Theatre: City Draama ja näytelmä roomalaisista ajoista vuoteen 1558. Cambridge University Press. s. 19. ISBN 978-0-521-63278-2.
  50. ^ "Londiniumin viimeiset päivät". Lontoon museo, Arkistoitu Alkuperäisen on 8 tammikuu 2009. Haettu Maaliskuu 31 2013.
  51. ^ "Lundenwicin alkuvuodet". Lontoon museo, Arkistoitu Alkuperäisen on 10 kesäkuu 2008.
  52. ^ Wheeler, Kip. "Viikkien hyökkäykset", Arkistoitu Alkuperäisen on 1 tammikuu 2016. Haettu Tammikuu 19 2016.
  53. ^ Vince, Alan (2001). "Lontoo". Lapidgessa Michael; Blair, John; Keynes, Simon; Scragg, Donald (toim.). Anglosaksisen Englannin Blackwell Encyclopaedia. Blackwell. ISBN 978-0-631-22492-1.
  54. ^ Stenton, Frank (1971). Englanti-saksalainen englanti (3. painos). Oxford University Press. s. 538–539. ISBN 978-0-19-280139-5.
  55. ^ Blair, John (2001). "Westminster". Lapidgessa Michael; Blair, John; Keynes, Simon; Scragg, Donald (toim.). Anglosaksisen Englannin Blackwell Encyclopaedia. Blackwell. ISBN 978-0-631-22492-1.
  56. ^ Ibeji, Mike (17. helmikuuta 2011). "Historia - 1066 - King William". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 22-syyskuusta 2009. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  57. ^ Tinniswood, Adrian. "Britannian arkkitehtuurin historia - Valkoinen torni". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu 5 toukokuuta 2008.
  58. ^ "Ison-Britannian parlamentti – parlamentti: rakennus". Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti. 9. marraskuuta 2007. Arkistoitu Alkuperäisen on 11 maaliskuuta 2008. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  59. ^ "Westminsterin palatsi". Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 4 huhtikuu 2008. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  60. ^ Schofield, John; Vince, Alan (2003). Keskiaikaiset kaupungit: Brittiläisten kaupunkien arkeologia eurooppalaisessa ympäristössä. Continuum International Publishing Group. s. 26. ISBN 978-0-8264-6002-8.
  61. ^ Ibeji, tohtori Mike (10. maaliskuuta 2011). "BBC - Historia - Brittiläinen historia syvällisesti: Black Death". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu Marraskuu 3 2008.
  62. ^ "Richard II (1367-1400)". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu 12 lokakuu 2008.
  63. ^ Jacobs, Joseph (1906). "Englanti". Juutalainen tietosanakirja.
  64. ^ Mundill, Robin R. (2010), "Kuninkaan juutalaiset", jatkumo, Lontoo, s. 88–99, ISBN 978-1-84725-186-2, LCCN 2010282921, OCLC 466343661, OL 24816680M
  65. ^ a b Pevsner, Nikolaus (1. tammikuuta 1962). Lontoo – Lontoon ja Westminsterin kaupungit. Voi. 1 (2. painos). Penguin-kirjat. s. 48. ASIN B0000CLHU5.
  66. ^ Chisholm, Hugh, toim. (1911). "Steelyard, kauppiaat" . Encyclopædia Britannica (11. painos). Cambridge University Press.
  67. ^ Pounds, Normal JG (1973). Euroopan historiallinen maantiede 450 eKr.–1330 jKr. Cambridge University Press. s. 430. kaksi:10.1017/CBO9781139163552. ISBN 9781139163552.
  68. ^ Ramsay, George Daniel (1986). Kuningattaren kauppiaat ja Alankomaiden kapina (The End of the Antwerp Mart, Vol 2). Manchester University Press. s. 1 & 62–63. ISBN 9780719018497.
  69. ^ Burgon, John William (1839). Kuninkaallisen pörssin perustajan Sir Thomas Greshamin elämä ja ajat: Mukana monien hänen aikalaistensa ilmoitukset. Kuvituksilla, osa 2. Lontoo: R. Jennings. s. 80–81. ISBN 978-1277223903.
  70. ^ "Pandemioista puritaaneihin: milloin teatteri sulki historian läpi ja kuinka se toipui". Stage.co.uk. Haettu 22 kesäkuu 2022.
  71. ^ "Lontoon 10 vanhinta teatteria". Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 11. tammikuuta 2022. Haettu 27 kesäkuu 2022.
  72. ^ Durston, Christopher (1993). James I. Lontoo: Routledge. s. 59. ISBN 978-0-415-07779-8.
  73. ^ Doolittle, Ian (2014). ""Suuri kieltäytyminen": Miksi Lontoon City Corporation hallitsee vain Square Milea?". The London Journal. 39 (1): 21-36. kaksi:10.1179/0305803413Z.00000000038. S2CID 159791907.
  74. ^ Flintham, David. "Lontoo". Linnoitettuja paikkoja, Arkistoitu Alkuperäisen on 16 tammikuu 2009. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  75. ^ Harrington, Peter (2003). Englannin sisällissodan linnoitukset 1642–51, Volume 9 of Fortress, 9, Osprey Publishing, ISBN 1-84176-604-6. s. 57
  76. ^ Flintham, David. "Lontoo". Linnoitettuja paikkoja, Arkistoitu Alkuperäisen on 16 tammikuu 2009. Haettu Maaliskuu 28 2021.Razzell, Peter; Razzell, Edward, toim. (1. tammikuuta 1996). Englannin sisällissota: nykyaikainen kertomus (v. 1). Wencelaus Hollar (Kuvittaja), Christopher Hill (Esittely). Caliban kirjat. ISBN 978-1850660316.Gardiner, Samuel R. (18. joulukuuta 2016). Suuren sisällissodan historia, 1642-1649. Voi. 3. Unohdetut kirjat (julkaistu 16. heinäkuuta 2017). s. 218. ISBN 978-1334658464.
  77. ^ "Luettelo kansallisista ruttoepidemioista Englannissa 1348–1665". Urban Rim. 4. joulukuuta 2009. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 toukokuu 2009. Haettu 3 toukokuuta 2010.
  78. ^ "Tarina rutosta". kanavan 4, Arkistoitu Alkuperäisen on 13 toukokuu 2011.
  79. ^ Pepys, Samuel (2. syyskuuta 1666). Mynors Bright (salauksen purkaja); Henry B. Wheatley (Toim.). Samuel Pepysin päiväkirja. Voi. 45: elo-syyskuu 1666. ISBN 978-0-520-22167-3. Arkistoidut alkuperäisestä 13. elokuuta 2013.
  80. ^ Schofield, tohtori John (17. helmikuuta 2011). "BBC - Historia - Brittiläinen historia syvällisesti: Lontoo suuren tulipalon jälkeen". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 10. huhtikuuta 2009. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  81. ^ "Uudelleenrakentaminen tulipalon jälkeen". Lontoon museo, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 helmikuu 2008. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  82. ^ Reddaway, Thomas Fiddian (1940). "Lontoon jälleenrakentaminen suuren tulipalon jälkeen". Historia. Jonathan Cape. 25 (98): 97-112. kaksi:10.1111/j.1468-229X.1940.tb00765.x. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  83. ^ a b "Amsterdam ja Lontoo rahoituskeskuksina XNUMX-luvulla". Cambridge University Press. Haettu 4 heinäkuu 2022.
  84. ^ Helvetti maan päällä tai kaupunki hälinässä (anon., Lontoo 1729). Jarndyce Autumn Miscellany -luettelo, Lontoo: 2021.
  85. ^ "PBS – Sweeney Todd, Fleet Streetin demoniparturi". PBS. 2001. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  86. ^ Jackson, Peter (3. elokuuta 2009). "Karkea oikeudenmukaisuus – viktoriaaninen tyyli". BBC News. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  87. ^ "Kansalliset asiat: kuolemanrangaistus: häipyvä käytäntö". Aika:. New York. 21. maaliskuuta 1960. Arkistoitu Alkuperäisen on 27 syyskuu 2009. Haettu 13 joulukuu 2011.
  88. ^ Harris, Rhian (5. lokakuuta 2012). "Historia – Foundlingin sairaala". BBC. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  89. ^ a b Coispeau, Olivier (2016). Finance Masters: Lyhyt historia kansainvälisistä rahoituskeskuksista viimeisen vuosituhannen aikana. Maailman tieteellinen. ISBN 978-981-310-884-4.
  90. ^ Carlos, Ann M.; Neal, Larry (11. helmikuuta 2011). "Amsterdam ja Lontoo rahoituskeskuksina XNUMX-luvulla". Taloushistorian katsaus. 18 (1): 21-46. kaksi:10.1017 / S0968565010000338. ISSN 1474-0052. S2CID 153626377.
  91. ^ "Kun mies on kyllästynyt Lontooseen, hän on kyllästynyt elämään: Samuel Johnson". Arkistoidut alkuperäisestä 27. huhtikuuta 2011.
