Luca Pacioli

Tässä artikkelissa tutkimme vaikutusta, joka Luca Pacioli:llä on ollut nyky-yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Luca Pacioli on jättänyt merkittävän jäljen moderniin maailmaan sen vaikutuksesta ihmisten välisiin suhteisiin ja sen merkitykseen globaalissa taloudessa. Erilaisten tutkimusten ja tutkimusten analyysin avulla tarkastelemme, kuinka Luca Pacioli on muokannut tapaamme elää, työskennellä ja suhtautua muihin. Lisäksi pohdimme Luca Pacioli:n tulevaisuuden roolia ja sitä, kuinka sen läsnäolo tulee jatkossakin keksimään ja muuttamaan jokapäiväisen elämämme eri osa-alueita.

Pacioli oppilaineen Jacopo de' Barbarin maalauksessa

Luca Pacioli (s. 14451448 välillä Borgo Sansepolcro, Toscana, Firenzen tasavalta, k. mahdollisesti 19. kesäkuuta 1517 Sansepolcro) oli italialainen matemaatikko. Hänen kuvauksensa kahdenkertaisen kirjanpidon menetelmästä on vanhin säilynyt.

Luca Pacioli oli työteliäs ja tuottelias munkkiveli, joka opiskeli ja työskenteli yleensä italiaksi eikä latinaksi. Nuoruudessaan hän opetti Venetsiassa kauppiaiden poikia, mistä syystä kieltä tarvittiin ja miksi hän myös keskittyi laskentatoimeen. Hänen tiedetään olleen myös Leonardo da Vincin työtoveri. Paciolin julkaisuista ensimmäinen painettu oli Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita vuodelta 1494. Hän käsitteli myös kultaista leikkausta ja oli kiinnostunut šakkiongelmista.[1][2][3][4]

Lähteet

  1. Luca Pacioli Facts & Biography Famous Mathematicians. Viitattu 2.11.2016 (englanniksi).
  2. Francesco Paolo Di Teodoro: PACIOLI, Luca in "Dizionario Biografico" Treccani, La cultura Italiana. 2014. Viitattu 2.11.2016 (italiaksi).
  3. Luca Pacioli Biography School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. July 1999. Viitattu 2.11.2016 (englanniksi).
  4. Ariel David, AP: Experts link Leonardo da Vinci to chess puzzles USA Today. 14.3.2008. Viitattu 2.11.2016 (englanniksi).