Nykyään Maailma sanojen vankina on aihe, joka kattaa monenlaisia kiinnostuksen kohteita ja huolenaiheita ihmisille ympäri maailmaa. Poliittisista kysymyksistä teknologiseen kehitykseen Maailma sanojen vankina on aihe, josta on tullut olennainen osa modernia yhteiskuntaa. Sosiaalisen ja kulttuurisen dynamiikan nopean muutoksen myötä Maailma sanojen vankina on noussut entistä tärkeämmäksi jokapäiväisessä keskustelussa sekä päätöksenteossa henkilökohtaisella ja kollektiivisella tasolla. Tästä syystä on tärkeää tutkia Maailma sanojen vankina:n eri puolia ja ulottuvuuksia sekä ymmärtää sen vaikutus elämäämme ja ympäröivään maailmaan. Tässä artikkelissa tutkimme joitain Maailma sanojen vankina:n monista ulottuvuuksista ja pohdimme sen merkitystä nykyisessä kontekstissa.
Maailma sanojen vankina oli Yle TV2 -kanavalla vuosina 1992–1998 esitetty mediakriittinen ajankohtaisohjelma, jossa käsiteltiin tiedotusvälineiden tapaa uutisoida politiikan ja yhteiskuntaelämän ilmiöitä. Ohjelma kehittyi journalismikritiikin kautta yleisen mediakritiikin suuntaan. Se sisälsi itseironiaa sekä keksittyjä asiantuntijoita, kuten ranskalainen filosofi Albert France de North. Ohjelman katsojaluvut olivat parhaimmillaan yli 700 000.
Ohjelman vetäjinä olivat toimittajat Erkki Saksa ja Risto Eronen. Muita keskeisiä tekijöitä Jyrki Lehtola, Reeta Kivihalme, Kimmo Norokorpi, Kari Kontio ja Anu Kantola sekä ohjaajina Tiina Roisko ja Päivi Ojala.
Maailma sanojen vankina -työryhmä sai Vuoden Kiila -palkinnon vuonna 1994.[1]