  92. ^ a b Valkoinen, Matthew. "Kaupunkien nousu 18-luvulla". British Library. Haettu 11 kesäkuu 2022.
  93. ^ Christopher Watson (1993). KB Wildey; Wm H. Robinson (toim.). Kaupungistumisen trendit. Ensimmäisen kansainvälisen kaupunkituholaisia ​​käsittelevän konferenssin julkaisut. CiteSeerX 10.1.1.522.7409.
  94. ^ "Lontoo: suurin kaupunki". Kanava 4. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 19 huhtikuu 2009. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  95. ^ Bertaud, Alain (2018). Tilaa ilman suunnittelua: Kuinka markkinat muokkaavat kaupunkeja. MIT paina. ISBN 978-0262038768.
  96. ^ "Piilotetut extrat: kolera tulee viktoriaaniseen Lontooseen". Lontoo: Tiedemuseo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 13 joulukuu 2011. Haettu 13 joulukuu 2011.
  97. ^ Brown, Robert W. "Lontoo XNUMX-luvulla". Pohjois-Carolinan yliopisto Pembrokessa. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 joulukuu 2011. Haettu 13 joulukuu 2011.
  98. ^ Pennybacker, Susan D. (2005). Visio Lontooseen, 1889–1914. Routledge. s. 18.
  99. ^ "Bawden ja Battenberg: Lyonin teekaupan litografiat". Guardian. Haettu 27 kesäkuu 2022.
  100. ^ "Teen nauttiminen ja politiikasta puhuminen: Teehuoneiden rooli". Historiallinen Englanti. Haettu 27 kesäkuu 2022.
  101. ^ "Sufrasetteja, väkivaltaa ja militanttia". Britannian kirjasto. Haettu 9 lokakuu 2021.
  102. ^ Goebel, Stefan; Valkoinen, Jerry (2016). "Lontoo ja ensimmäinen maailmansota" (PDF). London Journal. 41 (3): 1-20. kaksi:10.1080 / 03058034.2016.1216758. S2CID 159584322.
  103. ^ "Pommivauriokartat paljastavat Lontoon toisen maailmansodan tuhot". nationalgeographic.com.au. 18. toukokuuta 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2017. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  104. ^ "Haudattu kuninkaiden joukkoon: Tuntemattoman soturin tarina". www.nam.ac.uk. Kansallinen armeijamuseo. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  105. ^ Vaughan-Barratt, Nick (4. marraskuuta 2009). "muisto". BBC:n blogitBBC. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  106. ^ Ronk, Liz (27. heinäkuuta 2013). "ELÄMÄ vuoden 1948 Lontoon olympialaisissa". Aika:, Arkistoitu Alkuperäisen on 30 toukokuu 2015. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  107. ^ Hibbert, Christopher; Weinreb, Ben; Keay, Julia; Keay, John (2010). Lontoon Encyclopaedia. Valokuvat Matthew Weinreb (3. painos). Pan Macmillan. s. 428. ISBN 9781405049252.
  108. ^ "1951: King George avaa Festival of Britain". BBC. 2008. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  109. ^ CORTON, CHRISTINE L. (6. marraskuuta 2015). "Lontoon sumun paluu". New York Times. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  110. ^ Breen, Matt. "Eniten Googlettamassa: miksi Lontoota kutsutaan Big Smokeksi?". Time Out London. Haettu Marraskuu 29 2022.
  111. ^ Brown, Mick (29. toukokuuta 2012). "Timanttivuosikymmenet: 1960-luku". Daily Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 10. tammikuuta 2022. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  112. ^ Robson, David (8. syyskuuta 2016). "Swinging Sixties: Kävele Chelsea's King's Roadilla 60-luvulla". Daily Express. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  113. ^ MacLean, Rory (15. heinäkuuta 2007). "Maaginen muistikierros Lontoossa". Daily Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 10. tammikuuta 2022. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  114. ^ Bracken, Gregory B. (2011). Kävelykierros Lontoossa: luonnoksia kaupungin arkkitehtonisista aarteista... Matka Lontoon kaupunkimaisemien läpi. Marshall Cavendish International. s. 10. ISBN 9789814435369.
  115. ^ Webber, Esther (31. maaliskuuta 2016). "GLC:n nousu ja lasku". BBC Newsmaccess-päivämäärä = 18. kesäkuuta 2017.
  116. ^ Cutler, David (16. toukokuuta 2011). "Aikajana – IRA:n pahimmat pommi-iskut Manner-Britanniaan". Reuters. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  117. ^ Lowe, Josh (24. maaliskuuta 2017). "Lontoo ei pala: kuinka Britannian historia IRA:n kanssa teki siitä kestävän hyökkäyksen edessä". Newsweek. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  118. ^ Godoy, Maria (7. heinäkuuta 2005). "Aikajana: Lontoon räjähtävä historia". NPR. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  119. ^ John, Cindi (5. huhtikuuta 2006). "Brixtonin mellakoiden perintö"BBC. Haettu 18 kesäkuu 2017.
  120. ^ "Lontoon väkiluku saavuttaa 8.6 metrin ennätyksen". BBC News. 2 helmikuuta 2015. Haettu 19 kesäkuu 2017.
  121. ^ Zolfagharifard, Ellie (14. helmikuuta 2014). "Canary Wharfin aikajana: Thatcherin vuosista Qatarin hallintaan". Guardian. Haettu 19 kesäkuu 2017.
  122. ^ Hanlon, Michael (18. helmikuuta 2014). "Thames Barrier on pelastanut Lontoon – mutta onko TB2:n aika?". Daily Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 10. tammikuuta 2022. Haettu 19 kesäkuu 2017.
  123. ^ "1986: Suur-Lontoon neuvosto lakkautettiin". BBC. 2008. Haettu 20 kesäkuu 2017.
  124. ^ Ijeh, Ike (25. kesäkuuta 2010). "Millenium-projektit: 10 vuotta onnea". building.co.uk. Haettu 20 kesäkuu 2017.
  125. ^ "Lontoo voittaa Pariisin vuoden 2012 kisoihin". BBC Sport. 6 heinäkuuta 2005. Haettu 28 syyskuu 2012.
  126. ^ "7. heinäkuuta pommitukset: yleiskatsaus". BBC News. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu 28 huhtikuu 2008.
  127. ^ Derudder, Ben; Hoyler, Michael; Taylor, Peter J.; Witlox, Frank, toim. (2015). Kansainvälinen käsikirja globalisaatiosta ja maailman kaupungeista. Edward Elgar Publishing. s. 422. ISBN 9781785360688.
  128. ^ "Population Growth in London, 1939-2015". Lontoon Datastore. Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 19 helmikuu 2015. Haettu 7 heinäkuu 2015. Vaihtoehtoinen URL-osoite
  129. ^ Chandler, Mark (24). ""Etkö haluaisi olla presidentti Sadiq?" Tuhannet vaativat Sadiq Khania julistamaan Lontoon itsenäiseksi ja liittymään EU:hun.. Evening Standard. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  130. ^ "Heraldinen lohikäärme". Sacred-texts.com. Arkistoidut alkuperäisestä 28. Haettu 23 heinäkuu 2015.
  131. ^ "Kuka johtaa Lontoota – selvitä, kuka johtaa Lontoota ja miten". Lontoon neuvostot. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  132. ^ James, William; Piper, Elizabeth (7. toukokuuta 2016). "Työväen khanista tulee Lontoon ensimmäinen muslimipormestari katkeran kampanjan jälkeen". Reuters. Haettu 19 syyskuu 2016.
  133. ^ "Lontoon vaalit 2016: Tulokset". BBC News. Haettu 7 toukokuuta 2016.
  134. ^ "Lontoon suunnitelma". Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu 25 toukokuuta 2012.
  135. ^ "London hallituksen hakemisto – Lontoon kaupunginneuvostot". Lontoon neuvostot. Haettu Maaliskuu 29 2017.
  136. ^ "Englannin paikallishallinnon taloustilastot nro 21 (2011)" (PDF). 2011. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 28. huhtikuuta 2018. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  137. ^ "Keitä olemme". Lontoon palokunta. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 huhtikuu 2011. Haettu Elokuu 25 2009.
  138. ^ "Meistä". Lontoon ambulanssipalvelu NHS Trust. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 huhtikuu 2011. Haettu Elokuu 25 2009.
  139. ^ "Asemaluettelo – HM Coastguard Stations". Merenkulku- ja rannikkovartiosto. 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 marraskuu 2010. Haettu Elokuu 25 2009.
  140. ^ "Thamesin pelastusvenepalvelu aloitettu". BBC News. 2 tammikuu 2002. Arkistoidut alkuperäisestä 26. Haettu Elokuu 25 2009.
