Tässä artikkelissa tutkimme Mäski:tä, aihetta, joka on kiinnittänyt sekä asiantuntijoiden että harrastajien huomion. Mäski on käsite, joka on ollut keskustelun ja analyysin aiheena eri aloilla tieteestä populaarikulttuuriin. Kautta historian Mäski on ollut ratkaisevassa roolissa ihmisten elämässä, sillä se on vaikuttanut tapaamme ajatella, toimia ja suhtautua ympäröivään maailmaan. Monitieteisen lähestymistavan avulla tarkastelemme Mäski:n eri näkökulmia korostaen sen oleellisimpia ja kiistanalaisimpia puolia. Lisäksi tutkimme, miten Mäski on kehittynyt ajan myötä ja mikä sen merkitys on nykyään. Valmistaudu astumaan Mäski:n kiehtovaan maailmaan!
Mäski on oluen ja erilaisten tislattujen alkoholijuomien valmistuksessa saatava sivutuote, joka jää jäljelle, kun osa mallasrouheen tärkkelyksestä on mäskäyksessä amyloitu mallassokeriksi ja dekstriiniksi.
Oluen valmistuksessa sanalla "mäski" tarkoitetaan sitä sivutuotetta, joka jää jäljelle, kun panoksesta on erotettu nestemäinen vierre. Varsinainen olut siis valmistetaan vierteestä.
Viinan tai hiivan valmistamisessa sanalla "mäski" on eri merkitys, ja se merkitsee käymispanosta. Mäskiä kutsutaan rankiksi, kun mäskistä on tislattu pois alkoholi esimerkiksi pontikaksi. Oluen "mäski" on siis viinan tai hiivan "rankki".
Mäskijätettä käytetään karjan ruokinnassa rehuna,[1] ja kaljamaltaan rukiista valutettua mäskiä voi myös käyttää leivonnassa.