  141. ^ "Port of London Act 1968 (sellaisena kuin se on muutettuna)". Lontoon satamaviranomainen. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  142. ^ "Pääministerin kanslia, 10 Downing Street". uk.gov. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  143. ^ "Vaalipiirit AZ – vaalit 2019". BBC News. 2019. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 16 joulukuu 2019. Haettu Maaliskuu 30 2020.
  144. ^ "Lontoon ministeri". gov.uk. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus. Haettu Maaliskuu 30 2020.
  145. ^ "Tietoja MOPACista". Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 huhtikuu 2013. Haettu 4 toukokuuta 2013.
  146. ^ "MPA: Metropolitan Police Authority". Pääkaupunkiseudun poliisiviranomainen. 22 toukokuuta 2012. Haettu 4 toukokuuta 2013.
  147. ^ "Poliisi". Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 21 tammikuu 2008. Haettu Elokuu 25 2009.
  148. ^ "Kuinka käytännöllinen on perinteinen Bobbyn kypärä?"BBC. Haettu 11 huhtikuu 2023.
  149. ^ "Poliisi hävisi taistelun Tardista vastaan". Guardian. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  150. ^ "Tapasivat poliisiautot ottamaan käyttöön Battenburg-tyylisen värityksen - Crime - London 24". 1. toukokuuta 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 1 toukokuu 2016. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  151. ^ "Meistä". Britannian liikennepoliisi. 2021. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  152. ^ "Puolustusministeriö – tarkoituksemme". Puolustusministeriön poliisi. 2017. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 toukokuu 2021. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  153. ^ Andrew, Christopher (2009). Valtakunnan puolustus: MI5:n valtuutettu historia. Allen Lane. s. 134. ISBN 978-0-713-99885-6.
  154. ^ Gordon Rayner (3. kesäkuuta 2012). "Kuningattaren timanttijuhla: onnellinen ja loistokas, joen kuningatar". Daily Telegraph. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  155. ^ "Rekisteröity rikollisuus: maantieteellinen jakautuminen – Metropolitan Police Service". Suur-Lontoon viranomainen. 12. maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  156. ^ "Lontoon murhien määrä nousi 14% viime vuodesta". ITV:n uutiset. 24 tammikuuta 2016. Haettu Helmikuu 16 2016.
  157. ^ "Metropolitan Police Crime Mapping Data Tables". Maps.met.police.uk. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 18 huhtikuu 2009. Haettu 13 joulukuu 2011.
  158. ^ "Tilastot ja tiedot". Metropolitan Police, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 huhtikuu 2021. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  159. ^ Crerar, Pippa; Gayle, Damien (10. huhtikuuta 2018). "Sadiq Khan järjestää kaupungintalon huippukokouksen väkivaltarikosten torjumisesta". Guardian. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  160. ^ "Lontoon murhat 2022". Statista. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  161. ^ Beavan, Charles; Bickersteth, Harry (1865). Kanslerin tapaukset, jotka on kiistetty ja päätetty Rolls Courtissa. Saunders ja Benning.
  162. ^ Paperitoimisto (1980). The Inner London Letter Post. HMSO p. 128. ISBN 978-0-10-251580-0.
  163. ^ Geographers' AZ Map Company (2008). Lontoon postinumero ja hallinnolliset rajat (6 painos). Maantieteilijöiden AZ-karttayhtiö. ISBN 978-1-84348-592-6.
  164. ^ "Essexin, Suur-Lontoon ja Hertfordshiren (kreivikunnan ja Lontoon kaupungin rajat) järjestys". Julkisen sektorin tiedotustoimisto. 1993. Arkistoidut alkuperäisestä 7. tammikuuta 2010. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  165. ^ Dilys, M Hill (2000). Kaupunkipolitiikka ja politiikka Britanniassa. St. Martin's Press. s. 268. ISBN 978-0-312-22745-6.
  166. ^ "Lontoo alueellisessa ympäristössään" (PDF). Lontoon yleiskokous. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 27 toukokuu 2008. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  167. ^ Lontoon hallituksen laki 1963. Julkisen sektorin tiedotustoimisto. 1996. ISBN 978-0-16-053895-7, Arkistoitu Alkuperäisen on 17 elokuu 2010. Haettu 6 toukokuuta 2008.
  168. ^ "Lontoo — Ominaisuudet — Missä Lontoon keskusta on?". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 17. elokuuta 2010. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  169. ^ M@ (30. huhtikuuta 2014). "Missä on Lontoon keskusta? Päivitys". Londonilainen, Arkistoitu Alkuperäisen on 30 toukokuu 2016. Haettu 6 toukokuuta 2016.
  170. ^ "Lieutenances Act 1997". OPSI. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 22 toukokuu 2010. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  171. ^ Barlow, IM (1991). Pääkaupunkiseudun hallitus. Lontoo: Routledge. s. 346. ISBN 9780415020992.
  172. ^ Sinclair, JM (1994). Collinsin englannin sanakirja (3. päivitetty painos). Glasgow: HarperCollins Publishers. ISBN 978-0004706788.
  173. ^ Pearsall, Judy; Trumble, Bill, toim. (2002). Oxfordin englanninkielinen hakusanakirja (2., versio). Oxford, Englanti: Oxford University Press. ISBN 978-0198606529.
  174. ^ "PFI: Sisäministeriön uusi päämaja – kahdeksastoista istunnon raportti 2003–04" (PDF). Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  175. ^ Schofield, John (kesäkuu 1999). "Kun Lontoosta tuli Euroopan pääkaupunki". Brittiläinen arkeologia. Council for British Archeology (45). ISSN 1357-4442, Arkistoitu Alkuperäisen on 25 huhtikuu 2011. Haettu 6 toukokuuta 2008.
  176. ^ "Englannin alueiden hallituksen virastot, faktatiedostot: Lontoo". Kansallinen tilastotoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 tammikuu 2008. Haettu 4 toukokuuta 2008.
  177. ^ "Metropolis: 027 Lontoo, Maailman suurten metropolien yhdistys" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 27 huhtikuu 2011. Haettu 3 toukokuuta 2010.
  178. ^ Sheppard, Francis (2000). Lontoo: Historia. Oxford University Press. s. 10. ISBN 978-0-19-285369-1. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  179. ^ "tulva". Iso-Britannia Ympäristövirasto, Arkistoitu Alkuperäisen on 15 helmikuu 2006. Haettu 19 kesäkuu 2006.
  180. ^ ""Sea Levels" – Yhdistyneen kuningaskunnan ympäristövirasto. Ympäristövirasto, Arkistoitu Alkuperäisen on 23 toukokuu 2008. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  181. ^ "Uusi rannikkokartta voisi auttaa vahvistamaan meripuolustusta". Durhamin yliopisto. 7. lokakuuta 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 22. elokuuta 2018. Haettu Elokuu 21 2018.
  182. ^ Adam, David (31. maaliskuuta 2009). "Thames Barrier saa lisäaikaa Lontoon tärkeimpänä tulvasuojana". Guardian. Iso-Britannia. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Marraskuu 7 2009.
  183. ^ "Virkalinjat aiheuttavat huolta tulevasta Lontoon maanjäristyksestä".
  184. ^ Jha, Alok (16. syyskuuta 2010). "Lontoossa on myöhässä suuri maanjäristys, varoittaa seismologi". Guardian. Haettu 1 kesäkuu 2022.
  185. ^ "Lontoo on maanjäristysvaarassa, kun kaupungin alta on löydetty kaksi vikaviivaa". metro. Haettu 17 heinäkuu 2022.
  186. ^ "Sää huhtikuu". trevorharley.com.
  187. ^ "Niederschlagsmonatssummen KEW GARDENS 1697–1987", Arkistoitu Alkuperäisen on 24 helmikuu 2021. Haettu 16 toukokuuta 2020.
  188. ^ "Vuotuinen keskimääräinen sademäärä kaupungeittain Yhdysvalloissa – nykyiset tulokset". currentresults.com. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  189. ^ "Euroopan kaupunkien keskimääräinen vuotuinen sademäärä – nykyiset tulokset". currentresults.com. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  190. ^ "Sydneyn ilmasto: Keskimääräinen lämpötila, sää kuukausittain, Sydneyn veden lämpötila - Climate-Data.org". fi.climate-data.org. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  191. ^ Saphora Smith (16. toukokuuta 2022). "Lontoossa saattaa loppua vesi 25 vuodessa, kun kaupungit maailmanlaajuisesti uhkaavat kasvavaa kuivuuden riskiä, ​​raportti varoittaa". Independent. Haettu 5 kesäkuu 2022. Lontoossa sataa jo noin puolet New Yorkin sademäärästä, ja ilmastonmuutos lisää kuivuuden esiintymistiheyttä ja voimakkuutta alueella.
  192. ^ "Minimilämpötilat havaittu 13. joulukuuta 1981 klo 06Z (SYNOP)/09Z (MIDAS/BUFR) UTC (529 raporttia)". Haettu 30 huhtikuu 2023.
  193. ^ "Haku | Climate Data Online (CDO) | National Climatic Data Center (NCDC)", Arkistoitu Alkuperäisen on 29 heinäkuu 2019. Haettu Elokuu 1 2019.
  194. ^ Amos, Jonathan (20. tammikuuta 2020). "Lontoo rikkoi korkeapaineennätyksen". BBC News. Haettu Helmikuu 13 2020.
  195. ^ Johnson, H; Kovats, RS; McGregor, G; Stedman, J; Gibbs, M; Walton6, H (1. heinäkuuta 2005). "Vuoden 2003 helleaallon vaikutus päivittäiseen kuolleisuuteen Englannissa ja Walesissa ja nopeiden viikoittaisten kuolleisuusarvioiden käyttö". Eurovalvonta. 10 (7): 15-16. kaksi:10.2807/esm.10.07.00558-en. PMID 16088043.
  196. ^ Taylor, Brian (2002). "1976. Uskomaton helleaalto". The WeatherOutlook. Arkistoidut alkuperäisestä 12. heinäkuuta 2008. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  197. ^ "Meteorologisen toimiston kuukausittainen sääraportti" (PDF). Wyman and Sons, Ltd. 1911. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 13 marraskuu 2017. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  198. ^ "Tämä kesä on kuivin 57 vuoteen, Met Office vahvistaa". HuffPost. 19. heinäkuuta 2018. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 20 heinäkuu 2018. Haettu 10 huhtikuu 2019.
  199. ^ "Ison-Britannian kuivuus: SPI". UK Center for Ecology & Hydrology. 2018. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  200. ^ "Philip Eden: Pisin kuivuus kahteen vuoteen – weatheronline.co.uk". weatheronline.co.uk. Haettu 10 huhtikuu 2019.
  201. ^ "London's Urban Heat Island: Yhteenveto päätöksentekijöille" (PDF). Suur-Lontoon viranomainen. lokakuuta 2006. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 16 elokuu 2012. Haettu 29 huhtikuu 2015.
  202. ^ Eden, Philip (9. kesäkuuta 2004). "Yhä lämpimämpää kuin lämpötilat kilpailevat Ranskassa". Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 26. maaliskuuta 2020. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  203. ^ "Lontoon Heathrow'n lentokenttä". Ilmatieteen laitos. Haettu 17 joulukuu 2021.
  204. ^ "Asematiedot". Ilmatieteen laitos. Haettu 8 toukokuuta 2020.
  205. ^ "Ison-Britannian ilmaston ääripäät". Ilmatieteen laitos. Haettu 3 heinäkuu 2021.
  206. ^ "Heathrow'n lentokentän ääriarvot". KNMI. Haettu Marraskuu 29 2015.
  207. ^ "Heathrow 1981–2010 keski- ja minimiarvot". KNMI. Haettu 28 joulukuu 2017.
  208. ^ "Lontoo, Iso-Britannia – ilmastotiedot". Sää Atlas. Haettu Maaliskuu 11 2020.
  209. ^ "MIDAS Open: Ison-Britannian päivittäiset lämpötilatiedot, v202007". CEDA-arkisto. Haettu 3 heinäkuu 2021.
  210. ^ "Maksimilämpötilapäivätietueet". NOUGAT. Haettu 3 heinäkuu 2021.
  211. ^ "Ilmaston ja sään keskiarvot Lontoossa, Englannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa". Aika ja päivämäärä. Haettu Tammikuu 9 2022.
  212. ^ "Greenwich 1991–2020 keskiarvot". Ilmatieteen laitos. Haettu Marraskuu 20 2018.
  213. ^ "Kuuma loitsu - elokuu 2003". Ilmatieteen laitos. Haettu 17 joulukuu 2018.
  214. ^ "Ennätystä rikkova lämpö ja auringonpaiste - heinäkuu 2006". Ilmatieteen laitos. Haettu 17 joulukuu 2018.
  215. ^ "Kuukauden äärimmäinen enimmäislämpötila". Starlings Roost Sää. Haettu Helmikuu 3 2023.
  216. ^ "Kuukauden äärimmäinen vähimmäislämpötila". Starlings Roost Sää. Haettu Helmikuu 3 2023.
  217. ^ "Lontoon kaupunginosat". Historia tänään. Haettu 19 huhtikuu 2023.
  218. ^ "Lontoon kaupunginosat – London Life, GLA". Lontoon hallitus. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 13 joulukuu 2007. Haettu Marraskuu 3 2008.
  219. ^ Dogan, Mattei; Kasarda, John D. (1988). Metropolin aikakausi. Salvia. s. 99. ISBN 978-0-8039-2603-5.
  220. ^ "Lontoo rahoituskeskuksena". Lontoon pormestari. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 6 tammikuu 2008.
  221. ^ "West End vetää edelleen väkeä". BBC News. 22. lokakuuta 2001. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  222. ^ Meek, James (17. huhtikuuta 2006). "Superrikas". Guardian. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  223. ^ "Tietoja uusimmista asuntojen hinnoista Royal Borough'ssa". Kensingtonin ja Chelsean kuninkaallinen kaupunginosa. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 lokakuu 2016.
  224. ^ Jones, Rupert (8. elokuuta 2014). "Keskimääräiset asuntojen hinnat Lontoossa hyppäävät 19 prosenttia vuodessa". Guardian. Lontoo. Haettu 24 syyskuu 2014.
  225. ^ a b Flynn, Emily (6. heinäkuuta 2005). "Huomenna East End". Newsweek. New York. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 29in elokuussa 2006.
  226. ^ Foyle, Jonathan (29. maaliskuuta 2011). "Hampton Court: Kadonnut palatsi". BBC: n historia. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu 16 kesäkuu 2013.
  227. ^ "Paddingtonin asema". Hienoja rakennuksia. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 toukokuu 2011. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  228. ^ Lonsdale, Sarah (27. maaliskuuta 2008). "Ekokodit: puinen se on ihanaa...?". Daily Telegraph. Lontoo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 maaliskuuta 2013. Haettu 12 lokakuu 2008.
  229. ^ "Käytäntö 7.7 Korkeiden ja suurten rakennusten sijainti ja suunnittelu". Lontoon kaupungintalo. Haettu 28 kesäkuu 2022.
  230. ^ "Suojatut näkymät ja korkeat rakennukset". Lontoon kaupunki.gov.uk. Haettu 28 kesäkuu 2022.
  231. ^ "vakuutusyhtiö suunnittelee skalpellin muotoista pilvenpiirtäjää". Financial Times. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu 28 kesäkuu 2022.
  232. ^ Heathcote, Edwin (4. marraskuuta 2011). "Pohdintoja näkemyksistä". Financial Times. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu 3 syyskuu 2013.
  233. ^ "Lontoon uuden "lasimunan" sisällä". BBC News. 16. heinäkuuta 2002. Arkistoidut alkuperäisestä 28. Haettu 26 huhtikuu 2008.
  234. ^ "Kuninkaallinen vauva: Lontoon BT Tower juhlii kuninkaallista syntymää "It's a girl" -viestillä". IB Times. Haettu 7 huhtikuu 2023.
  235. ^ White, Dominic (15. huhtikuuta 2008). "Lemon Dome, joka muutettiin O2:n konserttikruunuksi". Daily Telegraph. Haettu 19 kesäkuu 2022.
  236. ^ "Wildlife in London, Englanti: LNHS:n kotisivu". lnhs.org.uk, Arkistoitu Alkuperäisen 12in helmikuussa 2007.
  237. ^ "London Natural History Society - Koti". lnhs.org.uk. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  238. ^ Tuffrey, Laurie (27. heinäkuuta 2012). "Lontoon sammakkoeläimet ja matelijapopulaatiot kartoitettu". Guardian. Arkistoidut alkuperäisestä 2. tammikuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  239. ^ "Fox Kills Queen's Pet Flamingos". Tiedottaja-arvostelu. 3 Helmikuu 1996. Arkistoidut alkuperäisestä 25. maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  240. ^ "The Garden Mammal Survey Report 2001" (PDF). Nisäkäsyhdistys. Nisäkäsyhdistys. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 2 helmikuu 2013. Haettu Marraskuu 23 2015.
  241. ^ Owen, James (15. toukokuuta 2006). "10,000 XNUMX kettua vaeltaa Lontoossa". National Geographic, Arkistoitu Alkuperäisen on 14 marraskuu 2006. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  242. ^ "Nisäkkäät". Kuninkaalliset puistot. Arkistoidut alkuperäisestä 7. maaliskuuta 2020. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  243. ^ Laki, Peter. "Lontoosta löytyi ensimmäinen villi saukko". Tämä on paikallinen Lontoo, Arkistoitu Alkuperäisen 1 huhtikuussa 2010.
  244. ^ "Nisäkkäät". cityoflondon.gov.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 18 maaliskuuta 2015. Haettu Marraskuu 16 2014.
  245. ^ O'Brien, Liam (24. maaliskuuta 2013). "Thamesin suistosta kelluva kuollut valas "Tutkitaan"". The Independent sunnuntaina. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  246. ^ Aviss, Ben; Taylor, Anna-Louise (18. kesäkuuta 2012). "BBC Nature – kysymys luonnosta: kuinka piilossa on Yhdistyneen kuningaskunnan villi puoli?". BBC Nature, Arkistoitu Alkuperäisen on 5 heinäkuu 2015. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  247. ^ Piispa Rachael (5. marraskuuta 2012). "Richmond Parkin hirven teurastus alkaa". Sutton & Croydon Guardian. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 7. maaliskuuta 2020. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  248. ^ "Kuvissa: Lontoon kaupunkipeura". Evening Standard. 25 Helmikuu 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 1. maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  249. ^ Innes, Emma (14. kesäkuuta 2012). "Valokuvaaja napsauttaa Muntjac Deerin Mill Hill Gardenissa". Edgware & Mill Hill Times. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 29. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  250. ^ "Census 2021 Joukkotietojen lataus – TS012 Syntymämaa (yksityiskohtainen)". Durhamin yliopisto.
  251. ^ a b "Kansainvälinen muuttoliike, Englanti ja Wales: Census 2021". ONS. Haettu 3 joulukuu 2022.
  252. ^ "Useimmilla Lontoon vauvoilla on ulkomailla syntyneet vanhemmat Arkistoidut 25. kesäkuuta 2018 klo Wayback Machine". Financial Times. 1. joulukuuta 2016.
  253. ^ Kyambi, Sarah (2005). Beyond Black and White: Uusien maahanmuuttajayhteisöjen kartoittaminen. Lontoo: Public Policy Researchin instituutti. ISBN 978-1-86030-284-8.
  254. ^ "2011 Census. Lontoon väestö". Kansallinen tilastotoimisto. Haettu 27
  255. ^ "Maailman tärkeimmät taajamat". Kaupungin väestö. Arkistoidut alkuperäisestä 4. heinäkuuta 2010. Haettu Maaliskuu 3 2009.
  256. ^ "Britannian kaupunkimalli: väestötiedot" (PDF). ESPON-projekti 1.4.3 Urban Functions -tutkimus. Euroopan aluesuunnittelun seurantaverkosto. maaliskuu 2007. s. 119. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 24 syyskuu 2015. Haettu Helmikuu 22 2010.
  257. ^ Leppard, David (10. huhtikuuta 2005). "Maahanmuuton kasvu lisää segregaatiota Britannian kaupungeissa". Times, Arkistoitu Alkuperäisen on 11 helmikuu 2008. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  258. ^ Nott, Tim (1991). Metropolien maailman suurimpien metropolien yhdistys (PDF). ISBN 978-0-7306-2020-4, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 27 huhtikuu 2011. Haettu 3 toukokuuta 2010.
  259. ^ "Lontoon väestötiheys: Lontoon kaupunginosa, 2006" (PDF). Yhdistyneen kuningaskunnan tilastoviranomainen. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 24. kesäkuuta 2008.
  260. ^ ""Rikkaiden listalla" on yli 100 brittiläistä miljardööriä". BBC News. 11 toukokuuta 2014. Haettu 11 toukokuuta 2014.
  261. ^ "Maailman kalleimmat kaupungit 2004". CNN. 11. kesäkuuta 2004. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Elokuu 16 2007.
  262. ^ a b "Väestön ikäjakauma". Luottamus Lontooseen. 20. huhtikuuta 2020. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 heinäkuu 2020. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  263. ^ a b c "Vuoden 2011 väestönlaskenta: Englannin ja Walesin paikallisviranomaisten keskeiset tilastot". ONS. Haettu 3
  264. ^ "Roomalaisen Lontoon yllättävä monimuotoisuus". Lontoon museo. Haettu Helmikuu 22 2022.
  265. ^ Paton, Graeme (1. lokakuuta 2007). "Viidesosa etnisten vähemmistöjen lapsista". Daily Telegraph. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 6. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  266. ^ ONS. "LC2109EWls – Etninen ryhmä iän mukaan". nomisweb.co.uk. Haettu Maaliskuu 26 2015.
  267. ^ Benedictus, Leo (21. tammikuuta 2005). "Jokainen rotu, väri, kansa ja uskonto maan päällä". Guardian. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu 6 toukokuuta 2008.
  268. ^ "Census 2001: London". Kansallisen tilaston toimisto. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu 3 kesäkuu 2006.
  269. ^ Kyambi, Sarah (2005). Beyond Black and White: Uusien maahanmuuttajayhteisöjen kartoittaminen. Julkisen politiikan tutkimuslaitos. ISBN 978-1-86030-284-8, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 toukokuu 2011. Haettu Tammikuu 20 2007.
  270. ^ "Taulukko 1.4: Arvioitu Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva väestö, syntymämaan mukaan, heinäkuu 2009 - kesäkuu 2010". Kansallinen tilastotoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 toukokuu 2011. Haettu Maaliskuu 7 2011. Annettu luku oli keskeinen arvio. Katso lähde 95 % luottamusvälit.
  271. ^ "Etninen ryhmä - Tilastokeskus". www.ons.gov.uk. Haettu 5 joulukuu 2022.
  272. ^ "2011 Census, tärkeimmät tilastot paikallisviranomaisille Englannissa ja Walesissa". Kansallinen tilastotoimisto. 11. joulukuuta 2012. Haettu 4 toukokuuta 2013.
  273. ^ "Tietoja Saint Paulista". Dean ja Pyhän Paavalin katedraali. 7. huhtikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 7 huhtikuu 2008. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  274. ^ "Lambeth Palacen kirjasto". Lambeth Palacen kirjasto. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  275. ^ "Westminster Abbey". Dean ja Westminsterin osasto. Arkistoidut alkuperäisestä 5. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  276. ^ "Westminsterin katedraali". Westminsterin katedraali. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 maaliskuuta 2008. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  277. ^ "Englannin kirkon tilastot" (PDF). Englannin kirkko. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 16 toukokuu 2011. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  278. ^ "London Central Mosque Trust Ltd". London Central Mosque Trust Ltd. ja islamilainen kulttuurikeskus. Arkistoidut alkuperäisestä 26. huhtikuuta 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  279. ^ "Sikhi-brittien toiseksi rikkain: hallituksen raportti". sikhchic.com. 29 tammikuu 2010.
  280. ^ Johnson, Gareth (14. maaliskuuta 2013). "Kommentti: Brittiläiset sikhit ovat paras esimerkki kulttuurisesta integraatiosta". politics.co.uk. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  281. ^ Bill, Peter (30. toukokuuta 2008). "300 miljardin dollarin arabit ovat tulossa". Evening Standard. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 30. huhtikuuta 2011. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  282. ^ "Census 2001 Key Statistics, Englannin ja Walesin paikallisviranomaiset". Kansallinen tilastotoimisto. 13 helmikuuta 2003. Arkistoidut alkuperäisestä 25. elokuuta 2015. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  283. ^ "Avaaminen suurimmalle hindutemppelille". BBC News. 23. elokuuta 2006. Haettu Elokuu 28 2006.
  284. ^ "Hindu Lontoo". BBC Lontoo. 6. kesäkuuta 2005. Arkistoidut alkuperäisestä 18. Haettu 3 kesäkuu 2006.
  285. ^ "17 miljoonan punnan sikhitemppeli aukeaa". BBC News. 30. maaliskuuta 2003. Arkistoidut alkuperäisestä 3. lokakuuta 2007. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  286. ^ "Stanmore". Israelin juutalainen virasto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 huhtikuu 2011. Haettu 12 lokakuu 2008.
  287. ^ Paul, Jonny (10. joulukuuta 2006). "Livingstone pyytää anteeksi Britannian juutalaisille". Jerusalem Post. Arkistoidut alkuperäisestä 27. huhtikuuta 2011. Haettu Helmikuu 5 2011.
  288. ^ "Cockney". Oxford Englanti Dictionary. 17. elokuuta 2012. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  289. ^ McArthur, Thomas (2005). Lyhyt Oxford-kumppani englannin kielelle. Oxford University Press.
  290. ^ "Cockney Rhyming Slang: Origins and Survival". Purkaa lehti. Haettu 28 kesäkuu 2022.
  291. ^ Alwakeel, Ramzy (2. elokuuta 2013). "Unohda Tower Hamlets – Romford on uusi East End", sanoo Cockneyn kielitutkimus. Romford tallennin. Lontoo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 31 lokakuu 2020. Haettu 30 toukokuuta 2018.
  292. ^ Brooke, Mike (25. heinäkuuta 2013). "Cockneyn murre siirtyi Essexiin, tohtori Fox kertoo East End Cockney Festivalin". Docklandsin ja East Londonin mainostaja, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 elokuu 2020. Haettu 30 toukokuuta 2018.
  293. ^ "Estuary English Q and A – JCW". University College London. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 tammikuu 2010. Haettu Elokuu 16 2010.
  294. ^ "Suisto englanti". University College London. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  295. ^ "Mikä on MLE? - Kieli- ja kielitiede, Yorkin yliopisto". Yorkin yliopisto. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  296. ^ Wells, John (2008). Longmanin ääntämissanakirja (3. painos). Longman. s. xix, kohta 2.1. ISBN 978-1-4058-8118-0.
  297. ^ "Englannin kieli - Englannin lajikkeet". Encyclopædia Britannica. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  298. ^ "Englannin kieli – nykyenglannin ominaisuudet". Encyclopædia Britannica. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  299. ^ "Ääntäminen – kielijärjestelmät". Encyclopædia Britannica. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  300. ^ "Brittiläisen yleiskielen mukainen ääntämys". Brittiläinen kirjasto. Haettu 16 huhtikuu 2021.
  301. ^ "Lontoo on vuoden 2015 globaalien finanssikeskusten kärjessä ja pudottaa New Yorkin toiselle sijalle". Cityam.com. Haettu 12.
  302. ^ Fenton, Trevor. "Alueellinen taloudellinen toiminta bruttokansantuotteen mukaan, Yhdistynyt kuningaskunta: 1998–2019, Yhdistynyt kuningaskunta - Kansallinen tilastotoimisto". ons.gov.uk.
  303. ^ Lowe, Felix (18. helmikuuta 2008). "Highgate Trumps Chelsea kalleimpana postinumerona". Daily Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 2. tammikuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  304. ^ Olson, Parmy (12. joulukuuta 2007). "Ison-Britannian kalleimmat postinumerot". Forbes, Arkistoitu Alkuperäisen on 25 maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  305. ^ "Maailman 10 kalleinta toimistomarkkinaa paljastettiin". Haettu 27 syyskuu 2015.
  306. ^ Frater, James (13. tammikuuta 2015). "Lontoossa asuntojen arvo on 2 biljoonaa dollaria". CNN. Haettu 27 syyskuu 2015.
  307. ^ "Kaupungin pormestarit: Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan kaupunkeja vertaillaan". citymayors.com.
  308. ^ Maailmanlaajuinen kiinteistöopas. "Price per Square Meter Yhdistynyt kuningaskunta – British Cost per Square Meter". Maailmanlaajuinen kiinteistöopas.
  309. ^ Maailman kaupungit. "Maailman kalleimmat kaupungit vuodelle 2022". CNN Travel. CNN. Haettu 19 toukokuuta 2023.
  310. ^ "Lontoon Cityn romahdus – syksyn jälkeen". Economist. Lontoo. 29. marraskuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 joulukuu 2012. Haettu 15 toukokuuta 2009.
  311. ^ "Magneetit rahasta". Economist. Lontoo. 13. syyskuuta 2007. Arkistoitu Alkuperäisen on 5 elokuu 2009. Haettu 15 toukokuuta 2009.
  312. ^ Voltaire, François Marie Arouet de. (1909-1914). "Kirje VI – presbyteereistä. Kirjeitä englannista". www.bartleby.com. Harvardin klassikot. Haettu 22 heinäkuu 2017.
  313. ^ "Lontoo - rahoitus". Encyclopaedia Britannica. Haettu 4 heinäkuu 2022.
  314. ^ "Global Financial Centers Index 20" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 28 syyskuu 2017. Haettu Elokuu 8 2019.
  315. ^ Hales, Mike; Mendoza Peña, Andrés; Peterson, Erik R.; Dessibourg, Nicole. "2018 Global Cities Report – Learning from the East: Insights from China's Urban Success". AT Kearney, Arkistoitu Alkuperäisen on 20 kesäkuu 2018. Haettu 20 kesäkuu 2018.
  316. ^ "Lontoon ydinrooli euroissa valokeilassa Brexit-äänestyksen jälkeen". Reuters. 18. syyskuuta 2016. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  317. ^ Gardiner, Beth (20. tammikuuta 2010). "London pankkikeskus alkaa taas tuntua omalta itseltään". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 25. tammikuuta 2010. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  318. ^ Mantle, Jonathan (1992). Kenelle kellot soivat. Lontoo, SW7: Sinclair-Stevenson. ISBN 9781856191524.{{cite book}}: CS1 ylläpito: sijainti (linkkiä)
  319. ^ "Lontoon pörssi". London Stock Exchange. 9. kesäkuuta 2009. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 9 kesäkuu 2009. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  320. ^ Gittelson, Steven (4. syyskuuta 2015). "Adrian Cadbury, johtava yritysjohtaminen, kuolee 86-vuotiaana". Washington Post. Haettu 23 heinäkuu 2022.
  321. ^ "Londonin paikka Yhdistyneen kuningaskunnan taloudessa, 2005–6" (PDF). Oxford Economic Forecasting Corporation of London puolesta. marraskuuta 2005. s. 19. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 toukokuu 2006. Haettu 19 kesäkuu 2006.
  322. ^ Potter, Mark (17. helmikuuta 2011). "Lontoo on maailman kaupunkien kulutuksen kärjessä". Reuters. Arkistoidut alkuperäisestä 20. Haettu 29 huhtikuu 2011.
  323. ^ a b c "Väliaikainen satamatilasto 2009". Liikenneosasto. 10. kesäkuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 3 helmikuu 2011. Haettu 26 huhtikuu 2011.
  324. ^ "Lontoo ryhtyy uuteen .london-internet-verkkotunnukseen" (Lehdistötiedote). London & Partners. 10. kesäkuuta 2013. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 kesäkuu 2013. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  325. ^ ".london verkkotunnus tulee myyntiin ensimmäistä kertaa". BBC News. 29. huhtikuuta 2014. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  326. ^ "Saatavuus". mydotlondon.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 2 helmikuu 2014. Haettu Tammikuu 24 2014.
  327. ^ "Lontoo nimettiin Euroopan tulevaisuuden kaupungiksi" (Lehdistötiedote). Lontoo ja yhteistyökumppanit. 17. helmikuuta 2014. Arkistoitu Alkuperäisen on 16 maaliskuuta 2014. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  328. ^ McReynolds, Cathy (17. helmikuuta 2014). "Tulevaisuuden Euroopan kaupungit ja alueet 2014/15". fDiIntelligence.com. Lontoo. Haettu Maaliskuu 28 2021.
  329. ^ "Bletchley Parkista tulee maailmanluokan museo ja vierailukeskus". Museot + perintö. 25 heinäkuuta 2014. Haettu 4 heinäkuu 2022.
  330. ^ "Ison-Britannian tietokonehistoria saa uuden kodin". BBC. 11 heinäkuuta 2007. Haettu 4 heinäkuu 2022.
  331. ^ "Kaasun jakelijat". Ofgem. 20. kesäkuuta 2013. Haettu Tammikuu 19 2016.
  332. ^ "Sähkönjakelija". Kansallinen verkko. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 syyskuu 2014. Haettu Tammikuu 19 2015.
  333. ^ "MasterCard Intelligence | MasterCard Global Destination Cities Index Report 2015". 7. joulukuuta 2015. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 7 joulukuu 2015. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  334. ^ "Yli 65 miljoonaa käyntiä Lontoon nähtävyyksissä vuonna 2015 London & Partners". London & Partners. 14. maaliskuuta 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 maaliskuuta 2016. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  335. ^ Hedrick-Wong, tohtori Yuwa; Choong, Desmond (2015). "MasterCard – 2015 Global Destination Cities Index" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 3. maaliskuuta 2016. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  336. ^ "Turismivisio Lontooseen" (PDF). Lontoo ja yhteistyökumppanit. 2017. s. 6–7. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  337. ^ "Visit Britain". 22. huhtikuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 6. elokuuta 2015. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  338. ^ "Lontoo nimesi kaupunkikohteen ykköseksi TripAdvisorissa". BBC News. 21. maaliskuuta 2016. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  339. ^ "British Museum on Britannian nähtävyyslistan kärjessä". BBC News. 7. maaliskuuta 2016. Haettu Tammikuu 19 2017.
  340. ^ "Lontoo näkee kasvua hotellikehityksessä, kun uusia kiinteistöjä avataan pääkaupungissa vuodelle 2016". London & Partners. 18. marraskuuta 2015. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 22 heinäkuu 2017. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  341. ^ "Travel in London Report 12" (PDF). Transport for London. 2019. Sivumäärä 33. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 13. maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 13 2021.
  342. ^ "Lontoon kuljetus". Kuljetus Lontooseen. Arkistoidut alkuperäisestä 4. tammikuuta 2010. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  343. ^ "Mitä me teemme". Transport for London. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  344. ^ "Kuinka saan tietoa Lontoon liikenteestä?". Suur-Lontoon viranomainen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 19 lokakuu 2007. Haettu 5 kesäkuu 2008.
  345. ^ "Heathrow'n lentokentän matkaraportti 2019" (PDF). Heathrow'n lentokenttä. LHR Airports Limited. 2020. s. 38. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  346. ^ "Heathrow'n lentokentän terminaali 5". TMC Ltd. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  347. ^ Coffey, Helen (5. helmikuuta 2018). "Maailman 10 vilkkainta lentokenttää". Independent.
  348. ^ "BAA Gatwick: Gatwickin lentokenttä". BAA. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  349. ^ "Gatwick numeroiden mukaan - Gatwickin lentokenttä". gatwickairport.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 16 kesäkuu 2018. Haettu 13 toukokuuta 2018.
  350. ^ "Miksi Easyjet? – Olemme ylpeitä saavutuksistamme". easyJet-urat, Arkistoitu Alkuperäisen on 27 syyskuu 2020. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  351. ^ "Lentoyhtiöiden vuosiraportit 2017". Siviili-ilmailuviranomainen. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  352. ^ BAA Stansted: Stanstedin lentokenttä. BAA. 2008. ISBN 978-0-86039-476-1. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  353. ^ "Faktioita ja lukuja – Stanstedin lentokenttä". stanstedairport.com.
  354. ^ "Ryanairin historia". Ryanair Group Corporate. 2021. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  355. ^ R., B. (24. kesäkuuta 2014). "Kotimainen autuus". Economist. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  356. ^ Lontoon Lutonin lentokenttä. Lontoon Lutonin lentoasema. 1969. ISBN 978-0-11-510256-1, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 toukokuu 2011. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  357. ^ "London City Airport - Yritystiedot". London City Airport Ltd. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 huhtikuu 2011. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  358. ^ Cornell, Adam (18. toukokuuta 2018). "Lontoolaiset rakastavat lentokenttäämme". Arkistoidut alkuperäisestä 12. Haettu Elokuu 8 2019.
  359. ^ "Lentokenttätiedot 2017 – UK Civil Aviation Authority". Siviili-ilmailuviranomainen. 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 26. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  360. ^ "Oyster Card juhlii 150-vuotisjuhlavuotta". BBC News. 10. joulukuuta 2012. Haettu Tammikuu 10 2013.
  361. ^ Lontoon liikenne (1981). Lontoon metro: historia. ISBN 978-0-904711-30-1, Arkistoitu Alkuperäisen on 2 toukokuu 2007. Haettu 30 joulukuu 2012.
  362. ^ "Mikä on maailman suurin metrojärjestelmä?". Kaupungin metriikka. Lontoo. 5. syyskuuta 2015. Arkistoitu Alkuperäisen on 12 kesäkuu 2019. Haettu 12 kesäkuu 2018.
  363. ^ "Tärkeimmät tosiasiat". Kuljetus Lontooseen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 toukokuu 2007. Haettu 15 lokakuu 2009.
  364. ^ "Maalaisen lyhyt historia". Kuljetus Lontooseen. Haettu Tammikuu 23 2023.
  365. ^ "Tube rikkoi matkustajamääräennätyksen" (Lehdistötiedote). Kuljetus Lontooseen. 27. joulukuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 huhtikuu 2011. Haettu Helmikuu 5 2011.
  366. ^ "Lontoo 2012 perintö". Kuljetus Lontooseen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 18 lokakuu 2012. Haettu Elokuu 11 2013.
  367. ^ "First Capital Connect". First Capital Connect. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 tammikuu 2010. Haettu 27 huhtikuu 2008.
  368. ^ "Rautatieaseman käyttö". Rautatievalvontavirasto. Arkistoidut alkuperäisestä 5. heinäkuuta 2007. Haettu 24 lokakuu 2009.
  369. ^ "Putken ulostulot". Kuljetus Lontooseen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 toukokuu 2007. Haettu 24 lokakuu 2009.
  370. ^ "Neuvosto tarkastelee Lontoon metron pohjoisen linjan jatkamista Clapham Junctioniin". Evening Standard. Haettu 15 huhtikuu 2023.
  371. ^ "Crossrailin avauspäivä vihdoin julkistettu". 4 toukokuuta 2022. Haettu 4 toukokuuta 2022.
  372. ^ "Alueellinen kartta". Crossrail. 2021. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  373. ^ Lister, Richard (2. tammikuuta 2012). "Crossrailin jättiläistunnelointikoneet paljastettiin". BBC News. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  374. ^ Leftly, Mark (23. lokakuuta 2011). "Crossrail viivästyy 1 miljardin punnan säästämiseksi". Independent. Lontoo. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  375. ^ "Rautatie". Lontoo ensin. 2014. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 7 huhtikuu 2014. Haettu 5 huhtikuu 2014.
  376. ^ Smithers, Andrew (8. joulukuuta 2020). "Ison-Britannian kansalliset rautatieliikenteen harjoittajat" (PDF). Kansallinen rautatie. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  377. ^ "The Flying Scotsman: Kuinka ensimmäisestä 100 mph veturista tuli maailman kuuluisin juna". Country Life. Haettu 22 huhtikuu 2023.
  378. ^ ""Flying Scotsman" teki junahistoriaa, kun nopeusmittari osui sataan". Smithsonian-lehti. Haettu 22 huhtikuu 2023.
  379. ^ "Eurostar saapuu Pariisiin ajoissa". BBC News. 14. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  380. ^ "Suuri nopeus". Kaakkois. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 1 toukokuu 2011. Haettu Helmikuu 5 2011.
  381. ^ "Vaihe 2a Laki HS2:n tuomiseksi pohjoiseen". gov.uk. 11 helmikuuta 2021. Haettu 28 heinäkuu 2022.
  382. ^ Elokuu 2007, Rautateiden tavaraliikennestrategia, Lontoon rautatie
  383. ^ "Mitä teemme – bussit". Transport for London. Kuljetus Lontooseen. Haettu 5 huhtikuu 2014.
  384. ^ "Vuotuiset bussitilastot: Englanti 2019/20" (PDF). asset.publishing.service.gov.uk. Liikenneministeriö. 28. lokakuuta 2020. s. 2. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  385. ^ "Hallituksen tuki linja-autoteollisuudelle ja alennettuun matkustamiseen (Englanti) (BUS05)". GOV.UK (BUS0501: Liikevoitto paikallisbusseista tulotyypin mukaan, pääkaupunkiseudun tilan mukaan: Englanti (ODS, 34.7 kt)). 24 maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  386. ^ "Maailman saavutettavimmat kaupungit". Auringonnousu lääketiede. 20. kesäkuuta 2017. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  387. ^ "tiennäyttäjä – Matkustaminen aistivamman kanssa Lontoossa" (PDF). Suur-Lontoon viranomainen. 2016. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  388. ^ "Victorian linja-autoasema pysyy tärkeänä linja-autokeskuksena". Transport for London. Haettu 11 kesäkuu 2022.
  389. ^ "Raitiovaunujen vauhtia matkustajille – Lontoon liikenne". 13. toukokuuta 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 13 toukokuu 2016. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  390. ^ "Croydon Tramlink – rautatietekniikka". 22. helmikuuta 2014. Arkistoitu Alkuperäisen on 22 helmikuu 2014. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  391. ^ "Tilinselvitys 31. maaliskuuta 2008 päättyneeltä vuodelta" (PDF). Lontoon kuljetus. 25. kesäkuuta 2008. s. 67. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  392. ^ "The Emirates Air Line: Lennä Lontoon yli Thamesin köysiradalla". visitbritainshop.com. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  393. ^ "Emirates sponsoroi Thamesin köysirataa". BBC News. 7. lokakuuta 2011. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  394. ^ "Travel in London Report 9" (PDF). Transport for London. 2016. s. 143. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  395. ^ "Iso-Britannia: Suur-Lontoo: Boroughs – väestötilastot, kaaviot ja kartta". citypopulation.de. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  396. ^ Colville-Andersen, Mikael (2. kesäkuuta 2015). "Planeetan 20 pyöräystävällisintä kaupunkia". Wired. ISSN 1059-1028. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  397. ^ Robinson, Joe (18. tammikuuta 2018). "Pyöräilybudjetin leikkaus on väärä, sanoo Transport for London". pyöräilijä.co.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 15 elokuu 2018. Haettu Elokuu 14 2018.
  398. ^ Cathcart-Keays, Athlyn (5. tammikuuta 2016). "Missä on maailman pyöräilyystävällisin kaupunki?". Guardian. Lontoo.
  399. ^ "Travel in London Report 9" (PDF). Matkustaa Lontoossa. 2016. s. 146–147. Haettu Maaliskuu 25 2021.
  400. ^ Steves, Rick (17. maaliskuuta 2020). Rick Steves Englanti. Avalon Publishing. ISBN 978-1-64171-237-8.
  401. ^ "Työmatka Lontoon läpi – Thames Clippersin Uber-vene". thamesclippers.com. 2021. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  402. ^ "Woolwich Ferries juhlii 50 vuotta palvelua". Lontoon kuljetus. 16. huhtikuuta 2013. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 22 syyskuu 2013. Haettu Maaliskuu 26 2021.
  403. ^ "Lontoo: Tiet mihinkään". Independent. 8 helmikuuta 2011. Haettu 28 huhtikuu 2020.
  404. ^ "M25". Tievirasto. 25. kesäkuuta 2018. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 kesäkuu 2018. Haettu 25 kesäkuu 2018.
  405. ^ a b "Siirretään fish and chipsin historiaa". BBC. Haettu 19 kesäkuu 2022.
  406. ^ Mulholland, Hélène (16. maaliskuuta 2009). "Boris Johnson pohtii "älykästä" ruuhkamaksujärjestelmää Lontooseen". Guardian.
  407. ^ Badstuber, Nicole. "Lontoon ruuhkamaksu: mikä toimi, mikä ei, mitä seuraavaksi". Conversation. Haettu 28 huhtikuu 2020.
  408. ^ "asukkaat". Kuljetus Lontooseen. Arkistoidut alkuperäisestä 3. Haettu 7 kesäkuu 2008.
  409. ^ "Keski-Lontoon ruuhkamaksu, Englanti". Tuomio liikennettä. Haettu 28 huhtikuu 2020.
  410. ^ Santos, Georgina; Button, Kenneth; Noll, Roger G. "Lontoon ruuhkamaksu/kommentit." Brookings-Wharton Papers on Urban Affairs. 15287084 (2008): 177,177 234–XNUMX.
  411. ^ Taulukko 3, Santos, Georgina; Button, Kenneth; Noll, Roger G. "Lontoon ruuhkamaksu/kommentit." Brookings-Wharton Papers on Urban Affairs.15287084 (2008): 177,177–234.
  412. ^ O'Sullivan, Feargus (5. huhtikuuta 2019). "Lontoo asettaa korkean hinnan vanhemmilla, saastuttavilla autoilla ajamisesta". Bloomberg LP. Haettu 28 huhtikuu 2020.
  413. ^ "QS World University Rankings® 2015/16". Parhaat yliopistot. 11. syyskuuta 2015. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 syyskuu 2015. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  414. ^ "Lontoon pormestari sanoo, että kaupunki on "maailman koulutuspääkaupunki"". londonandpartners.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 30 marraskuu 2016. Haettu 26 syyskuu 2015.
  415. ^ Malthouse, Kit (1. tammikuuta 1990). "Pääomatarjous". Timeshighereducation.com. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  416. ^ "Pricewaterhousecoopers" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 12 kesäkuu 2018. Haettu 26 syyskuu 2015.
  417. ^ "QS World University Rankings 2023: Top Global Universitys". Parhaat yliopistot. Haettu 19 syyskuu 2022.
  418. ^ "REF 2021: Laatuarvostelut saavuttivat uuden korkeuden laajennetussa arvioinnissa". Times Higher Education (THE). 12 toukokuuta 2022. Haettu 19 syyskuu 2022.
  419. ^ Hipwell, Deirdre (23. syyskuuta 2007). "London kauppa- ja valtiotieteiden korkeakoulu". Times. Lontoo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 joulukuu 2008. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  420. ^ "FT Global MBA Rankings". Financial Times. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 4. Haettu Tammikuu 25 2010.
  421. ^ "Esittävät taiteet". Parhaat yliopistot. 25 Helmikuu 2020.
  422. ^ "2022 QS World University Rankings by Subject: Performing Arts". Parhaat yliopistot.com. Haettu 26 kesäkuu 2022.
  423. ^ Yhdistetty yhteensä alkaen "Missä HE opiskelijat opiskelevat?". Korkean koulutuksen tilastovirasto. Haettu Maaliskuu 1 2020.Mukana olevat laitokset ovat Birkbeck, Royal Central School of Speech and Drama, City, Lontoon yliopisto, Courtauldin taideinstituutti, kultasepät, Syöpätutkimuslaitos, King's College, London Business School, LSE, LSHTM, Queen Mary, Kuninkaallinen musiikkiakatemia, Royal Holloway, Royal Veterinary College, SOAS, Pyhän Yrjön, UCL ja keskuslaitokset ja toiminta.
  424. ^ "Tilinpäätös 2018–19" (PDF). Lontoon yliopisto. s. 8. Haettu Maaliskuu 1 2020.
  425. ^ "Taulukko 0a – Kaikki opiskelijat oppilaitoksen, opintotavan, koulutustason, sukupuolen ja kotipaikan mukaan 2005/06". HÄN ON. 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 28 syyskuu 2007. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  426. ^ "Jäsenlaitokset". University of London. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  427. ^ "Performing Arts – Löydä opiskelupaikat QS World University Rankings by Subject 2020: Performing Arts -listalla" (PDF). London Metropolitan University. elokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 24 tammikuu 2009. Haettu Maaliskuu 27 2021.
  428. ^ "University of the Arts London". Guardian. Lontoo. 1 toukokuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Elokuu 27 2010.
  429. ^ Carvel, John (7. elokuuta 2008). "NHS-sairaalat muodostavat 2 miljardin punnan tutkimusyhteyden yliopiston kanssa". Guardian. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu 6 syyskuu 2010.
  430. ^ Karimi, H.; Masoudi Alavi, N. (2015). "Florence Nightingale: Hoitotyön äiti". National Institutes of Health. Voi. 4, ei. 2. s. e29475. PMC 4557413. PMID 26339672.
  431. ^ Krock, Lexi (22. huhtikuuta 2003). "Valokuvan 51 anatomia". NOVA verkossa. PBS. Arkistoidut alkuperäisestä 29. heinäkuuta 2010. Haettu 19 huhtikuu 2023.
  432. ^ "Benedict Cumberbatchista tulee Lamdan draamakoulun presidentti". BBC. 16 tammikuuta 2018. Arkistoidut alkuperäisestä 8. maaliskuuta 2018. Haettu 26 kesäkuu 2022.
  433. ^ "Palkitusta Kenneth Branaghista tulee uusi presidenttimme". RADA. Haettu 24 kesäkuu 2022.
  434. ^ Truelove, Sam (13. lokakuuta 2016). "11 kuuluisinta henkilöä, jotka opiskelivat Croydonin BRIT Schoolissa". Croydon-mainostaja. Haettu 17 heinäkuu 2022.
  435. ^ "H4". Kuninkaalliset museot Greenwich. Haettu 2 huhtikuu 2023.
  436. ^ "Mikä on Prime Meridian - ja miksi se on Greenwichissä? | Kuka päätti, että Prime Meridianin pitäisi olla Greenwichissä?". Greenwichin kuninkaalliset museot. nd Arkistoidut alkuperäisestä 5. tammikuuta 2022. Haettu 3 huhtikuu 2023.
  437. ^ Hunter, Michael. "Kuninkaallinen yhteisö". Encyclopædia Britannica. Haettu 23 heinäkuu 2022.
  438. ^ "Sähköliikkeen synty". Kuninkaallinen instituutio. Haettu 19 heinäkuu 2022.
  439. ^ Baxter, Elizabeth (18. joulukuuta 2009). "Kuninkaallisen instituutin joululuentojen salaisuudet". Daily Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 12. tammikuuta 2022. Haettu 19 heinäkuu 2022.
  440. ^ "Lontoon pormestari – ajanvietto: Lontoon vapaa-ajan talous". london.gov.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 19 joulukuu 2003. Haettu 30 syyskuu 2015.
  441. ^ Chadha, Aayush. "Iso-Britannian tapahtumatiedot – tarkastelussa". tickx.co.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 joulukuu 2017. Haettu 11 joulukuu 2017.
  442. ^ "20 faktaa Lontoon kulttuurista | Lontoon kaupungintalo". www.london.gov.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 lokakuu 2015. Haettu 30 syyskuu 2015.
  443. ^ Pickford, James (30. heinäkuuta 2014). "Tutkimus asettaa Lontoon New Yorkin edelle teatterin keskuksena". Financial Times. Lontoo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 joulukuu 2022. Haettu 30 syyskuu 2015.
  444. ^ "Piccadilly Lights". Maa-arvopaperit. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 huhtikuu 2011. Haettu Marraskuu 3 2008.
  445. ^ Sondheim ja Lloyd-Webber: uusi musikaali New York Times kutsui Andrew Lloyd Webberiä "historian kaupallisesti menestyneimmäksi säveltäjäksi"
  446. ^ "Hiirenloukku 60-vuotiaana: miksi tämä on maailman pisin näytelmä?". Guardian. Haettu 20 heinäkuu 2022.
  447. ^ a b c d "Teatterit ja konserttisalit". Sinun Lontoosi. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 tammikuu 2008. Haettu 6 kesäkuu 2008.
  448. ^ "2001: Pubitalot". BBC: n historia. <